Metformine gevaarlijk? Lees hier alles over metformine!

Wat is de (bij)werking van metformine? En helpt het wel echt? Wij nemen het medicijn in dit artikel voor je onder de loep.

  1. Leestijd 9 min
  2. 26 01 2022
Deel dit bericht
metformine medicijnen tegen diabetes

Zo’n 1.2 miljoen Nederlanders heeft Diabetes type 2. Dit aantal loopt wekelijks op met 1000 patiënten. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een hele grote groep mensen dat in het voorstadium zit (prediabetes) en insulineresistentie opbouwt. En wat doe je dan?

Je gaat, natuurlijk, naar de dokter. Je wil niets liever dan suikerziekte voorkomen en/of omkeren. Vol vertrouwen neem je elke dag je diabetes medicatie, met het idee dat ze je beter maken. Maar wordt je wel echt beter van Metformine?

Wij kwamen tot een wonderbaarlijke ontdekking over de werking van diabetes medicijnen. Lees het in deze post.

Voor wie is metformine?

Metformine is het eerste medicijn dat wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Suikerziekte wordt behandeld als een chronische ziekte. Daarbij is het medicijn puur een middel om de symptomen te bestrijden.

Metformine verlaagt het bloedglucose in je lichaam, doordat het ervoor zorgt dat de lever minder bloedglucose aanmaakt. Daarnaast verhoogt dit medicijn de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor wordt glucose makkelijker opgenomen en daalt de bloedsuikerspiegel.

Metformine verhelpt alleen de symptomen van diabetes type 2.

Medicatie maakt jouw lichaam dus niet beter. De problemen houden door de jaren heen alleen maar aan, met als gevolg dat je uiteindelijk een hogere dosering medicijnen nodig hebt.

Een echte aanrader is je levensstijl aanpassen (daar later meer over). Doe je niets met je levensstijl, dan blijft diabetes controle bij het slikken van medicijnen voor de rest van je leven. Maar helpen deze medicijnen jouw wel echt vooruit? Lees het hieronder.

Metformine helpt (meestal) niet!

Wij kwamen in ons onderzoek naar ziektes en voeding onderstaande Ted video tegen, en het was mindblowing! Ik raad je aan een stukje te kijken. Hij legt kort uit over een medisch statistiek namelijk, numbers needed to treat (getallen nodig voor behandeling).

NNT is het getal dat aangeeft hoeveel patiënten een behandeling moeten ondergaan, voordat er één persoon mee geholpen is.

Wij vonden dit zo absurd dat we eerst zijn gaan checken of dit wel klopt. Toen we zochten op de NNT van medicijnen kwam inderdaad de aap uit de mouw. Ook zijn we toen de cijfers gaan opzoeken… En daar schrokken we van!

Dit zijn wonderbaarlijke cijfers, vind je niet? Hieronder meer over de daadwerkelijke werking van metformine.

Metformine werking

We vergeleken de cijfers van de groep mensen die een levensstijl interventie volgden met de cijfers van de groep mensen die behandeld werden met metformine. Bereid jezelf voor op de verbazingwekkende uitkomsten:

  • De NNT voor behandeling met een gezonde levensstijl is 6,9
  • De NNT voor behandeling met metformine is 13,9
  • Wil je dus één iemand helpen met metformine, dan heb je dubbel zo veel mensen nodig in vergelijking tot de behandeling met een gezonde levensstijl.

Dit is nog maar het begin van het onderzoek. Zo zijn er nog vele medicijnen, die niet doen wat je ervan verwacht. Lees snel verder (bron).

Diabetes medicijnen op een rijtje

In de cirkeldiagrammen hieronder zie je de uitkomsten van de diabetes medicatie metformine, gliclazide en insuline.

Cirkeldiagram werking diabetes medicijnen. Bij 93% van de mensen werkt dit niet.

Zoals je ziet werkt medicatie bij 93% van de (1.2 miljoen) mensen niet en is daarmee een niet werkende behandeling!

Je slikt braaf de voorgeschreven medicijnen en dan blijkt dat dit niet de beste manier is om jou te helpen. Sterker nog je kan daardoor ook nog eens last krijgen van de metformine bijwerkingen. Dat is toch te bizar voor woorden?

Metformine bijwerkingen

Elk medicijn heeft bijwerkingen. Door het gebruik van metformine kan je last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust.

Deze klachten kunnen leiden allerlei tekorten. Wat niet zo handig is, want metformine verstoort de B12 opname. Samen kan dit leiden tot een gevaarlijk tekort, want op lange termijn kan dit je zenuwstelsel aantasten.

Gebruik jij metformine? Dan raad ik je aan regelmatig op een B12 tekort te laten testen.

Metformine en afvallen

Een (meestal) positieve bijwerking is, dat je van metformine zou afvallen. Er is zelfs bewijs. Een klein lichtpuntje zou je denken. Laat me je toch het volgende uitleggen over dit onderzoek:

  1. De groep medicijn slikkers werd vergeleken met een levensstijl interventiegroep
  2. In het eerste half jaar vielen de mensen uit de levensstijl interventiegroep gemiddeld 6 kg af! Met een mooi gemiddelde van 4 kg gewichtsverlies op de lange termijn (na vier jaar)
  3. De medicijn (metformine) groep viel in het eerst half jaar 2 kg af en 1,5 kg na vier jaar.
Vergelijking afvallen met metformine en leefstijl interventie.

Weer een onderzoek waaruit blijkt dat je met een levensstijl interventie, oftewel een gezondere levensstijl, er beter vanaf komt, dan met het slikken van medicijnen. Ben jij het met me eens en wil je meer dan alleen symptomen bestrijden? Lees dan snel verder (bron).

Symptoombestrijding is niet genoeg!

Dat deze medicijnen je niet genezen mag duidelijk zijn. Het zijn symptoombestrijders (en zelfs daar zijn ze dus niet heel goed in).

Naast mogelijke bijwerkingen, heb je ook nog steeds een hoge kans op een waslijst aan problemen en complicaties, als hart- en vaatziekten, nierproblemen en een diabetische voet. De progressie van deze ziekte kan jouw kwaliteit van leven flink beïnvloeden, denk aan:

  • Fysieke klachten
  • Mentale klachten
  • Opgesloten voelen door een ziekte
  • Levenslang lijden
  • Vroege dood (gemiddeld 10 jaar eerder).

Met slecht werkende medicijnen die enkel symptomen bestrijden, is dat best een donker uitzicht voor veel mensen.

Het goede nieuws is, en daar wordt je wel blij van, dat er ruim bewijs is dat je voor de beste behandeling van prediabetes en diabetes type 2 dus geen medicijnen nodig hebt. Dit pak je veel effectiever aan met een gezonde levensstijl.

Hoe doe je dat en waar moet je beginnen? Wees gerust, je staat er niet alleen voor. Hieronder vertel ik waarmee je de eerste stappen kunt zetten.

Gezonde leefstijl aanleren

Hoe begin je een gezonde leefstijl?

Je kunt er niet blindelings vanuit gaan dat artsen en medicijnen je gaan genezen. Voor de duidelijkheid… stop niet per direct met het nemen van je medicijnen.

Begin bij medicatie te zien als hulpmiddel bij jouw herstelproces en niet als geneesmiddel.

De beste manier om diabetes type 2 te voorkomen en om te keren is met een andere, gezondere leefstijl. Begin makkelijk (baby steps), en dat is bij de dingen waar jijzelf controle over hebt.

Zet de eerste stappen:

  1. Je kunt stoppen met roken
  2. Je kunt meer bewegen
  3. En ja, je kunt ook gezonder eten.

Gezond eten is voor veel mensen een super ingewikkeld onderwerp. Op internet word je doodgegooid met voedingstips, feiten en studies die elkaar tegen lijken te spreken.

Om deze reden hebben wij alles voor je op een rijtje gezet in één post, de Diabetes Eten Lijst. Ben je klaar voor de volgende stap? Ga dan diabetes te lijf met deze 27 leefstijl tips.

En dan nu het toepassen in jouw levensstijl. Vind je dat lastig? Lees dan snel verder.

Diabetes Herstel plan

Als je net begint met gezond eten is het een hele uitdaging om dit toe te passen in jouw levensstijl. Je wil niet zo maar een nieuwe levensstijl, toch? Het liefst een leuke, fitte en gezonde. Dat willen wij ook en niet alleen dat. Wij willen dat jouw nieuwe levensstijl helpt bij het behalen van jouw gezondheidsdoel.

Door onze ruime ervaring, weten wij precies hoe we het aanleren van een gezonde levensstijl makkelijk maken. Het Diabetes Herstel Plan zit vol met makkelijke en lekkere recepten, weekmenu’s, boodschappenlijsten en leuke & makkelijke tips.

Je bent al goed op weg! De eerste stappen zijn gezet. Wij helpen jou vandaag nog bij het zetten van de volgende stap. Klik hier voor het Diabetes Herstel Plan!

diabetes herstel plan

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Compleet stappenplan tegen diabetes
diabetes herstel plan

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Patries

    Heel gevaarlijk om zulke medicatie af te schilderen als “werkt niet”…heel veel mensen met DM2 leven niet gezond, zijn te zwaar en eten veel te veel suikers. Met deze medicatie wordt na iedere maaltijd de bloedsuikerspiegel verlaagd. En geloof mij als vpk, dat doet dit medicijn ook echt! Natuurlijk is een gezondere levensstijl veel beter en belangrijker dan dat pilletje. Maar de mensen die al zo ver staan dat ze DM2 ontwikkeld hebben, is het al heel veel jaren niet gelukt om hun ongezonde levensstijl te veranderen!!! Met het lezen van dit artikel (en dat doen ze meestal maar oor de helft) gaan er veel denken “ooh kijk dat medicijn werkt niet”. Maar dat er vervolgens een kha dieet wordt aangerijkt incl een boekje hierover lezen er veel niet!! Plus dat khd arm dieet (en even voor de duidelijkheid ik geloof erin want ben al 5kg kwijt en heb veeeel minder behoefte aan suikers) kun je als diabeet niet zomaar klakeloos volgen zonder opvolgening van je bloedsuikers door de dokter en onder advies van een dietiste! Er bestaan ook voor deze mensen zeer gevaarlijke hypo’s! Dus aan de schrijvers van MA…misschien even dit artikel aanpassen, zowel de inhoud over de medicatie als hoe je dat kha dieet voor diabeten zou moeten aanpakken! DM2 kunt je niet even op je eentje oplossen zonder medicatie en met het boekje diabetes herstelplan!

    • Niels Bosman

      Hey Patries, bedankt voor je bericht! Wat goed dat je je zorgen maakt over diabetes type 2 patiënten, dat doen wij namelijk ook!
      Wij willen absoluut niet claimen dat deze medicatie niet werkt. Wel willen wij de data delen die we hebben gevonden over dat het ook vaak niet werkt. Dat is niet onze mening, dat is helaas een feit. Wij denken wel dat jij en ik het eens zijn dat een gezonde levensstijl altijd nodig is voor het herstelproces van diabetes type 2. De gezonde levensstijl wordt in Nederland meestal vergeten, en daar willen wij mensen juist bewust van maken!
      Nogmaals dankjewel voor je reactie!

  • Tijger

    Begrijpelijk te lezen, en er is weer een,”weetje”, er bij.

Geef een reactie