Keto Bloemkool Mac ’n Cheese | Macaroni Ovenschotel

Er gaat niks boven een Mac ‘n Cheese. Dit keto recept is zonder macaroni. Hier stelen bloemkool en een romige kaassaus de show.
  • Diner
  • 3 porties
  • 9g koolhydraten

Amerikaanse macaroni schotel

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 700 gr bloemkool
  • 100 gr gerookte spekjes
  • 100 ml slagroom
  • 150 gr Gouda kaas geraspt
  • 50 gr Emmentaler geraspt
  • el amandelmeel
  • 90 gr roomkaas
  • 2 el Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes. De stronk kun je in grove stukken snijden.
  • Kook de bloemkool in een pan met kokend water en een flinke snuf zout in ongeveer 6 minuten beetgaar.
  • Laat de bloemkool goed uitlekken en volledig afkoelen.
  • Bak de helft van de spekjes in een koekenpan op hoog vuur goudbruin en knapperig. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken.
  • Meng de slagroom, Gouda en Emmentaler in een pannetje. Laat zachtjes op een laag vuur koken totdat de kaas volledig gesmolten is.
  • Voeg 1 eetlepel amandelmeel toe en klop het met een garde door de kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Haal het pannetje van het vuur en klop de roomkaas door de saus met een garde. Voeg de bloemkool toe en de helft van de spekjes. Roer goed om en plaats het geheel in de ovenschotel.
  • Strooi de overgebleven 2½ eetlepels amandelmeel en de andere helft spekjes over het geheel heen. Rasp de Parmezaanse kaas er overheen.
  • Bak de Mac 'n Cheese in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Keto Mac 'n Cheese met bloemkool
Hoeveelheid per portie
Calories 798 Calories from Fat 657
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 73g104%
Koolhydraten 9g3%
Eiwit 25g50%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Keto op z’n Amerikaans: Mac ’n Cheese, maar dan zonder de koolhydraten van pasta. En eerlijk is eerlijk, die bloemkool doet ’t toch best goed in dit heerlijke gerecht.

Waar komt deze keto macaroni vandaan?

Amerika!

Nou ja, dat is niet helemaal waar. De bekende macaroni Mac ‘n Cheese die je vaak op het menu in restaurants ziet – en af en toe kant-en-klaar uit een pakje – komt inderdaad uit Amerika.

Maar het concept van een krokant gebakken ‘taart’ van pasta en kaas komt eigenlijk oorspronkelijk uit Europa.

In Italië, Engeland en Frankrijk aten ze dit eeuwen geleden ook al. Het was James Hemings, de tot slaaf gemaakte chef-kok van Thomas Jefferson (de Amerikaanse president van 1801-1809), die het uiteindelijk van Frankrijk naar Amerika overbracht.

Daar werd het gerecht met veel enthousiasme onthaald. Dat snappen we best, want wat is er nou lekkerder dan zo’n romig kaassausje en knapperige spekjes?

Macaroni van bloemkool, is dat keto?

Jazeker, bloemkool is keto. Het bevat slechts 2,9 koolhydraten per 100 gram. Daarnaast krijg je met bloemkool ook allerlei andere gezonde stofjes binnen, zoals:

  • Antioxidanten zoals kaempherol, die een ontstekingsremmende werking hebben.
  • Vitamine C voor een sterk immuunsysteem.
  • Choline – een essentieel stofje voor de werking van je lever, hersenen, het zenuwstelsel en de spijsvertering.

Daarnaast bevat bloemkool ook veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat je aangenaam vol zit en je later minder neiging tot snaaien hebt.

Van die vezels mogen we best wat meer eten met z’n allen: over het algemeen krijgen we maar 20 gram per dag binnen, in plaats van de aanbevolen 30 tot 40 gram.

Neem dus nog maar een schepje Mac ‘n Cheese.

Hoe lang blijft deze Mac ‘n Cheese goed?

Je kunt deze Mac ‘n Cheese gerust tot 5 dagen in de koelkast laten staan. Warm ‘m daarna weer op in de oven voor een krokant bovenlaagje.

Zo kun je bijvoorbeeld deze Mac ‘n Cheese op een andere dag met een heerlijke salade eten. Ga dan voor iets fris, zoals een kleine portie Sugar Snap salade.

Wil je er een Amerikaans ketofeestje van maken? Sluit dan de maaltijd af met wat no-bake mini-cheesecakes. Enjoy!

 

Keto Mac 'n Cheese met bloemkool
4.16 van 168 stemmen
Print

Keto Mac 'n Cheese met bloemkool

Er gaat niks boven een Mac ‘n Cheese. Dit keto recept is zonder macaroni. Hier stelen bloemkool en een romige kaassaus de show.

Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans
Keyword bloemkool, Kaas, koolhydraatarme pasta
dieet glutenvrij, keto, koolhydraatarm
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 3 porties
Caloriën 798 kcal

Ingrediënten

  • 700 gr bloemkool
  • 100 gr gerookte spekjes
  • 100 ml slagroom
  • 150 gr Gouda kaas geraspt
  • 50 gr Emmentaler geraspt
  • el amandelmeel
  • 90 gr roomkaas
  • 2 el Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. De stronk kun je in grove stukken snijden.

  3. Kook de bloemkool in een pan met kokend water en een flinke snuf zout in ongeveer 6 minuten beetgaar.

  4. Laat de bloemkool goed uitlekken en volledig afkoelen.

  5. Bak de helft van de spekjes in een koekenpan op hoog vuur goudbruin en knapperig. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken.

  6. Meng de slagroom, Gouda en Emmentaler in een pannetje. Laat zachtjes op een laag vuur koken totdat de kaas volledig gesmolten is.

  7. Voeg 1 eetlepel amandelmeel toe en klop het met een garde door de kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.

  8. Haal het pannetje van het vuur en klop de roomkaas door de saus met een garde. Voeg de bloemkool toe en de helft van de spekjes. Roer goed om en plaats het geheel in de ovenschotel.

  9. Strooi de overgebleven 2½ eetlepels amandelmeel en de andere helft spekjes over het geheel heen. Rasp de Parmezaanse kaas er overheen.

  10. Bak de Mac 'n Cheese in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin.

Voedingswaarden
Keto Mac 'n Cheese met bloemkool
Hoeveelheid per portie
Calories 798 Calories from Fat 657
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 73g104%
Koolhydraten 9g3%
Eiwit 25g50%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Zet je lichaam op vetverbranding

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Tangeman

    Enige wat ik mis bij alle recepten is een “print” button, zodat ik de recepten kan uitprinten.
    Zou heel fijn zijn als die er ook bij is. Verder prima recepten.

Geef een antwoord

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info