BMR Berekenen? Snelste en simpele calorie calculator

Zodra je weet wat je persoonlijke caloriebehoefte is, weet je precies hoeveel je moet eten om effectief af te vallen. Zo eet je nooit te veel of te weinig.

 1. Leestijd 4 min
 2. 12 03 2024
Deel dit bericht
vrouw bepaald gewicht voor BMR berekenen

Raak jij ook gefrustreerd omdat je maar niet lijkt af te vallen, terwijl anderen om je heen wel succes boeken? Het is niet eerlijk als je partner kilo’s verliest terwijl jij stilstaat, toch? Misschien heb je zelfs constant honger tijdens het afvallen. Weet je wat het goede nieuws is? Er is een eenvoudige oplossing voor al deze frustraties: je BMR berekenen.

 • Vind hier de snelte en meest betrouwbare Calorie Calculator;
 • Ontdek in een paar seconden wat jouw BMR is;
 • Caloriebehoefte berekenen rekening houdend met jouw persoonlijke doel en activiteitenniveau.

Wil je weten hoe je jouw BMR kunt berekenen en waarom dit zo’n belangrijke stap is op weg naar jouw ideale gewicht? Blijf dan lezen! Start je afslankreis direct met onze schema’s en voorkom jojoën.

BMR berekenen en afvallen

Wat is BMR en waarom is het zo handig bij afvallen? BMR, klinkt misschien erg fancy en ingewikkeld. BMR is de afkorting voor Basal Metabolic Rate. Het is eigenlijk gewoon een duur woord voor ‘stofwisseling’, dus de hoeveelheid calorieën die je lijf verbrandt als het helemaal niks doet.

Dat niks doen betekent ook echt helemaal niks doen! De calorieën die je op dat moment verbrandt komen enkel voort uit het uitvoeren van vitale functies zoals ademhaling en het op gang houden van de bloedsomloop.

Even en blokje om wandelen of zelfs iets eten hoort daar dus niet bij. Dit kost allemaal extra energie, dus calorieën. Daarom bereken je voor afvallen of op gewicht blijven niet alleen je BMR, maar juist je persoonlijke energiebehoefte.

Caloriebehoefte berekenen

Deze berekening geeft een realistische inschatting van je dagelijks calorieverbruik, omdat hierbij rekening wordt gehouden met je activiteitenniveau. Oftewel, hoeveel je dagelijks beweegt.

Je kunt je vast wel voorstellen dat hier per persoon grote verschillen tussen zitten. De één sport bijvoorbeeld vijf keer per week en de ander zit vanwege zijn of haar baan de hele dag op kantoor.

Ma’s BMR calculator gaat nog een stapje verder: we houden ook rekening met jouw doel! Misschien wil je afvallen? Ook kan het zijn dat je al bent afgevallen en juist op gewicht wilt blijven.

Gelukkig hoef je daarvoor dus zelf geen moeilijke berekeningen te maken of meerdere calculators te gebruiken. Vul je gegevens hieronder in, vertel ons hoe actief je bent, wat je doel is, en bam, je weet precies wat jouw lijf nodig heeft!

Calorie calculator

Vul hieronder je gegevens in, selecteer het doel van de berekening, druk op de knop en ontdek jouw perfecte caloriebehoefte. Zo weet je precies hoeveel kcal je kunt eten en drinken om een extra boost aan jouw afslankproces te geven.

BMR Calculator

Dat ging snel en simpel, toch? Nu weet je precies wat voor jou werkt om succesvol kilo's kwijt te raken. Let's go!

De meest betrouwbare BMR formule

Er zijn niet één, niet twee, maar zeven formules die veel gebruikt worden voor het berekenen van je BMR:

 1. Harris-Benedict-formule (1919)
 2. Harris-Benedict-formule (1984)
 3. Mifflin-St Jeor-formule (1990)
 4. Katch-McArdle-formule (2001)
 5. Oxford Equations Methode (2005)
 6. Schofield-formule
 7. Cunningham-formule (1980)

Wij beschouwen de Oxford equations als dé betrouwbare BMR-formule. Nu vraag je je vast af, waarom is deze methode zo speciaal?

In het kort: de Oxford equations methode is niet zomaar een BMR-formule. Het is het resultaat van zorgvuldig onderzoek, gebaseerd op recente data en afgestemd op leeftijd, geslacht en diverse bevolkingsgroepen.

Dus, als je op zoek bent naar de meest betrouwbare manier om jouw BMR te berekenen, dan wil je deze methode gebruiken.

Weet jij genoeg? Scrol dan verder naar "Voorkom aankomen na afvallen". Benieuwd naar de cijfers en feiten over de Oxford methode? Lees hieronder verder.

De Kracht van de Oxford Equations Methode

Ben je nieuwsgierig naar waarom wij zo overtuigd zijn van de Oxford equations methode? Nou, laten we eens duiken in de cijfers en feiten achter de Oxford equations. Deze methode, ontwikkeld in 2005, is gebaseerd op splinternieuwe Europese data die specifiek relevant zijn voor zowel Westerlingen met als zonder overgewicht.

Een indrukwekkende her-analyse werd uitgevoerd met gegevens van maar liefst 13.910 mannen, vrouwen, en kinderen, verzameld uit 174 artikelen gepubliceerd tussen 1914 en 2001. Het doel van dit grootschalige onderzoek was het creëren van een formule die BMR nauwkeurig voorspelt op basis van gewicht en lengte, en dit voor mensen van alle leeftijdsgroepen.

En hier komt het interessante deel: de Oxford equations methode neemt ook etniciteit in acht. Het blijkt dat Westerlingen, denk aan Amerikanen, Duitsers en Engelsen, gemiddeld een hogere BMR hebben dan niet-Westerlingen, zoals Afrikanen en Aziaten. Dit komt door verschillen in lichaamssamenstelling (bron).

BMR berekenen vrouw

Goed nieuws! Je kunt veel meer met Ma's BMR calculator dan alleen het BMR berekenen voor een vrouw. Volg je jouw dieet samen met je partner en wil je zeker weten dat je kids voldoende binnenkrijgen? Ma's BMR calculator is voor iedereen!

Wist jij dat? Je jouw BMR (stofwisseling) zelf kunt verhogen! Ontdek de tips in dit artikel.

Voorkom aankomen na afvallen

Stel jezelf voor aan het einde van je afslankreis beland. Je hebt je ideale gewicht bereikt. Je zit lekker in je vel, voelt je blij, dankbaar en bent ontzettend trots. Het is je gegund! We krijgen ontzettend veel leuke en enthousiaste berichten van mensen met de vraag: "Wat nu?". Want... Je wilt dit natuurlijk wel zo houden en niet weer aankomen.

Het is belangrijk te realiseren dat je BMR afneemt naarmate je gewicht verliest. Dit kan een reden zijn waarom je afvallen niet meer lukt. Bereken daarom jouw energiebehoefte opnieuw*! Dat is cruciaal voor afvallen en gewicht behouden op lange termijn, zonder gejojo.

Wat daarbij een goede stok achter de deur is, zijn gebalanceerde weekmenu's waarbij je heerlijk kunt eten zonder dat je het gevoel hebt dat je op dieet bent. Blijf vooral genieten, terwijl je afvalt. Neem hier direct een kijkje naar Stap voor Stap Blijvend Slank en hou vol op lange termijn. Je kunt het!

*Ma's advies: eet als vrouw niet minder dan 1400 calorieën per dag en als man niet minder dan 1900 calorieën per dag.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

*NIEUW* koolhydraatarm programma

Geef een reactie