Courgette is niet een heel rijke of gezonde groente.…
- 01 apr 2021
- 0
Voel je je soms een beetje duf of moe? Door gezond en gevarieerd te eten krijg je de juiste vitaminen en mineralen binnen zoals ijzer. Het kan dus zijn dat je net wat meer ijzer nodig hebt om je weer energiek te voelen.
Voel je weer ijzersterk met onze top 5 ijzerrijke voedingsmiddelen. Hiermee krijg je dagelijks voldoende binnen en ontloop je de kans op ijzer tekort.
In dit artikel lees je wat ijzer is, in welke voedingsmiddelen ijzer voorkomt en waarom ijzer belangrijk is voor je lichaam. Maar ook wat de risico’s zijn van een ijzertekort en hoe je dit met voeding kunt voorkomen.
IJzer is een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een essentieel onderdeel van rode bloedcellen. IJzer komt voor in dierlijke én plantaardige producten.
In voedingsmiddelen komt het mineraal in 2 verschillende vormen voor: als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt enkel voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren. Non-heemijzer komt zowel voor in dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Ongeveer 90% van het ijzer dat we eten is non-heemijzer en circa 10% is heemijzer.
Heemijzer is mogelijk schadelijk, daarover lees je later meer.
Ten eerste is ijzer een belangrijk component voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is een essentieel onderdeel van onze rode bloedcellen zij vervoeren zuurstof door het lichaam.
Ten tweede is ijzer nodig voor het maken van energie in onze cellen en draagt het bij aan een gezond afweersysteem. Ook gebruikt je lichaam, ten derde, ijzer voor het maken van sommige hormonen.
Kinderen in de groei hebben voldoende ijzer nodig voor de ontwikkeling van het denkvermogen en de spiercoördinatie.
IJzer komt voor in plantaardige producten (non-heemijzer) zoals granen, (blad)groenten, noten, peulvruchten en gedroogd fruit. In dierlijke producten vind je zowel non-heemijzer als heemijzer, zoals in vlees, vis, schaaldieren en eieren.
Hieronder vind je de top 5 van voedingsmiddelen waar het meeste ijzer in zit.
Je misschien verwacht dat spinazie in de top 5 zou staan… Nou mispoes. Hoe dat zit lees je in deze post over waarom spinazie gezond is.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vrouwen boven de 18 jaar is 16 mg per dag. Voor vrouwen na de overgang is dit 11 mg en voor vrouwen die borstvoeding geven 15 mg.
Voor mannen is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor ijzer wat lager, 11 milligram per dag. (bron)
Het grote verschil tussen mannen en vrouwen heeft te maken met het verlies aan ijzer bij vrouwen voor de overgang. Tijdens de menstruatie verliest een vrouw bloed, waarmee dus ook ijzer. Om dit aan te vullen, hebben vrouwen die menstrueren dus meer ijzer per dag nodig.
Bij volwassenen is een ijzertekort te herkennen aan:
Tijdens de zwangerschap, bij het geven van borstvoeding en bij bloedverlies tijdens de menstruatie is er meer kans op een ijzertekort. Ook voor jonge kinderen, vegetariërs en veganisten is het belangrijk om extra te letten op ijzerinname. Bij jonge kinderen kan een ijzertekort zorgen voor het verminderd functioneren van het geheugen en verstoord leergedrag.
Een ernstigere vorm van ijzertekort is bloedarmoede. Maar bloedarmoede is niet altijd en alleen het gevolg van een ijzertekort. Mocht je last hebben van aanhoudende bovenstaande klachten, neem dan altijd eerst contact op met je huisarts voordat je supplementen gebruikt zoals ijzertabletten.
Een van de eerste dingen waar je aan denkt als een vrouw, vegetariër of moeder klaagt over vermoeidheid, is het wel ijzer. Een voor de hand liggende oplossing lijkt te liggen in het nemen van supplementen of zogenaamde ´ijzerpillen´. Maar hier schuilt een gevaar.
In Nederland is er geen maximale dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Maar toch kun je wel degelijk teveel ijzer binnenkrijgen en dat kan behoorlijk schadelijk zijn voor je gezondheid. En veel ijzertabletten bevatten enorm hoge doses aan ijzer!
Pas dus op met het nemen van zogenaamde ´ijzerpillen´ of (multi) vitamines en neem nooit een supplement dat meer dan 100% van de ADH aan ijzer bevat.
Een langdurig hoge ijzerinname leiden de opname met zink verminderen. Extreem hoge doses ijzer kunnen je organen zodanig beschadigen dat het tot coma of zelfs dood kan leiden.
Teveel ijzer is dus niet goed en kan zelfs gevaarlijk zijn. Bij gezonde mensen kan het innemen van hoge doses ijzersupplementen, vooral op de lege maag, maagklachten, constipatie, misselijkheid, buikpijn, overgeven en flauwvallen veroorzaken.
Leestip: Als je je mineralenhuishouding op orde wilt hebben, lees dan zeker verder over Zink. In deze post over zink en zinktekort lees je hoe je dit kan herkennen – en voorkomen.
In voedingsmiddelen komt ijzer in 2 verschillende vormen voor: als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt enkel voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren. Non-heemijzer komt zowel voor in dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Ongeveer 90% van wat we eten is non-heemijzer en circa 10% is heemijzer.
Heemijzer wordt namelijk steeds vaker in verband gebracht met darmkanker. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vooral heemijzeer uit rood vlees de kans op chronische ziektes, maar vooal darmkanker vergroot. (Bron).
Dit komt omdat het heemijzer kankerverwekkende stoffen en schade aan het DNA kan vormen. Daarnaast zorgt het voor meer (chronische) ontstekingen in het lichaam.
We kunnen ons dus afvragen of heemijzer (uit dierlijke producten) wel zo goed is als de meeste artsen en diëtisten ons laten geloven… Een interessant feit, dat we nog niet veel horen, is dat ons lichaam zich heel goed aanpast als we (deels) stoppen met het eten van vlees. De opname van non-heemijzer wordt dan steeds efficiënter.
Vegetariërs en veganisten krijgen dus alleen non-heemijzer binnen uit plantaardige voedingsmiddelen. Hierdoor is de opname van ijzer bij vegetariërs wat lager. Als gevolg hiervan zullen de ijzervoorraden van vegetariërs en veganisten soms wat lager zijn dan bij mensen die ook heemijzer binnenkrijgen uit dierlijke producten.
Toch is het achterhaalt om te stellen dat we dierlijke producten nodig hebben om genoeg ijzer binnen te krijgen. Heemijzer is misschien beter te absorberen door ons lichaam, het heeft ook schadelijke effecten. Zeker wanneer we teveel heemijzer eten.
Samen met de voordelen van plantaardige ijzer bronnen, zoals de anti-oxidanten, omega 3 vetzuren etc. is het eten van alleen non-heemijzer al met al een stuk gezonder!
Heemijzer wordt door het lichaam gemakkelijker opgenomen. Daarvan neemt het lichaam uit voeding ongeveer 25% op. De opneembaarheid van non-heemijzer is afhankelijk van de oplosbaarheid van het non-heemijzer in de dunne darm en kan wisselen tussen de 1 en 10%.
Vitamine C zorgt er bijvoorbeeld voor dat non-heemijzer uit plantaardige voedingsmiddelen beter kunnen worden opgenomen in het lichaam. Door bij elke maaltijd groente of fruit te eten is je lichaam beter in staat om ijzer op te nemen.
Graanproducten | Totaal ijzer | Non-heemijzer | Heemijzer |
1 portie havermout (40g) | 1,6 | 1,6 | 0 |
1 opscheplepel gekookte volkorenpasta (60g) | 1 | 1 | 0 |
1 snee volkorenbrood (35g) | 0,7 | 0,7 | 0 |
1 knäckebröd (26g) | 0,7 | 0,7 | 0 |
1 opscheplepel gekookte zilvervliesrijst (75g ongekookt) | 0,2 | 0,2 | 0,2 |
Groenten en peulvruchten | Totaal ijzer | Non-heemijzer | Heemijzer |
1 opscheplepel gekookte snijbiet (50g) | 2 | 2 | 0 |
1 opscheplepel gekookte bruine bonen (60g) | 1,4 | 1,4 | 0 |
200g gekookte zoete aardappel | 1,3 | 1,7 | 0 |
1 opscheplepel gekookte witte bonen (60g) | 1,3 | 1,3 | 0 |
1 opscheplepel gekookte kidneybonen (60g) | 1,2 | 1,2 | 0 |
1 opscheplepel gekookte spinazie (50g) | 1,2 | 1,2 | 0 |
1 opscheplepel gekookte diepvries erwtjes (60g) | 1,1 | 1,1 | 0 |
200g gekookte of gebakken aardappel | 1 | 1 | 0 |
1 opscheplepel gekookte boerenkool (50g) | 0,5 | 0,5 | 0 |
1 opscheplepel gekookte tuinbonen (60g) | 0,5 | 0,5 | 0 |
Dierlijke producten | Totaal ijzer | Non-heemijzer | Heemijzer |
100g gekookte mosselen zonder schelp | 3,9 | 3 | 0,9 |
1 runderlapje (bereid 70g) | 1,9 | 0,6 | 1,2 |
1 portie leverworst (22g) | 1,2 | 0,9 | 0,3 |
1 gekookt ei | 1,2 | 1,2 | 0 |
1 zoute haring | 1,1 | 0,4 | 0,7 |
1 stukje kipfilet (bereid 70g) | 0,5 | 0,4 | 0,1 |
Overige producten | Totaal ijzer | Non-heemijzer | Heemijzer |
1 plak tofu (bereid 75g) | 1,7 | 1,7 | 0 |
1 handje ongezouten cashewnoten (25g) | 1,7 | 1,7 | 0 |
3 gedroogde abrikozen (25g) | 1 | 1 | 0 |
1 handje pinda’s (25g) | 0,5 | 0,5 | 0 |
1 handje rozijnen (20g) | 0,4 | 0,4 | 0 |
1 gedroogde vijg (20g) | 0,4 | 0,4 | 0 |
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)