Factsheet over spruiten. Spruitjes zitten vol vezels, vitaminen en…
- 19 aug 2020
- 1
Asperges zijn de Hollandse groente delicatesse bij uitstek. Het is niet eenvoudig om mooie, rechte asperges te kweken en het seizoen duurt ook slechts 3 maanden.
Ze passen ook nog eens uitstekend in het koolhydraatarme dieet. Dus voor ons is het altijd feest als op 11 april het seizoen weer begint. Voor jou ook?
Lees hier hoe je optimaal kan genieten van de diep aromatische smaak.
De witte asperges hebben een zachte smaak en een geweldig aroma. Asperges met ham en ei is een regelrechte klassieker en bovendien lekker snel klaar. De asperges hoeven maar 10 minuten te koken. Dunnere kook je iets korter. We hebben ook smakelijke recepten voor jou van aspergesoep. Je vindt ze allemaal onder dit artikel.
De groene asperges hebben een iets kruidigere smaak. Je kan ze wokken, stomen of roerbakken. Als je er met een dunschiller plakjes van snijdt kan je groene asperges prima rauw in een salade verwerken.
Verse asperges moet je schillen. Als je ze een half uurtje in het koude water legt, gaat het schillen makkelijker. Met een dunschiller haal je dan vanaf de kop zo het schilletje eraf. Als het uiteinde droog of houtig is, snijd je dit er ook vanaf.
Dunne asperges en groene asperges hoef je niet te schillen.
Dikke tip: gebruik de schillen bij het trekken van bouillon. Ook kan je aspergewater gebruiken bij het koken van andere groenten. Hiermee geef je een extra dimensie aan je gerecht.
Een witte asperge groeit iets anders dan een groene asperge. De plant groeit tijdens de zomer en sterft in de herfst. Dat is niet zielig, want onder de grond leeft de wortel door, soms wel 8 jaar. Daar groeien in de lente weer nieuwe planten uit, scheuten genaamd. Deze vroege ondergrondse scheuten zijn de befaamde groente.
De boer zorgt er goed voor dat deze scheuten onder de grond blijven. Dit vereist extra aandacht. De boer trekt ook een extra plastic deken over de groentebedden. Zo wordt de aarde lekker warm en groeien de asperges extra dik.
Witte asperges worden ook onder de grond vandaan geoogst, wat ‘steken’ genoemd wordt.
Asperges die boven de grond groeien worden groen of paars. Deze zijn minder zacht en sappig. Daar krijg je wel een meer stevige en kruidige asperge voor terug, die je ook prima rauw kan eten.
Het aspergeseizoen loopt traditioneel van 11 april t/m 24 juni. Wanneer de eerste verse asperges het Limburgse of Brabantse land verlaten, rollen de etablissementen weer over elkaar heen om ons de mooiste asperges te serveren. Ook de supermarkten staan er vol mee, dus thuis kan je weer genieten van dit bijzondere seizoen.
Omdat de asperges maar tijdelijk beschikbaar zijn en behoorlijk arbeidsintensief zijn om te telen, kan de prijs oplopen tot wel € 25,- per kilo.
Gelukkig heb je voor een delicatesse gerecht aan 150 gram per persoon genoeg.
Asperges bevatten maar weinig calorieën, een hoge concentratie vitamines en een grote diversiteit aan voedingsstoffen. Hiermee helpen zij jou bij een gezonde levensstijl.
Vitamines. Een asperge is rijk aan vitamine C. Met een portie van 100 gram pak je al snel 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De scheuten zijn rijk aan vitamine B11 (foliumzuur), 19% van de ADH in 100 gram. Ook vitamine B1, B2, B6 en E zijn vertegenwoordigd. Een andere krachtpatser is vitamine K, maar liefst 35% van de ADH in 100 gram.
Mineralen. Naast vitamines zitten er ook veel mineralen in asperges. Jouw favoriete voorjaarsdiner bevat fluor, fosfor, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, selenium en zink.
Ja, die heb je allemaal nodig.
Energie | 73 kj | Koolhydraten | 1,3 gr |
Energie | 17 kcal | Suikers | 1,2 gr |
Eiwit | 1,9 gr | Vet | 0,2 gr |
De voedingswaarden per 100 gram.