Tips
Onweerstaanbare brownies, maar dan zonder zuivel, bloem en suiker? Yup. Dit recept voor donkere chocolade brownie heeft zwarte bonen als geheime wapen. Donker, smeuïg en onweerstaanbaar.
Hoe maak je zwarte bonen brownie zonder bloem?
Door een beslag te maken van bruine bonen, vang je eigenlijk twee vliegen in één klap. Je hebt geen zuivel nodig en je kan het pak bloem in de kast laten staan. Het resultaat is een smeuïge brownie, die bovendien goed vult. Toegegeven voor ons Hollanders is het misschien even wennen, bakken met bonen. Maar misschien zijn we één van de weinigen…
In Portugal staat bonenpudding op de dessertkaart, in China wordt nagetafeld met rode bonenpudding (what else) en ook in Afrikaanse landen kennen ze deze traditie. Misschien dat wij in Nederland met dit recept ook massaal om gaan!
Nu vraag je je natuurlijk af… Bonen…,
Is dit recept wel koolhydraatarm?
Het is best verantwoord snoepen met deze chocolade brownie, maar is het recept ook koolhydraatarm? Dit is misschien een minpuntje.
Je kan een hoop zeggen over zwarte bonen, maar helaas zijn ze niet koolhydraatarm. Dus wil je afvallen met een koolhydraatarm dieet, dan moet je dit recept misschien even voor later bewaren.
Wat je wel kan doen is deze brownies bakken op je cheatday natuurlijk. Heb je dan nog een klein excuusje nodig om van deze smeuïge donkere traktaties te smikkelen? Komt ie:
Zwarte bonen zijn super gezond!
Alle peulvruchten, dus bonen, linzen en erwten, zijn goed voor lijf en leden. Het zitten vol gezonde koolhydraten. Ze zijn een goede bron van vezels, eiwitten en vitamine B (foliumzuur). Ook helpen ze om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dat heeft te maken met een lage glycemische index. En die lage bloedsuikerpiek na het eten voorkomt dat je aankomt en de kans op diabetes op de lange termijn.
Hier kan je meer lezen over het belang van vezelrijke voeding.
We raden je zeker aan om nu en dan zwarte bonen of andere peulvruchten op het menu te zetten. En daar helpt dit recept jou prima bij! Zijn er nog meer verrassende ingrediënten op de boodschappenlijst?
Carobe of cacau?
Carobe? Grote kans dat je dit ingrediënt niet eerder bent tegen gekomen. Ik moest het zelf ook even googlen. Wat bleek? Het is poeder gemaakt van de Johannesbroodboom. Had ik kunnen weten, want die staat in mijn tuin.
Deze boom komt veel voor in het Mediteraanse klimaat en produceert in droge omstandigheden stevige zoete peulen die zwart worden als ze rijpen. Ze bevatten een natuurlijk zoetstof en geven een specifieke smaak. Je koopt hij bijvoorbeeld bij Ekoplaza.
Je kan in het recept carobe vervangen door pure cacaopoeder. Dat is erg lekker, maar niet helemaal hetzelfde. Zo is carobe bijvoorbeeld minder bitter.
Carobe chips
In kwam dit recept tegen op een Amerikaanse website. Daar gebruikte de chef in kwestie carob chips. Lijkt me heerlijk. Helaas. Ik ben ze in Nederland nog niet tegen gekomen. In dit recept zijn ze vervangen door geraspte pure chocolade. Wil je cabob chips bestellen? Ik heb het hier gevonden. Laat je even weten hoe ze smaken?
Nu we alle ingrediënten op tafel hebben, kunnen we aan de slag.
Het recept zelf is met 3 stappen kinderlijk eenvoudig!
- Alle ingrediënten in de blender. -> Deeg
- Deeg in de bak, bak in de oven. -> Brownie
- Brownie af laten koelen en snijden! -> ?
Nog één kleine truc voor ik je los laat in de keuken.
Wanneer is je zwarte bonen brownie gaar?
Goeie vraag. De brownie gaat voor 30 minuten de oven in, maar wanneer weet je zeker dat je brownie gaar is? Daarvoor is de de truc met de tandenstoker uitgevonden.
Denk je dat je baksel klaar is? Haal de schaal uit de over en prik er een tandenstoker of saté-prikkertje in. Haal na een paar seconden de prikker eruit. Is je beslag vloeibaar, dan mag hij nog even terug. Is hij plakkerig? Gefeliciteerd! Je zwarte bonen brownie is gaar!
Deze truc gebruik je eigenlijk bij cakes. Het grote verschil is dat bij cake, of bij het bakken van groente brood, dat je prikkertje dan droog moet zijn. Bij de brownie werkt dat anders. Wanneer hij klaar is laat je hem goed afkoelen. Hierdoor stolt het kokosvet en is hij heerlijk smeuïg. Jammie!
Rate dit recept
Zijn de voedingswaarden voor de hele brownie, of voor een stuk brownie van een bepaald aantal gram?
De voedingswaarden zijn per portie, gerekend wanneer je er 8 brownies uit haalt.
Fijn dat je het recept even kan teruglezen op internet, in het boek zelf staat namelijk niet hoe je de chocolade, zwarte bonen of kokosolie moet verwerken. Beetje jammer, maar ze zijn wel erg lekker