Intermittent fasting, kan je afvallen met vasten? [+3 schema´s]

Kan je op deze manier snel vet verbranden? Ja! Lees hier hoe het werkt.

 1. Leestijd 14 min
 2. 15 08 2022
Deel dit bericht
intermittent fasting-schema-afvallen

Intermittent Fasting is wereldwijd enorm populair. Het blijkt een doeltreffende manier te zijn om gewicht te verliezen. Bij intermittent Fasting wissel je korte periodes van eten af met periodes van vasten om effectief af te vallen.

Veel sterren in Hollywood en fitnessgoeroes zijn super enthousiast over intermittent fasting. Ik snap het wel! Je valt in korte tijd veel af en hoeft niet veel te veranderen aan je eetpatroon. Hoe dat kan en hoe je dat doet? Vind de schema’s in deze post. Oh, en lees ook even de conclusie onderaan.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een eetpatroon, waarbij eten wordt afgewisseld met (een periode van) vasten. Het zegt helemaal niets over het soort eten dat je mag eten. Het heeft dus niets te maken met een dieet. Maar waar zegt het dan wél iets over? Over wannéér je mag eten.

Vasten; jezelf onthouden van eten

Klinkt moeilijk en niet leuk. Toch is het best makkelijk. Wanneer je met intermittent fasting begint, besef dan dat je eigenlijk al begonnen bent. Gedurende de uren die je slaapt, is je lichaam al aan het vasten, want je eet niets. Het uitbreiden van de uren die je vast is daardoor minder moeilijk.

Wie z’n ontbijt overslaat, is eigenlijk al aan het vasten…

Er zijn verschillende methodes om aan intermittent fasting te doen. Hieronder vind je alvast een van de drie methode. Scroll snel verder voor de rest.

intermittent fasting gratis schema
In deze afbeelding zie je een voorbeeld van een intermittent fasting schema. Je eet binnen een tijdsframe van 8 uur.

Wat moet je doen?

Hoe werkt intermittent fasting? Gelukkig pas je het makkelijk toe op je dagelijks leven. Je hoeft namelijk geen speciale gerechten te bereiden of rekening te houden met allerlei voedingsmiddelen die je niet mag eten. Je kan gewoon blijven eten, wat je gewend bent te eten.

Het enige verschil is het tijdsbestek waarin je eet. Normaal zou je verspreid over de dag eten, bij intermittent fasting eet je binnen het tijdsframe van 6-8 uren. Door dit tijdsframe waarin je wel gewoon mag eten, is het het hongergevoel nihil. Tenzij je kiest voor een schema waarbij je één dag per week niet eet.

Verrassend genoeg went je lichaam hier snel aan. Mensen geven aan dat ze zich energieker voelen en beter in hun vel zitten wanneer ze zo nu en dan een periode vasten. De resultaten zijn goed! Het zijn dezelfde resultaten die je ook terugziet bij een detox kuur.

Speciaal voor jou: ontdek hieronder detoxen binnen 1 dag.

Drinken

Mag je drinken bij intermediate fasting? Tijdens de uren dat je vast, is eten niet toegestaan. Drinken uiteraard wel. Je hebt daarbij de keuze uit koffie, thee, water en drankjes zonder calorieën.

Het is tevens belangrijk om te weten dat je voedingssupplementen mag doorslikken. Mits ze geen calorieën bevatten.

Waarom zou je vasten?

Voor de meeste mensen dus om af te vallen óf om je lichaam te ontgiften. Is dat nodig? Ja, hierover later meer. Nu eerst dit.

Top 4 redenen voor vasten

4. Pure noodzaak. Vasten bestaat al duizenden jaren. Er waren tijden met een gebrek aan voedsel en dus was vasten de enige optie.

3. Religie. Zowel de Islam, het Boeddhisme als het Christendom kent een vorm van vasten. Iedere religie hanteert hierbij zijn eigen regels. Maar centraal staat hetzelfde doel: de zuivering van lichaam en geest (bron).

2. Gezondheid. Het is bewezen dat vasten gezond voor je is. Hormonen en belangrijke cellulaire processen passen zich aan. Zo zullen de insulinespiegel en de bloedsuikerspiegel dalen. Terwijl bijvoorbeeld het groeihormoon toeneemt (bron).

Oftewel, ontgiften. Wat betreft de laatste twee reden. Vasten wordt daarom in de gezondheidssector ook wel detoxen genoemd. Door te vasten maakt het lichaam zich vrij van afvalstoffen. En dat levert meer energie op als resultaat.

De nummer 1 reden om te vasten met intermittent fasting is toch wel afvallen. Lees hieronder hoe vasten helpt bij afvallen boosten.

Buiten al deze resultaten uit gedane onderzoeken, is intermittent fasting ook gewoon gemakkelijk. Je hoeft er geen speciale maaltijden voor in te plannen. Dat betekent minder lang in de keuken staan. Meer tijd dus voor andere dingen en tegelijkertijd werken aan je gezondheid. Ideaal, toch?

Kan je afvallen met intermittent fasting?

Vastendieet is een snelle manier om gewicht te verliezen. Door te eten in een korter tijdsframe, krijg je minder vet en calorieën binnen. Daarnaast kan vasten jouw metabolisme verhogen. Hierdoor is jouw stofwisseling zelfs hoger op momenten dat je helemaal niets doet!

Intermittent fasting als je moeilijk afvalt

Eet je gezond, maar val je moeilijk af? Dan kan vasten voor je helpen en kan het zelfs heel effectief zijn.

Het idee hierachter is als volgt: om eten te verwerken geeft je lichaam insuline af. Als je de hele dag door eet, moet je lichaam continu insuline afgeven. Op een gegeven moment kunnen de cellen in je lichaam hier ongevoelig voor worden en is je insulineniveau uit balans. Dit kan ervoor zorgen dat je slecht afvalt.

TIP: ontdek hier hoe je in balans komt in 7 dagen.

7 daagse smoothie detox plan nu gratis + verzendkosten
Hiermee geef je afvallen gegarandeerd een boost.

Periode van vasten om je dieet te kickstarten

Als je moeilijk afvalt is het dus een idee om af en toe periodiek te vasten. Maar vasten kan je ook helpen om het afvallen te kickstarten, dus snel op gang te brengen. Probeer bijvoorbeeld een paar dagen geen vast voedsel meer te eten, maar enkel groene smoothies te drinken. Dit werkt op 2 manieren.

Ten eerste verminder je tijdelijk je calorie- en koolhydraatinname. Hierdoor val je in een korte tijd veel af. Dit motiveert ook enorm!

Ten tweede, gedurende deze dagen heb je je lichaam gezuiverd en kan je lichaam vanaf nu optimaal zijn werk doen. Ook de vetverbranding gaat dan beter, waardoor je makkelijker van het hardnekkige vet op bijvoorbeeld heupen buik afkomt.

Lees meer over mijn groente smoothie dieet, waarin ik door middel van detoxen en vasten 7,8 kilo verloor!

Vasten tegen suikerverslaving

Door te vasten kun je ook van je suikerverslaving afkomen. Een ding is zeker. Welke detoxkuur je ook kiest, bij geen van allen zal suiker aan te pas komen.

Goed nieuws! Je lichaam heeft slechts 72 uur nodig om af te kicken van suikers. Besluit je dus een aantal dagen te vasten, dan zul je snel van je suikerverslaving afkomen.

Natuurlijk is het lastig om na het detoxen helemaal geen suikers meer te nemen. Maar je doorbreekt op deze manier wel je suikerverslaving. Je zult daarna hoogstwaarschijnlijk een stuk minder suikers nemen, zoals je ook bij een koolhydraatarm dieet of keto dieet doet. En af en toe zondigen mag best, met mate ;).

Is intermittent fasting gezond?

De wetenschap is vrij positief over de voordelen voor je gezondheid. Minder eten en maaltijden uitstellen, zijn effectieve manieren om ziekten te verbeteren en ouderdomsverschijnselen tegen te gaan.

Periodes van vasten, zo zeggen zij, hebben grote voordelen voor je gezondheid. Wanneer je lichaam geen energie tot zich neemt, boort het andere metabole brandstoffenbronnen aan.

Het grootste voordeel van maaltijden overslaan of langer niet eten, is dat je lichaam de rust heeft zich te herstellen. Je lever kan zijn taak, ontgiften, goed uitvoeren en het maag-darmkanaal heeft tijd voor een grote schoonmaak.

Dus ook al voel je je soms wat slapjes wanneer je niet eet, met intermittent fasting sterk je echt aan.

Om te onthouden: intermittent fasting heeft veel voordelen voor je gezondheid, omdat het lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Het werkt bevorderend voor je stofwisseling en is bewezen effectief tegen nare ziekten. Bovendien helpt het je met afvallen (bron).

Intermittent Fasting Schema’s

Omdat deze vorm van vasten de laatste jaren erg populair is geworden, zijn er inmiddels verschillende methodes ontwikkeld. De 3 meest populaire methodes hebben we op een rijtje gezet.

1. Intermittent fasting schema 16/8

Dit is de meest simpele en daarmee de meest toegepaste methode. De bedoeling is dat je per etmaal 16 uur vast. Dat betekent dat je 8 uur vrij mag eten. Het tijdsframe mag je zelf bepalen. De één houdt van een goed en stevig ontbijt, terwijl een ander liever in de avond wat meer eet. Het principe blijft altijd hetzelfde, de toepassing is flexibel. Maar zorg wel dat een gemaakte keuze niet wordt gewijzigd, zodat het lichaam kan wennen aan de nieuwe situatie.

intermittent-fastng-afvallen-16-8
Het 16/8 Schema

2. Het 5:2 dieet

Een methode die is gefocust op het tellen van calorieën. Bij het 5:2 dieet eet je 5 dagen in de week normaal en 2 dagen slechts 500 – 600 kilocalorieën. Neem daarbij in gedachte dat wanneer je wilt afvallen je normaal gezien tussen de 1500 en 1800 kilocalorieën per dag nodig hebt. Het 5:2 dieet lijkt gedurende de 2 vastendagen dus erg veel op een crashdieet.

3. De Eet-stop-eet methode

Bij deze methode eet je één tot tweemaal per week gedurende 24 uur helemaal niets. Dat wil zeggen dat je vanaf het avondeten niets meer eet, tot aan het diner de volgende dag. Je vast daardoor de nacht en je slaat het ontbijt en de lunch over. In het begin kan deze methode onwennig zijn en kun je een licht hongergevoel ervaren. Maar het fijne aan deze methode is dat je je wel kunt verheugen op een lekkere avondmaaltijd.

Alcohol en vasten

Alcohol zorgt ervoor dat de verbranding van vetten in het lichaam wordt tegengehouden. Dit werkt intermittent fasting tegen. Het doel van vasten, voor de meeste mensen, is vaak juíst vet verbranden!

Drink je dus een wijntje bij het eten, dan blokkeer je zelfs gedurende je vastendieet de vetverbranding. Dit blijkt uit onderzoek. Drinken van alcohol tijdens de maaltijd zorgde ervoor dat de vetafbraak na 5 uur aanzienlijk was verminderd.

Een andere eigenschap van alcohol is dat het de eetlust stimuleert, waardoor je meer gaat eten dan je normaal zou doen. Dat maakt afvallen alleen maar moeilijker.

Helemaal geen alcohol drinken is voor veel mensen ook moeilijk. Dat snap ik. Ik raad je toch aan het gebruik van alcohol te beperken. Maximaal 2 x per week is toegestaan. Alleen op deze manier zal het effect van vasten minimaal worden beïnvloedt. Ga je liever voor het hoogst haalbare effect? Dan is het beter om alcohol helemaal te laten staan.

Voordelen van vasten

Mensen die al een tijdje op deze wijze leven, geven aan dat ze zich energieker voelen en lekker in hun vel zitten. Dat willen we allemaal, toch? Daar blijft het niet bij. Alle voordelen van intermittent fasting voor je op een rijtje:

 • optimale vetverbranding;
 • verhoogt je metabolisme;
 • het is niet nodig een speciaal dieet te volgen (mag natuurlijk wel);
 • gezondheidsvoordelen diabetespatiënten door daling insuline- en bloedsuikerspiegel;
 • je geeft je lichaam de tijd om te ontgiften;
 • helpt bij het afkicken van je suikerverslaving;
 • goed voor je algehele gezondheid.

Intermittent fasting is dus niet voor niets een populaire trend.

Conclusie: Intermittent fasting is een goed idee!

Wil je jouw afvalproces boosten op een makkelijke manier? Dan is vasten een goede en verantwoorde optie, mits je weet wat je doet. Het is niet de bedoeling dat je honger leidt of belangrijke voedingsstoffen tekort komt.

Bovenstaande voorkomen of kun je simpelweg een beetje hulp gebruiken? Je staat er niet alleen voor!

Bestel het 7 Daagse Detox Plan voor €0,- Je betaalt enkel de verzendkosten.

Je krijgt mijn Intermittent Fasting Schema’s er gratis bij.

Dit is echt een no-brainer als je wat support en begeleiding zoekt bij het maken van een goede start.

Hiermee krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen en FLUSH je alle gifstoffen in een weekje uit je lijf.

Bestel hier je GRATIS Detox Boek + Fasting Schema’s en zet de volgende stap naar meer vetverbranding, meer energie én meer vitaliteit & energie.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

36 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Ellen

  Hallo als ik om 12u begin dan gewoon ontbijt lunch diner en twee tussendoortjes tot 20u?

 • leona

  Ik zit aan hormoonremmers en val dus niet af ik doe de 16/8 methoden al 3 weken elke dag dus maar ik val niet af is er misschien iets anders?van de hormoonremmers af is geen optie.

 • Ellen

  Bedankt voor de informatie!
  Gedurende langere periode pas ik IF al 1x per week toe. Ik besloot deze week het alle dagen te doen. Welke frequentie wordt er aanbevolen gedurende langere tijd of je hele leven? Wanneer je dit een periode niet zou toepassen, kom je dan gelijk veel in gewicht aan?

  • Niels Bosman

   Je kunt IF elke dag doen! Wanneer je er mee stopt, dan is het belangrijk dat je niet méér gaat eten, omdat je daar dan ook meer tijd voor hebt. Als je daar goed op let, zal het aankomen ook meevallen!

 • Trudy werkman

  Ik ben n slanke vrouw van 70 doe anderhalf jaar aan IF ben veel fitter en slaap beter en mijn gewicht op peil kan t iedereen aanraden

Geef een reactie