Spijt van een eetbui? 10 tips om een terugval te voorkomen.

  1. Leestijd 10 min
  2. 09 04 2019
Deel dit bericht
eetbui - wat te doen bij een terugval

Je had een terugval. Een zwak moment en hebt jezelf laten gaan in een eetbui. Iedereen die bezig is met gezond eten heeft wel eens een minder moment.

Het is helemaal niet erg om af en toe te falen  Maar het is belangrijk dat je weet wat je kunt doen als het gebeurt.

Bij deze mijn tips om te onthouden als je last hebt van een terugval of een eetbui.

1. Geef niet op als je een keer hebt gefaald.

Een hele reep chocola? Een hele zak chips of een half pak koekjes weggewerkt? En nu? Is het toch al te laat? Zullen we onszelf maar overgeven? Nee! Shit happens. Geef niet direct op als het een keer niet gaat zoals je van te voren had bedacht.

Eén eetbui wil niet zeggen dat alle hoop nu verloren is.

Het is oke om te falen. Het is zelfs fantastisch, wat zou het leven saai zijn als alles perfect ging. Just enjoy the ride, veroordeel jezelf of jouw keuzes niet, dan raak je in een negatieve spiraal. Leer van je terugval en pak de draad gewoon zo snel mogelijk weer op.

wat te doen bij een terugval

2. Wees een bikkel, het is niet altijd even makkelijk. 

Als je gezond leven wilt volhouden en een eetbui wilt vooromen, dan zul je af en toe sterk moeten zijn. Nee zeggen vergt kracht en dat heb jij anders las je deze blog niet.

Het leven geeft je soms van die mooie momentjes waarop je jezelf en je wilskracht kunt testen.

Bijna vallen voor verse cheesecake is zo’n moment! Stel jezelf op dat moment de vraag: ‘Hoeveel heb ik voor mijn doelen over?’, ‘Hoeveel verleiding kan ik weerstaan?’, ‘Is die eetbui het korte genot het echt waard?’ ‘Hoe belangrijk zijn mijn doelen en is die zak chips echt belangrijker?’

Wees lief voor jezelf als je toch een terugval hebt en realiseer je dat je ook sterk moet zijn om de draad weer op te pakken.

Je moet mijn menu’s weer erbij pakken, boodschappen gaan doen en jezelf motiveren om door te gaan.

Dit is niet makkelijk, gewoon nog een zak chips pakken kan iedereen, maar jij bent een bikkel en pakt de daad weer op! When the going gets tough…

3. Geef niet op, je hebt de tijd.

Jouw gezondheid is niet iets wat je op korte termijn moet bekijken. Je lichaam kan namelijk prima dealen met alle shit die ze te verdragen krijgt. Hier zorgen miljoenen jaren evolutie wel voor.

Als je een periode van jaren meer heel slecht eet kom je echt in de problemen, maar de schade van één dag heb je zo weer gefixed. Bekijk het daarom altijd op de lange termijn en laat die ene terugval een goede reminder zijn van hoe je het niet wil.

4. Overweeg de 3 volgende opties zorgvuldig:

  1. Probeer je honger te negeren. Drink een glas water, denk ergens anders aan.
  2. Fuck it! Plunderen die koelkast. Is een beetje zonde, maar als je ervoor gaat, geniet er dan ook van.
  3. Ga voor een gezond & lekker tussendoortje! Wat dacht je van 50 gram kipfilet met komkommer, snacktomaatjes of een handje noten.

Ma’s tip: Haal je inspiratie voor gezonde snacks uit deze ideeën voor koolhydraatarme tussendoortjes of gezonde snacks.

5. Doe het niet alleen.

Het is bewzen dat afvallen makkelijker gaat als je het samen doet. Ben jij de enige in het gezin die kha eet? Of of ben jij altijd hard voor jezelf en vind denk je dat je het alleen af moet kunnen?

Laat dat idee alsjeblieft varen. Ja, je bent een enorme bikkel dat je bent begonnen, ik ben supertrots op je. Maar soms moet je slim genoeg zijn om te erkennen dat een beetje hulp vragen juist heel sterk is en geen teken van zwakte.

Voel je een eetbui opkomen? Honderden dames in onze Samen Slank community kunnen je helpen. Zij maken ook mee wat jij mee maakt en jullie kunnen elkaar steunen door je verhaal te delen. Nog geen lid? Meld je voor 1 euro aan en probeer het een maand uit.

Ps, je krijgt in deze community ook hulp van onze coaches, je vind er weekmenu’s die makkelijk vol te houden zijn en andere inspirerende tools om je gezonde levensstijl vast te houden.

6. Stel doelen voor jezelf en maak ze realistisch en specifiek.

Om een doel te kunnen bereiken moet je wel een duidelijk en realistisch doel hebben. Hoeveel kilo wil jij kwijtraken en binnen hoeveel tijd? Heb je al een doel? Ga na of dit wel realistisch is.

Wat ik vaak zie is dat dames zulke hoge of vage doelen hebben gesteld dat het een te onoverzichtelijke uitdaging is om te bereiken.

Ma’s tip: Stel realistische doelen met duidelijke termijnen. Net als vroeger op school

Dus maand doelen en niet ergens in de verre toekomst.

Niet specifiek: ‘er moeten flink wat kilo’s af’

Wel specifiek: ‘Ik wil deze maand 2 kilo kwijt raken’  of  ‘ik wil binnen een jaar 15kilo kwijt zijn, elke maand weeg ik mijzelf en ben ik 1,5 kilo afgevallen’

7. Voorkomen is beter dan genezen. Waar komen jouw snaaibuien vandaan?

Wat zijn de momenten dat jij het zwaar hebt? Is hier een patroon in te herkennen? Vaak zijn er bepaalde triggers. Ga op onderzoek bij jezelf uit. Het kan bijvoorbeeld zijn als de emoties te hoog oplopen of er veel stress op ander gebied is.

Als je kunt achterhalen waarom jij last hebt van een eetbui, dan kun je er iets aan doen. Is het een emotie? Stop die emotie niet weg door te gaan eten, maar doorvoel het. Heb eens een flinke huilbui of wees boos, schreeuw in een kussen, kijk een zielige film, schrijf op wat je voelt, ga de confrontatie aan, gooi het eruit!

Doe wat voor jou werkt zodat je het los kunt laten en verder kunt gaan. Een reep chocola lost niets op.

8. Geniet intens & eet bewust!

Vaak nemen we niet de tijd om te eten. Wel zijn we wel een groot deel van onze tijd met (negatieve) gedachten bezig rondom afvallen en (di-)eten.

Als je meer geniet van het moment dan zal je behoefte aan eetbuien verdwijnen. Maak van eten jouw moment, of een moment met vrienden en familie. Maar geniet van het proces van bereiden en van elke hap.

Neem even te tijd om ‘te landen’ voor je aan je maaltijd begint:

  1. Leg je telefoon weg
  2. Zet de TV uit
  3. Eet niet achter je computerscherm

Dit helpt bij het krijgen van een verzadigd gevoel en zal de behoefte aan snaaien verlagen.

9. Zoek afleiding

Het is waarschijnlijk dat je vaak op dezelfde plek last hebt van een eetbui. Alleen op de bank, op een borrel of bij een bepaalde handeling op je werk.

Als je een terugval voelt opkomen, zoek afleiding of verander je omgeving. Ben je op kantoor, zoek even een andere plek op of ga een luchtje scheppen.

Lig je op de bank voor de TV, bel een vriendin of ga een rondje wandelen. Ben je op een borrel of feestje? Ga niet aan het buffet staan maar maak een praatje of doe een dansje 😉

10. Lees deze tips tegen een eetbui van de dames in onze samen slank community.

Je bent niet alleen, iedereen gaat wel eens de fout in. Zo ook de dames van onze Samen Slank Community. Lees wat zij doen als ze een terugval hebben. In de community kun je met ze connecten en je verhaal delen. Nog geen lid? Meld je voor 1 euro aan en probeer het een maand uit.

Rieneke: Wachten tot het weer over gaat. Ben ook maar een mens en soms wil het gewoon even niet. Nu weet ik, dat ik de draad wel weer op kan pakken en ga dus ook niet zitten balen. Als het een paar dagen niet lekker gaat, zit die 17,5 kg er echt niet meteen aan. Even goed snuffelen tussen de recepten, mezelf verwennen met eten waar ik gek op ben en dan is het weer over. Blij dat het mij nu zo afgaat, hoop bij jullie ook.


Lisette:
 Herpakken en doorrrr…wees niet te streng voor jezelf. Je bent hieraan begonnen dus ben je al goed bezig. Als het om 1 dag gaat , maak je daar je cheatday van die week?

Tineke: je rot voelen en opnieuw beginnen

Astrid Merkelijn: Pff… na mijn terugval ben ik echt in het ravijn gestort… vreten, vreten, vreten… tot aan de nieuwjaarschallenge. De challenge is iets wat mij stimuleert, 4 weken gestructureerd boodschappen, koken en eten… en daarna kan ik weer door…

Het leven gaat bepaald niet over rozen…
(En ik heb ook het probleem dat wat ik aan eten zie … in mijn mond verdwijnt … ook al heb ik geen trek, of ben ik eigenlijk al verzadigd dan nog graaien mijn handen … en ik kan het niet stoppen ?)

Karlijn: 1 dag of 1 weekend eten waar ik zin in heb!! Wat dan uiteindelijk minder is dan ik verwacht omdat het mag, dus denk ik minder aan eten. En daarna heb ik echt weer zin in gezond ?

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie