Superfood Knoflook: een ontstekingsremmend effect?

Minder aangenaam voor je adem, maar goed voor je immuunsysteem.

  1. Leestijd 7 min
  2. 25 06 2021
Deel dit bericht
De ontstekingsremmende werking van knoflook.

Knoflook wordt al eeuwen gebruikt om de meest doorsnee maaltijden nét wat smakelijker te maken. Maar teentjes van deze plant worden ook al duizenden jaren gebruikt als medicijn.

Zo smeerden gewonde soldaten in de oorlog een knoflookgoedje op hun wonden om infecties te voorkomen. Maar heeft knoflook, zoals soms wordt gesuggereerd, écht een ontstekingsremmend effect? Wij zochten het voor je uit.

Wat is knoflook eigenlijk?

Voordat we kijken of de smaakmaker ook geneeskrachtige eigenschappen bezit, is het wel even handig te weten wat knoflook nou eigenlijk is.

Zelf ben ik een enorm knoflookfanaat. Elk gerecht smaakt nou nét een stukje lekkerder met een paar teentjes van deze uiachtige plant. Toch heb ik nooit stilgestaan bij het feit wat zo’n knoflookteentje precies.

Ben jij ook zo’n grootgebruiker van deze geurige plant? Grote kans van wel, maar weet je ook of knoflook écht een ontstekingsremmend effect heeft? Ook dat wist ik niet – en daarom zocht ik het voor jullie uit. Lees je mee?

Hier komt knoflook vandaan

Eerst nog even wat achtergrondinformatie. Knoflook behoort tot de bolgewassen, net als de geurige vrienden bieslook en ui. Het is een lookgewas, net zoals prei dat is. Volg je het nog?

Het belangrijkste om te onthouden is dat de plant al duizenden jaren oud is en allerlei soorten krachten wordt toegedicht: van een ontstekingsremmend effect tot geesten kunnen verjagen, en natuurlijk vampiers weren.

Knoflook door de geschiedenis heen

Door de eeuwen heen wordt de smaakmaker gebruikt voor van alles en nog wat. Zo geloofde ze in de Romeinse tijd dat een paar knoflookteentjes de spieren versterkten. Gladiatoren kauwden daarom op de plant voor een gevecht (of werd hun adem het wapen?).

Ook de bekende Grieks/Romeinse arts Galenus dacht al na over de krachtige werking van Allium Sativum. Volgens hem zou knoflook tegen vrijwel alle kwalen helpen.

Zelfs heilige geschriften benoemen de vermeende werking van het keukenkruid. Zo leert de Talmoed: ‘Eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten!’

Voordelen van koken met knoflook

Waarom knoflook gezond voor je is

Waar komen al deze gezondheidsclaims vandaan? Als het geloof in de geneeskrachtige werking zo wijdverspreid is, dan zal er toch wel iets van kloppen?

Knoflookteentjes verjagen inderdaad niet alleen vampieren, maar bevatten ook veel gezonde vitaminen en mineralen. Zo bevat knoflook andere vitamine B6, vitamine C, kalium en fosfor.

Daarnaast zitten er antioxidanten in. Maar dat maakt de geurige plant nog niet tot een superfood. En ook het vermeende ontstekingsremmende effect is daarmee niet aangetoond.

Wetenschappelijk onderzoek

En daarom doken we even de wetenschappelijke literatuur in, want wat is er wél aangetoond?

  • Uit laboratoriumproeven met knoflooksupplementie blijkt dat dit het testosterongehalte in ratten kan verhogen.
  • Onderzoeken ‘in vitro’ en bij ratten en konijnen geven duidelijke aanwijzingen dat afzetting van plaque op de vaatwanden wordt voorkomen.
  • Verschillende gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep (RCTs) wijzen uit dat de plant de bloeddruk verlaagt bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
  • Knoflookteentjes kunnen bacteriëndodend werken dankzij de component allicine.

Effect van knoflook op je cholesterol

En ook je cholesterol kan baat hebben bij een teentje hier en daar. Zo zitten er in rauwe knoflookteentjes stoffen die ontstekingen tegen kunnen gaan. (bron)

Ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat je cholesterolwaardes te hoog worden, omdat het cholesterol zich ophoopt in je aderen. Rauwe teentjes kan er dus voor zorgen dat je minder kans hebt op te hoge cholesterolwaardes.

Let op: als je knoflook bakt of kookt, verdampt de stof die je kan beschermen tegen ontstekingen. Dit gezonde voordeel gaat dus alleen op bij rauwe knoflook.

De voordelen van rauwe teentjes

Maar wanneer eet je nou rauwe knoflookteentjes? Denk aan lekkere tzatziki of simpelweg door een dressing.

Of… smeer het op je huid. Waarom? Muggenbeten!

Wetenschappers weten nog niet waarom precies, maar muggen schijnen knoflook niet fijn vinden. Uit onderzoek blijkt dat als je een teentje direct op je huid smeert, je minder last van muggenbeten hebt dan als je dat niet doet. Iets met de geur, wellicht?

Recepten met knoflook

Benieuwd naar een aantal overheerlijke recepten met knoflook? Die vind je hieronder!

Knoflooksoep

Probeer eens een ander soepje uit dan de standaard tomatensoep en kippensoep. Deze romige knoflooksoep bijvoorbeeld! 
Romige knoflooksoep

Koolhydraatarm naanbrood met knoflookolie

Dit naanbrood is lekker om te eten als bijgerecht, maar kun je ook erg goed nemen als gezonde lunch. Lekker met wat knoflookolie om het nét dat extra beetje smaak te geven.
naanbrood

Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook

Op naar de zomer met dit Libanees recept. Deze dip van aubergines, knoflook en citroen is koolhydraatarm en zit bomvol smaak.
baba ganoush met granaatappelpitjes en verse kruiden

Ontstekingsremmende effect van knoflook

Knoflookteentjes als anti-muggenzalfje is natuurlijk mooi meegenomen. Maar waar het echt om draait: werkt de knoflook nou ontstekingsremmend, of niet?

Wetenschappers deden hier onderzoek naar tijdens een 12-weeks onderzoek onder 146 vrijwilligers. Ze kregen dagelijks een placebo of een knoflooksupplement. 

Maar liefst vier maanden lang gaven de deelnemers iedere dag in een dagboek aan hoe het met hun gezondheid gesteld was.

Resultaten van het onderzoek

En wat bleek? In de knoflookgroep waren er 24 mensen die over griepverschijnselen spraken, in de placebogroep ruim twee keer zoveel: 65 mensen. Ook hadden de knoflookmensen gemiddeld 1,52 dag last van de symptomen, terwijl de placebogroep 5,01 dag last had.

Het lijkt er dus op dat de plant daadwerkelijk een ontstekingsremmend effect heeft.

Disclaimer: het ging in het onderzoek om supplementen. Daarnaast zit in onderzoek altijd een toevalsfactor.

Hoeveel knoflook per dag

De geurige plant is dus goed voor je: maar hoeveel? Over een overdosis hoef je je geen zorgen te maken, dan moet je het wel heel bond maken. Al zal je partner er wel iets van vinden.

Net als met al het moois in het leven is ‘met mate’ het devies. Zo is het niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van knoflookteveel kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden (en bovenal een slechte adem).

Ma’s advies: neem als richtlijn ongeveer 1 teentje knoflook per dag. Iets meer (of minder) maakt niet uit. Wij begrijpen ook dat het lastig te doseren is, omdat je knoflookteentjes door maaltijden verwerkt. En deze maaltijden wellicht deel met anderen.

Oftewel: gewoon op gevoel gebruiken. Als je zoveel teentjes toevoegt dat het niet meer gezond is, dan zal de maaltijd ook niet meer smaakvol zijn!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Mart de Jong

Mart de Jong schrijft over sport, challenges en duurzame voeding. Hij gelooft er heilig in dat de toekomst - net als het verleden - plantbased is. Juist daarom wil hij graag laten zien dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk is, als je maar in jezelf gelooft.

Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Tineke

    Er was ook een recept met knoflook in honing, was ook goed voor ontstekingen e.d. 1 theelepeltje per dag.. Maar weet niet meer hoeveel honing/knoflook er in zat.
    Hier misschien iemand ?

Geef een reactie