SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Waag je aan een overheerlijke artisjok
Rate dit recept
Bedankt voor je rating!
Dit heerlijke zomerse gerecht blinkt uit in de makkelijke bereiding én in een hele reeks verborgen gezondheidsvoordelen.
Misschien heb je ‘m wel eens zien liggen: de artisjok. Met z’n stekels en harde buitenkant schrikt ‘ie toch wel een beetje af – hoe bereid je zoiets voor?
Artisjok komt uit het gebied rond de Middellandse Zee, zowel de Zuid-Europese kant als de Noord-Afrikaanse kant. Daar wordt het veel gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten én staat het bekend als een homeopathisch middeltje.
De lijst is eindeloos: wie op zoek gaat, komt allerlei gezondheidsvoordelen van de artisjok tegen. Maar waar wij vooral van onder de indruk waren:
Zoals staat beschreven in de methode, is bij artisjok eten met je handen eten vereist. Maar we beloven dat er niks beter smaakt dan zo’n heerlijke artisjok en frisse Franse vinaigrette. Je waant je tijdelijk aan de Côte d’Azur, met uitzicht op de Middellandse zee en een warme wind door je haren.
Een artisjok is de bloem van een distelsoort. De taaie stekelige bladen vormen zich als bescherming om het ‘hart’ van de bloem heen. Maar elke blaadje heeft een heerlijk zacht uiteinde, dat je makkelijk met je voortanden ervan afschraapt. Heerlijk dippen in die vinaigrette dus.
In het ‘hart’ van artisjok kom je het ‘hooi’ tegen – een soort fijne haartjes. Als je een artisjok door zou laten groeien, zonder de bloem te plukken, zouden deze haartjes zich tot een mooie paarse binnen bloem ontwikkelen. Maar doorgaans worden artisjokken geplukt voordat deze bloem zich kan ontwikkelen.
Om de rest van de artisjok op te eten, schraap je dit hooi weg. Want daaronder bevindt zich het lekkerste deel van de artisjok: het vlezige hart. Na al het harde werk is dit heerlijke, zachte, licht-bittere deel van de bloem een echte beloning.
Ons advies? Artisjok als lichte lunch met heerlijke Franse crêpes als nagerecht. Of voor een diner een kippetje met een Frans tintje. Je Franse vakantie aan huis is compleet.
Waan je aan de Côte d'Azur met deze klassieke Franse mosterd vinaigrette en makkelijke en gekookte artisjok bloem.
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg zout toe.
Snijd de steel van de artisjok, en verwijder bruine en gescheurde buitenbladeren.
Plaats de bloem in het geheel in de pan met kokend water. Kook al sudderend 10 minuten. Draai de artisjok om en kook daarna nog 10 minuten. Zet het vuur uit en laat in het water afkoelen terwijl je de dressing maakt.
Plaats de mosterd en azijn in een kleine kom en voeg zout en peper naar smaak toe. Klop de twee ingrediënten samen terwijl je langzaam de olijfolie toevoegt, totdat het geheel zich tot een lichte vinaigrette vormt.
Trek de blaadjes één voor één van het bloemhoofd af. Dip in de vinaigrette en schraap daarna met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje.
Als je bij de kern aankomt, gebruik je een lepeltje om het hooi weg te schrapen (de stugge draadjes). Eet het hart - het lekkerste deel van de artisjok.
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Deze spinazie salade met mozzarella en parmaham is een echte aanrader als jij een koolhydraatarm dieet volgt.
Op zoek naar een gezond tussendoortje? Maak gevulde bleekselderij!
Heerlijke Cheesecake met rood fruit voor de toetjesliefhebbers
Lekkere en smaakvolle padthai met konjac noodles die je helpen met gewicht verliezen
Deze broccoli-kiwi smoothie levert veel vitamine C en vezels….
Proef deze heerlijke mini courgette pizza en het voelt net alsof je in Italië bent!
Je kunt ontzettend veel kanten op met courgette. Maak…
Heerlijke koolhydraatarm brood bakken voor tijdens een koolhydraatarm dieet
Houd jij ook zo van pindakaas? Met dit recept maak je zelf koolhydraatarme pindakaas zonder suiker!
Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
Mensen gingen je voor
Nieuwe Afslank Recepten
Tips & Snacks
Afslank Garantie (geld terug)
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
Vul hieronder je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot de 10 afslank recepten...
(Het is 100% gratis en privé)
Rate dit recept
Leuk! Ik heb ze in mijn tuin groeien dus ga dit zeker een keer proberen!