Metformine gevaarlijk? Lees hier alles over metformine!

Een van de meest voorgeschreven medicijnen tegen de symptomen van Diabetes type-2 is Metformine. In dit artikel nemen we onder de loep of dat wel een goed idee is.

 1. Leestijd 7 min
 2. 15 03 2021
Deel dit bericht
metformine medicijnen tegen diabetes

Zo’n 1.2 miljoen Nederlanders in hebben Diabetes type-2, daar komen elke week 1000 bij, we spreken dan van een epidemie! Dan is er ook nog een hele grote groep mensen die insuline resistentie aan het opbouwen zijn en dus in het voorstadium voor diabetes type-2 zitten.

Om deze mensen te helpen worden er levensstijl veranderingen aan geraden (stoppen met roken, bewegen en gezonder eten) en medicijnen uitgeschreven. Een van de meest voorgeschreven medicijnen is Metformine.

Voor wie is metformine?

Metformine is eigenlijk het eerste medicijn dat wordt voorgeschreven voor mensen met diabetes type-2. Het wordt behandeld als een chronische ziekte en er worden dus vooral symptomen bestreden. Er wordt ook een levensstijl verandering aangeraden (daar later meer over), maar als je zelf daar niet actief iets mee doet, dan blijft het bij de medicijnen.

Metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt en hierdoor wordt de bloedglucose in het lichaam verlaagd en het verhoogt de insuline gevoeligheid van de spieren. Hierdoor helpt metformine het lichaam met de opname van suiker en daalt dus de bloedsuiker en verdwijnen vervolgens veel diabetes symptomen.

Maar Metformine maakt dus niet het lichaam beter, het geneest niet de lever, en de problemen worden dus met de jaren alleen maar groter. Waardoor uiteindelijk er alleen maar zwaardere medicijnen nodig zijn.

Maar als Metformine nu mijn lichaam helpt, dan is dat best prima toch?

Metformine helpt (meestal) niets!

Wij kwamen in ons onderzoek naar ziektes en voeding deze volgende Ted video tegen, en het was mindblowing! Wij kunnen je aanraden een stukje te kijken want hij legt kort uit over een klein medisch statistiek namelijk, numbers needed to treat (getallen nodig voor behandeling).

NNT is dus het getal dat aangeeft hoeveel patiënten een behandeling moeten zijn ondergaan voordat er één persoon mee geholpen is.

Wij vonden dit zo absurd dat we eerst eens gaan checken of dit wel klopt, en toen we zochten op de NNT van medicijnen kwam inderdaad de aap uit de mouw. We zijn toen ook de cijfers gaan opzoeken… En daar schrokken we van!

We hebben de cijfers hier op een rijtje gezet. En we zullen het nog eens uitleggen. Voordat er één iemand baat heeft van Metformine moeten er 14 mensen het 10 jaar lang gebruiken! Voor glicazide is dat 10 mensen voor 5 jaar, en bij insuline moeten er 15 mensen 6 jaar lang gebruiken voordat er één iemand baat van heeft!

Medicijnen op een rijtje

Om dat in perspectief te zetten hebben we dit in een cirkeldiagram gezet. Je ziet hier het aantal mensen in percentages dat geholpen word met het diabetes medicijn (in groen) tegenover het percentage dat niet geholpen word door metformine, insuline of glicazide.

Grafieken met de werking NNT voor metformine, glicazide en insuline. Voor 93% van de Nederlanders werken deze medicijnen niet.

Dat betekent dus dat er voor 93% van de (1.2miljoen) mensen geen werkende behandeling is!

Bijwerkingen lijken op B12 tekort

Elk medicijn heeft bijwerkingen. Door het gebruik van Metformine kan je last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust.

Deze klachten lijken erg veel op beginnende klachten van een B12 tekort. Wat niet zo handig is want Metformine verstoort ook de B12 opname wat dus kan leiden tot een daadwerkelijk tekort. Het is dus belangrijk dit regelmatig te blijven testen als je dit medicijn gebruikt.

Maar omdat je nog steeds diabetes type-2 hebt maak je nog steeds kans op complicaties en problemen met:

 • Huid
 • Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.
 • Gebit
 • Seks
 • Slaap
 • Gewrichten
 • Hart en vaten
 • Zenuwen
 • Nieren
 • Ogen
 • Voeten

En door de progressie van de ziekte leid dat tot de volgende resulaten:

 • Vroege dood (gemiddeld 10 jaar eerder)
 • Levenslang lijden
 • Fysieke klachten
 • Mentale klachten
 • Verminderd levensgeluk
 • Opgesloten in een ziekte

Dat is best een donker uitzicht dat veel mensen wordt voorgespiegeld. Hierdoor ben je geneigd naar dokteren te luisteren en elke medicijn zomaar te nemen (die waarschijnlijk niets gaan doen). De situatie en alle bijwerkingen zijn soms te verlamd om nog actief iets te gaan doen aan echte genezing.

Symptoombestrijding is niet genoeg!

Dat deze medicijnen je niet genezen mag duidelijk zijn. Het zijn symptoombestrijders (en zelfs daar zijn ze dus niet heel goed in). Dat betekent niet dat je per direct moet stoppen met deze medicijnen, wat het betekent is dat het hulpmiddelen zijn in je herstelproces.

Je kunt er niet blindelings vanuit gaan dat dokters en medicijnen je gaan genezen. Het belangrijkste om diabetes type-2 te voorkomen en te herstellen is met een andere, gezondere levensstijl. Dit zijn dingen die jij kunt doen en dus jij controle over hebt:

De keuze maken om zelf de touwtjes in handen te nemen en te gaan werken aan een gezondere levensstijl (jouw herstelproces) is een keuze die jij vandaag kunt maken.

Gezonder leven en afvallen

Gezond eten is voor veel mensen een super ingewikkeld onderwerp. Zeker als je je nooit verdiept hebt in voeding en je gaat ernaar zoeken dan word je doodgegooid met voedingstips en feiten en studies die elkaar tegen lijken te spreken.

Hierom werken wij er al jaren aan om dat helder en duidelijk op een rijtje te zetten.

Lees onze artikelen over:

Deze artikelen geven veel mensen veel duidelijkheid en inzicht over wat er nou gezond is en wat niet.

Maar als je net begint met gezond eten is het een hele uitdaging om dit toe te passen in jouw levensstijl. En we willen natuurlijk dat jouw nieuwe levensstijl een leuke, fitte en gezonde levensstijl is, vol met gemakkelijke en lekkere recepten die jou dichter bij jouw gezondheidsdoel helpen.

Diabetes Herstel plan

Wij hebben veel ervaring in een gezonde levensstijl gemakkelijk maken! Het diabetes herstelplan zit vol met recepten, weekschema’s, boodschappenlijsten en leuke & makkelijke boekjes om deze nieuwe gezonde levensstijl op een effectieve, leuke manier aan te leren.

Wij vinden het allerbelangrijkste dat jij gezonder gaat eten en jouw lichaam zo kan genezen. In de praktijk betekent dat dat jij gemakkelijke stappen moet kunnen volgen die jou blij maken zodat je je oude levensstijl gauw achter je laat! Bekijk ons Diabetes Herstelplan door op de link hieronder te klikken.

Klik hier voor het Diabetes Herstelpan!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een antwoord