Vezelrijke tuinbonensalade met spekjes » Makkelijk Afvallen

Vezelrijke tuinbonensalade met spekjes

By on 5 juli 2019
Leestijd: 3 minuten
tuinbonensalade met spekjes

We zitten midden in de zomer en dat betekent…. tuinbonen! En dan wel die verse natuurlijk. Tegenwoordig moet je goed zoeken, maar als je dan eenmaal de juiste groenteboer te pakken hebt, dan is het feest. Het is even werken, maar ik geef je 1 goede reden: tuinbonensalade!

Toevallig heb ik elk jaar tuinbonen in mijn moestuin. Goed voor de grond, beter voor mij. Na een ochtend tuinieren heb ik uit nieuwsgierigheid wat verse tuinbonen bij de salade gekieperd. Ik ben om.

Waarom jij voortaan ook tuinbonensalade moet maken

Mocht jij nog denken ‘nouuuu ik weet het zo net nog niet’. Ik geef je hier 3 redenen om het allicht een keer te proberen.

  1. Het is supergezond. Bonen bevatten essentiële vezels die ons beschermen tegen hartziekten en zeer gunstig werken voor mensen met diabetes type 2. Bovendien bevatten tuinbonen veel verschillende B vitaminen en mineralen.
  2. Ze zijn ook nog eens koolhydraatarm. Tuinbonen zijn één van de spaarzame peulvruchten waar maar 4 gram koolhydraat in zit.
  3. Je kan eindeloos met deze tuinbonensalade variëren. Vervang de spekjes door ansjovis en BAM, totaal andere maaltijd. Maak het af met bijvoorbeeld grove snippers scherpe kaas, oud of Parmezaan. Of kies je favoriete (verse) kruiden of top het met jouw killer dressing.

Nog even een handige tip. Voor 1 persoon koop je ongeveer 750 gram verse tuinbonen.

Verder lezen: Hier lees je meer over de voedingswaarde en waarom tuinbonen gezond zijn.

Dubbeldoppen?

Verse tuinbonen kan je dubbeldoppen. Met het dubbeldoppen haal je het stevige, bittere velletje van de boon. Wat je overhoudt is een mooie frisgroene boontje met een zoetige smaak.

Kook de bonen 5 minuten en laat even afkoelen. Met een schep mesje maak je een sneetje in de ronde kopse kant. Je knijpt nu zo de fris-groene boon eruit. Het kost wel even tijd en je gooit een deel van je oogst weg (het vliesje om de boon). Maar de smaak is heerlijk en de kleur is schitterend.

Net zo makkelijk

De tuinbonen die je ingevroren koopt of in blik zijn al dubbel gedopt. Dat scheelt je weer 20 minuten in de keuken. Nu heb jij geen reden meer om niet deze tuinbonensalade te proberen ;-).

Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete variant. Laat je het even weten?

Eet smakelijk!

tuinbonensalade met spekjes
Afdrukken

Vezelrijke salade met dubbel gedopte tuinbonen

Deze salade vult goed en is super gezond. Dubbel gedopte tuinbonen hebben een schitterende kleur en ze smaken lekker zoet. Bij haast mag je ze ook uit een blikje halen.
Gang Lunch, Salade
Keuken Italiaans
Trefwoord maaltijdsalade, tuinbonen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 1
calorieën 394kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 125 gram tuinbonen dubbel gedopt
  • 125 gram gemengde salade
  • 65 gram spekreepjes uitgebakken
  • 20 gram peterselie grof gehakt
  • verse kruiden

Dressing

  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • peper en zout

Instructies

  • Bak de spekjes uit in een koekenpan zonder boter of olie
  • Dop de tuinbonen en kook de boontjes 5 minuten en dop ze dubbel
  • Mix in een kom of met een blender de dressing
  • Snijd je favoriete gemengde salade en schep de de spekjes en bonen erdoor
  • Naar smaak dressing, peper, zout, peterselie en verse kruiden toevoegen.

Nutrition

Calories: 394kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 17g | Fat: 27g | Saturated Fat: 9g | Cholesterol: 43mg | Sodium: 1032mg | Potassium: 718mg | Fiber: 7g | Sugar: 3g | Vitamin A: 2315IU | Vitamin C: 32.3mg | Calcium: 83mg | Iron: 3.3mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *