Krachttraining voor vrouwen? 5 cruciale redenen

Hieronder lees je 5 cruciale redenen waarom krachttraining ook voor vrouwen superbelangrijk is - vooral als je al iets ouder wordt.

 1. Leestijd 9 min
 2. 14 10 2021
Deel dit bericht
voordelen krachttraining voor vrouwen

Als je aan krachttraining denkt, denk je aan grote, gespierde mannen in het krachthonk in de sportschool die smijten met zware gewichten. Niet gek, want dit is het stereotype beeld bij krachttraining. Maar gelukkig zit hier verandering in. Krachtraining voor vrouwen, daar gaan we je alles over uitleggen.

Want, tegenwoordig doen ook steeds meer vrouwen aan krachttraining, en dat is niet zonder reden. Want krachttraining is juist extreem belangrijk. Waarom?

Angst voor de sportschool

Ondanks dat steeds meer vrouwen spieren kweken in de gym, blijft het voor veel vrouwen een (te) hoge drempel. Dus voordat we naar de voordelen van krachttraining over gaan, willen we je eerst een hart onder de riem steken. Ben je een vrouw? En heb je last van koudwatervrees als het aankomt op krachttraining? Dat begrijpen we, maar geloof ons: die angst is echt nergens voor nodig.

Dat fitness als iets engs wordt gezien, komt vooral omdat je niet weet wat je moet doen en bang bent fouten te maken. Hierdoor lijkt de stap naar krachttraining beoefenen groot, maar is het niet. Til je wel is iets in het dagelijks leven? Zware boodschappen tassen in beide handen? Bukken om iets op te pakken? Dit zijn allemaal lichte vormen van krachttraining.

Wil je afvallen? Probeer dan eens ons 50 dagen Koolhydraatarm Programma!

Waarom krachttraining niet eng is

Allereerst kun je krachttraining overal doen, ook thuis. Je kunt de drempel dus ook wat lager maken en beginnen met thuis trainen. Wil je toch naar een motiverende omgeving? Ga dan vooral naar een sportschool. Tegenwoordig zie je meer en meer vrouwen in het krachthonk – je staat er dus niet alleen voor.

Ook zal echt niemand je uitlachen, niemand zal raar opkijken. Sterker nog, als je een oefening verkeerd uitvoert (of niet weet hoe het moet) dan helpen omstanders je maar al te graag. Iets vragen kan even eng zijn, maar is het resultaat meer dan de waard. Je uitvoering gaat er niet alleen op vooruit, maar je voelt je ook meer en meer thuis in de sportschool.

En dat is goed voor je, want spieren kweken heeft vele voordelen en komen meer van pas dan je denkt. Hieronder hebben we vijf voordelen van krachttraining voor vrouwen voor je op een rijtje gezet!

waarom is krachttraining voor vrouwen belangrijk?

(1) Krachttraining maakt je leven makkelijker

Niet alleen worden je spieren van krachttraining sterker, maar je hebt er ook voordelen bij in het dagelijks leven. Functionele oefeningen als squats of deadlifts leren je bijvoorbeeld hoe je met de juiste houding een zwaar gewicht van de grond optilt. Je kunt gemakkelijker volle boodschappentassen de trap op tillen, mensen inhalen op de fiets wordt een eitje en je lichaamshouding wordt er beter én sterker van – cruciaal als je ouder bent.

Fitness (krachttraining) moet je dan ook niet zien als sport om je lichamelijk voorkomen te ‘verbeteren’, maar om alledaagse bewegingen te versterken. Denk maar eens aan een van je zonvakanties, waarbij je ongetwijfeld ouderen groenten hebt zien plukken in hun moestuintje. Zonder enig probleem bukken en tillen op latere leeftijd is iets natuurlijks, maar iets wat veel Nederlandse vrouwen van diezelfde leeftijd niet kunnen. Waarom? Een gebrek aan krachttraining! Groenten plukken en tillen is immers ook een vorm van krachttraining, evenals boodschappentassen tillen.

(2) Afvallen? Krachttraining voor vrouwen

Als je wilt afvallen, zal je meer calorieën moeten verbranden, dan dat je binnenkrijgen. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, verbrand je energie tijdens het hardlopen. Het lichaam werkt na de training namelijk door om onder andere de spieren te herstellen. Maar ga heel bewust de spieren in je benen, buik en onderarmen trainen, dan verbrand je energie tijdens én vooral ook na het trainen.

Hoe dan? Doordat je spieren kweekt! En spieren verbranden ook calorieën in rusttoestand. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je gedurende de dag verbrandt, zonder dat je hiervoor aan het werk bent (op dat moment dan!). Spieren kweken is dus heel handig als je wilt afvallen, en met wandelen of hardlopen kweek je die nauwelijks. Krachttraining voor vrouwen: een goed idee dus!

Wil je specifiek buikspieren trainen? Lees dan snel dit artikel!

(3) Een strakke buik, benen en billen door krachttraining

Krachttraining voor mannen focust veelal op een flinke torso met sterke armen, krachttraining voor vrouwen richt zich meer op een strakke buik en stevig achterwerk. Toch gaat cardio je hier niet bij helpen. Je kunt er wel mee vet verbranden, maar meer definitie krijg je toch echt door krachttraining.

Als je een strakkere buik, sterkere benen en een stevigere kont wilt, is krachttraining cruciaal. Alleen door krachttraining te doen, gaan jouw spieren echt groeien. En je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je ‘te gespierd’ wordt. Om zo gespierd te worden moet je héél véél trainen en héél véél eten – en dat haal je niet zomaar. Van een aantal zware squats krijg je hooguit een iets sterkere kont. Ideaal, toch?

Wil je weten waarom hardlopen in de herfst zo gezond is? Lees het hier!

(4) Motiveer jezelf en voel je beter door krachttraining

Krachttraining voor vrouwen (en voor mannen ) is net een spelletje (of het leren bespelen van een instrument). In het begin is het even wennen, maar zodra je het door begint te krijgen wordt het steeds leuker en uitdagender. Je wilt steeds jezelf keer op keer naar een hoger niveau tillen. De doelen bij krachttraining zijn vaak concreet, wat extra motiverend werkt.

Heb je eindelijk dat ene gewicht kunnen tillen? Dan roept de volgende uitdaging. Daarnaast zie je – vooral in het begin – haast elke week wel vooruitgang in jouw kracht en dit werkt verslavend. Pas wel op dat je niet doorslaat hierin, want dat is weer de andere kant van gezond. Train bijvoorbeeld niet elke dag, en gun je lichaam voldoende rust. Juist dan groeien je spieren!

Ben je bezig met gewichten tillen? Let dan ook goed op je eiwitten!

(5) Krachttraining voor vrouwen: verminder cellulitis

Cellulitis is iets waar vrouwen soms mee te maken hebben. Het zijn, simpelweg, gezwollen vetcellen die de bloedsomloop verhinderen. Vetcellen kun je niet – zonder ingreep – verwijderen, je kunt ze alleen verkleinen. En krachttraining voor vrouwen kan hierbij helpen doordat:

 • Het kan helpen met vetverlies,
 • Trainen de bloedsomloop stimuleert
 • Spiergroei de huid er strakker uit laat zien

Dat vrouwen meer en meer de overstap naar krachttraining maken is geweldig. Met gewichten smijten is voor iedereen, van elk geslacht en van elke leeftijd. En laat je niet afschrikken ingewikkelde voedingschema’s voor spieropbouw en ervaren krachtpatsers. Dat kan allemaal later nog.

Richt je op jezelf, op jouw doelen en uiteindelijk het plezier uit het resultaat en uit het trainen zelf.

Ma’s conclusie: krachttraining voor vrouwen

Krachttraining is cruciaal voor een gezond lichaam. De oefeningen in een sportschool bootsen namelijk het dagelijks leven na. Van boodschappen doen tot andere huishoudelijke klusjes, zoals klussen en schoonmaken. Het kweken van spieren is onmisbaar, juist ook als je ouder wordt.

Gezond en sterk oud worden? Blessures voorkomen? Probeer dan eens naar een sportschool te gaan (of een personal trainer in te schakelen). Laat je vooral niet afschrikken. Mensen in de sportschool zijn niet eng en willen je maar al te graag helpen. En bij deze waarschuwen we je alvast: je gaat het leuker vinden dan je denkt, dus laat die spierballen maar komen!

Heb je vragen over krachttraining voor vrouwen? Laat je horen in de comments hieronder.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Mart de Jong

Mart de Jong schrijft over sport, challenges en duurzame voeding. Hij gelooft er heilig in dat de toekomst - net als het verleden - plantbased is. Juist daarom wil hij graag laten zien dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk is, als je maar in jezelf gelooft.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Karin

  En waar vind ik een schema voor krachttraining ik ben een beginner

  • Niels Bosman

   Hoi Karin, als je een beginner bent, adviseren we je om onder begeleiding te beginnen met krachttraining. Bij een sportschool (helaas zijn die momenteel gesloten) of bij een personal trainer.

Geef een reactie