Koolhydraatarm Dieet + Recepten

 1. Leestijd 25 min
 2. 26 06 2018
Deel dit bericht

Ik ontdekte de kracht van het koolhydraatarm dieet precies 5 jaar geleden. Toen ik deze blog had geschreven wist ik niet wat me overkwam… Ik kreeg ineens zo ontzettend veel bezoekers. Toen dacht ik: “hier moet ik iets mee!”.

En zo kwam het dat ik mezelf volledig stortte op het koolhydraatarme dieet… Ik ben dol op koken. Dagelijks stond ik in de keuken om nieuwe recepten te proberen.

Toen heb ik mijn bestseller boek geschreven en inmiddels is het koolhydraatarm 50 dgn programma een van de populairste koolhydraatarme diëten van Nederland.

In deze blog deel ik de belangrijkste inzichten die ik de afgelopen 5 jaar opgedaan heb. Zo weet jij precies wat je kunt verwachten als je minder koolhydraten gaat eten.

Dit is wat je gaat ontdekken in deze blog:

 • Hoe je de simpele 50/30/20 regel kunt toepassen om makkelijk af te vallen
 • Denk jij ook dat je honger moet lijden om af te kunnen vallen? Dat je moet leven op een crackertje met kaas?
 • Dat je jezelf helemaal suf moet sporten om gewicht te verliezen?
 • Het korte antwoord is NEE! Lees snel verder, dan krijg je praktische tips om kha eten in de praktijk te brengen.

Kortom; je gaat ontdekken hoe lekker en makkelijk een koolhydraatarm dieet kan zijn.

Maar ik moet je wel waarschuwen: als jij denk dat je het wel gaat redden met zomaar wat gratis recepten van het internet te plukken, dan heb je het mis… Dat kan ik je wel verzekeren.

Want als jij op een gezonde manier wil afvallen, dan moet je wel weten wat je nu precies moet eten om geen tekorten in je voeding op te lopen…

Inhoud van dit artikel

Met onderstaande tips en informatie krijg je praktische tips voor het volgen van een koolhydraatarm dieet. Ik laat je stap voor stap zien wat er nodig is om grip te krijgen op koolhydraten.

 1. 8 Gouden Regels voor kha eten
 2. Waarom een koolhydraatarm dieet volgen?
 3. Hoeveel koolhydraten mag ik eten?
 4. Wat zijn snelle en langzame koolhydraten?
 5. Vlees, vis en gevogelte zijn koolhydraatarm
 6. Hoe zit het met koolhydraten in groenten?
 7. Mag ik fruit eten volgens ket koolhydraatarm dieet?
 8. Gratis weekmenu + recepten 
 9. Is een low carb dieet moeilijk vol te houden?
 10. Welke excuus gebruik jij om niet te gaan minderen met koolhydraten?
 11. Extra Tips voor koolhydraatarm Eten
 12. Conclusie

Maar nu eerst mijn 8 Gouden Regels voor het koolhydraatarme dieet:

Voordat we verder de diepte ingaan op het koolhydraatarm dieet, wil ik je graag eerst mijn gouden regels voor koolhydraatarm eten geven.

Volg deze regels voor een slank en gelukkig leven… Want dat is wat ik jou gun. Een leven vol energie en happiness ? 

Nu stop ik met praten en geef ik je eerst mijn 8 beste tips voor een koolhydraatarme lifestyle. 

 1. Voorkom witte voedingsmiddelen (pasta, rijst, suiker, wittebrood, aardappelen) ten alle tijden.
 2. Eet dezelfde maaltijden keer op keer. Er zijn ongeveer 47.000 producten te verkrijgen in de supermarkt. Maar een klein deel hiervan maakt je niet dik. Kies 3 a 4 maaltijden die je lekker vind en waar genoeg variatie inzit (let op: groene groenten en gezonde vetten). Deze maaltijden kun je keer op keer maken. Wel zo makkelijk natuurlijk ?
 3. Drink geen calorieën. Als je wil afvallen, dan is dit wel een hele makkelijke om te doen niet? Natuurlijk mag je uitzonderingen maken zoals een goed glas rode wijn op zijn tijd (misschien zelfs elke avond?).
 4. Beperk je fruit inname tot een minimum. Laat me dit uitleggen. Ik ben op nieuw onderzoek gestuit waaruit blijkt dat Fructose sneller dan andere suikers wordt opgeslagen als vet. Men zegt altijd dat fruit supergezond is en dat zal het vast ook zijn. Maar heb je het ook nodig? Als je kijkt naar onze voorouders in de oertijd, die aten ook alleen fruit als het seizoen was. Ik zou fruit beperken tot 1 a 2 stuks per week. Bij voorkeur op je cheat day. Je leest alles over fruit tijdens het koolhydraatarme dieet hieronder. 
 5. Cheat days! het is belangrijk om 1 keer per week een erg hoge calorie inname te hebben. Dit stimuleert je stofwisseling en is dus goed voor afvallen.
 6. Eet meer! I know, het klinkt misschien heel raar om dit te zeggen… Als je net begint met koolhydraatarm eten, dan raad ik je aan om lekker veel te eten. Je eet voornamelijk supergezonde voedingsmiddelen. Die bevatten doorgaans minder calorieën dan je gewend bent. Voorkom honger en vreetbuien en zorg dat je voldoende eet. Wist je trouwens dat je van groenten bijvoorbeeld NIET kan overeten?
 7. Eet voldoende gezonde vetten.
 8. Eet voldoende (groene) groenten.

Waarom een koolhydraatarm dieet volgen?

Laten we eerst even de vraag stellen waarom we eigenlijk minder koolhydraten moeten eten? Veel vrouwen kiezen voor het koolhydraatarme dieet om af te vallen. Maar tegelijkertijd is het zo dat je lichaam ook koolhydraten nodig heeft als voedingsbron. Hoe zit dit precies? Laten we eerst eens kijken wat koolhydraten precies zijn en wat ze met jouw lichaam doen.

Niels Bosman legt uit wat goede en slechte koolhydraten zijn.

Zijn koolhydraten suikers?

Koolhydraten, ook wel suikers of sachariden genoemd, zijn een bron van energie voor ons lichaam. Ze worden in je lichaam omgezet tot glucose, waar je dus energie uithaalt. Meer informatie hierover lees je in ons artikel over koolhydraten.

Koolhydraten maken je dik…

Als jij teveel koolhydraten eet, ontstaat er een overschot aan glucose. Jouw alvleesklier zal hierdoor teveel insuline aanmaken. En dit kan jouw lichaam niet allemaal opnemen. Hierdoor worden suikers in je bloed als vet opgeslagen.

Ook wordt dan de vetverbranding in jouw lichaam tijdelijk stilgezet.. Daarom is het zo slecht om teveel koolhydraten binnen te krijgen.

Lees ook: 26 tips voor Koolhydraatarm Eten

Ik wil afvallen, moet ik dan stoppen met koolhydraten?

Het is niet de bedoeling om te stoppen met het eten van koolhydraten. De term koolhydraatarm is daardoor een beetje misleidend. Je lichaam heeft immers koolhydraten nodig. Hierbij een aantal tips die je direct kunt toepassen om minder kh te eten:

 1. Beperk het eten van koolhydraten en gebruik eiwitten en vetten als primaire brandstof.
 2. Stoppen met het eten van snelle koolhydraten en suikers (no more junkfood!).
 3. Neem de juiste hoeveelheid langzame koolhydraten. Deze haal je eenvoudig uit groenten, fruit en noten. Je hoeft geen quinoa, zoete aardappel of havermout te eten.
 4. Eet gevarieerd.
 5. Eet 300-500 gram groenten per dag.
 6. Zondigen moet (bijvoorbeeld 1 x per week). Het gaat erom dat je 80% van de tijd gezond eet… Want niemand kan alleen maar gezond eten 🙂
 7. Ga niet diëten. Zie koolhydraatarm als jouw nieuwe lifestyle. Eet vooral wat je lekker vind, zodat je het de rest van je leven kunt volhouden.

TIP: ”Wil je een koolhydraatarm dieet volgen? Kies dan voor het Koolhydraatarm 50 dagen programma! De recepten zijn makkelijk en snel te bereiden en je valt gemiddeld 2 kg per week af!”.  Bekijk hier mijn nieuwste boek: Het koolhydraatarm 50 dagen programma.

Klik hier voor de online actieprijs.

Hoeveel koolhydraten mag ik eten?

Hoeveel koolhydraten mag je eten als je wil afvallen? Het antwoord op deze vraag heeft te maken met jouw situatie. Wil je veel kilo’s vet verliezen, dan kies je voor een strenge beperking van koolhydraten. Wil je slechts enkele kilo’s afvallen, dan kun je een gematigd koolhydraatarm dieet kiezen. In het volgende overzicht kun je zelf bekijken welke vorm bij jou past.

Streng koolhydraatarm dieet

Dit is echt een forse beperking van het aantal koolhydraten. Een streng koolhydraatarm dieet heb je nodig als je echt veel te dik bent. Bijvoorbeeld als je meer dan vijftien kilo te zwaar bent. Bij een steng koolhydraatarm dieet beperk je het aantal koolhydraten tot 10% van je totale voedingsinname. Let op: zorg ervoor dat je niet onder de 10% komt, want dat zou ongezond worden voor je lichaam.

In het geval van een streng koolhydraatarm dieet ziet de dagelijkse verdeling van jouw voeding er als volgt uit.

 • 10% koolhydraten
 • 45% eiwitten
 • 45% vetten

Gematigd koolhydraatarm dieet

Met deze variant op het koolhydraatarme dieet, zul je snel afvallen, maar wel iets geleidelijker dan het strenge koolhydraatarme dieet. Een gematigd koolhydratenarm dieet is geschikt voor mensen die behoorlijk veel te zwaar zijn.

Het is beduidend minder heftig, want je eet nu zo’n 20% aan koolhydraten. Je zult ook geen honger hebben, want je vervangt de koolhydraten voor eiwitten en gezonde vetten. De verdeling van je voeding ziet er als volgt uit:

 • 20% koolhydraten
 • 50% eiwitten
 • 30% vetten

Verantwoord koolhydraatarm eten

Als je je streefgewicht hebt behaald, dan kun je kiezen voor een meer gebalanceerde verdeling tussen het aantal koolhydraten, vetten en eiwitten. Je kiest voor verantwoord koolhydraatarm eten om je nieuwe slanke lichaam langdurig te behouden.

Je voeding is als volgt onderverdeeld:

 • Koolhydraten 30%
 • Eiwitten 40%
 • Vetten 30%

Ma’s tip: als je veel te dik bent, bijvoorbeeld als je meer dan 15 kilo te zwaar bent, kies dan niet direct voor een streng koolhydraatarm dieet. Gebruik het verantwoord koolhydraatarm eten als eerste stap. Je kunt vervolgens overstappen op een gematigd of streng koolhydraatarm dieet. En als je streefgewicht bereikt is, kun je weer overstappen op het verantwoord koolhydraatarm eten.

Wat zijn snelle en langzame koolhydraten?

Wist je dat er twee soorten koolhydraten zijn?

Snelle koolhydraten

Deze worden snel opgenomen door jouw lichaam, waardoor je sneller een overschot krijgt aan glucose en je sneller dik word. Snelle koolhydraten zitten vaak in bewerkte voeding. Dit betekent dat het in een fabriek gemaakt is. Hierbij wordt er vaak suiker toegevoegd aan het product. Zelfs in yoghurt zit tegenwoordig suiker verwerkt.

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten bevatten veel vezels. Je lichaam heeft meer tijd nodig om deze te verteren, waardoor de koolhydraten veel geleidelijker worden opgenomen. Voeding met langzame koolhydraten is vaak onbewerkte voeding. Eten dat als het ware rechtstreeks uit de natuur komt. Als je twijfelt of een bepaald soort eten snelle of langzame koolhydraten bevat, ga dan na hoe het tot stand is gekomen.

Vermijd voeding met snelle koolhydraten:

 1. Aardappelen
 2. Witte rijst
 3. Pasta
 4. Brood
 5. Zoetigheid zoals gebak, chocola en cake
 6. Fastfood

Vervang deze door producten met langzame koolhydraten:

 1. Havermout
 2. Zoete aardappel
 3. Groenten
 4. Peulvruchten
 5. Quinoa
 6. Fruit
 7. Noten

Vlees, vis en zuivel zijn altijd koolhydraatarm!

Zuivel, vlees en vis kan je eten in een koolhydraatarm dieet, lijst met koolhydraten per product

Wist je dat vlees, vis en gevogelte geen koolhydraten bevatten? Als je wil afvallen, is het daarom verstandig om regelmatig vlees, vis en gevogelte te eten.

Maar welke vlees- en vissoorten kun je het beste eten? Hierbij een aantal tips voor vlees, vis en gevogelte:

 1. Eet 2 keer per week kip of kalkoen
 2. 1 keer per week rood vlees is voldoende
 3. Daarnaast is het goed om 2 keer per week halfvette vis zoals haring, makreel, zalm, paling of tonijn te eten
 4. Eet twee keer per week vegetarisch. Je kunt vlees perfect vervangen door ei en noten.

Ma’s tip: Ideaal avondeten voor afvallen: combineer vlees of vis met verse groenten. Laat gewoon de koolhydraten achterwege.

Hoe zit het met koolhydraten in groenten?

De meeste groenten bevatten koolhydraten. Sommige groenten zijn rijker aan koolhydraten dan andere. Maar onthoudt het verhaal hierboven over snelle en langzame koolhydraten. De koolhydraten in groenten zijn per definitie langzame koolhydraten.

Je hoeft dus eigenlijk niet zo te letten op het aantal koolhydraten in groenten. Eet minimaal 300-400 gram groenten per dag. En eet zoveel je wil eigenlijk. Enige uitzondering is als je op een steng koolhydratenarm dieet zit, moet je wel oppassen met de soort groenten die je eet.

Tips voor het eten van groenten met weinig koolhydraten

 1. Aardappels zijn geen groenten. En ze bevatten behoorlijk veel koolhydraten. Beperkt het eten van aardappels.
 2. Broccoli is koolhydraatarm en super gezond.
 3. Alle sla en rauwkost bevatten zeer weinig koolhydraten. Je kunt hier zoveel van eten als je wilt.
 4. Komkommers en tomaten zijn heerlijk, gezond en 100% koolhydraatarm.
 5. Paprika bevat weinig koolhydraten.
 6. Bloemkool bevat iets meer koolhydraten, maar is nog steeds een goede keuze.
 7. Boerenkool is gezond en bevat bijna geen koolhydraten.
 8. Courgette bevat wel wat koolhydraten, maar kun je zeker eten.
 9. Spinazie is 100% koolhydraatarm
 10. Wist je dat je groenten heel goed in een groene smoothie kan verwerken?
 11. Pas op met BONEN & ERWTEN. Deze bevatten behoorlijk veel koolhydraten. Laat deze staan als je op een steng koolhydraatarm dieet zit.
Lijst met groenten die je wel en niet kan eten in een koolhydraatarm of low carb dieet.

Mag ik fruit eten volgens het koolhydratenarm dieet?

Sommige koolhydraatarme diëten verbieden jou om fruit te eten. Maar fruit bevat heel belangrijke vezels en vitamines die je lichaam gewoon nodig heeft. Maar fruit bevat ook koolhydraten. Weliswaar wel de gezonde, langzame koolhydraten.

Daarom raad ik je aan om wel fruit te eten. Maar doe dit zo vroeg mogelijk op de dag en beperk het tot 1 stuk fruit per dag. Als je een streng koolhydraatarm dieet volgt, let dan ook op het soort fruit wat je eet. Een banaan bevat meer koolhydraten dan een sinaasappel of een appel. Als je van bananen houdt, dan kun je kiezen om een halve of driekwart banaan te eten.

Ma’s fruit tip: drink fruit nooit! Bijvoorbeeld in de vorm van vruchtensap. Want dit is bewerkt voedsel waar mogelijk extra suiker aan toegevoegd is en minder vezels en mineralen bevat. Fruit eet je heerlijk vers.

Lees ook: Fruit; welke soorten passen in het koolhydraatarm dieet. Hierin vind je een handig overzicht van alle fruitsoorten en hoeveel carbs erin zitten.

Heb je wel zoveel fruit nodig? Of kun je deze koolhydraten achterwege laten?

Maar aan de andere kant, volgens mij is het is helemaal niet bewezen dat we elke dag of zelfs elke week fruit nodig hebben? Want laten we eens teruggaan naar ons oorspronkelijk eetpatroon. Je kent het wel, de eetgewoonte van onze voorouders (de oermens). Die hadden geen supermarkt waar ze altijd fruit uit Zuid-Amerika konden kopen, toch? 

Dus als het geen seizoen was, bijvoorbeeld in de wintermaanden, dan aten we vroeger uberhaupt geen fruit. Ik durf de stelling dat we zoveel fruit nodig hebben dus wel in twijfel te trekken.

Koolhydraatarm Dieet & Weekmenu

Wil jij gaan afvallen met een koolhydraatarm dieet? MakkelijkAfvallen heeft het volgende weekmenu voor je samengesteld op basis van heerlijke eiwit en vetrijke ingrediënten. Als je voor dit koolhydraatarm dieet + weekmenu kiest, dan zal je vetverbranding geactiveerd worden.

Koolhydraatarme ontbijtrecepten

Maandag

Framboos cheesecake smoothie

Oh my god! Een cheese cake smoothie als ontbijt? JA! En nog gezond ook… Probeer dit romige ‘toetje’ met framboos als ontbijt. 
Lees recept
smoothie cheesecake framboos

Dinsdag

Kokos pannenkoeken

Maak deze kokospannenkoeken als ontbijt, lunch of gezond tussendoortje. Ze zijn eigenlijk altijd een succes! Lekker met wat vers fruit erbij.
Lees recept
kokospannenkoeken

Woensdag

Spiegelei met Kaas en Rucola

Spiegelei met kaas en rucola is het perfecte ontbijt omdat het vol zit met gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten en vetten. Hele of kapotte dooier? Dit klassieke ontbijt recept is makkelijk om te maken. Samen met een plakje koolhydraatarm brood is het een compleet gerecht.
Lees recept
spiegelei met kaas en rucola

Donderdag

Eiermuffins met champignons

Met deze eiermuffins maak je je ontbijtje nét even wat specialer. Eet ze warm of koud!
Lees recept
eiermuffins met champignons

Vrijdag

Koolhydraatarm ontbijt: wentelteefjes

Dit koolhydraatarme ontbijt staat bij ons thuis met stip op nummer één!
Lees recept
koolhydraatarme wentelteefjes

Koolhydraatarme lunchrecepten

Probeer jij deze fantastische lunchrecepten? Deze koolhydraatarme lunches bevatten maximaal 15 gram koolhydraten per portie. Super dus.

En handig mee te nemen 🙂

Maandag

Salade Gerookte Kip & honing mosterd dressing

Koolhydraatarme maaltijdsalade met gerookte kip en rucola. Met een heerlijke honing mosterd dressing (inclusief knoflook). Super lekker voor in de zomer.
Lees recept
Gerookte Kip & Honing Mosterd Dressing

Dinsdag

Koolhydraatarm bananenbrood van amandel- en kokosmeel

Een plakje van dit koolhydraatarme bananenbrood is heerlijk als ontbijt of gezond tussendoortje. Eet het warm met een klein beetje roomboter… Mmm, smullen maar!
Lees recept
Koolhydraatarm bananenbrood met amandelmeel en kokosmeel

Woensdag

Sla wraps met kerrie-gehakt

Gebruik deze koolhydraatarme wraps per schuitje als klein hapje, of neem een grotere portie voor de lunch.
Lees recept
sla wraps met kerrie gehakt

Donderdag

Overheerlijk courgettebrood!

Wil jij letten op je koolhydraten, maar houd je ook van een lekker bammetje op z’n tijd? Maak dan dit recept voor courgettebrood! Super lekker en 100% low carb. 
Lees recept
Koolhydraatarm courgettebrood

Vrijdag

Bloemkool nasi

Heb je zin in een lekkere, kruidige nasi, maar wil je niet de koolhydraten uit rijst? Geen probleem, maak gewoon deze bloemkool nasi. Koolhydraatarm en ontzettend lekker!
Lees recept
Bloemkool nasi

Koolhydraatarm avondeten

Hierbij een selectie van onze favoriete koolhydraatarme dinerrecepten. Met zeer veel liefde door onze koks voor jou samengesteld. Geniet ervan!

Maandag

Haricots Verts met Spek en roergebakken champignons

Haricots Verts met spekjes en roergebakken champignons. Een super lekker en vooral gezond lunch recept met weinig koolhydraten. Eet smakelijk.
Lees recept
haricots verts

Dinsdag

Thaise curry

Heb jij vandaag zin in een makkelijk gerecht? Deze groene Thaise curry is makkelijk te bereiden en is zelfs de volgende dag nog heerlijk. De kruiden geven de curry een pittige boost!
Lees recept
groene curry

Woensdag

Gezonde boekweit pizza met parmaham

Een cheat dag maar dan toch nog de gezonde toer op. Maak dan een pizza van boekweitmeel. Je mag deze pizza uiteraard met je eigen favoriete ingrediënten beleggen.
Lees recept
gezonde boekweit pizza met parmaham

Donderdag

Kipshoarma met knoflooksaus

Mmm… is shoarma ook jouw guilty pleasure? Dit gerecht laat het water je in de mond lopen. En gelukkig is-ie volledig koolhydraatarm!
Lees recept
Kipshoarma met knoflooksaus en groente in een kommetje

Vrijdag

Koolhydraatarme hartige taart met prei

Wil jij lekkere koolhydraatarme quiche maken? Deze hartige taart prei moet je zeker een keer proberen! Snel én gezond. 
Lees recept
koolhydraatarme quiche prei is een hartige taart zonder bodem.

Koolhydraatarme tussendoortjes

Ik raad je aan om vaak te eten. Liever vaker eten en kleinere porties dan 3 keer per dag heel veel eten. Als jij vaak eet, blijft je stofwisseling geactiveerd en als je de gezonde dingen eet, blijft je lichaam vet verbranden. Ik raad je aan om 3 koolhydraatarme snacks per dag te eten. Hierbij geef ik je een paar opties:

 • Gekookt ei
 • Paar plakjes kipfilet of andere vleeswaren
 • 5 Cherry tomaatjes
 • Komkommer belegd met gerookte zalm of filet american
 • 30 gram 30+  kaas
 • Handje noten naar keuze
 • Schaaltje biologische magere kwark of yoghurt

Ma’s Tip: Geïnteresseerd in mijn weekmenu’s voor 50 dagen? Bekijk dan eens mijn Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Is een low carb dieet moeilijk vol te houden?

Het grote voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat het niet perse gaat om minder eten. Het gaat vooral om anders eten. Alle experts zijn het erover eens, als je wilt afvallen, dan zul je minder koolhydraten moeten eten.

Maar hoe doe je dit? Wat belangrijk is om de suikers en snelle koolhydraten zoveel mogelijk te vervangen voor eiwitten en gezonde vetten. Maar zoals gezegd, moet je er wel voor zorgen dat je genoeg eet. Zodat je een verzadigd gevoel hebt.

Maar veel vrouwen zijn bang dat ze honger moeten lijden en niet meer kunnen genieten van lekkere dingen. Is deze angst terecht? Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan.

Verwendagen tijdens een koolhydraatarm dieet

Natuurlijk moet er iets veranderen als je wil afvallen. Je zult minder suikers en koolhydraten moeten gaan eten. Maar dit betekent niet dat je vanaf nu op een houtje moet gaan bijten. In tegendeel zelfs, want het is erg belangrijk om jezelf te blijven verwennen met lekker eten. Dit concept heb ik verwendagen genoemd ?.

Hoe ik dit zelf doe?

Thuis eet ik meestal heel gezond (ik koop bijna geen snoep, junkfood en producten met veel suikers). Maar als ik buiten de deur ben, dan geniet ik lekker van wat ik wil. Maar als jij last hebt van een suikerverslaving en hierdoor elke dag expres koffie gaat drinken bij je favoriete koffietentje (om maar dat lekkere stuk taart te kunnen nemen), dan werkt het natuurijk averechts.

Cheatdays

Een andere mogelijkheid is dat je alleen in het weekend jezelf verwend met lekker eten. Je kunt 1 of 2 verwendagen inlassen in het weekend. Je eet en drinkt dan gewoon lekker wat jij wil. Zo blijf je genieten van lekker eten en dit zorgt ervoor dat je een koolhydraatarme lifestyle voor altijd kunt volhouden.

Wist je dat het heel gezond is om 1 x per week een hele hoge calorie inname te hebben. Hierdoor wordt je stofwisseling namelijk ontregelt en dit is goed voor het afvallen!

Welke excuus gebruik jij om niet te gaan minderen met koolhydraten?

Ik zie heel veel vrouwen die zeggen dat ze geen motivatie hebben of dat een koolhydraatarm dieet te moeilijk is vol te houden. Daarom ondernemen ze geen actie. Ze willen wel afvallen, maar er gebeurt vervolgens niets. Eigenlijk verzinnen ze gewoon excuses om niet te gaan beginnen met koolhydraatarm eten…

Want zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het dus een fabel dat je niet meer kan genieten van lekkere dingen. Ten eerste zijn mijn koolhydraatarme recepten heel erg lekker en makkelijk om te maken. En ten tweede kun je op verwendagen gewoon blijven genieten van lekker eten.

Je kunt deze lifestyle dus gaan leven zonder constant nee te hoeven zeggen en zonder honger te lijden.

Extra Tips voor Koolhydraatarm Eten:

Tot slot heb ik nog wat extra tips voor je als je gaat beginnen met een koolhydraatarm dieet.

 1. Brood Eten? Brood bevat veel koolhydraten. Eet daarom nooit meer dan 1 a 2 sneetjes brood per dag. En het moet volkoren, spelt- of koolhydraatarm brood zijn (voorkeur). Hoe kun je brood vervangen? Heel simpel, wat dacht je van een lekker roerbakeitje met groenten en spekjes? Je kunt hiermee eindeloos variëren. Ook neem ik zelf vaak een heerlijke Griekse yoghurt als ontbijt 🙂 Of een goed gevulde salade voor de lunch.
 2. Aardappels en pasta. Deze kun je vaak gewoon weglaten. Probeer het maar eens, zo’n lekker groot stuk vlees of vis met veel groenten… Heerlijk! Als je echt niet zonder aardappels kan, neem dan een klein beetje zoete aardappelen. Als je echt pasta wilt eten, kies dan altijd voor volkoren pasta. Ook kun je kiezen voor koolhydraatarme pasta. Deze is wel duur en kun je niet in elke supermarkt kopen. Daarom laat ik heel vaak pasta, aardappels en rijst achterwege. Je zult zien dat je veel lekkerder en gezonder voelt na de maaltijd als je alleen groenten en vlees eet. Bovendien zit je lekker lang vol door de eiwitten in vlees. Gebruik lekker veel kokosolie of olijfolie om in te bakken, dit zijn gezonde vetten namelijk. En je krijgt er ook een verzadigd gevoel van.
 3. Heb je trouwens al gehoord van de opwarm techniek? Als je toch pasta, rijst of aardappelen wil eten, dan kun je deze beter eerst koud laten worden en daarna weer opwarmen. Dat scheelt een hoop schommelingen in je bloedsuikerspiegel. En hierdoor ga je minder snel snaaien en snoepen ?
 4. Zes eetmomenten per dag? Zoals gezegd gaat afvallen niet om minder eten. Je moet vooral anders gaan eten. Het is goed om vaak te eten, dit zorgt ervoor dat je stofwisseling actief blijft. Je kunt zelfs 6 keer per dag eten. Natuurlijk start je de dag met een gezond ontbijt. Hierna eet je een lekker ochtend tussendoortje (ik neem zelf vaak een handje noten of een schaaltje kwark). Daarna is het alweer lunch tijd. Na de lunch eet je een middagtussendoortje (wat dacht je van 3 plakjes 30+ kaas met komkommer of 50 gram kipfilet?). Dan is het alweer tijd voor avondeten. En dan heb je nog een lekker avond tussendoortje. Bijvoorbeeld een augurk met ham, een handje olijven of 3 plakjes komkommer belegd met gerookte zalm.
 5. Boodschappen doen? Het begint natuurlijk allemaal in de supermarkt. Let heel goed op wat je in huis haalt tijdens het doen van je boodschappen. Ga in ieder geval nooit met honger boodschappen doen. En doe je boodschappen in 1 keer voor de gehele week. Hierdoor is de kans op het kopen van ongezonde voeding het kleinst.
  Download de boodschappenlijst in deze post.

Conclusie 

Door  het schrijven van dit artikel – en het onderzoek wat hieraan vooraf ging – ben ik zelf ook koolhydraatarm gaan eten. Ik merk dat ik veel meer energie heb, als ik koolhydraatarm eet. Ik kan het daarom ook aan iedereen aanraden. En weet je, eigenlijk zijn alle experts het met elkaar eens… Blijvend afvallen lukt het beste door het eten van koolhydraatarme recepten. Je hoeft niet minder te gaan eten, het is gewoon een kwestie van anders eten.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen en dat je hebt gevonden waar je naar op zoek was. Je hebt in principe nu genoeg kennis om te beginnen.

Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

63 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Klaartje

  Ik wul dit wel eens proberen, maar heb veel voedselallergieen. Zoals pit en steenvruchten, soya, banaan, noten. Dus ee valt veel fruit weg en ook de noten. Kan je de recepten hierop aanpassen?

  • Evelien Vis

   Je kunt inderdaad bij fruit de keus maken voor fruit wat je wel kan eten. Noten kun je vaak weglaten. Of je kiest een ander recept als er teveel ingrediënten zijn waar je allergisch op reageert.

 • Annette

  Past couscous in het programma?

  • Evelien Vis

   Couscous kun je, met mate, gebruiken in een koolhydraatarme leefstijl

 • Annette Tijhuis

  Hallo Niels,

  Ik kan je e-mailadres nergens vinden om mij af te melden,
  Bij deze wil ik me afmelden.

  Met vriendelijke groet,
  Annette Tijhuis

 • Levi

  Hi Niels, goed stuk! Je adviseert in het begint van het artikel om je fruit inname te verlagen tot een minimum. Loop je op deze manier geen risico op eventueel een tekort aan mineralen en vitamines? Ik kan me namelijk voorstellen dat als je maar 1-2 stukken fruit per week eet je snel tegen een tekort aan gaat lopen.

 • Voordelen koolhydraatarm dieet - dit zijn de voordelen en zo pas je het toe

  […] dus belangrijk is bij een koolhydraatarm dieet, is dat je werkt mét je lichaam. Tegenwerken heeft een averechts effect. Je kunt beter geen […]

 • Hoe leef je gezond | Creampad

  […] belangrijk om je hele levensstijl aan te passen aan je gezondheid. Begin bijvoorbeeld eens met een KHA dieet. Dit staat voor koolhydraatarm, je begint met het dieet en voert het daarna in in je dagelijkse […]

 • Hida

  ik kan het boek niet downloaden is 1jan. Besteld en betaald waar blijft mijn download

 • Bianca

  Producten met 0 gr koolhydraten mag je dus heel de dag eten. Geld dit ook voor knabbelspek

 • Youssef

  Bullshit dat je moet afvallen met minder koolhydraten eten. Ik ging deze cut van 86kg (15%BF) naar 78kg (10%BF) met bijna elke dag 1x fastfood zoals Macdonald, KFC etc. Ik at 350gr. koolhydraten, 220eiwitten, 80gr vet. Dus niet dit schrijven “Afvallen is vooral een kwestie van ANDERS ETEN, NIET MINDER.” gewoon een calorie tekort pakken van 500 en je valt af.

  • Makkelijk Afvallen

   Hoi Youssef. Dankjewel voor je reactie en fijn dat jij een manier van afvallen hebt gevonden die beter bij je past. Wij van MA willen ervoor zorgen dat mensen op een gezonde manier afvallen. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze gewicht kwijtraken, maar ook dat ze beter in hun vel gaan zitten! Wist je dat het eten van veel koolhydraten en vetten veel meer negatieve effecten op het lichaam heeft dan overgewicht?

 • guus

  Dit afvallen kan dus alleen door vrouwen… althans hier schrijven ze alleen maar over vrouwen.
  Daarbij.. jullie zeggen dat quinoa een optie is.. daarin zitten echter nog meer koolhydraten dan in gekookte aardappels of rijst. Beetje verwarrend dus.

  • Pascal

   hoi Guus, trek het je niet aan, mijn man doet ook een poging om af te vallen.
   het klopt wel met wat je zegt, meestal richt men zich op de vrouw en wordt de man overgeslagen.En de koolhydraten zou ik zeker minderen, quinoa zit ook vol ermee. We kiezen voor high fat low carb. dat geeft meer verzadiging en toch gezonde keuzes. Kies voor een goed boek waarin je hier informatie vindt over KETO. succes

 • harda

  Hai Niels,
  Waarom mag het koolhydratenbrood niet elke dag?
  Mijn diëtiste vond het een goed alternatief.
  Zou je mij uit kunnen leggen waarom jij dit vindt?

  groetjes Harda

 • Laura

  Beste Niels, ik zou graag het 50 dagen MA willen volgen alleen lees ik dat er geen rekening is gehouden met allergieën. Nu heb ik coeliakie en weet niet of er dan genoeg recepten overblijven die ik mag en of ik niet te veel aanpassingen moet doen. Als dat zo is heb je dan eventueel recepten voor ontbijt lunch en diner voor 50 dagen zonder gluten?
  Groetjes Laura

 • Bianca

  En als je geen eieren mag of melkproducten ?

 • Marian van doorn

  Hallo, mijn boekje is verwijderd van mijn email kan ik een nieuw boekje krijgen?

 • Klara

  Dit is hélemaal iets voor mij !
  Doe er graag aan mee.

  Groet,
  Klara

  • Sabrina

   Hoi,, hoeveel keer per week mag je kwark eten ?

 • Sabrina hage

  Is er al een vernieuwde druk van het 50 dagen programma?

 • Diny

  Wel betaald en tot nu toe niets ontvangen Wilde er graag aan beginnen .

 • Diny

  Wel betaald maar niets ontvangen ??

 • Diny

  Ik heb het besteld en wilde er graag aan beginnen en heb het geld ook overgemaakt maar tot nu toe niets ontvangen .Ik kan niemand mailen of bellen .Dus heel graag een reactie.

 • Steven

  Hoi Niels, waarom heb jij geen mensen ingelicht toen jij die foto’s nam stiekem? Ik zie namelijk mijn eigen moeder op dit filmpje van jou. Ben ik niet zo blij mee. Ik zou graag zien dat dit opgelost word en verwijdert word!! Het is vanaf begin van het filmpje te zien dat ze uit het water komt,graag er af halen aub!!!!

  • Ma.

   Hoi Steven,
   Om welk filmpje gaat het?

   Groetjes,
   Ma

 • Jose

  Goeienmorgen

  Ik ben 2 1/2 maand geleden gestopt met roken, en nu vliegen de kilo’s eraan, heel erg vervelend.
  Nu heb ik ook pds en vroeg me af of ik dit dieet zonder problemen kan volgen.

  Gr. Jose

  • Amber

   Hoi Jose,
   Je kunt het prima volgen. Je moet het niet zien als een dieet maar als een aanpassing van je huidige voeding.
   Groetjes,
   Ma.

 • Gimbrère

  Hoi Niels,
  Ik heb zojuist jouw interessante website bekeken.
  Deze is duidelijk en goed leesbaar geschreven maar er
  staan echter wel een aantal storende Nederlandse taalfouten (grammatica) in.
  Jammer. Deze zijn er met weinig moeite uit te halen.

  • Amber

   Bedankt voor je reactie. Onze excuses dat er wat taalfouten ingeslopen zijn. We doen ons best om deze aan te passen.
   Groetjes,
   Amber – Ma.

  • Anja

   Pfffff Gimbrère als het je zo stoort dan lees het niet mij stoort het dat je altijd van deze azijnzeikers hebt. Niet iedereen is zo perfect als jij!!!

 • James

  Ik heb een vraag over ma’s overheerlijke afslank recepten. Heb het 2 keer gedownload maar krijg niks binnen Hoe kan dat ?

 • Anna Maria

  Hoi hoi,

  Koolhydraatarm eten lukt ons prima en is ook nog eens lekker. Het probleem is dat ik een eiwit intolerantie heb. Alle recepten met ei zijn voor ons niet te doen. Is hier een alternatief voor? Wat raad je aan?

 • Saskia

  Ik zoek een wat sneller ontbijt… momenteel ontbijt ik met een beker vanilleyoghurt van optimel. Ik ben smorgens niet actief genoeg om uitgebreid te gaan staan koken en daar heb ik met de kinderen ook geen tijd voor. Wat zou je kunnen pakken als vervanger? (Alleen yoghurt is mij te zuur)

  • Niels Bosman

   Hoi Saskia, doe wat noten/zaden en wat vers (rood) fruit in je yoghurt. Een keer een speltcrackertjes met kaas is ook prima. Of maak het ontbijt eens de avond ervoor, dat scheelt ’s ochtend de nodige tijd. Bekijk ook onze website eens voor lekkere ontbijtreceptjes. En tot slot: we hebben nu een compleet ontbijtschema voor 40 dagen waar dus 40 lekkere ontbijtrecepten in staan! 🙂 https://makkelijkafvallen.nl/koolhydraatarm-ontbijt-recepten

 • K

  Mijn vraag is dat ik in de avond snel neigt naar chocolade ,ik drink voldoende water en hou me aan me dieet maar toch ,die trek in chocolade wat ken ik hier mee ,tegen doen

  • Ellis

   Hoi K,

   Ik zou in jou geval toegeven aan 1 blokje van 77%.
   Dat is namelijk niet heel erg, want hier zit flavonoïden in en dat is een antioxidant.

   Niet de hele reep in 1 keer weg eten maar echt als je zin hebt lekker op 1 blokje knabbelen 🙂

 • Anita

  Ik ben samen met mijn man begonnen aan dit koolhydraatarmdieet maar wat mij opvalt dat het weinig kalorieen bevat er zitten dagen bij van 1200 is dit wel voldoende omdat ze toch altijd spreken van 1500 kacl per dag anders eet je te weinig

  • Niels Bosman

   Hoi Anita, het gaat bij ons programma niet om de hoeveelheid Kcal, dat vinden wij minder belangrijk dan de hoeveelheid KH. De porties zijn voor vrouwen zeker groot genoeg, vaak te groot. Voor je man zou je ze wat groter kunnen maken, maar zijn meestal ook voldoende. Groetjes, Sierk – MA

   • Anita

    Dank je voor je snelle reactie we zijn net begonnen dus kijk het voor ons allebij aan ik merk dat het voor mij voldoende is voor mijn man hoor ik dan wel als hij vanavond thuis komt. Na 2 weken zal ik laten weten of het werkt. Groetjes Anita

 • Jennifer ansems

  Hoi niels. Ik ben vegatarier en kan dus geen kip eten of ander vlees ook ben ik geen fan van advocado en rucola zou je mij misschien een week menu willen sturen voor een vegatarier ?

  • Niels Bosman

   Hoi Jennifer, sorry, maar die hebben we niet. Eet je wel vis en eieren? Zo ja, dan zou het hiermee kunnen vervangen en anders wordt het meer salades, yoghurt, noten en fruit. groetjes, Sierk – MA

 • Karin

  Hoi Niels, ik ben glutenvrij en lactosevrij, eet geen varkens- en roodvlees en geen suikers. Dit alles vanwege problemen met mijn darmen. Ik wil nog 5 kilo afvallen (om gezondheidsredenen) maar wat ik ook probeer het lukt niet. Wat raad jij me aan?

  • Niels Bosman

   Hoi Karin, Ik heb je een email gestuurd. gr, Sierk – MA

 • Anja

  Bij de molen koop ik artipan koolhydraatarme broodmix, het is een heerlijk stevig brood. Ken je dat? Past het in het gematigd koolhydraatarm dieet?

  • Niels Bosman

   Hoi Anja, dank voor je reactie! Ik ken het niet nee. Maar ga het zeker een keertje proberen. Koolhydraatarm brood past zeker in het gematigd KHA dieet. Wel met mate en nooit elke dag 🙂

   • harda

    Hai Niels,

    Waarom mag het KHD brood niet elke dag?
    Mijn diëtiste vond het goed.
    Dus ik begrijp jouw bezwaren ertegen niet.

    Groetjes Harda

 • Yvonne

  Ik heb een te traag werkende schildklier mag ik dan evengoed koolhydraatarm eten? Krijg ik dan niet te kort jodium binnen?

  • Niels Bosman

   Lieve Yvonne, dank voor je berichtje. Je kan nog steeds koolhydraatarm eten met een traag werkende schildklier. Goed punt over jodium tekort. Jodium is toegevoegd aan brood en zout. Dit zijn echter helemaal geen goede bronnen voor jodium (want zijn slecht voor je lichaam). Ik raad je aan om Kelp tabletten te slikken, dan krijg je meer dan genoeg jodium binnen.

 • Dorien

  Hoeveel gram koolhydraten per dag mag ik eten? Ik wil ongeveer 10 kilo afvallen. Ik eet bijna geen brood en fiets ongeveer 10 kilometer per dag naar mijn werk.groetjes Dorien

  • Niels Bosman

   Hoi Dorien, als je 10 kilo wilt afvallen dan raad ik je aan om een gematigd koolhydraatarm dieet te volgen. Rond de 50 gram koolhydraten per dag zou een perfecte hoeveelheid zijn voor je. Succes ermee.

 • Moniek

  Is brood echt verboden bij dit dieet? Is er een vervanger voor bijvoorbeeld een tosti?

  • Niels Bosman

   Hoi Moniek,
   Ik raad je aan om eigenlijk helemaal geen brood te eten. Je kunt brood vervangen door rijstewafels of amandelbrood. Als je toch voor brood kies, neem dan volkoren, spelt of glutenvrij brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *