18 tips tegen snaaien en snoepen na het avondeten

 1. Leestijd 7 min
 2. 04 04 2024
Deel dit bericht
snoepen

Snaaien en snoepen na het avondeten blijft voor veel vrouwen ontzettend lastig. Want ’s avonds is de drang om te snaaien, snoepen en snacken namelijk het grootst. Vind je ook niet?

En weet je, dit is niet zo gek hoor. Suiker is namelijk ontzettend verslavend. Daarom zetten wij voor jou onze beste tips op een rijtje. Hiermee kan jij een nieuwe gewoonte starten, want anders en gezonder eten is een een kwestie van gewenning. Ontdek de 18 tips en overwin je suiker cravings!

18 tips tegen snaaien en snoepen

 1. Poets je tanden. Wat werkt nu beter dan het poetsen van je tanden? Het geeft je een frisse smaak, waardoor je minder snel geneigd bent om nog iets te eten.
 2. Hydrateer! Maak een gewoonte van het drinken van een groot glas water wanneer je trek begint te krijgen. Soms wordt dorst verward met honger. Een kopje kruidenthee (zonder suiker natuurlijk) of glaasje water met munt in de avond stilt je trek.
 3. Houd een dagboek bij. Ma’s Habit Tracker uit Stap voor Stap Blijvend Slank is hiervoor ook een super fijne tool. Schrijf hierin je eetgewoonten en emoties die bij snacken en snaaien komen kijken op. Op deze manier kun je patronen herkennen en leren om gezondere manieren te vinden om met emoties om te gaan en snaaien af te leren.
 4. Ga iets doen! Met andere woorden: leid jezelf af! Door iets te gaan doen wordt de verleiding om te gaan snoepen minder groot. Pak er een goed boek bij, bel iemand op of laat de hond uit. Willen snoepen komt mede door verveling. Haal je die verveling weg, dan ga je dus ook minder snoepen. Maar pas op: ga vooral niet voor de televisie zitten! (daar ga je juist meer van snoepen en je eet ongemerkt meer).
 5. Wees voorbereid. Plan je snacks van tevoren, zodat je altijd gezonde opties bij de hand hebt en minder geneigd bent om naar ongezonde snacks te grijpen.
 6. Neem overdag minder koolhydraten en suikers. Overdag minder koolhydraten en suikers eten = ’s avonds minder trek hebben. Koolhydraten stillen je honger maar tijdelijk en je krijgt nooit het gevoel dat je écht vol zit. Je ruilt de ongezonde koolhydraten en suikers daarom gewoon in voor gezonde vetten en eiwitten. Deze tip werkt supergoed, ik krijg dit namelijk dagelijks te horen via mailtjes van vrouwen die mijn koolhydraatarm 50 dagen programma volgen. Ze zeggen allemaal dat ze geen zoete trek meer hebben 🙂
 7. Volg het koolhydraatarm 50 dagen programma, waarbij je drie keer per dag geniet van lekkere tussendoortjes.
 8. Beweeg. Wat ook goed helpt ter afleiding is bewegen. Ga buiten een rondje wandelen of zet een muziekje aan en dans je trek eruit. Je zult snel zien dat je er niet eens meer aan denkt!
 9. Stel jezelf belangrijke vragen. Op deze manier word je je bewust van je gedachten en handelingen en maak je duidelijkere keuzes. Wat ik vaak bij mezelf merk is, dat als ik er even overnadenk, ik erachter kom dat het gewoon emotie is die vraagt om suiker. Als ik erop invoel, dan verdwijnt de trek in suiker. Deze ‘belangrijke’ vragen maken je bewust van je situatie:
  1. Wil ik dit echt?’
  2. ‘Ga ik me beter voelen als ik nu suiker eet?’
  3. Hoe voel ik me als ik het niet doe?
 10. Eet voldoende tijdens de avondmaaltijd. Eet genoeg en zorg dat je verzadigd bent. Kauw langzaam en geniet van elke hap van je maaltijden. Dit kan helpen om sneller een ‘vol’ gevoel te krijgen en minder behoefte aan tussendoortjes te hebben. Bekijk hier onze koolhydraatarme recepten voor inspiratie.
 11. Beloon jezelf. Maak een lijst van niet-voedselgerelateerde beloningen voor jezelf en gebruik deze om jezelf te belonen voor het weerstaan van de drang om te snaaien.
 12. Neem een lekkere koolhydraatarme snack. Snacken mag gewoon! Het probleem is echter vaak dat je grijpt naar ongezonde snacks. Maak een lijst van je favoriete gezonde snacks. Telkens als je trek krijgt, kun je deze lijst raadplegen voor inspiratie. In een eerder artikel verzamelden wij al 26 gezonde tussendoortjes voor jou.
 13. Herinner je aan de risico’s. Herinner jezelf aan de risico’s van het snoepen, snacken en overmatig suikergebruik, en je wílt niet eens meer toegeven aan je verlangens. Hierbij een aantal risico’s:
 14. Goed slapen helpt tegen zoete trek. Als je namelijk weinig slaapt, zit er minder leptine in je bloed. Leptine is een stofje dat ervoor zorgt dat je vol zit. In plaats van leptine wordt er door slaaptekort ghreline aangemaakt. Deze stof werkt bevorderend voor je eetlust. Je hebt dus meer honger en je zit minder snel vol! Lekker op tijd naar bed dus voor minder trek in zoetigheid.
 15. Doe een detox kuur. Het is algemeen bekend, als je een detox kuur volgt, kick je af van je suikerverslaving. Dit komt doordat deze smoothies en salades super clean zijn en daardoor helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Bovendien is detoxen erg gezond voor je lichaam.
 16. Weg met ongezonde snacks. Verwijder alle ongezonde snacks uit je huis en vervang ze door gezonde alternatieven. Als ze niet binnen handbereik zijn, is de kans kleiner dat je ze eet. Wil jij helemaal stoppen met suiker? Lees dan ons uitgebreide artikel over het volgen van een suikervrij dieet!
 17. Gun het jezelf om te zondigen. Plan een wekelijkse cheat day of moment. Op deze cheatday mag je wél een taartje bij de koffie, een bakje chips in de avond of een broodje ‘ongezond’. Het is maar net waar je zin in hebt. Het is namelijk goed voor je om af en toe een hogere calorie-inname te hebben. Je zult merken dat je daarna weer 100% gemotiveerd bent om de draad van je gezonde eetgewoontes op te pakken.
 18. Samen sta je sterk. Betrek vrienden of familie bij je streven om minder te snaaien en snoepen. Of zoek online steun bij mensen die in hetzelfde schuitje zitten, zoals de Samen Slank Community. Samen kun je elkaar ondersteunen en motiveren om gezondere keuzes te maken.

Blijf in jezelf geloven. Het heeft tijd nodig om ongezonde gewoontes af te leren en gezondere gewoontes aan te leren. Dat is menselijk. Maar.. de aanhouder wint. Je hebt ongeveer 22 dagen nodig om een verandering teweeg te brengen. Heb je een steuntje in de rug nodig? Begin hier vandaag nog, je kan dit!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

33 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Sonja

  Spijtig genoeg niet in boekvorm. Digitaal vindt ik moeilijker. Elke keer tablet terug opstarten, terwijl een boek makkelijker te bekijken is.

  • Evelien Vis

   Je kunt ons digitale boek wel printen en in een map doen, dan kun je het van papier lezen. Veel van onze klanten werken op die manier

 • Kees Vergouwen

  Ik heb betaald en nooit geen boek ontvangen ja via email allerlei tips maar geen 50 dagen boek.
  Hoe kan dit?

  • Veerle de Boer

   Hoi Kees, kun je me een mailtje sturen op info@makkelijkafvallen.eu , dan kijk ik met je mee waar het mis gaat!

  • Neyt Gabrielle

   Ik heb ook betaald en ook geen digitaal boek gekregen wel zoals jij wekelijkse mails met tips .

 • Gitty

  Hoi ik ben net gestart en een echt koffiemens. Mag ik mijn latte met amandelmelk en stevia nog wel drinken dan?
  Verder ben ik superblij met het 50 dagen plan en alle bonussen voor de leuke feestprijs.

  • Donja van heeswijk

   Hoi Gitty. Sowieso met je doen wat bij je past. Als de koffie vers is of gevriesdroogd mag dat wel.

Geef een reactie