SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Onweerstaanbare chocolade brownies, maar dan zonder zuivel, bloem en suiker? Yup.
Rate dit recept
Bedankt voor je rating!
Onweerstaanbare brownies, maar dan zonder zuivel, bloem en suiker? Yup. Dit recept voor donkere chocolade brownie heeft zwarte bonen als geheime wapen. Donker, smeuïg en onweerstaanbaar.
Door een beslag te maken van bruine bonen, vang je eigenlijk twee vliegen in één klap. Je hebt geen zuivel nodig en je kan het pak bloem in de kast laten staan. Het resultaat is een smeuïge brownie, die bovendien goed vult. Toegegeven voor ons Hollanders is het misschien even wennen, bakken met bonen. Maar misschien zijn we één van de weinigen…
In Portugal staat bonenpudding op de dessertkaart, in China wordt nagetafeld met rode bonenpudding (what else) en ook in Afrikaanse landen kennen ze deze traditie. Misschien dat wij in Nederland met dit recept ook massaal om gaan!
Nu vraag je je natuurlijk af… Bonen…,
Het is best verantwoord snoepen met deze chocolade brownie, maar is het recept ook koolhydraatarm? Dit is misschien een minpuntje.
Je kan een hoop zeggen over zwarte bonen, maar helaas zijn ze niet koolhydraatarm. Dus wil je afvallen met een koolhydraatarm dieet, dan moet je dit recept misschien even voor later bewaren.
Wat je wel kan doen is deze brownies bakken op je cheatday natuurlijk. Heb je dan nog een klein excuusje nodig om van deze smeuïge donkere traktaties te smikkelen? Komt ie:
Alle peulvruchten, dus bonen, linzen en erwten, zijn goed voor lijf en leden. Het zitten vol gezonde koolhydraten. Ze zijn een goede bron van vezels, eiwitten en vitamine B (foliumzuur). Ook helpen ze om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dat heeft te maken met een lage glycemische index. En die lage bloedsuikerpiek na het eten voorkomt dat je aankomt en de kans op diabetes op de lange termijn.
Hier kan je meer lezen over het belang van vezelrijke voeding.
We raden je zeker aan om nu en dan zwarte bonen of andere peulvruchten op het menu te zetten. En daar helpt dit recept jou prima bij! Zijn er nog meer verrassende ingrediënten op de boodschappenlijst?
Carobe? Grote kans dat je dit ingrediënt niet eerder bent tegen gekomen. Ik moest het zelf ook even googlen. Wat bleek? Het is poeder gemaakt van de Johannesbroodboom. Had ik kunnen weten, want die staat in mijn tuin.
Deze boom komt veel voor in het Mediteraanse klimaat en produceert in droge omstandigheden stevige zoete peulen die zwart worden als ze rijpen. Ze bevatten een natuurlijk zoetstof en geven een specifieke smaak. Je koopt hij bijvoorbeeld bij Ekoplaza.
Je kan in het recept carobe vervangen door pure cacaopoeder. Dat is erg lekker, maar niet helemaal hetzelfde. Zo is carobe bijvoorbeeld minder bitter.
In kwam dit recept tegen op een Amerikaanse website. Daar gebruikte de chef in kwestie carob chips. Lijkt me heerlijk. Helaas. Ik ben ze in Nederland nog niet tegen gekomen. In dit recept zijn ze vervangen door geraspte pure chocolade. Wil je cabob chips bestellen? Ik heb het hier gevonden. Laat je even weten hoe ze smaken?
Nu we alle ingrediënten op tafel hebben, kunnen we aan de slag.
Het recept zelf is met 3 stappen kinderlijk eenvoudig!
Nog één kleine truc voor ik je los laat in de keuken.
Goeie vraag. De brownie gaat voor 30 minuten de oven in, maar wanneer weet je zeker dat je brownie gaar is? Daarvoor is de de truc met de tandenstoker uitgevonden.
Denk je dat je baksel klaar is? Haal de schaal uit de over en prik er een tandenstoker of saté-prikkertje in. Haal na een paar seconden de prikker eruit. Is je beslag vloeibaar, dan mag hij nog even terug. Is hij plakkerig? Gefeliciteerd! Je zwarte bonen brownie is gaar!
Deze truc gebruik je eigenlijk bij cakes. Het grote verschil is dat bij cake, of bij het bakken van groente brood, dat je prikkertje dan droog moet zijn. Bij de brownie werkt dat anders. Wanneer hij klaar is laat je hem goed afkoelen. Hierdoor stolt het kokosvet en is hij heerlijk smeuïg. Jammie!
Recept voor een meelvrij, glutenvrij en suikervrije chocolade brownie met zwarte bonen als geheim ingrediënt. Donker, smeuïg en onweerstaanbaar.
Verwarm de oven voor 175° C en bedek een bakvorm van 20 x 20 met bakpapier.
Week de lijnzaad met 4 el water voor 10 minuten.
Verwerk alle ingrediënten in een keukenmachine tot een egale massa ontstaat.
Verdeel het beslag gelijkmatige in de bak vorm met een spatel. Druk vooral goed in de randen en hoeken.
Bak voor 30 minuten in de oven en doe de tandenstoker test. Prik met een tandenstoker in de brownie. Als deze er droog uitkomt is de brownie gaar.
Laat buiten de oven een kwartier afkoelen. Haal dan voorzichtig de brownie uit de bakvorm en leg op een rooster. Pas snijden als de brownie volledig is afgekoeld.
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Makkelijk zelf glutenvrij brood bakken in een broodbakmachine
Aardbeien zijn typische zomervruchten en heerlijk om te verwerken…
Deze tempeh vegan snack is super gezond en zo klaar!
Gevulde kipfilet kun je maken in verschillende combinaties, allemaal even lekker!
Heb jij al eens avocadosoep gemaakt? Maak een extra…
Deze koolhydraatarme tortilla van ei en spinazie is snel te maken en makkelijk mee te nemen als lunch naar je werk.
Met verse tuinbonen, spinazie en het frisse karakter van limoen heb je in een handomdraai een groene vitaminebom.
Vandaag maken we gepofte aubergine met yoghurt!
Glutenvrije taart, voor de liefhebbers. Gemaakt met spinazie en avocado.
Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
Mensen gingen je voor
Nieuwe Afslank Recepten
Tips & Snacks
Afslank Garantie (geld terug)
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot de download. Kick vandaag nog af van Suiker!
(Het is 100% gratis en privé)
Rate dit recept
Zijn de voedingswaarden voor de hele brownie, of voor een stuk brownie van een bepaald aantal gram?
De voedingswaarden zijn per portie, gerekend wanneer je er 8 brownies uit haalt.
Fijn dat je het recept even kan teruglezen op internet, in het boek zelf staat namelijk niet hoe je de chocolade, zwarte bonen of kokosolie moet verwerken. Beetje jammer, maar ze zijn wel erg lekker