Metformine gevaarlijk? Lees hier alles over... » Makkelijk Afvallen

Metformine gevaarlijk? Lees hier alles over metformine!

By on 21 mei 2020
Leestijd: 7 minuten
metformine medicijn of gevaar nnt

Zo’n 1.2 miljoen Nederlanders in hebben Diabetes type-2, daar komen elke week 1000 bij, we spreken dan van een epidemie! Dan is er ook nog een hele grote groep mensen die insuline resistentie aan het opbouwen zijn en dus in het voorstadium voor diabetes type-2 zitten.

Om deze mensen te helpen worden er levensstijl veranderingen aan geraden (stoppen met roken, bewegen en gezonder eten) en medicijnen uitgeschreven. Een van de meest voorgeschreven medicijnen tegen de symptomen van Diabetes type-2 is Metformine (naast Gliclazide en Insuline). In dit artikel nemen we onder de loep of dat wel een goed idee is.

Voor wie is metformine?

Metformine is eigenlijk het eerste medicijn dat wordt voorgeschreven voor mensen met diabetes type-2. Het wordt behandeld als een chronische ziekte en er worden dus vooral symptomen bestreden. Er wordt ook een levensstijl verandering aangeraden (daar later meer over), maar als je zelf daar niet actief iets mee doet, dan blijft het bij de medicijnen.

Metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt en hierdoor wordt de bloedglucose in het lichaam verlaagd en het verhoogt de insuline gevoeligheid van de spieren. Hierdoor helpt metformine het lichaam met de opname van suiker en daalt dus de bloedsuiker en verdwijnen vervolgens veel diabetes symptomen.

Maar Metformine maakt dus niet het lichaam beter, het geneest niet de lever, en de problemen worden dus met de jaren alleen maar groter. Waardoor uiteindelijk er alleen maar zwaardere medicijnen nodig zijn; Gliclazide en Insuline.

Maar als Metformine nu mijn lichaam helpt, dan is dat best prima toch?

Metformine verhelpt meestal niets!

Wij kwamen in ons onderzoek naar ziektes en voeding deze volgende ted video tegen, en het was mindblowing! Wij kunnen je aanraden een stukje te kijken want hij legt kort uit over een klein medisch statistiek namelijk, numbers needed to treat (getallen nodig voor behandeling).

NNT is dus het getal dat aangeeft hoeveel patiënten een behandeling moeten zijn ondergaan voordat er één persoon mee geholpen is.

Wij vonden dit zo absurd dat we eerst eens gaan checken of dit wel klopt, en toen we zochten op de NNT van medicijnen kwam inderdaad de aap uit de mouw. We zijn toen ook de cijfers gaan opzoeken van Metformine. En daar schrokken we van!

We hebben de cijfers hier op een rijtje gezet. En we zullen het nog eens uitleggen. Voordat er één iemand baat heeft van Metformine moeten er 14 mensen het 10 jaar lang gebruiken! Voor glicazide is dat 10 mensen voor 5 jaar, en bij insuline moeten er 15 mensen 6 jaar lang gebruiken voordat er één iemand baat van heeft!

Even in perspectief!

Om dat in perspectief te zetten hebben we dit in een cirkeldiagram gezet. Je ziet hier het aantal mensen in percentages dat geholpen word met het diabetes medicijn (in groen) tegenover het percentage dat niet geholpen word door metformine, insuline of glicazide.

nnt metformine, glicazide, insuline

Dat betekent dus dat er voor 93% van de (1.2miljoen) mensen geen werkende behandeling is!

metformine, glicazide, insuline diabetes medicijnen nnt

Deze mensen hebben nog wel last van de bijwerkingen…

Door het gebruik van Metformine kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust.

Deze klachten lijken erg veel op beginnende klachten van een B12 tekort. Wat niet zo handig is want Metformine verstoort ook de B12 opname wat dus kan leiden tot een daadwerkelijk tekort. Het is dus belangrijk dit regelmatig te blijven testen als je dit medicijn gebruikt.

Maar omdat je nog steeds diabetes type-2 hebt maak je nog steeds kans op complicaties en problemen met:

 • Huid
 • Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.
 • Gebit
 • Seks
 • Slaap
 • Gewrichten
 • Hart en vaten
 • Zenuwen
 • Nieren
 • Ogen
 • Voeten

En door de progressie van de ziekte leid dat tot de volgende resulaten:

 • Vroege dood (gemiddeld 10 jaar eerder)
 • Levenslang lijden
 • Fysieke klachten
 • Mentale klachten
 • Verminderd levensgeluk
 • Opgesloten in een ziekte

Dat is best een donker uitzicht dat veel mensen wordt voorgespiegeld waardoor ze geneigd zijn naar de dokter te luisteren en de medicijnen te nemen (die waarschijnlijk niets gaan doen) en vervolgens verlamd het mensen om actief iets te gaan doen aan genezing.

Symptoombestrijding is niet genoeg!

Dat deze medicijnen je niet genezen mag duidelijk zijn, het zijn symptoombestrijders (en zelfs daar zijn ze dus niet heel goed in). Dat betekent niet dat je per direct moet stoppen met deze medicijnen, wat het betekent is dat het hulpmiddelen zijn in je herstelproces.

Je kunt er niet blindelings vanuit gaan dat dokters en medicijnen je gaan genezen. Het belangrijkste om diabetes type-2 te voorkomen en te herstellen is met een andere, gezondere levensstijl. Dit zijn dingen die jij kunt doen en dus jij controle over hebt:

 • Je kunt stoppen met roken
 • Je kunt meer bewegen
 • En ja je kunt ook gezonder eten

De keuze maken om zelf de touwtjes in handen te nemen en te gaan werken aan een gezondere levensstijl (jouw herstelproces) is een keuze die jij vandaag kunt maken.

Maar hoe moet je dan gezonder leven?

Gezond eten is voor veel mensen een super ingewikkeld onderwerp. Zeker als je je nooit verdiept hebt in voeding en je gaat ernaar zoeken dan word je doodgegooid met voedingstips en feiten en studies die elkaar tegen lijken te spreken. Hierom werken wij er al jaren aan om dat helder en duidelijk op een rijtje te zetten.

Lees onze artikelen over:

Deze artikelen geven veel mensen veel duidelijkheid en inzicht over wat er nou gezond is en wat niet. Maar als je net begint met gezond eten is het een hele uitdaging om dit toe te passen in jouw levensstijl. En we willen natuurlijk dat jouw nieuwe levensstijl een leuke, fitte en gezonde levensstijl is, vol met gemakkelijke en lekkere recepten die jou dichter bij jouw gezondheidsdoel helpen.

Diabetes Herstel plan

Wij hebben veel ervaring in een gezonde levensstijl gemakkelijk maken! Het diabetes herstelplan zit vol met recepten, weekschema’s, boodschappenlijsten en leuke & makkelijke boekjes om deze nieuwe gezonde levensstijl op een effectieve, leuke manier aan te leren.

diabetes herstel plan

Wij vinden het allerbelangrijkste dat jij gezonder gaat eten en jouw lichaam zo kan genezen. In de praktijk betekent dat dat jij gemakkelijke stappen moet kunnen volgen die jou blij maken zodat je je oude levensstijl gauw achter je laat! Bekijk ons Diabetes Herstelplan door op de link hieronder te klikken.

Klik hier voor het Diabetes Herstelpan!

Facebook Reacties

About Orly Vlot

2 Comments

 1. P. Hoogeveen

  7 juni 2020at22:28

  Hallo,

  3 jaar geleden is bij mij DM2 vastgesteld. Na een half jaar mocht ik stoppen met de glyclazide omdat mijn glucosewaardes zo verbeterd waren. Ik ben door ander eetgedrag en meer bewegen 40 kilo kwijt geraakt en al mijn lichamelijke klachten die ik had zijn nagenoeg verdwenen. Het stoppen met de Metformine heb ik in overleg met de diab.vpk niet gedaan. Ik heb wel na me goed ingelezen te hebben besloten geen statines te gebruiken.
  Dit verhaal ter informatie, het stoppen met Metformine is me nog een stap te ver, wellicht over een poosje. Ik ben blij hoe het gegaan isen mijn eet en beweeggedrag is iets wat een gewoonte is geworden, ik volg geen dieet maar eet gezond.

 2. Wilma

  6 juni 2020at08:56

  Werkt dit programma totaal anders dan het 50 dagen makkelijk afvallen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]