Keto Bloemkool Mac ’n Cheese

Er gaat niks boven een Mac ‘n Cheese. Dit keto recept is zonder macaroni. Hier stelen bloemkool en een romige kaassaus de show.
  • Diner
  • 3 porties
  • 4g koolhydraten

Keto op z'n Amerikaans

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 100 gr gerookte spekjes
  • 500 gr bloemkool
  • 90 gr roomkaas
  • 250 ml slagroom
  • 115 gr Gouda kaas geraspt
  • 85 gr Emmentaler kaas geraspt
  • 2 el psylliumvezel
  • el amandelmeel
  • 2 el parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes. De stronk kun je in grove stukken snijden.
  • Kook de bloemkool in een pan met kokend water met zout in ongeveer 6 minuten beetgaar. Laat de bloemkool daarna goed uitlekken en volledig afkoelen.
  • Bak de spekjes in een koekenpan over hoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken.
  • Meng de slagroom, Gouda en Emmentaler in een pannetje samen. Laat zachtjes over een laag vuur koken totdat de kaas volledig gesmolten is. Voeg daarna de psylliumvezels en 1 eetlepel amandelmeel toe en klop het met een garde door de kaas. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Haal het pannetje van het vuur en klop de roomkaas door de saus met een garde. Voeg de bloemkool toe en de helft van de spekjes. Roer goed om en plaats het geheel in de ovenschotel.
  • Strooi de overgebleven 2½ eetlepels amandelmeel en de andere helft spekjes over het geheel heen. Rasp de Parmezaanse kaas er overheen.
  • Bak de Mac 'n Cheese in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin.

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Keto Bloemkool Mac 'n Cheese
Amount Per Serving
Calorieën 932 Calorieën uit vet 693
% Daily Value*
Vet 77g110%
Verzadigd vet 41g205%
Sodium 1235mg54%
Potassium 719mg21%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 10g42%
Suiker 5g6%
Eiwit 37g74%
Vitamine A 2322IU106%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 81mg108%
Calcium 702mg70%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Keto op z’n Amerikaans: Mac ’n Cheese, maar dan zonder de koolhydraten van pasta. En eerlijk is eerlijk, die bloemkool doet ’t toch best goed in dit heerlijke gerecht.

Waar komt Mac ‘n Cheese vandaan?

Amerika!

Nou ja, dat is niet helemaal waar. De bekende Mac ‘n Cheese die je vaak op het menu in restaurants ziet – en af en toe kant-en-klaar uit een pakje – komt inderdaad uit Amerika.

Maar het concept van een krokant gebakken ‘taart’ van pasta en kaas komt eigenlijk oorspronkelijk uit Europa.

In Italië, Engeland en Frankrijk aten ze dit eeuwen geleden ook al. Het was James Hemings, de tot slaaf gemaakte chef-kok van Thomas Jefferson (de Amerikaanse president van 1801-1809), die het uiteindelijk van Frankrijk naar Amerika overbracht.

Daar werd het gerecht met veel enthousiasme onthaald. Dat snappen we best, want wat is er nou lekkerder dan zo’n romig kaassausje en knapperige spekjes?

Bloemkool, is dat keto?

Jazeker, bloemkool is keto. Het bevat slechts 2,9 koolhydraten per 100 gram. Daarnaast krijg je met bloemkool ook allerlei andere gezonde stofjes binnen, zoals:

  • Antioxidanten zoals kaempherol, die een ontstekingsremmende werking hebben.
  • Vitamine C voor een sterk immuunsysteem.
  • Choline – een essentieel stofje voor de werking van je lever, hersenen, het zenuwstelsel en de spijsvertering.

Daarnaast bevat bloemkool ook veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat je aangenaam vol zit en je later minder neiging tot snaaien hebt.

Van die vezels mogen we best wat meer eten met z’n allen: over het algemeen krijgen we maar 20 gram per dag binnen, in plaats van de aanbevolen 30 tot 40 gram.

Neem dus nog maar een schepje Mac ‘n Cheese.

Hoe lang blijft deze Mac ‘n Cheese goed?

Je kunt deze Mac ‘n Cheese gerust tot 5 dagen in de koelkast laten staan. Warm ‘m daarna weer op in de oven voor een krokant bovenlaagje.

Zo kun je bijvoorbeeld deze Mac ‘n Cheese op een andere dag met een heerlijke salade eten. Ga dan voor iets fris, zoals een kleine portie Sugar Snap salade.

 

keto Mac 'n Cheese met bloemkool en spekjes
4.34 van 6 stemmen
Print

Keto Bloemkool Mac 'n Cheese

Er gaat niks boven een Mac ‘n Cheese. Dit keto recept is zonder macaroni. Hier stelen bloemkool en een romige kaassaus de show.

Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans
Keyword bloemkool, Kaas, koolhydraatarme pasta
dieet glutenvrij, keto, koolhydraatarm
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 3 porties
Caloriën 932 kcal

Ingrediënten

  • 100 gr gerookte spekjes
  • 500 gr bloemkool
  • 90 gr roomkaas
  • 250 ml slagroom
  • 115 gr Gouda kaas geraspt
  • 85 gr Emmentaler kaas geraspt
  • 2 el psylliumvezel
  • el amandelmeel
  • 2 el parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. De stronk kun je in grove stukken snijden.

  3. Kook de bloemkool in een pan met kokend water met zout in ongeveer 6 minuten beetgaar. Laat de bloemkool daarna goed uitlekken en volledig afkoelen.

  4. Bak de spekjes in een koekenpan over hoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken.

  5. Meng de slagroom, Gouda en Emmentaler in een pannetje samen. Laat zachtjes over een laag vuur koken totdat de kaas volledig gesmolten is. Voeg daarna de psylliumvezels en 1 eetlepel amandelmeel toe en klop het met een garde door de kaas. Voeg naar smaak zout en peper toe.

  6. Haal het pannetje van het vuur en klop de roomkaas door de saus met een garde. Voeg de bloemkool toe en de helft van de spekjes. Roer goed om en plaats het geheel in de ovenschotel.

  7. Strooi de overgebleven 2½ eetlepels amandelmeel en de andere helft spekjes over het geheel heen. Rasp de Parmezaanse kaas er overheen.

  8. Bak de Mac 'n Cheese in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin.

Nutrition Facts
Keto Bloemkool Mac 'n Cheese
Amount Per Serving
Calorieën 932 Calorieën uit vet 693
% Daily Value*
Vet 77g110%
Verzadigd vet 41g205%
Sodium 1235mg54%
Potassium 719mg21%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 10g42%
Suiker 5g6%
Eiwit 37g74%
Vitamine A 2322IU106%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 81mg108%
Calcium 702mg70%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Ontdek ook onze weekmenu’s!
koolhydraatarm 50 dagen dieet programma

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Makkelijk Afvallen recepten boek met Niels Bosman

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 99.000+

    Mensen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info