Asperges gezond?

  1. Leestijd 6 min
  2. 21 08 2020
Deel dit bericht
Asperges bevatten zeldzame voedingswaarde en zijn zeer gezond.

Asperges zijn de Hollandse groente delicatesse bij uitstek. Het is niet eenvoudig om mooie, rechte asperges te kweken en het seizoen duurt ook slechts 3 maanden.

Ze passen ook nog eens uitstekend in het koolhydraatarme dieet. Dus voor ons is het altijd feest als op 11 april het seizoen weer begint. Voor jou ook?

Lees hier hoe je optimaal kan genieten van de diep aromatische smaak.


Wat

Een wortelscheut van de aspergeplant. Oorspronkelijk een plant uit het kust- of oevergebied.

De scheuten groeien onder de grond en blijven daarom wit. De groene en paarse varianten groeien boven de grond.

Kopen

Koop asperges met stevige dichte kopjes. Witte asperges piepen als je ze langs elkaar wrijft.

Let op bruine vlekjes en het uiteinde. Is dit bruin of uitgedroogd, dan laat je deze liggen.
Ook mogen ze niet zurig ruiken.

Wanneer

De asperge is vers uit Nederland van maart t/m juni verkrijgbaar.

Buiten het seizoen komen ze o.m. uit Afrika en Zuid-Amerika. Daarmee hebben ze een zwaardere belasting op het milieu en zijn langer onderweg.


Asperges koken

De witte asperges hebben een zachte smaak en een geweldig aroma. Asperges met ham en ei is een regelrechte klassieker en bovendien lekker snel klaar. De asperges hoeven maar 10 minuten te koken. Dunnere kook je iets korter. We hebben ook smakelijke recepten voor jou van aspergesoep. Je vindt ze allemaal onder dit artikel.

De groene asperges hebben een iets kruidigere smaak. Je kan ze wokken, stomen of roerbakken. Als je er met een dunschiller plakjes van snijdt kan je groene asperges prima rauw in een salade verwerken.

Schoonmaken van verse asperges

Verse asperges moet je schillen. Als je ze een half uurtje in het koude water legt, gaat het schillen makkelijker. Met een dunschiller haal je dan vanaf de kop zo het schilletje eraf. Als het uiteinde droog of houtig is, snijd je dit er ook vanaf.

Dunne asperges en groene asperges hoef je niet te schillen.

Dikke tip: gebruik de schillen bij het trekken van bouillon. Ook kan je aspergewater gebruiken bij het koken van andere groenten. Hiermee geef je een extra dimensie aan je gerecht.

Hoe groeien groene asperges?

Een witte asperge groeit iets anders dan een groene asperge. De plant groeit tijdens de zomer en sterft in de herfst. Dat is niet zielig, want onder de grond leeft de wortel door, soms wel 8 jaar. Daar groeien in de lente weer nieuwe planten uit, scheuten genaamd. Deze vroege ondergrondse scheuten zijn de befaamde groente.

De boer zorgt er goed voor dat deze scheuten onder de grond blijven. Dit vereist extra aandacht. De boer trekt ook een extra plastic deken over de groentebedden. Zo wordt de aarde lekker warm en groeien de asperges extra dik.

Witte asperges worden ook onder de grond vandaan geoogst, wat ‘steken’ genoemd wordt.

Asperges die boven de grond groeien worden groen of paars. Deze zijn minder zacht en sappig. Daar krijg je wel een meer stevige en kruidige asperge voor terug, die je ook prima rauw kan eten.

Het asperge seizoen

Het aspergeseizoen loopt traditioneel van 11 april t/m 24 juni. Wanneer de eerste verse asperges het Limburgse of Brabantse land verlaten, rollen de etablissementen weer over elkaar heen om ons de mooiste asperges te serveren. Ook de supermarkten staan er vol mee, dus thuis kan je weer genieten van dit bijzondere seizoen.

Delicatesse

Omdat de asperges maar tijdelijk beschikbaar zijn en behoorlijk arbeidsintensief zijn om te telen, kan de prijs oplopen tot wel € 25,- per kilo.
Gelukkig heb je voor een delicatesse gerecht aan 150 gram per persoon genoeg.

Waarom zijn asperges gezond?

Asperges bevatten maar weinig calorieën, een hoge concentratie vitamines en een grote diversiteit aan voedingsstoffen. Hiermee helpen zij jou bij een gezonde levensstijl.

Vitamines. Een asperge is rijk aan vitamine C. Met een portie van 100 gram pak je al snel 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De scheuten zijn rijk aan vitamine B11 (foliumzuur), 19% van de ADH in 100 gram. Ook vitamine B1, B2, B6 en E zijn vertegenwoordigd. Een andere krachtpatser is vitamine K, maar liefst 35% van de ADH in 100 gram.

Mineralen. Naast vitamines zitten er ook veel mineralen in asperges. Jouw favoriete voorjaarsdiner bevat fluor, fosfor, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium,  selenium en zink.
Ja, die heb je allemaal nodig.

Asperge weetjes

  • Om de eer hoog te houden moet een asperge aan nogal wat schoonheidseisen voldoen. Is een scheut niet recht genoeg, te dun of staat zijn kop niet goed? Dan belandt zij niet in de winkel.
  • In goede omstandigheden groeit een asperges wel 10 centimeter per dag. Het record voor de langste asperge aller tijden staat op 3,11 meter.
  • De aspergeteelt is al zo oud als de weg naar Rome. In het Romeinse Rijk, in 200 voor Christus, waren de smakelijke scheuten dan ook zeker wel bekend. Nog eerder waren de Egyptenaren. Zij legden al 5.000 jaar geleden de geheimen van het steken vast op de muren van de piramide van Sakkara. In Nederland verbouwen we ze pas sinds 1900.

Voedingswaarden asperge

Energie73 kj Koolhydraten 1,3 gr
Energie17 kcalSuikers1,2 gr
Eiwit1,9 grVet0,2 gr

De voedingswaarden per 100 gram.


Vers uit Nederland verkrijgbaar

Januari
Februari
Maart

April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December

Recepten met asperges

Aspergesoep met verse asperges

Wat gaat er boven verse asperges in het aspergeseizoen? Precies, aspergesoep van verse asperges! Makkelijk om te maken, lekker en gezond!
aspergesoep met verse asperges

Frisse salade met ansjovis en groene asperges

Het is altijd een goed idee om vis te eten. Dit recept met ansjovis en asperges is niet alleen erg gezond, ook nog eens makkelijk om te maken en bijzonder lekker! Wat is jouw favoriete visgerecht?
ansjovis

Groene aspergesalade met ham en ei

Houd jij ook zo van asperges? Dit recept is makkelijk te maken voor de lunch en levert je direct een portie goede vitaminen!
groene aspergesalade

Voorgerecht groene asperges met geitenkaas en rauwe ham

Een heerlijk voorgerecht van groene asperges met geitenkaas, hartig bij elkaar gewikkeld in rauwe prosciutto ham.
Asperges omwikkeld met geitenkaas en parmaham

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie