Obstipatie is een van de tekenen dat je darmflora…
- 17 nov 2017
- 0
Wil je meer of minder bacteriën op je bord? Minder? Snap ik. Bacteriën zijn vies, maken ons ziek en we doen er alles aan ze uit ons leven te bannen. Toch wil je liever meer bacteriën op je bord en in je buik. In deze blog lees je 5 wetenschappelijk bewezen redenen om probiotica en prebiotica te eten.
Bacteriën zijn namelijk heel gezond! Ze helpen je gezond te worden en te blijven. Deze gezonde beestjes, probiotica, komen voor in ons eten. Bijvoorbeeld in gefermenteerd voedsel. En ze huisvesten zich in onze darmen en voeden zich met specifieke vezels die we prebiotica noemen.
Deze termen worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar als je dit principe snapt, vergeet je het nooit meer. Probiotica zijn goede darmbacteriën die je darmflora gezond houden en prebiotica is een specifieke voedingsvezel waarmee probiotica zich voeden.
Probiotica betekent letterlijk ´voor leven´ en de exacte definitie is al behoorlijk vaak gereformuleerd. Nadat in 1901 door een Russchische wetenschapper werd ontdekt dat schadelijke microben in de darmen vervangen konden worden door microben die de gezondheid bevorderen, werd er veel onderzoek gedaan naar deze interesante darmbewoners.
Uiteindelijk werd in 2014 de meeste recente definitie vastgesteld door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO); ´levende micro-organismen die, wanneer in de juiste hoeveelheid toegediend, de gastheer een gezondheidsvoordeel opleveren´. Ofwel, probiotica zijn levende, goede darmbacteriën die voorkomen in gefermenteerde (melk) producten of worden toegevoegd aan melkdrankjes.
De darmflora is een samenleving van bacteriën. Het krioelt er van bacteriën. Ons lichaam huisvest meer dan 10 keer zo veel bacteriën dan dat we lichaamscellen hebben en het grootste deel van deze bacteriën woont in onze darmen. Om een beter idee te krijgen van wat een darmflora precies voorstelt, kun je het als volgt zien: binnen in je darmen zijn zich gedurende je hele leven, vanaf het moment van je geboorte, een leger ´slechte´ bacteriëen en een leger ´goede´ bacteriën gaan huisvesten. Een heel gezonde situatie zolang ze met elkaar in harmonie leven.
Maar hier komt het; door een ongezonde leefstijl (later meer) is er vaak géén harmonie in de darmflora en dit heeft grote consequenties voor je gezondheid. Zo zit het: beide legers vechten constant om terrein. Om voedsel strijden ze niet, ze hebben namelijk beide een voorkeur voor ander voedsel. En juist hier kunnen jij de goede bacteriën een helpende hand bieden om de strijd winnen. Voed jezelf met prebiotica, een specifiek type vezel in onze voeding, dat het lievelingshapje is van de gezonde beestjes in je darmen.
Er zijn veel verschillende oorzaken van een verstoorde darmflora, maar stress staat wel met vlag en wimpel op nummer 1. Oorzaken met het grootste effect op de balans zijn:
De beste manier om de darmbewoners weer in harmonie te krijgen is natuurlijk om de bovenstaande factoren te verminderen. We willen je op het hart drukken dat deze stap cruciaal is voordat je je voeding gaat aanpassen met meer pro -en prebiotica. Want als je de bron van de stress niet aanpakt, kun je probiotica blijven eten, maar het is water naar de zee brengen. In sommige situaties is het niet mogelijk de oorzaak (helemaal) weg te nemen, zoals bij ziekte of een noodzakelijke antibiotica kuur. Dan is een aanvulling van pro én prebiotica een goed idee:
Al voor dat we microben onder een miscroscoop konden bekijken werd voedsel gefermenteerd, bier, wijn, yoghurt, kefir, om er een paar te noemen. Niet alleen omdat het lekker smaakte, ook omdat het gezond is. Men wist nog niet hoe het precies werkte, maar gefermenteerde melk bleek te helpen bij darmproblemen. Dus voor duizenden jaren gebruikten we zonder het te weten, gefermenteerde (melk) producten als probiotica! Veel later, pas in begin 1900 ontdekte de Russchische wetenschapper Ilya Ilyich Metchnikoff tijdens zijn reis door de Balkan, dat Bulgaren veel in de boerendorpjes veel langer leefden dan Bulgaarse stadsbewoners. Ze werden vaak meer dan 100 jaar oud en dat terwijl ze erg arm waren en leefen in een extreem klimaat. Ilya ontdekte dat het lag aan de hoge inname van ´zure´ melk (yoghurt). Het bleken de probiotica!
Probiotica helpen je darmen dus. Dat lees je overal en het klopt ook. Vraag jij je ook af hoe dan? Op dit moment is het wetenschappelijk bewezen dat probiotica helpen bij:
Dit wil niet zeggen dat er geen andere voordelen zijn, maar effecten zoals die op diabetes type 2, cholesterolgehalte en hoge bloeddruk, worden of nog verder onderzocht. Er zijn zelfs relevante aanwijzingen die duiden op een verband tussen probiotica en de mentale gezondheid, zoals depressie.
Probiotica is een verzamelnaam voor een groep bacteriefamilies die in onze darmen leven. Er leven wel 150 soorten bacteriën in onze darmen en de samenstelling is van mens tot mens net zo verschillende als een vingerafdruk. De meest bekende probiotica families zijn de Lactobacilli en de Bifidobacteria, die je misschien wel kent van de Yakult (Lactobacillus casei) en van Activia yoghurt (o.a. maar meest bekend: Lactobacillus bulgaricus én Bifidobacterium lactus).
Het valt misschien nu wel op dat de meeste probiotica gebaseerd zijn op melkproducten, maar de populariteit van plantaardige bronnen groeit. We gingen voor je op onderzoek en vonden 5 goede bronnen van probiotica:
Nu je weet wat probiotica doen en in welke voeding je ze kan vinden. Nu duiken we in de wereld van de prebiotica, de voedingsbron van deze goede darmbacteriën.
Toen Ilya de wetenschapper probiotica ontdekte, werd er in eerste instantie veel meer onderzoek gedaan naar de ziekmakende darmbewoners. Maar ongeveer 30 jaar geleden kregen wetenschappers meer interesse in de goede bacteriën. Een belangrijke ontdekking was dat een deel van de probiotica niet eens levend in onze darmen aankomt! Ze overleven het zure sap in onze maag niet. Ze hebben voeding, prebiotica, nodig om te kunnen vermenigvuldigen, zich sterker te maken en zich te verdedigen tegen de slechte darmbacteriën.
Prebiotica dient dus als voedsel voor probiotica, zodat zij sterker worden en meer terrein kunnen winnen van de ongewenste bewoners in onze darmen. En hoe zwakker het slechte volk, des te minder schade ze kunnen aanrichten. Maar het is niet de enige manier waarop prebiotica ons dienen.
Voor dat we verder gaan is het goed om hier even uit te leggen dat sommige vezels in onze voeding niet gefermenteerd kunnen worden en anderen weer wel. Deze laatste groep dient als voeding voor de probiotica. Prebiotica zijn dus fermenteerbare vezels die door de goede bacteriën worden gefermenteerd. Bij dit proces komt een stofje (korte vrije vetzuren) vrij. En dit stofje is deels verantwoordelijk voor de gunstige werking van probiotica;
Je vindt het lievelingsgerecht van de probiotica in graanproducten, groenten, fruit, noten en peulvruchten. We hebben een top 5 voor je gemaakt van planten met het hoogste percentage vezels die als prebiotica werken:
Chicorei en yacon heb je misschien niet elke week op het menue staan. Dit zijn gangbare voedingsmiddelen die ook als bron van prebiotica worden aangemerkt (in willekeurige volgorde):
Het is altijd goed om regelmatig verschillende bronnen van probiotica en prebiotica te eten. Wanneer is het zinvol om probiotica supplementen te nemen?
In deze gevallen is het zinvol om extra probiotica te nemen. Dat kan door producten als kombucha, kefir of spirulina. Je kan ook kiezen voor een supplement, waarbij de concentratie probiotica hoger is. De schappen liggen vol en de keuze is reuze, maar De Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik biedt een een helpende hand bij het maken van je keuze. Let vooral op de bacteriesoort en je klachten, want ze hebben een verband.
Omdat je darmflora van dag tot dag verschilt en ook nog eens van mens tot mens erg varieerd is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor probiotica en prebiotica. Wel is aan te raden om niet meer dan 20-30 gram prebiotica per dag te nemen, omdat een teveel aan prebiotica kan leiden tot diarree en winderigheid. De effecten verschillen per persoon en van het soort vezel.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)