Voldoende water drinken? Luister naar je lichaam!

Water drink en is geen wetenschap, maar een gevoel.

  1. Leestijd 11 min
  2. 17 05 2021
Deel dit bericht
Lees hoeveel water je echt moet drinken.

We zwemmen erin, surfen erop, varen eroverheen en drinken het op. Dan hebben we het natuurlijk over water. Zeewater kun je trouwens beter niet drinken (al wordt eraan gewerkt om zeewater te zuiveren en zo drinkbaar te maken).

Water is overal, maar drink jij er eigenlijk wel genoeg van? Dat is een vraag die je vaak hoort en veel mensen bezig houdt – waaronder ikzelf. En terecht, want zonder water geen leven.

De magie van water

Je zou kunnen zeggen dat water aan het begin staat van al het leven op aarde. Van eencelligen geëvolueerd in vissen, van vissen naar reptielen, en van reptielen naar zoogdieren. En allemaal hebben we water nodig.

Grote kans dat je er niet bij nadenkt – wij vergeten het ook wel eens – maar één dag zonder water wordt een lastig verhaal, terwijl je gemakkelijk een aantal dagen zonder eten kunt.

Waterschaarste

Bedenk dan ook in wat voor luxepositie wij ons bevinden: vers water stroomt gewoon uit de kraan. Sterker nog, het wc-water wat we doorspoelen is drinkbaar (!), terwijl veel mensen op onze planeet een tekort aan water hebben.

Dat moesten we even gezegd hebben, en dan nu: hoeveel water heb je nou echt nodig?

2 liter water per dag drinken?

Je kent het wel: een droge huid, een vermoeid gevoel of kloppende koppijn. Er kan van alles aan de hand zijn, maar er bestaat een kans dat je gewoon wat water nodig hebt.

Vocht is namelijk nodig om onze huid te hydrateren, afvalstoffen in het lichaam af te voeren, de lichaamstemperatuur te regelen en ons lichaam in z’n geheel draaiende te houden.

Cruciaal voor een functionerend lichaam dus, dat beetje water per dag. Maar hoeveel water drink jij op een dag? Veelal wordt de maatstaf van 2 liter water per dag aangehouden.

Hoeveel water per dag is genoeg?

Een richtlijn, want de ene persoon is groter dan de ander, en de ander sport weer veel meer dan de een. Waar is dit advies van 2 liter water eigenlijk op gebaseerd?

Nergens op, zo blijkt uit een korte digitale rondgang. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat we 2 liter water per dag nodig hebben.

Sterker nog, in Amerika adviseren ze vrouwen om 2.7 liter per dag, en mannen om 3.7 liter per dag te drinken. Maar hoeveel water hebben we dan nodig?

Ma’s advies is: Drink zoveel water als je lichaam aangeeft.

Drinken op een natuurlijke manier

En dat betekent niet dat je de hele dag door glaasjes water moet drinken (mag wel!). Je kunt ook je mond onder de kraan hangen als je dorst hebt, en drinken tot je dorst volledig gelest is.

En misschien zelf nog wat meer. Of je neemt voor elke maaltijd een goed glas water.

Je zou namelijk niet de enige zijn die dat doet. Is het je wel eens opgevallen dat je hond of kat zich in één keer helemaal vol slurpt? Drinken op gevoel is precies de manier waarop dieren en jonge kinderen hun dorst lessen.

Drinken tot je vol zit

Blijkbaar is water wegwerken tot je helemaal vol zit een natuurlijke manier van drinken.

Denk maar eens aan vroeger, toen dronk je in één keer een vol glas limonade leeg. Het waren echter je ouders die zeiden ‘doe eens rustig!’, waardoor je aanleerde langzamer te drinken – en minder in één keer.

Schaarste van water

Waarom drink je in één keer zoveel? Vrij logisch eigenlijk: nog niet eens heel lang geleden hadden we ook helemaal geen kranen waar vers water uitkwam.

De momenten dat water tot je beschikking was, dronk je jezelf helemaal vol zodat je weer door kon tot je weer een waterbron tegenkwam.

Drink zoveel je wilt (en wanneer je wilt)

Dit betekent niet dat je deze manier van water drinken moet aanhouden. Je kunt ook wél de hele dag door kleine glazen water drinken, maar realiseer je dat dit dus niet de enige manier is.

En bedenk ook dat de maatstaf van 2 liter water geen keiharde richtlijn is. Het bied je handvatten, en daar is niks mee. Maar staar je niet blind op dit getal.

Je kunt ook twee keer per dag héél veel drinken, en de rest van de dag niks (zoals ik zelf doe). Maar als je het fijner vindt om – bijvoorbeeld- 6 glazen water per dag te drinken, dan doe je dat. Zolang je maar genoeg drinkt.

Zoveel water moet je per dag drinken

Waar het om draait, is de vraag naar water van je lichaam.

Dus als de maatstaf van 2 liter nergens op gebaseerd is, hoeveel moet je dan drinken? Sowieso niet teveel. Té veel is altijd ongezond, véél water daarentegen kan weinig kwaad – een belangrijk verschil.

Drink water vooral niet tegen je zin in, tenzij je van jezelf weet dat je nogal eens vergeet te drinken. Daarnaast is het verstandig – ook als je geen dorst hebt- om voor het sporten een glaasje water te drinken.

Hoeveel water is teveel?

Veel en teveel is dus een belangrijk verschil. Is 4 liter water drinken per dag teveel? Of 6? Of nog meer?

Water is erg belangrijk en daarom is het goed om dagelijks in ieder geval 1,5 tot 2 liter te drinken. Sport je intensief? Dan kan meer kan zeker, maar wees niet te enthousiast.

Zelf drink ik zo’n 4 liter water per dag – zonder problemen. Waarom? Omdat mijn lichaam dit aangeeft.

Ontstaan van watervergiftiging

Wees niet bang voor een overdosis water. Om teveel water binnen te krijgen moet je het wel écht heel bont maken. Als iemand heel veel in een zeer kort tijdsbestek kan het lichaam dat niet meer aan.

Zo’n watervergiftiging komt zelden voor, maar gebeurt soms onder drugsgebruikers op een festival of marathonlopers.

Je drinkt dan zoveel water, dat de verhouding tussen water en zout in je lichaam is verstoord. De druk loopt op en kan in extreme gevallen leiden tot overlijden.

Zo verwerkt je lichaam water

Dit komt doordat je nieren, de zuiveringsinstallaties van het lichaam, ‘maar’ een bepaalde hoeveelheid water per uur kunnen verwerken. Zo’n 0,75 tot 1 liter per uur, om precies te zijn.

Gelukkig is een watervergiftiging onmogelijk met de aanbevolen anderhalf à twee liter per dag, en ook niet met het dubbele of driedubbele. Gezonde nieren zorgen er voor dat per dag 8 tot 10 liter vocht kan worden uitgescheiden per dag.

Je kunt dus gerust drinken tot je niet meer kunt, maar ga daar niet voorbij. Ma’s advies: luister naar je lichaam!

Luister naar je lichaam

De allerbelangrijkste les is om te luisteren naar je lichaam, je dorstgevoel. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer je dorst hebt: tijd voor water!

Je lichaam geeft niets om maatstaven die wij met z’n allen hebben bedacht.  Sowieso is de standaard ‘liter’ ooit door een kleine Franse generaal bedacht (beter bekend als Napoleon) – alsof je lichaam daarvan afhankelijk is!

Misschien heeft je lichaam wel 2,4 liter nodig, of 1,67, of als je een fanatiek sporter bent wel 5,6 – maar dat bekt net wat minder lekker.

Let op je urine

Drink dus gerust zoveel als je zelf nodig denkt te hebben. Veel dorst? Drinken maar, want je loopt niet snel een waterteveel op, dan geeft je lichaam dat vanzelf wel aan.

Niet zo’n dorst? Dat kan als je de hele dag stil zit. Dan hoef je niet geforceerd te drinken. Houd wel je urine in de gaten. Wordt dit erg geel en stinkt het?

Dat is een teken van je lichaam om even een watertje of theetje te drinken. Als jij jezelf erop betrapt dat je te weinig drinkt, dan mag je jezelf wel een klein beetje forceren.

Trucs om voldoende water te drinken

Hoe? Bedenk dat vocht niet alleen maar water hoeft te zijn. Alle dranken tellen mee. Naast water staan koffie en thee (zonder suiker) ook in de Schijf van Vijf.

En wat dacht je van voeding? Naar schatting krijgen we 2.5 liter vocht binnen per dag via voeding (al rekenen we dat niet tot water drinken).

Naar je lichaam luisteren is het belangrijkste. Toch hebben sommige mensen de neiging te weinig water te drinken. Herken jij je daarin? Dan hebben we een aantal tips voor je om jezelf van voldoende vocht te verzekeren.

  • Zet een wekker voor elk uur: teken dat je moet drinken
  • Zet regelmatig een grote mok thee: thee is ook water
  • Vul een grote waterfles: drink gedurende de dag leeg
  • Neem bij elke maaltijd een groot glas water
  • Dorst? Hang je mond onder de kraan (tot je helemaal vol zit!)

Ma’s advies: luister naar je lichaam

Dus, wat neem je mee? Bovenal dat de maatstaf van 2 liter uit de lucht gegrepen is, maar een mooie leidraad als je zo iemand bent die moeite heeft met genoeg water per dag drinken.

Als je meer dorst hebt dan 2 liter, voel je dan vooral niet beperkt. Drink zoveel als je lichaam van je vraagt. Heb je de neiging om de halve kraan leeg te drinken in één keer? Lekker doen!

Je lichaam kan gemakkelijk meer dan 2 liter aan. Sterker nog: als je flink actief bent, heb je meer nodig dan dat. Zelf drink ik gemiddeld 4 liter water per dag.

Luister dus vooral naar je lichaam – en drinken maar!

Fruitwater met rood fruit en rozemarijn

Door rood fruit en kruiden toe te voegen aan water maak je een heerlijke fruitdrank die ook nog eens super gezond is. Wedden dat jouw drinkgewoonten binnen no-time gezond zijn?
fruitwater maken

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Mart de Jong

Mart de Jong schrijft over sport, challenges en duurzame voeding. Hij gelooft er heilig in dat de toekomst - net als het verleden - plantbased is. Juist daarom wil hij graag laten zien dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk is, als je maar in jezelf gelooft.

Geef een reactie