Gezonde lenterecepten? Zo eet je lekker in het seizoen

Wat zijn nou echte Nederlandse-lente-groenten? En waarom is het goed voor je om "in het seizoen te eten"? Je leest er alles over in deze blog.

  1. Leestijd 9 min
  2. 22 03 2022
Deel dit bericht
Gezonde lenterecepten met seizoensgroente

Staat je agenda ook al vol gepland deze lente? Met deze gezonde lenterecepten wordt de lente sowieso een feestje. Misschien sta je al te popelen om je lentejurkje weer uit de kast te halen en als eerste een plek te bemachtigen als straks de terrassen weer opengaan.

Of wil je liever eerst aan de slag om de laatste winterpondjes definitief achter je te laten. Het maakt niet uit. Hier lees je welke groente je niet mag missen in dit seizoen en ook waarom niet.

Natuurlijk lees je bij Ma alles over gezonde lenterecepten die passen in een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm koken in de lente

Een vrijdagmiddagborrel is natuurlijk een grote uitdaging, zeker als je net met jezelf een dieet hebt afgesproken. Want jij wilt net zo stralen als de eerste lentezon en wij helpen jou daarbij. In de lente is het gelukkig een stuk eenvoudiger om gezond te eten.

Waarom? Omdat de markt weer vol ligt met verse groenten. En veel komt nog uit Nederland ook. Dus dag groenteblik, kool en diepvries, hallo verse lente groenten.

Met deze ingrediënten maak je de heerlijkste gezonde lenterecepten. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog duurzaam. Door het eten van verse groente van Nederlandse bodem draagt jouw maaltijd bij aan een gezondere omgeving. En je steunt bovendien de boeren uit je eigen land. Als dat niet goed voelt?

Seizoensgroente of koolhydraatarm eten?

Of je nu freestylet, een streng dieet volgt of koolhydraatarm wil eten, het is altijd een goed idee om seizoensgroenten te gebruiken. Sterker nog, het gaat uitstekend samen!

Bekijk hieronder welke gezonde ingrediënten nu vers beschikbaar zijn voor jouw favoriete lenterecept. Zoals je ziet bevatten deze groente zeer weinig koolhydraten, dus die kan je in een Kha dieet onbeperkt eten.

Wat zijn Nederlandse lente groenten?

Hieronder zie je de lekkerste Nederlandse groenten die perfect passen in een een Kha dieet.

  • Minder dan 1 gram KH per 100 gram
    Andijvie
    Courgette
    Komkommer
    Spinazie
    IJsbergsla
    Venkel
  • Minder dan 2 gram KH per 100 gram
    Asperges
    Aubergine
    Avocado
    Bleekselderij
    Groene paprika
    Knolraap
    Pre
  • Minder dan 3 gram KH per 100 gram
    Tomaten
    Veldsla
  • Minder dan 4 gram KH per 100 gram
    Puntpaprika
    Spitskool
    Rode paprika
  • Meer dan 5 gram KH per 100 gram
    Peultjes
    Worteltjes

Nu hoor ik je denken:
‘Ik ben bewust bezig met mijn lichaam en voeding, ik gebruik de heerlijkste recepten van MA of een ander koolhydraatarm dieet en dan moet ik ook nog eens seizoensgebonden eten?!’

Ik beloof je dat het echt de moeite waard is. Hieronder 8 redenen om het toch te doen.

7 redenen om seizoensgroente te eten

Koken met seizoensgroente hoort in een gezonde, koolhydraatarme levensstijl. Het gaat niet alleen om de juiste recepten en de goede voedingswaarden. Er is veel meer dan dat. Je kan je eetbeleving nóg beter maken! Dat doe je door rekening te houden met waar je voedsel vandaan komt, hoe het groeit en bij wie je het koopt.

Als je bewust bent van wat je eet zul je meer plezier halen uit het kopen, bereiden en het oppeuzelen van je eigen creatie. En daar draait het om!

1. Smaak

Verse groenten knallen uit elkaar van smaak. Wanneer groente in de zon gerijpt is, dan proef je dat meteen. Een zachte, volrijpe sappige tomaat is toch één van de lekkerste dingen die er zijn. Hetzelfde geldt voor verse bladgroente. Met alle respect voor mijn vrienden uit het vriesvak, maar aan verse knapperige frisse veldsla kunnen zij echt niet tippen.

2. Voedingswaarden

Dit item telt voor drie. Let op: Wanneer een gewas goed groeit, in de juiste omstandigheid en in het juiste seizoen, bevat het de hoogste voedingswaarden. Dit kan wel tot 3 keer zo hoog zijn!

Groente en fruit verliest na de oogst iets van zijn kracht. Dus hoe meer tijd er tussen de oogst en jouw mondje zit, hoe minder er voor jou overblijft van de essentiële vitamines en mineralen. En dat is zonde.

En rauwe groente hebben de hoogste voedingswaarden. Tijdens het koken gaan veel vitamines en mineralen verloren. Jammer, vind ik zelf. Een verse paprika knalt uit elkaar van de vitamine C. Het grote voordeel van verse producten is dat je er heerlijke salades van kan maken.

3. Economie

Steun je lokale economie. Of in elk geval de boeren van Nederland. Door producten te kopen uit het Westland stimuleer je de Nederlandse economie. Met een appel uit Chili… nou ja, minder in elk geval.

Bovendien is het voor je eigen portemonnee ook een stuk beter. Door in het seizoen te kopen ben je vaak een stuk voordeliger uit.

4.Het milieu

En dan is er nog het milieu, natuurlijk. De CO2 uitstoot van fruit wat de halve wereld over moet heeft nou eenmaal een grotere CO2 afdruk dan bijvoorbeeld een Nederlandse peer. Omdat seizoensgroente op een natuurlijkere manier groeit worden er minder chemicaliën en kunstmest toegepast. Dat wil je toch.

5. Inspiratie

Krijg jij ook altijd zoveel inspiratie als je over de markt loopt? Misschien denk je, ‘Ha, veldsla! en ‘kom, kommer!’.
Niet? Geen probleem. Haal die verse Nederlandse producten in huis en haal hier je inspiratie voor vegetarische recepten vandaan.

6. Krijg wat je nodig hebt

Wist je dat de natuur ons precies het dieet geeft wat we nodig hebben? Daarom zijn er dorstlessende komkommers en watermeloenen in de zomer. Appels die traditioneel meer bij herfst recepten horen verkoelen ons lichaam in voorbereiding op de winter. En groene bladgroenten in deze recepten helpen ons bij het detoxen en afvloeien van de overtollige winterpondjes.

7.Beter in balans

Door je voeding aan te passen op het seizoen raak je meer betrokken bij wat je eet. Je bent meer bewust en voelt je meer betrokken bij je omgeving. Bovendien eet je op deze manier veel gevarieerder en zal je het waarderen wanneer jouw lievelingsgerecht eindelijk weer aan de beurt is. Hierdoor houd je een betere balans.

8. Heerlijke gezonde lente recepten

Vanaf mei gaan we los met Hollandse gezonde salade. Domineerde in de wintermaanden de Nederlandse Boter- en Eikebladsla onze bordjes, straks schuiven de IJsberg-, Romaine- en Kropsla aan aan tafel. En wat dacht van de pittige rucola?

Wij genieten nog heel even van de veldsla, die tot april verkrijgbaar is. De knapperige blaadjes zijn niet alleen mooi, maar ze hebben een nootachtige smaak, erg lekker. Als klapper op de vuurpijl is veldsla relatief gezond.
Goed voor de huid en goed voor de ogen, zou mijn oma zeggen. En ze heeft gelijk, want veldsla bevat beta-caroteen, vitamine C en omega-3 vetzuren.

Verse lente salades

Met een beetje trots presenteren wij onze verse lente salades van 2022. Onze receptenmakers en diëtisten bedachten, kookten en testen deze heerlijke gezonde lenterecepten. Klassiekers, met een sausje, uuhm, dressing van MA.


Asperges, delicatesse recepten van de lente

Asperges zijn de posh nosh van de Nederlandse groente. Het is beperkt verkrijgbaar en een beetje prijzig. Maar o o o, wat smaken ze zalig. En dankzij hun voedingswaarde passen ze perfect in een koolhydraatarme maaltijd. Asperges bevatten veel vitamine C en K zijn bovendien rijk aan foliumzuur en kalium (bron).

Kies hier je favoriete gezonde recept met asperges.


Spinazie

Spinazie mag als echte voorjaarsgroente hier natuurlijk niet ontbreken. Het is niet alleen lekker en divers, maar ook kerngezond, dankzij een hoge concentratie aan ijzer. Het is ons thuis met de paplepel ingegoten.
De legende van spinazie blijkt te rusten op een misverstand. Door een verkeerd geplaatste decimaalkomma leek een portie spinazie gelijk te staan aan het eten van een paperclip. Nu blijkt dat dit een beetje overdreven was.

Maar eind goed al goed, spinazie blijft een gezonde favoriet. Welk recept kies jij voor je shotje Popeye?


Krijg jij ook geen genoeg van deze gezonde recepten? Volg het MA programma, eet heerlijk en val af. Lees hier verder over het succesvolle koolhydraatarm 50 dagen programma.

Wij van Makkelijk Afvallen wensen een je een stralende lente. Of je de komende tijd nu kookt met ons weekmenu, je volledig stort op de lentegroenten of gewoon lekker wilt eten: veel kookplezier en eet smakelijk!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Geef een reactie