Is soja gezond of ongezond?

 1. Leestijd 3 min
 2. 01 04 2017
Deel dit bericht
soja gezond

 

Sojamelk, sojayoghurt, sojaburgers: soja is al lang niet meer alleen voor de vegetariërs! Het wordt door steeds meer mensen gegeten en is wel een beetje hot. Maar is soja gezond?

Wat is soja

Sojaproducten worden gemaakt van sojabonen. De sojaboon is een peulvrucht en komt oorspronkelijk uit de Aziatische landen. Sojabonen bestaan voor 19% uit goede vetten en voor 35% uit eiwitten.

Doordat ze rijk zijn aan goede vetten en eiwitten vormen de sojabonen vaak de basis voor vegetarische producten. Daarnaast kan soja een alternatief zijn voor melkproducten. Zo gaan veel mensen die lactose niet kunnen verdragen over op de sojamelk.

Soja is onder te verdelen in twee categorieën:

 • Gefermenteerde soja: deze soort soja wordt eerst gefermenteerd. Hierdoor veranderen de vorm, smaak en voedingswaarde van de soja. Gefermenteerde sojaproducten zijn sojasaus, tempé, misso en natto.
 • Ongefermenteerde soja: deze soja is niet gefermenteerd en heeft zijn natuurlijke vorm, smaak en structuur behouden. Ongefermenteerde sojaproducten zijn onder andere sojamelk, sojayoghurt, sojaburgers, sojaolie, tofu en tahoe.

Voordelen soja

Soja is een goede bron van vitamines en mineralen. Zo zit het vol met vitamine B (B1, B2, B6, B9), vitamine K, koper, ijzer, calcium, fosfor, magnesium en kalium. Daarnaast is soja van nature rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. Vooral omega-6 vetzuren zijn te vinden in soja. Deze vetten krijgt het lichaam binnen door voedsel en zijn onder andere goed voor het cholesterolgehalte.

Nadelen soja

Fyto-oestrogenen

Maar niet alles aan soja kan als gezond bestempeld worden. Beide soorten soja, gefermenteerde en ongefermenteerde, bevatten isoflavonen. Dit zijn fyto-oestrogenen en hebben dezelfde structuur als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

Door het nemen van deze stofjes zou je lichaam meer oestrogeen binnenkrijgen en wordt het gestimuleerd om oestrogeen aan te maken, waardoor de natuurlijke hormoonbalans verstoord raakt. Een overvloed aan oestrogeen kan gewichtstoename in de hand werken en te weinig oestrogeen veroorzaakt de typische overgangsverschijnselen.

Fytinezuur

Daarnaast bevat ongefermenteerde soja veel antistoffen. Een van die antistoffen is fytinezuur. Fytinezuur zorgt ervoor dat goede voedingsstoffen minder goed door je lichaam opgenomen kunnen worden. Dit komt doordat het zich bindt aan mineralen als zink, ijzer en magnesium.

Ook zorgt fytinezuur ervoor dat vitamine B3 minder goed wordt opgenomen. De goede voedingsstoffen worden dus minder goed opgenomen door het fytinezuur in ongefermenteerde soja.

Is soja gezond? Conclusie

Dus, is soja gezond? Deels! De ongefermenteerde soja is minder goed voor je. De vele voedingsstoffen die van nature in soja zitten, worden weggedrukt door het fytinezuur in ongefermenteerde soja. Ze worden veel minder goed opgenomen. Daarnaast zorgt soja voor een onbalans in je hormoonhuishouding.

Wel zijn er erg veel verschillende ideeën over soja. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en uiteraard kunnen de effecten op iedereen verschillend zijn. Onze tip is dan ook om vooral ongefermenteerde soja te laten staan en niet te veel gefermenteerde soja te nemen. Gefermenteerde soja kun je dus best af en toe nemen, maar niet te vaak en niet te veel!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

7 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Mirthe

  Goedemorgen, kan ik in plaats van Griekse yoghurt ook soja yoghurt nemen?

 • Anne

  Ik neem bijna iedere ochtend een shake met sojamelk en zit in de overgang…..niet meer doen dan?

 • Sabina

  Dus maar niet meer elke ochtend als ontbijt 250 ml soya yogurt nemen… kwart een beter alternatief dan?

 • Pris Cilla

  Je kan ook allergisch zijn voor soja! Ik kan niet tegen soja melk/yoghurt. Maar wel tegen bijv. tahoe & tempeh.

  • Amber

   Dat kan ook inderdaad.
   gelukkig kun je wel tegen tahoe en tempeh, wat dat zijn heerlijke producten. 😉

   Groetjes,
   Amber – Ma

Geef een reactie