Vermoeid? Zo voorkom je een magnesium tekort!

En hoe je zonder problemen een magnesium tekort voorkomt.

  1. Leestijd 9 min
  2. 20 05 2021
Deel dit bericht
Voorkom een tekort aan magnesium.

We kennen allemaal het gevoel wel: je komt moeilijk je bed uit, hebt last van je spieren en de hele dag door loop je te gapen. Heb je vaak last van vermoeidheid? Of regelmatig last van onverklaarbare spierpijn?

Dan kan het zijn dat je lijdt aan een magnesium tekort.

Wat is magnesium eigenlijk?

Voordat we volle bak in de gevaren van een mogelijk magnesium tekort duiken, is het wel fijn om te weten wat magnesium is en waarom het zo belangrijk is om een tekort te voorkomen.

Laten we beginnen met een mooi wetenswaardigheidje om op verjaardagen te vertellen: de aardkorst bevat 2 procent magnesium. Dit is waarom zeewater ook veel magnesium bevat. Maar wat heb jij hier mee te maken?

Nou, wetenschappers vermoeden dat het begin van alle leven op aarde in zee is begonnen en dat alle levende organismen daarom afhankelijk zijn van magnesium. Niet gek dus, dat magnesium zo belangrijk voor ons is.

Hier zit magnesium in

En dan nu weer even terug naar het nu. Magnesium is een belangrijk mineraal dat je lichaam nodig heeft voor de vorming van bot en spieren.

Gelukkig zit magnesium dan ook in vele producten die we dagelijkse eten, zoals graanproducten, groenten, noten, fruit, noten en dierlijke producten (omdat dieren het weer uit planten halen).

Wat je moet weten over een tekort

Als jij veel sport weet je maar al te goed dat magnesium superbelangrijk is voor je herstel en om spierpijn te voorkomen. Fanatieke krachtsporters nemen dan ook vaak magnesiumsupplementen om er zeker van te zijn dat ze geen tekort oplopen.

Want een magnesiumtekort is alles behalve leuk.

Magnesium is namelijk een cruciaal mineraal voor je lichaam. En als je een magnesiumtekort oploopt kan er een flink aantal lichamelijke klachten ontstaan.

Magnesium: het antistressmineraal

Logisch, want magnesium speelt een rol in veel van jouw lichaamsprocessen.

Zo is magnesium belangrijk in de aanmaak van je hormonen, de opbouw van spieren en botten en de ontspanning van spieren en zenuwen. Magnesium staat daarom ook wel bekend als het ‘antistressmineraal’: daar wil je dus zeker geen tekort van!

Zo herken je een magnesium tekort (symptomen)

Maar hoe kom je er nou achter of je een magnesiumtekort hebt? Dat kan nogal lastig te achterhalen zijn, want de symptomen zijn er nogal wat en vrij breed. Klaar voor? Komen ze!

Veelvoorkomende symptomen van een magnesium tekort:

  • Spierkrampen of gespannen spieren
  • Spierzwakte
  • Lusteloosheid
  • Menstruatiepijn
  • PMS
  • Geprikkeldheid
  • Laag Libido
  • Migraine
  • Koude handen en voeten
  • Zenuwachtigheid
  • Vermoeidheid
  • Onrustig gevoel
  • Spanning
  • Duizelig
  • Hoge bloeddruk

Nu denk je misschien: hé, ik heb een magnesium tekort, want ik heb last van (een van) deze symptomen! Maar dat ligt iets gecompliceerder.

Meerdere oorzaken mogelijk

Want los van elkaar komen deze symptomen veel vaker voor en kunnen ook totaal andere oorzaken hebben dan een magnesium tekort.

En zelfs als je last hebt van meerdere symptomen blijft een magnesiumtekort moeilijk te herkennen, gewoonweg omdat magnesium aan de basis staat van ontelbare processen in je lichaam en omdat de symptomen nogal breed zijn.

Wil je zeker van je zaak zijn? Neem dan contact op met je huisarts. Met een test die de bloedwaarde meet, is een magnesium tekort namelijk goed vast te stellen.

De oorzaak van een magnesium tekort

Het is dus nogal lastig vast te stellen of je echt een magnesium tekort hebt, of dat er iets anders speelt. We zijn namelijk allemaal wel eens duizelig, voor een langere periode wat vermoeider of ervaren zo nu en dan spierkramp.

Maar stel dat je een magnesiumtekort hebt: hoe komt dat dan? Een tekort aan magnesium natuurlijk, maar hoe ontstaat zo’n tekort?

Het zou kunnen komen doordat je zwanger bent of intensief sport. De vraag van het lichaam naar magnesium neemt toe tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding evenals bij fanatieke sporters (om de spieren te herstellen).

Teveel stress of slecht dieet

Een magnesiumtekort kan echter ook ontstaan door een chronische ziekte, een teveel aan stress of een onevenwichtig dieet.

Vooral die laatste is cruciaal omdat blijkt dat nogal wat mensen met een magnesiumtekort dit oplopen door hun gebrekkige voedingspatroon.

Ga daarom voor jezelf na: eet je eentonig? En ontbreken producten met magnesium daar toevallig in? Een tekort loop je namelijk niet van de ene op de andere dag op. Vaak gaat er al langer wat mis in je dieet, voordat je last krijgt van de gevolgen van een magnesium tekort.

Het gevaar van een magnesium tekort

En als je dit magnesium tekort niet tijdig aanpakt worden de symptomen alleen maar erger!

Een groot en langdurig tekort aan magnesium kan leiden tot hartkloppingen, spasmen, spijsverteringsproblemen, een spastische darm, chronische vermoeidheid, angst, postnatale depressie, overgevoeligheid, astmatische klachten en allergieën, depressiviteit, slapeloosheid en versnelde botontkalking bij vrouwen na de overgang.

Veel mensen een tekort

De gevaren van een magnesium tekort zijn dus geheel geen grap. Nu denk je misschien dat de kans dat jij een magnesium tekort oploopt nihil is. Op zich een goede gedachte, want als je gevarieerd en gezond eet is die kans ook heel klein.

Maar de Wereldgezondheidsorganisatie ontdekte dat maar liefst 20 procent van de West-Europeaanse volwassenen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium niet binnenkrijgt.

De belangrijkste oorzaak? Ongezond eten.

Zo voorkom je een magnesium tekort

Een gezond en gevarieerd dieet is daarom ook de belangrijkste sleutel tot een gezond succes. Het is niet heel erg als je geraffineerde koolhydraten, zoals witmeelproducten, eet (hier zit weinig magnesium is), zolang dit binnen een divers dieet is.

Daarnaast kunnen andere factoren een magnesium tekort veroorzaken. Wie bloot staat aan veel stress is, verbruikt veel magnesium.

Dat geldt ook voor mensen die dagelijks zwaar lichamelijk werk verrichten of vaak intensief sporten. De anticonceptiepil en ook sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers, kunnen voor een slechtere opname of verhoogde afvoer van het magnesium zorgen.

Samengevat – zo voorkom je een magnesium tekort:

  • Eet gevarieerd
  • Voorkom stress

Eigenlijk twee supersimpele factoren zou je denken, maar let hier extra op als je intensief sport, zwanger bent of je herkent in de eerdergenoemde symptomen.

Producten met veel magnesium

Tijd dus om je leefstijl eens grondig onder de loep te nemen. Krijg jij écht voldoende magnesium binnen? Beweeg jij veel? Ervaar je veel stress?

Probeer dan extra goed te letten op een gezond en gevarieerd dieet. Producten met veel magnesium zijn bijvoorbeeld groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen en noten (zoals pindakaas).

Magnesiumrijke voeding voorkomt een magnesium tekort

Hoeveel magnesium heb je nodig?

En dan de hamvraag: hoeveel magnesium heb je nodig per dag? Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 300 milligram voor vrouwen en 350 milligram voor mannen.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben dagelijks 280 milligram nodig. De Gezondheidsraad stelt dat een magnesium tekort niet vaak voorkomt, omdat het mineraal in veel levensmiddelen zit, zoals groene groenten, granen en noten.

Toch zijn er mogelijke redenen om extra goed te letten op voldoende inname van magnesium, zoals veel stress, intensief sporten en een ongezond dieet (of een combinatie van deze factoren).

De gevaren van teveel magnesium

Wil je jezelf verzekeren van voldoende magnesium dan is supplementen nemen altijd nog een goede mogelijkheid. De kans op een teveel aan magnesium is klein, aangezien je ze bij slikt vanwege een tekort.

Pas wel op met sommige doseringen van supplementen: probeer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan te houden, want een teveel aan magnesium brengt ook gevaren met zich mee.

Ma’s advies: eet gezond én gevarieerd

Dus wat weet je nu over een magnesium tekort? Het komt voor, maar niet extreem veel. Wel is het iets om op te letten als je veel sport en/of zwanger bent, of jezelf herkent in de symptomen, zoals vermoeidheid.

Maar als je gezond en gevarieerd eet is de kans op een magnesium tekort klein.

Heb je écht heel veel moeite om gevarieerd en gezond te eten? Dan kun je een leefstijlinterventie overwegen, die veelal wordt vergoed door de verzekering.

Een andere mogelijkheid: meer van onze artikelen lezen! Mocht je nog opzoek zijn naar een recept bomvol magnesium? Dan is de Smoothie Bowl met Banaan perfect!

Smoothie bowl met banaan

Deze heerlijke frisse smoothie bowl met banaan, avocado, spinazie en kokos zit bomvol vitamine. Een echt kickstart ontbijt!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Mart de Jong

Mart de Jong schrijft over sport, challenges en duurzame voeding. Hij gelooft er heilig in dat de toekomst - net als het verleden - plantbased is. Juist daarom wil hij graag laten zien dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk is, als je maar in jezelf gelooft.

Geef een reactie