SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Sojamelk, sojayoghurt, sojaburgers: soja is al lang niet meer alleen voor de vegetariërs! Het wordt door steeds meer mensen gegeten en is wel een beetje hot. Maar is soja gezond?
Sojaproducten worden gemaakt van sojabonen. De sojaboon is een peulvrucht en komt oorspronkelijk uit de Aziatische landen. Sojabonen bestaan voor 19% uit goede vetten en voor 35% uit eiwitten.
Doordat ze rijk zijn aan goede vetten en eiwitten vormen de sojabonen vaak de basis voor vegetarische producten. Daarnaast kan soja een alternatief zijn voor melkproducten. Zo gaan veel mensen die lactose niet kunnen verdragen over op de sojamelk.
Soja is onder te verdelen in twee categorieën:
Soja is een goede bron van vitamines en mineralen. Zo zit het vol met vitamine B (B1, B2, B6, B9), vitamine K, koper, ijzer, calcium, fosfor, magnesium en kalium. Daarnaast is soja van nature rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. Vooral omega-6 vetzuren zijn te vinden in soja. Deze vetten krijgt het lichaam binnen door voedsel en zijn onder andere goed voor het cholesterolgehalte.
Maar niet alles aan soja kan als gezond bestempeld worden. Beide soorten soja, gefermenteerde en ongefermenteerde, bevatten isoflavonen. Dit zijn fyto-oestrogenen en hebben dezelfde structuur als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.
Door het nemen van deze stofjes zou je lichaam meer oestrogeen binnenkrijgen en wordt het gestimuleerd om oestrogeen aan te maken, waardoor de natuurlijke hormoonbalans verstoord raakt. Een overvloed aan oestrogeen kan gewichtstoename in de hand werken en te weinig oestrogeen veroorzaakt de typische overgangsverschijnselen.
Daarnaast bevat ongefermenteerde soja veel antistoffen. Een van die antistoffen is fytinezuur. Fytinezuur zorgt ervoor dat goede voedingsstoffen minder goed door je lichaam opgenomen kunnen worden. Dit komt doordat het zich bindt aan mineralen als zink, ijzer en magnesium.
Ook zorgt fytinezuur ervoor dat vitamine B3 minder goed wordt opgenomen. De goede voedingsstoffen worden dus minder goed opgenomen door het fytinezuur in ongefermenteerde soja.
Dus, is soja gezond? Deels! De ongefermenteerde soja is minder goed voor je. De vele voedingsstoffen die van nature in soja zitten, worden weggedrukt door het fytinezuur in ongefermenteerde soja. Ze worden veel minder goed opgenomen. Daarnaast zorgt soja voor een onbalans in je hormoonhuishouding.
Wel zijn er erg veel verschillende ideeën over soja. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en uiteraard kunnen de effecten op iedereen verschillend zijn. Onze tip is dan ook om vooral ongefermenteerde soja te laten staan en niet te veel gefermenteerde soja te nemen. Gefermenteerde soja kun je dus best af en toe nemen, maar niet te vaak en niet te veel!
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
7 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelGoedemorgen, kan ik in plaats van Griekse yoghurt ook soja yoghurt nemen?
Ik neem bijna iedere ochtend een shake met sojamelk en zit in de overgang…..niet meer doen dan?
Wissel het af, om de dag bijvoorbeeld.
Dus maar niet meer elke ochtend als ontbijt 250 ml soya yogurt nemen… kwart een beter alternatief dan?
Ja dat is beter, of half-half!
Groetjes,
Amber – Ma.
Je kan ook allergisch zijn voor soja! Ik kan niet tegen soja melk/yoghurt. Maar wel tegen bijv. tahoe & tempeh.
Dat kan ook inderdaad.
gelukkig kun je wel tegen tahoe en tempeh, wat dat zijn heerlijke producten. 😉
Groetjes,
Amber – Ma