Alkalisch eten, houd je lichaam gezond met deze basische voeding lijst.

Een zuur lichaam is een ziek lichaam. Een gezond lijf begint dus bij voldoende basische voeding.

 1. Leestijd 11 min
 2. 10 07 2020
Deel dit bericht
alkalisch eten

Een citroen is niet zuur. En juist daarom is hij zo gezond. Klinkt dit als abracadabra? Welkom in de wereld van alkalisch eten. Een voedingspatroon om je lichaam te ontzuren, en dus gezond te houden.

Maar wat houd alkalisch eten eigenlijk in? En welk risico loop je als je lichaam langzaam aan verzuurt? In deze post vertellen we welke leefstijlfactoren en voeding ervoor kunnen zorgen dat je lichaam optimaal kan functioneren.

Met een handige lijst aan alkalische voeding kun je direct aan de slag!

Wat is alkalisch eten?

Aarde, voedsel en ook ons lichaam heeft een bepaalde pH waarde. Misschien herinner je je deze term nog vanuit de eerste les scheikunde? De pH waarde vertelt je op een schaal van 0 tot 14, of een bepaalde stof zuur of basisch is. Hierbij is 0 heel zuur en 14 heel basisch. Een ander woord voor basisch is alkalisch en betekent dat iets niet zuur is.

De ideale zuurtegraad verschilt is per lichaamsfunctie. Zo heeft de maag een heel zure ideale zuurtegraad (1.35 tot 3.5). En gal, dat ervoor zorgt dat vetten verteerd kunnen worden, is juist heel basisch (7.6-8.8). Maar bloedserum (het vloeibare deel van je bloed) werkt alleen goed bij een heel specifieke waarde van 7.35 – 7.45. (bron)

Alleen tussen deze waarden kan je lichaam optimaal functioneren. Door oorzaken als stress, voeding en teveel sporten, kan de zuurtegraad van bloedplasma uit balans raken en daardoor verzuren. Hierin zitten de gezondheidsvoordelen van een alkalisch dieet.

Dat basische voeding gezond is, is gebaseerd op onderzoeksresultaten. Lees hier bijvoorbeeld over; verzuring van het lichaam brengt veel schade aan je (mentale) gezondheid.

Verder lezen: Deze post hoort bij onze serie artikelen over goede voeding. In deze post lees Ma’s 20 uitgangspunten voor gezond eten. Dit is namelijk de basis voor een gezond figuur.

Ontzurende voeding lijst

Ontzurende voeding is dus één van de sleutels om een verzuurd lichaam te voorkomen. Maar welke ingrediënten zijn basisch (alkalisch) en welke juist niet? Als je kijkt naar de volgende afbeelding dan heb je een goed idee van wat ontzurende voeding is.

Hoe hoger de Ph waarde, hoe beter. Hier vind je een uitgebreide lijst van ontzurende voeding om dagelijks te eten.

In dit overzicht zie je verhouding tussen zure en basische voeding. De rechter kolom is een lijst met alkalische producten.
Een gezond dieet bestaat uit voornamelijk alkalische of basische producten.

De juiste zuren en basen verhouding

Voor een goede zuur balans geldt als richtlijn dat je dagelijkse voedingspatroon uit 80% alkaline -en 20% zuurvormende producten moet bestaan. Maar in de praktijk blijkt dat wij, met ons Westerse voedingspatroon, per dag slechts 30% tot 40% alkaline voeding eten. (bron) Met andere woorden, we eten veel te zuur!

Alles in voeding draait om de juiste verhouding. Zure voeding hoeft hierbij helemaal geen probleem te zijn. Zolang je lichaam het zuur maar kan neutraliseren. Hoe zorg je er nu voor dat je lichaam de zuren goed kan blijven neutraliseren? Je kunt dit doen door bijvoorbeeld meer alkalische voeding te eten.

Is een citroen zuur of basisch?

Na het verteren van ons voedsel (met name vetten), blijven er afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter in het lichaam. De zuurtegraad is anders dan waar het mee binnenkwam. Daarom hoeft een zuur smakend voedingsmiddel dus niet voor verzuring te zorgen.

Een leuk voorbeeld is de citroen. Dit is één van de eerste dingen waar je aan denkt als we het over verzurende voeding hebben. Het klopt dat een citroen erg zuur smaakt, maar de afvalstoffen van citroen zijn niet zo zuur. Anders zouden citroenen onze darmen ´wegbranden´. Ons lichaam neutraliseert de zuren dus zodanig dat de darmen de zuurtegraad aankunnen.

Juist de zuurtegraad van de afvalstoffen, in combinatie met andere factoren, heeft een invloed op het verzuren van ons lichaam. Want als we afvalzuren niet af kunnen breken, dan worden ze opgeslagen in ons lijf. Dan spreken we over het verzuren van het lichaam. Bij citroen is dit niet het geval. Dus hoe zuur hij ook smaakt, citroen valt onder de categorie basische voeding.

Dit kan ook andersom verwarrend werken, zo smaakt chocolademelk bijvoorbeeld absoluut niet zuur, maar toch heeft het drinken ervan een verzurend effect. Dit is dus geen alkalisch eten.

Hoe weet je of je lichaam verzuurd is?

Zou je willen weten in hoeverre jouw lichaam verzuurd is? Hier zijn handige thuis testjes voor. De zuurtegraad van ons bloedplasma kunnen we testen in de urine en in de lucht die we uitademen. Je adem kan je zelf niet meten, maar je urine kun je simpel testen met een makkelijk verkrijgbare pH-waarde test.

De uitslag vertelt je deels iets over je verzuring. Wanneer is zo´n test zinvol? Een duidelijk signaal van verzuring is vermoeidheid. Kom jij met moeite de trap op komt, alsof je jezelf met loden benen de trap ophijst? Dan zou dit een indicatie kunnen zijn voor verzuring.

Als je dagelijks voldoende alkalische eten opschept eet, dan kan je lichaam de zuren neutraliseren en haar ideale zuur-base evenwicht in balans houden. Een kuur kan de balans ook een duw de goede richting op geven.

Een goede balans in je voeding is belangrijk, maar je dieet is slechts een onderdeel van het plan van aanpak tegen verzuring. Kijk ook naar de rest van je leefstijl en bezoek eventueel de huisarts de oorzaak bij jou vast te stellen. 

Een zuur lichaam = een ziek lichaam.

Je vraagt je wellicht af waarom het zo belangrijk is om je lichaam te ontzuren?

In deze post lees je meer over de gevaren van een verzuurd lichaam -en wat je eraan kan doen. Dit zijn de wetenschappelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen waarom een lichaam met een goede zuur base evenwicht gezonder is:

 1. De kans op het ontstaan van nierstenen en urineweginfecties vermindert
 2. Oedeem (vochtophoping) kan bestrijden
 3. Botverlies en spierafbraak tegen kan gaan. Het lijkt erop dat zelfs osteoperose hiermee kan worden tegengehouden, maar dit is nog niet bewezen. (bron)

Metabole acidose

Metabole acidose is een aandoeing waarbij het zuur-base evenwicht uit balans is en er teveel zuren in het lichaam opgestapeld zijn. Tegelijkertijd is er geen, of niet genoeg, reserve aan basische stoffen (bicarbonaat) om het te neutraliseren. Metabole acidose kan ontstaan als gevolg van een zogenaams ´crash dieet´, een dieet hoog in vetten en laag in koolhydraten, een gebrek aan insuline, een overdosis medicatie of drugs, of door extreem veel sporten of overgeven / diarree. Soms kan het ook een idicatie zijn voor een ernstiger probleem zoals een aandoening aan de lever, het hart of de nieren.

In lichte gevallen van deze aandoening kan hoofdpijn, gebrek aan energie en slapeloosheid voorkomen. Soms kan daar ook misselijkheid, overgeven, diaree en uitdroging bijkomen. Diabtetes patiënten kunnen in ernstigere gevallen zelfs hun bewustzijn verliezen (bron).  

Een dokter kan een diagnose stellen met behulp van bloed -en urinetesten en zal op basis van de symptomen en de achterliggende oorzaak een behandelplan met de patiënt opstellen.

Lichaam ontzuren met een alkaline dieet

Naast alle eerder genoemde voordelen van alkalisch eten, is het ook goed om te kijken naar de wat de producten in de ontzurende voeding lijst met elkaar gemeen hebben.

Want je hoeft niet lang te kijken naar deze lijst voordat het je opvalt: bijna alle alkaline producten zijn plantaardig! De zeer basische voeding in de lijst zijn grotendeels (groene) groenten, fruit, zaden en kruiden.

Het is algemeen bekend dat juist deze voeding talloze gezondheidsvoordelen hebben als je ze regelmatig eet. Voeding uit deze categorie is rijk aan:

 • Vezels
 • Anti-oxidanten
 • Planteigen kleurstoffen
 • Mineralen
 • Vitamines

Allemaal stofjes die je beschermen tegen allerlei ziektes waaronder diabetes, hart en vaatziekten en kanker. Niet zo gek dus dat een zuur dieet in verband wordt gebracht met deze ziektes.

Het is wel goed om je te realiseren dat het niet wetenschappelijk is aangetoond dat het lichaam ontzuren specifiek helpt om bijvoorbeeld kanker te voorkomen of genezen. Maar het eten van deze planten heeft het voordeel van al die super gezonde stofjes die ze bevatten. Dubbele winst zou je dus kunnen zeggen!

Recepten ontzuringsdieet

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met een alkalisch eten? Dan verwijzen je graag door naar de basische recepten van Alka! Onze persoonlijke favoriet is de Pekan noten avocado lunch, met goede gezondheidtips van Rieneke Dijkinga.

Conclusie over alkalisch eten

 1. Het menselijk lichaam heeft een ideale zuurtegraad dat erg verschillend is per lichaamsfunctie. Het bloedserum, het vloeibare deel van je bloed, werkt alleen goed bij een heel specifiek en sterk gereguleerde waarde van 7.35 – 7.45.
 2. Naast voeding kunnen door stress, alcohol, sporten en andere leefstijffactoren de zuurtegraad van het bloedplasma uit balans raken en daardoor verzuren.
 3. De bewezen gezondheidsvoordelen van een gezonde zuur base evenwicht (door bv het eten van meer alkalisch eten) zijn: kans op het ontstaan van nierstenen en urineweginfecties verminderen, oedeem (vochtophoping) bestrijden en botverlies en spierafbraak tegengaan.
 4. Zuren zijn een bijproduct dat van nature ontstaat bij de afbraak van vetten. Ook zijn zuren een bijproduct van andere lichaamsprocessen. Als het lichaam niet genoeg basische stoffen heeft om die zuren te neutraliseren, kan ons lichaam de geproduceerde zuren niet uitbalanceren.
 5. Basische voeding bestaat geheel uit super gezonde voedingsproducten die veel gezondheidsbevorderende stoffen bevatten. Naast de gezondheidsvoordelen van een gezond zuur base balans, heeft het eten van alkalische voeding door deze gezonde stoffen ook een positief effect op ziektes als diabetes, hart-en vaatziekten en kanker.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Marian van Vloten

  Prima artikel. Vanaf 1985 houd ik mij aan het moermandieet, Komt op hetzelfde neer. De kanker is nooit meer teruggekomen. Ben nu bijna 80 jaar en barst nog van de energie.

Geef een reactie