Zo houdt alkalisch eten je lichaam gezond [basische voeding lijst]

Er wordt veel over gezegd en geschreven; een alkalisch dieet en leefstijl om je lichaam te ontzuren. Maar wat houd alkalisch eten eigenlijk in? En welk risico loop je als je lichaam langzaam aan verzuurt?

  1. Leestijd 10 min
  2. 10 07 2020
Deel dit bericht
alkalisch eten

In deze post vertellen we hoe leefstijlfactoren en voeding ervoor kunnen zorgen dat je lichaam optimaal kan functioneren. Met een handige lijst aan alkalische voeding kun je direct aan de slag!

Verder lezen: Deze post hoort bij onze serie artikelen over goede voeding. In deze post lees Ma’s 20 uitgangspunten voor gezond eten. Dit is namelijk de basis voor een gezond figuur.

Wat is alkalisch eten?

Aarde, voedsel, maar ook ons lichaam heeft een bepaalde pH waarde. Misschien herinner je je deze term nog vanuit de eerste les scheikunde? De pH waarde vertelt je op een schaal van 0 tot 14, of een bepaalde stof zuur of basisch is. Hierbij is 0 heel zuur en 14 heel basisch. Een ander woord voor basisch is alkalisch en betekent dat iets niet zuur is.

Het menselijk lichaam heeft een ideale zuurtegraad dat erg verschillend is per lichaamsfunctie. Zo heeft de maag een heel zure ideale zuurtegraad (1.35 tot 3.5). En gal, dat ervoor zorgt dat vetten verteerd kunnen worden, is juist heel basisch (7.6-8.8) (bron). Maar bloedserum (het vloeibare deel van je bloed) werkt alleen goed bij een heel specifieke waarde van 7.35 – 7.45.

Alleen tussen deze waarden kan je lichaam optimaal functioneren. Door oorzaken als stress, voeding en teveel sporten, kan de zuurtegraad van bloedplasma uit balans raken en daardoor verzuren. Hierin zitten de gezondheidsvoordelen van een alkalisch dieet.

Dat basische voeding gezond is, is gebaseerd op onderzoeksresultaten. Lees hier bijvoorbeeld over; verzuring van het lichaam brengt veel schade aan je (mentale) gezondheid.

Ontzurende voeding lijst

Ontzurende voeding is dus een van de sleutels om een verzuurd lichaam te voorkomen. Maar welke ingrediënten zijn basisch (alkalisch) en welke juist niet? Als je kijkt naar de volgende afbeelding dan heb je een goed idee van wat ontzurende voeding is.

Hoe hoger de Ph waarde, hoe beter. Hier vind je een uitgebreide lijst van ontzurende voeding om dagelijks te eten.

In dit overzicht zie je verhouding tussen zure en basische voeding. De rechter kolom is een lijst met alkalische producten.
Een gezond dieet bestaat uit voornamelijk alkalische of basische producten.

De juiste zuren en basen verhouding

Voor een goede zuur balans geldt als richtlijn dat je dagelijkse voedingspatroon uit 80% alkaline -en 20% zuurvormende producten moet bestaan. Maar in de praktijk blijkt dat wij, met ons Westerse voedingspatroon, per dag slechts 30% tot 40% alkaline voeding eten. (bron) Met andere woorden, we eten veel te zuur!

Alles in voeding draait om de juiste verhouding. Zure voeding hoeft hierbij helemaal geen probleem te zijn. Zolang je lichaam het zuur maar kan neutraliseren. Hoe zorg je er nu voor dat je lichaam de zuren goed kan blijven neutraliseren? Je kunt dit doen door bijvoorbeeld meer alkalische voeding te eten.

Is een citroen zuur of basisch?

Na het verteren van ons voedsel (met name vetten), blijven er afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter in het lichaam. De zuurtegraad is anders dan waar het mee binnenkwam. Daarom hoeft een zuur smakend voedingsmiddel dus niet voor verzuring te zorgen.

Een leuk voorbeeld is de citroen. Dit is één van de eerste dingen waar je aan denkt als we het over verzurende voeding hebben. Het klopt dat een citroen erg zuur smaakt, maar de afvalstoffen van citroen zijn niet zo zuur. Anders zouden citroenen onze darmen ´wegbranden´. Ons lichaam neutraliseert de zuren dus zodanig dat de darmen de zuurtegraad aankunnen.

Juist de zuurtegraad van de afvalstoffen, in combinatie met andere factoren, heeft een invloed op het verzuren van ons lichaam. Want als we afvalzuren niet af kunnen breken, dan worden ze opgeslagen in ons lijf. Dan spreken we over het verzuren van het lichaam. Bij citroen is dit niet het geval. Dus hoe zuur hij ook smaakt, citroen valt onder de categorie basische voeding.

Dit kan ook andersom verwarrend werken, zo smaakt chocolademelk bijvoorbeeld absoluut niet zuur, maar toch heeft het drinken ervan een verzurend effect.

Hoe weet je of je lichaam verzuurd is?

Zou je willen weten in hoeverre jouw lichaam verzuurd is? Hier zijn handige thuis testjes voor. De zuurtegraad van ons bloedplasma kunnen we testen in de urine en in de lucht die we uitademen. Je adem kan je zelf niet meten, maar je urine kun je simpel testen met een makkelijk verkrijgbare pH-waarde test.

De uitslag vertelt je deels iets over je verzuring. Wanneer is zo´n test zinvol? Een duidelijk signaal van verzuring is vermoeidheid. Kom jij met moeite de trap op komt, alsof je jezelf met loden benen de trap ophijst? Dan zou dit een indicatie kunnen zijn voor verzuring.

Als je dagelijks voldoende basische voeding eet, dan kan je lichaam de zuren neutraliseren en haar ideale zuur-base evenwicht in balans houden. Een goede balans in je voeding is belangrijk, maar je dieet is slechts een onderdeel van het plan van aanpak tegen verzuring. Kijk ook naar de rest van je leefstijl en bezoek eventueel de huisarts de oorzaak bij jou vast te stellen. 

Een zuur lichaam = een ziek lichaam.

Je vraagt je wellicht af waarom het zo belangrijk is om je lichaam te ontzuren?

In deze post lees je meer over de gevaren van een verzuurd lichaam -en wat je eraan kan doen. Dit zijn de wetenschappelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen waarom een lichaam met een goede zuur base evenwicht gezonder is:

  1. De kans op het ontstaan van nierstenen en urineweginfecties vermindert
  2. Oedeem (vochtophoping) kan bestrijden
  3. Botverlies en spierafbraak tegen kan gaan. Het lijkt erop dat zelfs osteoperose hiermee kan worden tegengehouden, maar dit is nog niet bewezen. (bron)

Metabole acidose

Metabole acidose is een aandoeing waarbij het zuur-base evenwicht uit balans is en er teveel zuren in het lichaam opgestapeld zijn. Tegelijkertijd is er geen, of niet genoeg, reserve aan basische stoffen (bicarbonaat) om het te neutraliseren. Metabole acidose kan ontstaan als gevolg van een zogenaams ´crash dieet´, een dieet hoog in vetten en laag in koolhydraten, een gebrek aan insuline, een overdosis medicatie of drugs, of door extreem veel sporten of overgeven / diarree. Soms kan het ook een idicatie zijn voor een ernstiger probleem zoals een aandoening aan de lever, het hart of de nieren.

In lichte gevallen van deze aandoening kan hoofdpijn, gebrek aan energie en slapeloosheid voorkomen. Soms kan daar ook misselijkheid, overgeven, diaree en uitdroging bijkomen. Diabtetes patiënten kunnen in ernstigere gevallen zelfs hun bewustzijn verliezen (bron).  

Een dokter kan een diagnose stellen met behulp van bloed -en urinetesten en zal op basis van de symptomen en de achterliggende oorzaak een behandelplan met de patiënt opstellen.

Lichaam ontzuren met een alkaline dieet

Naast alle eerder genoemde voordelen van alkalisch eten, is het ook goed om te kijken naar de wat  de producten in de ontzurende voeding lijst met elkaar gemeen hebben.
Want je hoeft niet lang te kijken naar deze lijst voordat het je opvalt: bijna alle alkaline producten zijn plantaardig! De zeer basische voeding in de lijst zijn grotendeels (groene) groenten, fruit, zaden en kruiden.

Het is algemeen bekend dat juist deze voeding talloze gezondheidsvoordelen hebben als je ze regelmatig eet. Zo zijn ze rijk aan vezels, anti-oxidanten, planteigen kleurstoffen, mineralen, vitamines en nog eindeloos veer stofjes die je beschermen tegen allerlei ziektes waaronder diabetes, hart en vaatziekten en kanker.

Niet zo gek dus dat een alkalisch dieet in verband wordt gebracht met deze ziektes. Het is wel goed om je te realiseren dat het niet wetenschappelijk is aangetoond dat het lichaam ontzuren specifiek helpt om bijvoorbeeld kanker te voorkomen of genezen. Maar het eten van deze planten heeft het voordeel van al die super gezonde stofjes die ze bevatten. Dubbele winst zou je dus kunnen zeggen!

Recepten ontzuringsdieet

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met een alkalische voeding? Dan verwijzen je graag door naar de basische recepten van Alka! Onze persoonlijke favoriet is de Pekan noten avocado lunch, met goede gezondheids tips van Rieneke Dijkinga.

Om te onthouden

  1. Het menselijk lichaam heeft een ideale zuurtegraad dat erg verschillend is per lichaamsfunctie. Het bloedserum, het vloeibare deel van je bloed, werkt alleen goed bij een heel specifiek en sterk gereguleerde waard van 7.35 – 7.45.
  2. Naast voeding kunnen door stress, alcohol, sporten en andere leefstijffactoren de zuurtegraad van het bloedplasma uit balans raken en daardoor verzuren.
  3. De bewezen gezondheidsvoordelen van een gezonde zuur base evenwicht (door bv het eten van meer alkalisch eten) zijn: kans op het ontstaan van nierstenen en urineweginfecties verminderen, oedeem (vochtophoping) bestrijden en botverlies en spierafbraak tegengaan.
  4. Zuren zijn een bijproduct dat van nature ontstaan bij de afbraak van vetten. Ook zijn de zuren een bijproduct van andere lichaamsprocessen. Als het lichaam niet genoeg basische stoffen (bicarbonaat) heeft om die zuren te neutraliseren, kan ons lichaam de geproduceerde zuren niet uitbalanceren.
  5. Basische voeding bestaat geheel uit super gezonde voedingsproducten die veel gezondheidsbevorderende stoffen bevatten. Naast de gezondheidsvoordelen van een gezond zuur base balans, heeft het eten van alkalische voeding door deze gezonde stoffen ook een positief effect op ziektes als diabetes, hart-en vaatziekten en kanker.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al meer dan 99.000 mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

 

Geef een reactie