Factsheet of over witlof. Witlof is gezond dankzij bitterstof.…
- 19 aug 2020
- 2
Asperges zijn de Hollandse groente delicatesse bij uitstek. Het is niet eenvoudig om mooie, rechte asperges te kweken en het seizoen duurt ook slechts 3 maanden.
Ze passen ook nog eens uitstekend in het koolhydraatarme dieet. Dus voor ons is het altijd feest als op 11 april het seizoen weer begint. Voor jou ook?
Lees hier hoe je optimaal kan genieten van de diep aromatische smaak.
Een wortelscheut van de aspergeplant. Oorspronkelijk een plant uit het kust- of oevergebied.
De scheuten groeien onder de grond en blijven daarom wit. De groene en paarse varianten groeien boven de grond.
Koop asperges met stevige dichte kopjes. Witte asperges piepen als je ze langs elkaar wrijft.
Let op bruine vlekjes en het uiteinde. Is dit bruin of uitgedroogd, dan laat je deze liggen.
Ook mogen ze niet zurig ruiken.
De asperge is vers uit Nederland van maart t/m juni verkrijgbaar.
Buiten het seizoen komen ze o.m. uit Afrika en Zuid-Amerika. Daarmee hebben ze een zwaardere belasting op het milieu en zijn langer onderweg.
De witte asperges hebben een zachte smaak en een geweldig aroma. Asperges met ham en ei is een regelrechte klassieker en bovendien lekker snel klaar. De asperges hoeven maar 10 minuten te koken. Dunnere kook je iets korter. We hebben ook smakelijke recepten voor jou van aspergesoep. Je vindt ze allemaal onder dit artikel.
De groene asperges hebben een iets kruidigere smaak. Je kan ze wokken, stomen of roerbakken. Als je er met een dunschiller plakjes van snijdt kan je groene asperges prima rauw in een salade verwerken.
Verse asperges moet je schillen. Als je ze een half uurtje in het koude water legt, gaat het schillen makkelijker. Met een dunschiller haal je dan vanaf de kop zo het schilletje eraf. Als het uiteinde droog of houtig is, snijd je dit er ook vanaf.
Dunne asperges en groene asperges hoef je niet te schillen.
Dikke tip: gebruik de schillen bij het trekken van bouillon. Ook kan je aspergewater gebruiken bij het koken van andere groenten. Hiermee geef je een extra dimensie aan je gerecht.
Een witte asperge groeit iets anders dan een groene asperge. De plant groeit tijdens de zomer en sterft in de herfst. Dat is niet zielig, want onder de grond leeft de wortel door, soms wel 8 jaar. Daar groeien in de lente weer nieuwe planten uit, scheuten genaamd. Deze vroege ondergrondse scheuten zijn de befaamde groente.
De boer zorgt er goed voor dat deze scheuten onder de grond blijven. Dit vereist extra aandacht. De boer trekt ook een extra plastic deken over de groentebedden. Zo wordt de aarde lekker warm en groeien de asperges extra dik.
Witte asperges worden ook onder de grond vandaan geoogst, wat ‘steken’ genoemd wordt.
Asperges die boven de grond groeien worden groen of paars. Deze zijn minder zacht en sappig. Daar krijg je wel een meer stevige en kruidige asperge voor terug, die je ook prima rauw kan eten.
Het aspergeseizoen loopt traditioneel van 11 april t/m 24 juni. Wanneer de eerste verse asperges het Limburgse of Brabantse land verlaten, rollen de etablissementen weer over elkaar heen om ons de mooiste asperges te serveren. Ook de supermarkten staan er vol mee, dus thuis kan je weer genieten van dit bijzondere seizoen.
Omdat de asperges maar tijdelijk beschikbaar zijn en behoorlijk arbeidsintensief zijn om te telen, kan de prijs oplopen tot wel € 25,- per kilo.
Gelukkig heb je voor een delicatesse gerecht aan 150 gram per persoon genoeg.
Asperges bevatten maar weinig calorieën, een hoge concentratie vitamines en een grote diversiteit aan voedingsstoffen. Hiermee helpen zij jou bij een gezonde levensstijl.
Vitamines. Een asperge is rijk aan vitamine C. Met een portie van 100 gram pak je al snel 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De scheuten zijn rijk aan vitamine B11 (foliumzuur), 19% van de ADH in 100 gram. Ook vitamine B1, B2, B6 en E zijn vertegenwoordigd. Een andere krachtpatser is vitamine K, maar liefst 35% van de ADH in 100 gram.
Mineralen. Naast vitamines zitten er ook veel mineralen in asperges. Jouw favoriete voorjaarsdiner bevat fluor, fosfor, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, selenium en zink.
Ja, die heb je allemaal nodig.
Energie | 73 kj | Koolhydraten | 1,3 gr |
Energie | 17 kcal | Suikers | 1,2 gr |
Eiwit | 1,9 gr | Vet | 0,2 gr |
De voedingswaarden per 100 gram.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)