Tips
Dit heerlijke zomerse gerecht blinkt uit in de makkelijke bereiding én in een hele reeks verborgen gezondheidsvoordelen.
Wat is artisjok?
Misschien heb je ‘m wel eens zien liggen: de artisjok. Met z’n stekels en harde buitenkant schrikt ‘ie toch wel een beetje af – hoe bereid je zoiets voor?
Artisjok komt uit het gebied rond de Middellandse Zee, zowel de Zuid-Europese kant als de Noord-Afrikaanse kant. Daar wordt het veel gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten én staat het bekend als een homeopathisch middeltje.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok?
De lijst is eindeloos: wie op zoek gaat, komt allerlei gezondheidsvoordelen van de artisjok tegen. Maar waar wij vooral van onder de indruk waren:
- Artisjok verlaagt het cholesterol. Cholesterol zijn een soort vetten die in de bloedstroom voorkomen. Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed kan ervoor zorgen dat je bloedvaten verstopt raken en leid soms zelfs tot insuline resistentie.
- Artisjok kan je bloeddruk verlagen.
- Artisjok voorkomt een kater. Lekker! Een paar glaasjes wijn bij de artisjok, en de volgende dag zo fit als een hoentje zou je denken. Maar let op! Alcohol veroorzaakt meer vetopslag én remt de vetverbranding. Dus dat glas wijn zouden we laten staan.
(bron)
Hoe eet je artisjok?
Zoals staat beschreven in de methode, is bij artisjok eten met je handen eten vereist. Maar we beloven dat er niks beter smaakt dan zo’n heerlijke artisjok en frisse Franse vinaigrette. Je waant je tijdelijk aan de Côte d’Azur, met uitzicht op de Middellandse zee en een warme wind door je haren.
Een artisjok is de bloem van een distelsoort. De taaie stekelige bladen vormen zich als bescherming om het ‘hart’ van de bloem heen. Maar elke blaadje heeft een heerlijk zacht uiteinde, dat je makkelijk met je voortanden ervan afschraapt. Heerlijk dippen in die vinaigrette dus.
In het ‘hart’ van artisjok kom je het ‘hooi’ tegen – een soort fijne haartjes. Als je een artisjok door zou laten groeien, zonder de bloem te plukken, zouden deze haartjes zich tot een mooie paarse binnen bloem ontwikkelen. Maar doorgaans worden artisjokken geplukt voordat deze bloem zich kan ontwikkelen.
Om de rest van de artisjok op te eten, schraap je dit hooi weg. Want daaronder bevindt zich het lekkerste deel van de artisjok: het vlezige hart. Na al het harde werk is dit heerlijke, zachte, licht-bittere deel van de bloem een echte beloning.
Ons advies? Artisjok als lichte lunch met heerlijke Franse crêpes als nagerecht. Of voor een diner een kippetje met een Frans tintje. Je Franse vakantie aan huis is compleet.
Rate dit recept
Leuk! Ik heb ze in mijn tuin groeien dus ga dit zeker een keer proberen!