Wat doet magnesium voor je lichaam?

 1. Leestijd 4 min
 2. 13 10 2017
Deel dit bericht
wat doet magnesium

Magnesium is een essentieel element en is belangrijk voor je algehele gezondheid. Het komt niet van nature voor in je lichaam, maar zit wel in veel voedingsmiddelen. Maar wat doet magnesium precies? Waarom is het zo gezond?

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat onmisbaar is voor je lichaam. Het is een essentieel element om je lichaam gezond te houden. Een tekort aan magnesium kan namelijk leiden tot vermoeidheid, stress, prikkelbaarheid, spierpijn en een onrustig gevoel. En dat zijn nog maar enkele van de verschijnselen van een magnesiumtekort!

Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan, maar veel voedingsmiddelen die we regelmatig eten bevatten magnesium:

 • Noten en zaden. Magnesium vind je onder andere in amandelen, paranoten, pompoenpitten, lijnzaad, pijnboompitten en sesamzaden. Probeer dus elke dag een handje noten te nemen.
 • Fruit. Magnesium is terug te vinden in bananen, ananas, aardbeien en grapefruit. Neem dus af en toe een van deze fruitsoorten. Neem alleen niet te veel, want ze zijn aardig koolhydraatrijk. Ook de fruitsoort avocado bevat (naast veel goede vetten) magnesium. Daar mag je dan wel weer veel van eten!
 • Groene bladgroenten. Spinazie, boerenkool en andijvie zijn rijk aan magnesium. Net als andere groene bladgroenten. Neem dus zeker een paar keer per week deze groentesoorten. Verwerk ze in een smoothie of maak er een lekkere avondmaaltijd van. Extra opscheppen mag!
 • Peulvruchten. Ze zijn rijk aan magnesium, maar bevatten ook erg veel koolhydraten. Neem dus af en toe wat bonen en andere peulvruchten, maar overdrijf niet. Let hier vooral op als je koolhydraatarm eet.

Toch heeft zo’n 60% van de Westerse bevolking een magnesiumtekort.

5 voordelen van magnesium

Maar wat doet magnesium voor je lichaam? Waarom is het zo goed voor je?

1. Magnesium verlaagt het risico op diabetes type 2

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met een laag magnesiumgehalte meer kans hebben om diabetes type 2 te krijgen dan mensen met een hoog magnesiumgehalte. Daarnaast zouden mensen die een hoge dosis magnesium innemen, verbeteringen in hun bloedsuiker zien. Daarnaast kan magnesium insulineresistentie verminderen, wat een van de belangrijkste oorzaken is van diabetes type 2.

2. Magnesium helpt het lichaam voedsel om te zetten in energie

Magnesium is een belangrijke energieleverancier; het helpt namelijk bij het vrijmaken van energie uit voeding, waardoor de lichamelijke energie toeneemt. Een tekort hieraan kan dan ook zorgen voor grote vermoeidheid en problemen in de energiehuishouding. Dit kan vervolgens weer leiden tot meer stress en slaapproblemen.

3. Magnesium houdt je lichaam gezond en fit

Magnesium is goed voor je bloeddruk en je hart. Er wordt dan ook vaak tegen hartpatiënten gezegd dat ze meer magnesium moeten innemen. Daarnaast kunnen de bloedvaten beter ontspannen, waardoor er meer bloed naar het hart toe stroomt en een te hoge bloeddruk voorkomen wordt.

4. Magnesium helpt je te ontspannen

Magnesium zorgt voor geestelijke en lichamelijke ontspanning. Het draagt bij aan de ontspanning van spieren, waardoor je lichaam ook gaat ontspannen en minder stijf wordt. Daarnaast maakt een tekort aan magnesium mensen gevoeliger voor stress. Magnesium helpt dus ook geestelijk te ontspannen en tot rust te komen.

5. Magnesium verlaagt de kans op depressies

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat magnesiumtekort kan leiden tot een verminderd functioneren van de hersenen. Hierdoor ga je minder helder denken en wordt het oplossen van problemen moeilijker. Doemdenken neemt toe en negatieve gedachten kunnen de overhand gaan nemen. Dit kan vaak leiden tot een depressie.

Wat doet magnesium tijdens de overgang?

Vooral tijdens de overgang kunnen vrouwen nogal eens een magnesiumtekort hebben. Dit kan komen door stress en de verschillende hormonale schommelen, en brengt spierkrampen, migraine, vermoeidheid en lusteloosheid met zich mee.

Daarom is het vooral voor vrouwen in de overgang belangrijk om te letten op hun magnesiuminname en deze aan te vullen als dat nodig is.

Ma’s advies

Er zijn genoeg voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten. Probeer daar extra veel van binnen te krijgen en verwerk ze in een gevarieerd dieet. Daarnaast kan een magnesiumtekort aangevuld worden met magnesiumsupplementen.

Ga vooral voor supplementen met biologisch gebonden magnesium, zoals dit supplement. Wat goedkopere tabletten bevatten vaak magnesiumoxide, wat minder goed opgenomen wordt door het lichaam.

Wil je meer weten over supplementen? Bekijk dan ons artikel met 5 voedingssupplementen voor bij een koolhydraatarm dieet.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • ans halbertsma

  van magnesium kan ik afvallen ikweeg steeds minder

 • Maria

  Beste niels, ik heb afgelopen zomer online afvallen gekocht. Heb je misschien ook een winterversie? Yoghurt eet ik meestal niet als het wat kouder wordt.

  • Ellis

   Hoi Maria,

   We hebben helaas geen winterversie. Wat ik je kan adviseren is interpreteer het kha 50 dagen programma flexibel. Maak het optimaal voor jouw situatie, pas aan waar nodig en zorgt dat het voor jou werkt. Wissel menu’s om (bijvoorbeeld 2 dagen hetzelfde gerecht) of wissel lunches en avondeten, maak maaltijden eerder klaar, vervang ingrediënten waar gewenst etc.

   Belangrijk is dat je de juiste hoeveelheid, diversiteit en verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Zoals in het KHA 50 dagen programma staat beschreven. Uiteraard geldt dit ook voor vitamine en mineralen. Je kunt dat controleren via: https://www.voedingswaardetabel.nl/

   Groetjes,
   Ellis – MA

Geef een reactie