Makkelijk Artisjok Koken | Gezond recept met Franse Vinaigrette

Waan je aan de Côte d'Azur met deze klassieke Franse mosterd vinaigrette en makkelijke en gekookte artisjok bloem.
  • Diner
  • 1 portie
  • 14g koolhydraten
Makkelijke artisjok koken met Franse mosterd vinaigrette 14g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Waag je aan een overheerlijke artisjok

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 stuks artisjok
  • 1 tl grove mosterd
  • tl appel cider azijn
  • 2 el olijfolie extra vierge

Instructies

Artisjok koken

  • Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg zout toe.
  • Snijd de steel van de artisjok, en verwijder bruine en gescheurde buitenbladeren.
  • Plaats de bloem in het geheel in de pan met kokend water. Kook al sudderend 10 minuten. Draai de artisjok om en kook daarna nog 10 minuten. Zet het vuur uit en laat in het water afkoelen terwijl je de dressing maakt.
  • Plaats de mosterd en azijn in een kleine kom en voeg zout en peper naar smaak toe. Klop de twee ingrediënten samen terwijl je langzaam de olijfolie toevoegt, totdat het geheel zich tot een lichte vinaigrette vormt.

Artisjok eten

  • Trek de blaadjes één voor één van het bloemhoofd af. Dip in de vinaigrette en schraap daarna met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje. 
  • Als je bij de kern aankomt, gebruik je een lepeltje om het hooi weg te schrapen (de stugge draadjes). Eet het hart - het lekkerste deel van de artisjok.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Makkelijk Artisjok Koken | Gezond recept met Franse Vinaigrette
Hoeveelheid per portie
Calories 79 Calories from Fat 18
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 2g3%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 132mg6%
Potassium 476mg14%
Koolhydraten 14g5%
Vezels 7g29%
Suiker 1g1%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 17IU1%
Vitamine C 15mg20%
Calcium 57mg6%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Dit heerlijke zomerse gerecht blinkt uit in de makkelijke bereiding én in een hele reeks verborgen gezondheidsvoordelen.

Wat is artisjok?

Misschien heb je ‘m wel eens zien liggen: de artisjok. Met z’n stekels en harde buitenkant schrikt ‘ie toch wel een beetje af – hoe bereid je zoiets voor?

Artisjok komt uit het gebied rond de Middellandse Zee, zowel de Zuid-Europese kant als de Noord-Afrikaanse kant. Daar wordt het veel gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten én staat het bekend als een homeopathisch middeltje.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok?

De lijst is eindeloos: wie op zoek gaat, komt allerlei gezondheidsvoordelen van de artisjok tegen. Maar waar wij vooral van onder de indruk waren:

  • Artisjok verlaagt het cholesterol. Cholesterol zijn een soort vetten die in de bloedstroom voorkomen. Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed kan ervoor zorgen dat je bloedvaten verstopt raken en leid soms zelfs tot insuline resistentie.
  • Artisjok kan je bloeddruk verlagen.
  • Artisjok voorkomt een kater. Lekker! Een paar glaasjes wijn bij de artisjok, en de volgende dag zo fit als een hoentje zou je denken. Maar let op! Alcohol veroorzaakt meer vetopslag én remt de vetverbranding. Dus dat glas wijn zouden we laten staan.
    (bron)

Hoe eet je artisjok?

Zoals staat beschreven in de methode, is bij artisjok eten met je handen eten vereist. Maar we beloven dat er niks beter smaakt dan zo’n heerlijke artisjok en frisse Franse vinaigrette. Je waant je tijdelijk aan de Côte d’Azur, met uitzicht op de Middellandse zee en een warme wind door je haren.

Een artisjok is de bloem van een distelsoort. De taaie stekelige bladen vormen zich als bescherming om het ‘hart’ van de bloem heen. Maar elke blaadje heeft een heerlijk zacht uiteinde, dat je makkelijk met je voortanden ervan afschraapt. Heerlijk dippen in die vinaigrette dus.

In het ‘hart’ van artisjok kom je het ‘hooi’ tegen – een soort fijne haartjes. Als je een artisjok door zou laten groeien, zonder de bloem te plukken, zouden deze haartjes zich tot een mooie paarse binnen bloem ontwikkelen. Maar doorgaans worden artisjokken geplukt voordat deze bloem zich kan ontwikkelen.

Om de rest van de artisjok op te eten, schraap je dit hooi weg. Want daaronder bevindt zich het lekkerste deel van de artisjok: het vlezige hart. Na al het harde werk is dit heerlijke, zachte, licht-bittere deel van de bloem een echte beloning.

Ons advies? Artisjok als lichte lunch met heerlijke Franse crêpes als nagerecht. Of voor een diner een kippetje met een Frans tintje. Je Franse vakantie aan huis is compleet.

 

Makkelijke artisjok koken met Franse mosterd vinaigrette
3.9 van 225 stemmen
Print

Makkelijk Artisjok Koken | Gezond recept met Franse Vinaigrette

Waan je aan de Côte d'Azur met deze klassieke Franse mosterd vinaigrette en makkelijke en gekookte artisjok bloem.

Gang Lunch
Keuken Frans
Keyword dressing, koolhydraatarm
dieet glutenvrij, koolhydraatarm, suikervrij
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 1 portie
Caloriën 79 kcal

Ingrediënten

  • 1 stuks artisjok
  • 1 tl grove mosterd
  • tl appel cider azijn
  • 2 el olijfolie extra vierge

Instructies

Artisjok koken

  1. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg zout toe.

  2. Snijd de steel van de artisjok, en verwijder bruine en gescheurde buitenbladeren.

  3. Plaats de bloem in het geheel in de pan met kokend water. Kook al sudderend 10 minuten. Draai de artisjok om en kook daarna nog 10 minuten. Zet het vuur uit en laat in het water afkoelen terwijl je de dressing maakt.

  4. Plaats de mosterd en azijn in een kleine kom en voeg zout en peper naar smaak toe. Klop de twee ingrediënten samen terwijl je langzaam de olijfolie toevoegt, totdat het geheel zich tot een lichte vinaigrette vormt.

Artisjok eten

  1. Trek de blaadjes één voor één van het bloemhoofd af. Dip in de vinaigrette en schraap daarna met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje. 

  2. Als je bij de kern aankomt, gebruik je een lepeltje om het hooi weg te schrapen (de stugge draadjes). Eet het hart - het lekkerste deel van de artisjok.

Voedingswaarden
Makkelijk Artisjok Koken | Gezond recept met Franse Vinaigrette
Hoeveelheid per portie
Calories 79 Calories from Fat 18
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 2g3%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 132mg6%
Potassium 476mg14%
Koolhydraten 14g5%
Vezels 7g29%
Suiker 1g1%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 17IU1%
Vitamine C 15mg20%
Calcium 57mg6%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Thijs van Bokkem

    Leuk! Ik heb ze in mijn tuin groeien dus ga dit zeker een keer proberen!

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 4 Weken Stappenplan

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 101

    Nieuwe Afslank Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

SHOPPEN