Diabetes en afvallen met een koolhydraatarm dieet

  1. Leestijd 10 min
  2. 30 07 2017
Deel dit bericht
diabetes type 2

Diabetes (suikerziekte) komt steeds vaker voor. Vooral diabetes type 2 – vaak veroorzaakt door slechte leefgewoonten – is vandaag de dag een bekend ziektebeeld.

Daarom geven wij vandaag antwoord op de 3 volgende vragen:

  1. Wat is diabetes?
  2. Wat zijn de oorzaken en symptomen?
  3. Hoe helpt koolhydraatarm eten tegen suikerziekte?

Wat is diabetes

De meest mensen kennen diabetes ook wel van de benaming suikerziekte. Het is dan ook een ziekte die te maken heeft met suiker, namelijk met je bloedsuiker. We zullen het even kort uitleggen:

Zodra je eet gaat je bloedsuikerspiegel schommelen. Als je bijvoorbeeld brood of groenten eet, dan krijg je koolhydraten binnen in je lichaam. Deze worden vervolgens omgezet in glucose, oftewel energie. Bij veel glucose stijgt de bloedsuikerspiegel.

In zo’n geval treedt de alvleesklier in werking. De alvleesklier maakt insuline aan die in je bloed terechtkomt en de glucose aanpakt. Insuline zorgt ervoor dat de glucose wordt opgenomen door de cellen in je lichaam.

Maar heb je suikerziekte, dan werkt je lichaam niet op deze manier. De alvleesklier maakt dan geen of te weinig insuline aan om de glucose op te nemen. De bloedsuikerspiegel kan dus niet in evenwicht gehouden worden.

Type 1

Er zijn twee vormen diabetes, waarvan diabetes type 1 het minst vaak voorkomt. Dit is een vorm van diabetes die vaak al voorkomt bij kleine kinderen. De cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken werken niet meer. Hierdoor wordt er dus geen insuline meer aangemaakt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Mensen met diabetes type 1 moeten daarom hun bloedsuiker meten en dagelijks insuline spuiten.

Type 2

Diabetes type 2 komt het vaakst voor. Volgens het Diabetes Fonds heeft 9 op de 10 mensen met suikerziekte deze vorm. Bij type 2 wordt er nog wel insuline aangemaakt, maar reageert het lichaam hier minder goed op.

Deze vorm van suikerziekte ontstaat bij ouderdom, maar komt ook steeds vaker bij jongere mensen. Bijvoorbeeld door te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eet- en drinkgedrag en roken. Bij mensen met (extreem) overgewicht is de kans op diabetes type 2 dus groot.

 

Symptomen van suikerziekte

Heb ik diabetes? De symptomen van diabetes type 2 zijn vaak vaag en het kan daarom soms moeilijk zijn om vast te stellen of iemand suikerziekte heeft.

Een aantal van de symptomen van type 2 zijn:

  • wondjes die slecht genezen;
  • pijnlijke benen tijdens het lopen;
  • oververmoeidheid;
  • erg veel dorst, maar ook veel moeten plassen;
  • geïrriteerde ogen.

De symptomen van diabetes type 1 zijn in tegenstelling een stuk opvallender. Daarom wordt Type 1 vaak al vroeg ontdekt.

Een aantal van de Type 1 symptomen zijn:

  • heel veel dorst hebben
  • veel moeten plassen
  • misselijk zijn
  • heel veel of weinig honger hebben
  • gewichtsverlies zonder duidelijke reden

Een dokter kan uiteindelijk een test afnemen waaruit blijkt of er sprake is van suikerziekte of niet. Heb je vaak last van deze ietwat vage klachten (of juist heel opvallende klachten?), ga dan gewoon even naar de dokter en laat een test afnemen.

Blijkt dat je suikerziekte hebt, dan kun je hier medicatie voor krijgen en zo de klachten verminderen. Daarnaast kan er een behandelplan worden opgesteld.

Oorzaken van diabetes

Diabetes type 2 kan dus veroorzaakt worden door ouderdom, overgewicht en roken. Maar er zijn nog meer factoren die de kans op Type 2 vergroten, namelijk bij:

  • een hoge bloeddruk;
  • een te hoog cholesterol;
  • een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse roots;
  • reeds in de naaste familie aanwezig.

Het is niet duidelijk hoe diabetes type 1 precies ontstaat. Waarschijnlijk raakt het afweersysteem in de war (door bijvoorbeeld een virus) waardoor het de insulinecellen in de alvleesklier vernietigt. Deze vorm is (nog) niet te genezen.

Dit filmpje van het Diabetesfonds bespreekt heel duidelijke welke typen diabetes er zijn.

Koolhydraatarm eten met diabetes

Het Koolhydraatarm dieet heeft grote voordelen voor diabetes patiënten. Door middel van koolhydraatarm eten kun je namelijk je bloedsuiker veel beter controleren. In sommige gevallen kan de ziekte zelfs geheel verdwijnen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? 

Wat doen koolhydraten met je lichaam?

Om uit te leggen waarom een koolhydraatarm dieet kan helpen bij diabetes, zal ik eerst wat vertellen over hoe koolhydraten precies werken in je lichaam.

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor jouw lichaam. Je krijgt ze binnen door je voeding. Na het verteren worden de koolhydraten omgezet in glucose. Deze glucose wordt opgenomen door je lichaam en verbrand, waardoor je lichaam energie krijgt.

De glucose komt via de darmwand in je bloed terecht. Die glucose in je bloed wordt ook wel bloedsuiker genoemd. De bloedsuiker verspreid zich vervolgens over het hele lichaam. Hierdoor gaat je bloedsuikerwaarde omhoog.

Een teveel aan glucose wordt opgeslagen als ‘energie voor later’. Hier zit het belangrijke punt voor als je wilt afvallen. Als je namelijk te veel koolhydraten neemt, dan kan je lichaam niet alle glucose opnemen en wordt er steeds meer opgeslagen als vet. Blijf je koolhydraten nemen, dan komt je lichaam niet toe aan het verbranden van die vetvoorraad en kun je te kampen krijgen met overgewicht.

Onthouden: Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Echter, een te hoge inname zorgt ervoor dat het lichaam dit niet meer op kan nemen en omzet in vet.

Suikerziekte en koolhydraatarm eten

Doordat de glucose in je bloed terecht komt gaat je suikerwaarde dus omhoog. Normaal gesproken is dit niet erg. In de meeste gevallen reageert je lichaam hier namelijk natuurlijk op. Je alvleesklier geeft insuline af wat ervoor zorgt dat de suiker wordt opgenomen in je cellen. Hierdoor blijft je bloedsuikerwaarde op een normaal niveau.

Bij mensen met suiker gaat dit echter niet vanzelf. Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de soorten die het meest voorkomen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij diabetes type 1 geeft de alvleesklier niet genoeg insuline af en bij diabetes type 2 kunnen de cellen de suiker niet goed opnemen. In beide gevallen komt er dus te weinig glucose in de cellen en komt de bloedsuikerwaarde niet op een stabiel niveau.

Zoals je kunt lezen hebben koolhydraten dus invloed op je bloedsuiker. Daarom is koolhydraatarm eten een echte uitkomst voor mensen met diabetes. Het is voor diabetici namelijk heel belangrijk dat ze hun bloedsuikerwaarde onder controle hebben. Met een koolhydraatarm dieet voorkom je een teveel aan glucose in je bloed en vermijd je ongewenste schommelingen van je suikerwaarde.

Hoe pas je een Kha dieet toe?

Hoeveel koolhydraten je dan precies moet nemen kan nog niet gezegd worden. Dit kan namelijk erg verschillen per persoon. Zo zijn er goede verhalen van diabetici die tot 20 gram koolhydraten per dag namen. Maar er zijn ook diabetici die tot 70 gram koolhydraten per dag namen, wat een positieve werking had op hun lichaam. Natuurlijk is er wel een indicatie van het aantal koolhydraten. Zo is over het algemeen een koolhydraatinname van 20 tot 90 gram per dag geschikt. Let op: het kan dus verschillend zijn per persoon.

Je hoeft niet direct alle koolhydraten te vermijden. Langzame koolhydratenkun je namelijk best nemen (in beperkte mate). De snelle en ‘slechte’ koolhydraten zitten voornamelijk in voeding met veel suiker (koek, snoep, sapjes, frisdrank), voeding met veel zetmeel (zetmeelrijke groenten, aardappelen) en voeding met graan (brood, pasta).

Naast langzame koolhydraten is het ook erg belangrijk dat je veel gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgt. Deze vormen namelijk een goede alternatieve energiebron voor je lichaam!

Onthouden: Door het volgen van een gebalanceerd koolhydraatarm dieet kan je eenvoudig de inname van suikers verminderen. Hiermee kom je ook niet in de verleiding slechte tussendoortjes te eten.

3 voordelen van een koolhydraatarm dieet voor diabetici

  1. Stabiliseer bloedglucosespiegels. Met minder koolhydraten heb je minder pieken en ook minder dalen. Je bloedsuikers blijven een stuk stabieler.
  2. Wanneer je gewicht verliest, heb je misschien minder medicijnen of insuline.
  3. Een gezond gewicht vermindert direct de kans op diabetes. Het toepassen van een goed voedingspatroon helpt iedereen die aan de tafel zit.

Verder lezen over suikerziekte

Na dit artikel heb je misschien een beter idee wat diabetes is. En hoe een Kha levensstijl hierbij kan helpen. Hoe nu verder? Dit is een lijst van posts die jou direct verder kan helpen.

Een lijst met 26 effectieve tips voor koolhydraatarm eten
Een post met een eenvoudige, doch uitgebreide uitleg over het low carb diet.
Een spiekbriefje waarmee je in de supermarkt de juiste producten in huis haalt.

Conclusie

Koolhydraatarm eten met diabetes is dus zeer aan te raden. Het verminderen van koolhydraten heeft positieve werking op diabetici met zowel diabetes type 1 als diabetes type 2. Ongewenste schommelingen van de bloedsuiker worden vermeden en er is meer controle.

Maar let op: het is niet goed om in één keer te beginnen met een koolhydraatarm dieet. Je zult dit namelijk moeten afstemmen op je medicatie. Dezelfde hoeveelheid insuline met een verminderde inname koolhydraten is namelijk niet goed voor je lichaam. Bespreek dit daarom vooraf met je huisarts.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • T.Beneken.

    Mijn man heeft diabetes door dat hij in 1993 een flinke ontsteking van de alvleesklier had 5maanden ziekenhuis. Daardoor heeft hij diabetes.Hij eet het avond eten met mij koolhydraad arm en hoef nog maar de helft van eenheden inseline te spuiten . We zijn tevreden.

    • Evelien Vis

      wat ontzettend fijn dat het zo goed gaat met eten, waardoor hij nu minder insuline nodig is.

  • Mirjam

    Mis ik een link onder bij bekijk deze lijst voor producten met weinig koolhydraten?

  • Marja lodewijks

    Ik wil graag weten of er ook een gewoon boek is dus niet digitaal of wat ik moet uitprinten.

Geef een reactie