18 tips tegen snaaien en snoepen na het avondeten

 1. Leestijd 12 min
 2. 29 05 2016
Deel dit bericht
snoepen

Snaaien en snoepen na het avondeten blijft voor veel vrouwen ontzettend lastig. Want ’s Avonds is de drang om te snaaien, snoepen en snacken namelijk het grootst. Vind je ook niet?

En weet je, dit is niet zo gek hoor. Want suiker is namelijk ontzettend verslavend. Daarom zetten wij voor jou onze beste tips op een rijtje. Hiermee kan jij een verandering teweeg brengen. Een nieuwe gewoonte starten. Want minder en gezonder eten is een een kwestie van gewenning.

Maar lees eerst deze 18 tips om niet toe te geven aan je suiker cravings!

18 tips tegen snaaien en snoepen

 1. Ga iets doen! Met andere woorden: leid jezelf af! Door iets te gaan doen wordt de verleiding om te gaan snoepen minder groot. Vouw de was op, bel iemand op of laat de hond uit. Willen snoepen komt mede door verveling. Haal je die verveling weg, dan ga je dus ook minder snoepen. Maar pas op: ga vooral niet voor de televisie zitten! (daar ga je juist meer van snoepen en je eet ongemerkt meer).
 2. Beweeg. Wat ook goed helpt ter afleiding is bewegen. Ga buiten een rondje wandelen of zet een muziekje aan en dans je honger eruit. Je zult snel zien dat je niet eens meer aan je honger denkt!
 3. Stel jezelf belangrijke vragen. Op deze manier word je bewust van jezelf en maak je duidelijkere keuzes. En wat ik heel vaak bij mezelf merk is dat als ik er even over nadenk, dat ik er dan achter kom dat het gewoon mijn verslavende personality is die vraagt om suiker. Als ik er even op invoel, dan verdwijnt de trek in suiker. Deze ‘belangrijke’ vragen laten je bewust worden van je situatie:
  1. Wil ik dit echt?’
  2. ‘Ga ik me beter voelen als ik nu suiker eet?’
  3. Hoe voel ik me als ik het niet doe?
 4. Eet voldoende tijdens de avondmaaltijd. Eet genoeg en zorg dat je vol zit. Eet genoeg groenten, vetten en eiwitten en neem de tijd. Zo zorg je ervoor dat je écht vol zit en heb je ’s avonds niet eens meer zin om te gaan snoepen of snacken. Bekijk hier onze koolhydraatarme recepten voor inspiratie.
 5. Neem kauwgom. Neem (suikervrije) kauwgom en je zult zien dat je door de frisse smaak minder zin hebt om te snoepen. Maar let wel op: door kauwgom te nemen houd je je maag een beetje voor de gek. Het kauwen zorgt er namelijk voor dat je maag denkt dat er eten aan komt (wat dus niet zo is). Hierdoor krijg je op lange termijn juist méér honger.
 6. Poets je tanden. Wat werkt nu beter dan het poetsen van je tanden? Dit geeft namelijk dezelfde frisse smaak als kauwgom, zonder dat je meer honger krijgt. Je zult minder snel geneigd zult zijn om nog iets te eten.
 7. Neem een lekkere koolhydraatarme snack. Als je je écht niet kunt inhouden, ga dan voor gezond! Neem een smoothie, een stuk fruit of een ander gezond tussendoortje. Er zijn er genoeg, wat dacht e van een volkorencracker met 30+ kaas, komkommer met tonijn of een gekookt eitje. Ook kun je kiezen voor ongezouten en ongebrande noten. In een eerder artikel verzamelden wij al 26 goeie tussendoortjes voor jou.
 8. Volg het koolhydraatarm 50 dagen programma
 9. Bewaar een tussendoortje voor in de avond. Bewaar altijd een restje van de maaltijden van overdag voor in de avond. Als je bijvoorbeeld een restje salade hebt bewaard, dan kun je daar altijd op terugvallen als je je hevige trek écht niet meer onder controle kunt houden. Je zult dan niet zo snel iets ongezonds pakken, omdat je weet dat je nog een leftover in de koelkast hebt staan – die uiteraard gezond is!
 10. Herinner je aan de risico’s. Herinner jezelf aan de risico’s van het snoepen, snacken en overmatig suikergebruik, en je wílt niet eens meer toegeven aan je verlangens. Hierbij een aantal risico’s:
 11. Heb je het echt, echt nodig? Vraag het jezelf heel even af als je naar de kast loopt om chocolade, koekjes of chips te pakken. Sta letterlijk een moment stil en vraag jezelf af of de suikers die je op het punt staat om te nemen er echt voor gaan zorgen dat jij je beter gaat voelen? 
 12. Neem overdag minder koolhydraten en suikers. Overdag minder koolhydraten en suikers = ’s avonds minder trek. Koolhydraten stillen je honger maar tijdelijk en je krijgt nooit het gevoel dat je écht vol zit. Je ruilt de ongezonde koolhydraten en suikers daarom gewoon in voor gezonde vetten en eiwitten. Deze tip werkt supergoed, ik krijg dit namelijk dagelijks te horen via mailtjes van vrouwen die mijn koolhydraatarm 50 dagen programma volgen. Ze zeggen allemaal dat ze geen zoete trek meer hebben 🙂
 13. Goed slapen helpt tegen zoete trek. Door op tijd naar bed te gaan heb je minder trek in zoet. Als je namelijk weinig slaapt, zit er minder leptine in je bloed. Leptine is een stofje dat ervoor zorgt dat je vol zit. In plaats van leptine wordt er door slaaptekort juist ghreline aangemaakt. Deze stof werkt bevorderend voor je eetlust. Je hebt dus meer honger, maar je zit minder snel vol!
 14. Doe een detox kuur. Het is algemeen bekend, als je een detox kuur volgt, dan kick je af van je suikerverslaving. Dit komt doordat deze smoothies super clean zijn. Bovendien is detoxen erg gezond voor je lichaam.
 15. Neem een kopje kruidenthee. Een kopje kruidenthee (zonder suiker natuurlijk he) of glaasje water met munt in de avond stilt je trek. Drinken is sowieso erg goed als je je honger wilt stillen. Je zit er namelijk sneller vol van en de afvalstoffen in je lichaam worden beter afgevoerd. Probeer daarom de hele dag door water te drinken – minimaal 2 liter!
 16. Wil jij helemaal stoppen met suiker? Lees dan ons uitgebreide artikel over het volgen van een suikervrij dieet!
 17. Gun het jezelf om te zondigen. Plan een cheat day per week om lekker te zondigen. Op deze cheatday mag je wél een taartje bij de koffie, een bakje chips in de avond of een broodje ‘ongezond’. Plan dit echt in en gun het jezelf ook. Het is namelijk goed voor je om af en toe een heel hoge calorie inname te hebben.
 18. Eet voldoende gedurende de dag. Niet alleen voldoende eten tijdens de avondmaaltijd voorkomt snacken in de avond. Het is namelijk belangrijk dat je de hele dag door genoeg eet! Eet je namelijk te weinig op een dag, dan kan je bloedsuikerspiegel erg laag zijn (ook nog direct na het avondeten). Hierdoor heeft je lichaam behoefte aan energie, dus behoefte aan zoetigheid. Voldoende eten overdag zorgt ervoor dat je je bloedsuikerspiegel in balans houdt. Het begint vaak bij het ontbijt. Als jij een gezond en voedzaam ontbijt nuttigt, dan heb je de rest van de dag veel minder behoefte om te snoepen.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

33 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Sonja

  Spijtig genoeg niet in boekvorm. Digitaal vindt ik moeilijker. Elke keer tablet terug opstarten, terwijl een boek makkelijker te bekijken is.

  • Evelien Vis

   Je kunt ons digitale boek wel printen en in een map doen, dan kun je het van papier lezen. Veel van onze klanten werken op die manier

 • Kees Vergouwen

  Ik heb betaald en nooit geen boek ontvangen ja via email allerlei tips maar geen 50 dagen boek.
  Hoe kan dit?

  • Veerle de Boer

   Hoi Kees, kun je me een mailtje sturen op info@makkelijkafvallen.eu , dan kijk ik met je mee waar het mis gaat!

  • Neyt Gabrielle

   Ik heb ook betaald en ook geen digitaal boek gekregen wel zoals jij wekelijkse mails met tips .

 • Gitty

  Hoi ik ben net gestart en een echt koffiemens. Mag ik mijn latte met amandelmelk en stevia nog wel drinken dan?
  Verder ben ik superblij met het 50 dagen plan en alle bonussen voor de leuke feestprijs.

  • Donja van heeswijk

   Hoi Gitty. Sowieso met je doen wat bij je past. Als de koffie vers is of gevriesdroogd mag dat wel.

 • johanna

  Hallo ik ben nu ruim een half jaar bezig met kha en het bevalt mij prima mijn suikers zijn gezakt van 8.3 naar 5.6 gemiddeld over 3mnd genomen …..ben 25 kilo lichter en voel mij prima veel meer energie gekregen en heus er zit genoeg variatie bij wat het eten aan gaat ik ben er zeer tevreden over .

  • Amber

   Super Johanna! Heel goed gedaan!! 🙂 Bedankt voor je enthousiaste berichtje.

 • Annemarie

  Beste , nu week bezig, me keurig overal aan gehouden, af en toe iets gewisseld of zelfs overgeslagen, bv olijven bah , maar behalve dat ik hoofdpijn en echt wel honger heb , geen gram afgevallen, dit werkt zeer demotiverend! Help

 • Bert

  Je voelt je na twee maanden als herboren en het is natuurlijk zeer gezond. Het gewicht wordt gestaag minder, mede door regelmatig te bewegen. Prima formule, die goed is vol te houden.

  Dank aan Ma.

  • Amber

   Dank voor je positieve bericht Bert! En fijn dat het je zo goed is bevallen! 🙂

 • Brigitte

  Ik werk 4 dagen in de week en kan geen warme gerechten eten als lunch bv paprikasoep, gegrilde groenten. Hoe kan ik dit oplossen. Vervangen voor een andere lunch uit het programma klopt weer niet met aantal kh ed.

  • Niels Bosman

   Hoi Brigitte,

   Wat ik je adviseer en dat geldt eigenlijk voor al onze klanten is: interpreteer het kha 50 dagen programma flexibel. Maak het optimaal voor jouw situatie, pas aan waar nodig en zorgt dat het voor jou werkt. Wissel menu’s om (bijvoorbeeld 2 dagen hetzelfde gerecht) of wissel lunches en avondeten, maak maaltijden eerder klaar, vervang ingrediënten waar gewenst etc.

   Belangrijk is dat je de juiste hoeveelheid, diversiteit en verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Zoals in het KHA 50 dagen programma staat beschreven. Uiteraard geldt dit ook voor vitamine en mineralen. Je kunt dat controleren via: https://www.voedingswaardetabel.nl/

   Het grote doel is dat je een blijvende bewustzijnsverandering doormaakt en anders tegen je eigen voedingspatroon en gezondheid aankijkt. Ons programma is dan ook geen religie waarbij je strikte regels en richtlijnen moet volgen. Je moet er voor zorgen dat je dit je hele leven kunt toepassen en er gelijkertijd van geniet.

   Heel veel succes en plezier.

  • Miranda

   Je kunt een thermosbeker aanschaffen, hierin blijft in iedergeval je soep lekker warm. Tegen lunchtijd is mijn soep meestal perfect op temperatuur. Soms zelfs heet. Tip: eest even de beker voorverwarmen met heet water. Je kunt de beker helaas niet meer gebruiken voor koffie of thee daarna….

   • Niels Bosman

    Bedankt voor je tips, Miranda! 🙂

 • Miriam Bosman

  Hai Niels, ik heb gister je boek gekocht voor 27 euro. Tot mijn verbazing staat hierboven dat het maar19,95 kost????
  Gister was het een “aanbieding” Van 47 voor 27 euro.
  Hoe kan dit?

  Mvg Miriam

  • Niels Bosman

   Hoi Miriam, 19,95 was de aanbiedingsprijs, het boek kost nu weer zijn originele prijs van 27,-. Dit had er niet meer mogen staan. Stuur ons even een emailtje en we zullen voor een passende oplossing zorgen. Bij voorbaat dank. Groetjes, Sierk – MA

   • Antoinette Schinkel-Mulder

    Hoi Niels,
    Waarom moet het boek nu 37 euro kosten? Ik kan dit echt niet betalen!

   • Nicolet

    Zo!! ,3en nu van 67 voor 37- flinke prijsstijging en ja ik ben er in getrapt 😉

 • Jules

  Een zogenaamde zondigdag is bewezen heel slecht te zijn voor je eetpatroon en over het volgende verbaasde ik me al helemaal: dun zijn om met ‘lekkere mannen’ te kunnen daten. Dus bij deze de oorkonde “goeie research gedaan en 10 punten voor het zelfvertrouwen van een vrouw”. Super goede invloed hebben jullie!????

  • Niels Bosman

   Hoi Jules, Ik vermoed dat je sarcastisch bent en dat is helemaal prima! Wij hebben onze eigen visie, zijn open, eerlijk en direct. Over visies kun je twisten en dat is maar goed ook. Daarnaast vormt onze visie zich van dag tot dag, zoals dit in het leven ook gaat. En wij zijn niet perfect en maken fouten, zoals iedereen dat doet want niemand is perfect. Maar we staan wel achter de wensen, ambities en doelstellingen van onze klanten en fans, en wij steunen hen hierin en nemen dit ook mee in onze eigen communicatie(strategie). Net zoals we achter onze eigen visie staan en dit zullen blijven doen, ongeacht wat anderen hiervan vinden. Groeten, Sierk – MA

  • Marieke

   You go Jules!
   Eén vd vele dingen die mijn nekharen doen rijzen 😉

 • feli

  Hallo ma,
  Ik ben gisteren begonnen met je koolhydraatarme dieet.
  Nu heb ik een vraag.
  Als er meerder dingen staan zoals vandaag bij het ontbijt, cracker met kaas,gekookt ei,sinaasappel.
  Moet ik dit allemaal eten of is het kiezen?
  Is voor een beginneling een beetje onduidelijk.
  Groetjes Feli

  • Niels Bosman

   Hoi Feli, goed bezig! Als dit staat aangegeven als ontbijt, dan mag je dit allemaal eten. 🙂

 • Mieke

  Hoi niels! Ik lees vaak dat je als tussendoortje heel goed ongezoute noten kunt eten. Maar hoe zit dat met noten, kan je alles eten als het maar ongezouten is of zijn er bepaalde noten die je wel kan nemen, en zijn er dan ook noten die je beter niet kunt nemen ??? En ook niet onbelangrijk, hoeveel kan/mag je dan nemen…. (Ik ben nog maar half met je Koolhydraat arme recepten bezig en ben in 2/3 weken tijd toch al een kledingmaatje minder 🙂 )

  • Niels Bosman

   Lieve Mieke, het gaat hierbij om +/- een handje noten. De meest voedzame noten zijn vooral amandelen, walnoten, macademia noten, paranoten, hazelnoten, pecannoten. Pinda’s kun je het beste laten staan. En wat fijn dat je al een aantal kilo kwijt bent! 🙂

   • Eliza

    Ik doe het 6×6 dieet….ik mag wel 50 gr ongezouten pinda’s eten, dat is nl 5 kh

    • Niels Bosman

     Dat is heel schappelijk, geniet er lekker van!

   • Kajs

    Paranoten zijn zeker gezond maar mag je echt niet veel eten anders krijg je een seleniumvergiftiging. Als je iedere dag paranoten eet, zou 2 per dag genoeg moeten zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *