Trage schildklier en toch afvallen

Volg je braaf je sportschema in de sportschool en houd je je aan al je gezonde dieet-voornemens, maar val je toch niet af? Dat is heel vervelend. Mogelijk heeft je schildklier hier iets mee te maken. Met deze post helpen we je verder.

 1. Leestijd 11 min
 2. 21 09 2020
Deel dit bericht
schildklier

Dit orgaan speelt een kernrol in de stofwisseling en kan door genetisch bepaalde aandoeningen, voeding of door omgevingsfactoren vertraagd gaan werken. Een een trage schildklier en afvallen gaan niet goed samen.

Vraag jij je af wat deze klier nou precies doet en hoe het ervoor kan zorgen dat deze weer beter gaat functioneren? In de komende 7 minuten weet je er alles over!

 1. Wat is de schildklier?
 2. Wat is een trage schildklier?
 3. Wat zijn de oorzaken?
 4. Wat zijn de symptomen?
 5. Hoe kan ik het genezen of voorkomen?
 6. Afvallen met een trage schildklier

Wat is de functie van de schildklier?

Je schildklier is een vlindervormig orgaan in je keel, iets onder de adamsappel. Het is verantwoordelijk voor groei en het aanmaken van hormonen die de stofwisseling reguleren. Ofwel: de schildklier zorgt ervoor dat je eten wordt omgezet in energie! Werkt dit niet? Dan kun je je voorstellen dat je dit merkt op de weegschaal of omdat je je futloos, koud of geïrriteerd voelt (later meer).

De hersenen sturen de schildklier aan

Ook de hersenen maken hormonen aan, zoals het TSH; het thyroid (schildklier) stimulerend hormoon. Dit stofje zet je schildklier aan het werk. Je hersenen en je keelvlindertje hebben dus een nauwe samenwerking met elkaar. Door het lezen van deze post zal je begrijpen hoe je deze samenwerking kunt beïnvloeden. Daarmee zorg je voor een optimale stofwisseling en een succesvol resultaat bij afvallen.

Zoals we eerder al zeiden, de schildklier produceert hormonen. Dit zijn de twee belangrijkste:

 • T3 – tri-joodthyronine
 • T4 – thyroxine

Het is essentieel dat de T3 -en T4-niveaus niet te hoog of te laag zijn. Dit kan je eenvoudig thuis testen. Bestel hier jouw Schildklier Profiel test. Binnen 6 dagen weet je of jouw hormoonbalans er voor zorgt dat je niet afvalt.

Schildklierhormonen in balans

Hoe houd je de schildklierenhormonen in balans? Deze balans wordt in je hoofd geregeld. Twee klieren in de hersenen, de hypothalamus en de hypofyse, communiceren met elkaar om het evenwicht tussen T3 en T4 te behouden. Hoe ziet zo’n gesprek eruit?

De hypothalamus geeft een seintje aan de hypofyse: ´Hey, hypofyse, vertel de schildklier eens om meer of minder T3 en T4 te produceren´. Het uiteindelijke niveau van de T3 en T4 hormonen in het lichaam bepaalt dan of er meer of minder hormonen gemaakt moeten worden. Is er bijvoorbeeld genoeg T3 aangemaakt? Dan zal de hypofyse aan de schildklier melden te stoppen met T3 produceren, etc. Dit noem je een terugkoppelingsmechanisme. In dit geval kun je het hormoon TSH zien als de boodschapper.  

 • Wanneer de T3 -en T4-waarden in het bloed laag zijn, geeft de hypofyse meer TSH af om de schildklier te vertellen meer schildklierhormonen te produceren
 • Als de T3 -en T4-niveaus hoog zijn, geeft de hypofyse minder TSH af aan de schildklier om de productie van deze hormonen te vertragen

Wat is een trage schildklier?

Je kunt dit terugkoppelingsmechanisme vergelijken met een thermostaat van je verwarming: is het in je huis kouder dan de ingestelde temperatuur, dan gaat de verwarming aan. Maar is het warmer? Dan gaat de kachel uit.

Als je ´schildklier thermostaat´ stuk is, dan verbruikt je lichaam dus sneller of langzamer energie dan het zou moeten. Het gevolg is dat je snel afvalt of juist aankomt. Daarnaast treden er allerlei andere lichamelijke en mentale klachten op.

Een trage schildklier betekent dus dat je schildklier te weinig hormonen aanmaakt (hypothyroïde). Je stofwisseling komt op een laag pitje te staan en dat merk je in heel je lijf én hoofd. Je zal merken dat je aankomt of het afvallen lukt niet meer.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren; je schildklier maakt te veel hormonen aan (hyperthyreoïde). Hierdoor werkt het orgaan ´versneld´ (je valt te snel af).

Tip: Heb jij als doel gesteld om af te vallen? Lees dan verder in deze post over het volhouden van goede voornemens. Hierin doorloop je 5 stappen naar een succes.

Hoe herken je een trage schildklier?

Als je thermostaat op standje langzaam staat, dan kun je dat merken doordat, ondanks verwoede pogingen, het pijltje op je weegschaal blijft steken. Omdat de schildklierhormonen invloed hebben op bijna alle organen en processen in je lichaam, loopt de lijst met symptomen en klachten nogal uiteen. Dit zijn de meest voorkomende klachten en symptomen bij een vertraagde schildklier:

 • Niet afvallen
 • Vermoeidheid
 • Het koud hebben (vooral handen en voeten)
 • Haaruitval
 • Droge huid
 • Spierpijn
 • Keelpijn
 • Slaapproblemen
 • Depressie
 • Lage hartslag
 • Obstipatie
Je kan een trage schildklier herkennen aan diverse symptomen, aankomen of niet afvallen, haaruitval, vermoeidheid, spierpijn, depressie, lage hart slag en obstipatie.

Disclaimer: Al deze symptomen kunnen ook een heel andere oorzaak hebben. Trek dus niet te snel een conclusie en ga, als je jezelf in deze lijst van symptomen herkent, eerst naar de dokter voor een bloedonderzoek.

Wat zijn de oorzaken van een traag werkende schildklier?

Het kan een opluchting zijn om schildklier de schuld kan geven van gewichttoename. Maar is soms ook super frustrerend. Het zet je buiten spel. Maar is dit wel zo? Voordat we het gaan hebben over wat je zelf kunt doen om je schildklier weer aan het werk te krijgen, duiken we eerst in de oorzaken van deze aandoening.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een trage schildklier:

 1. Auto-immuun thyroiditis (Hoshimoto) – Waarbij het eigen immuunsysteem van het lichaam de schildklier aanvalt. Of je dit wel of niet hebt, is grotendeels genetisch bepaald (bron).
 2. Jodium tekort – omdat jodium nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen (bron).
 3. Tekort aan zinc, selenium en magnesium – aangezien deze mineralen essentieel zijn voor het goed functioneren van de schildklier (bron).
 4. Tekort aan kwalitatieve aminozuren (eiwitten) – omdat de essentiële aminzuren nodig zijn voor het aanmaken van de schildklierhormonen.
 5. Vergiftiging van zware metalen of een te grote hoeveelheid chemicaliën en pesticiden in het lichaam (bron).
 6. Stress – vanwege het stresshormoon cortisol dat mogelijk zou kunnen meewerken aan een trage schildklier. Dit moet echter nog wel verder worden onderzocht (bron).

Hoe kan ik een trage schildklier voorkomen of genezen?

Heeft de dokter vastgesteld dat je een traag werkende schildklier hebt? Dan wil je zo snel mogelijk weten hoe je je schildklier weer aan het werk krijgt, toch? De oplossing is vanzelfsprekend afhankelijk van de oorzaak. En waar bij jou de oorzaak ligt, dat kan alleen een dokter voor je vaststellen. Misschien doet hij/zij wat nadere onderzoeken of wellicht is de oorzaak zo klaar als een klontje. Meestal kom je dan thuis met een recept voor medicatie die je schildklier een zetje geeft.

Maar gelukkig hoef je niet altijd naar de apotheek voor een pot met pillen om de schildklier weer aan het werk te zetten. Je kunt ook zelf in actie komen:

Voeding en recepten

 • Zorg voor voldoende jodium. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium voor volwassenen is 150 microgram per dag (voor zwangere vrouwen is dit 175 mcg):, (Brood met) Gejodeerd zout, vette zeevis (haring, makreel, zalm), witvis, ei of kaas.
 • Zeewier zoals kelp en nori is een goede bron van jodium, wanneer je geen of weinig dierlijke producten eet. In kelp en nori zit wel erg veel jodium en dus kun je het beter niet teveel eten. Teveel jodium kan namelijk juist tot schildklierproblemen leiden. Zeker als je kiest voor kelp supplementen, let dan op dat je niet meer dan 150 mcg per dag binnenkrijgt.
 • Eet dagelijks voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink (ADH: 7-9 mg per dag), zoals rundvlees, graanproducten, peulvruchten, noten en groene groenten.
 • Zorg voor voldoende selenium (ADH: 70 microgram per dag) in je voeding: paranoten zijn een heel goede bron.
 • Eet dagelijks voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium (ADH: 300-350 mg per dag): volkorenproducten, spinazie of ongezouten noten bijvoorbeeld.
 • Voldoende gezonde vetten, zoals die in lijnzaad, ghee, vis, noten en kokosmelk
 • Eiwitrijke voeding, zoals quinoa, peulvruchten, noten en dierlijke producten van biologische afkomst en grasgevoerd
 • Beperk het eten van vis tot maximaal 1-2 keer per week om de opbouw van zware metalen in je lichaam te voorkomen.

Voorkomen door een gezonde levensstijl

 1. Eet biologisch en zuivel en vlees van grasgevoerd vee. Hierdoor beperk je pesticiden en andere chemicaliën in je voeding.
 2. Zorg voor een gezonde leefomgeving – Zo voorkom je inname gifstoffen en chemicaliën je schildklier afremmen. Gebruik pannen van goede kwaliteit, drink geen water uit plastic flessen en zoek regelmatig de natuur op.
 3. Voorkom stress – Door (chronische stress) produceert je lichaam cortisol, een stresshormoon dat de thyroid functie kan belemmeren als het langdurig in je bloed voorkomt. Voldoende slapen, ademhalingsoefeningen en meditatie helpen stress te verlagen.

Hoe kun je afvallen met een trage schildklier?

Concluderend kunnen we dus wel zeggen dat afvallen met een trage schildklier erg moeilijk is. Maar het goede nieuws is dat je heel veel zelf kan doen om je schildklier weer aan het werk te krijgen! Ga wel eerst naar de dokter om te bevestigen of het inderdaad je schildklier is dat het afvallen moeilijk maakt.

Om te onthouden

 1. Je schildklier is verantwoordelijk voor groei en het aanmaken van hormonen die de stofwisseling reguleren.
 2. Een trage schildklier betekent dat je schildklier te weinig hormonen aanmaakt (hypothyroïde). Je stofwisseling komt op een laag pitje te staan en dat merk je in heel je lijf én hoofd. Je zal merken dat je aankomt of het niet lukt om af te vallen bijvoorbeeld.
 3. Oorzaken van een trage schildklier kunnen erfelijk zijn zoals bij auto-immuun thyroiditis (Hoshimoto), ze hebben te maken met je voeding (jodium, zinc, magenesium, selenium, eiwit en gezonde vetten), of ze liggen in de omgeving (chemicaliën, pesticiden, zware metalen).
 4. Voorkom een trage schildklier door stress te vermijden, zo veel mogelijk biologisch te eten en waar mogelijk te zorgen voor een gezonde leefomgeving.
 5. Heeft de dokter geconstateerd dat je een trage schildklier hebt? Vaak krijg je dan medicijnen om de schildklierhormonen weer in balans te brengen, maar je kunt ook zelf aan de slag!
 6. Zorg dat je voeding voldoende jodium, zink, selenium, magnesium en gezonde vetten en eiwitten bevat.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Ontdek ook onze weekmenu’s!
Sluit je aan bij de Samen Slank Community en ontvang welke week een nieuw menu

22 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Moontje

  Ik had eerst een te snelle en nu een trage schildklier, na een radioaktive jodium slok.
  Bij een te snelle viel ik niets af, en nu kom ik aan.! En ik ben al te zwaar. Om gek van te worden.
  Nu willen ze hem eruit gaan halen. En dat zie ik niet zitten!!

 • hannyrombout

  mijn dochter heeft een trage schildklier, en gluten allergie, maar blijft juist afvallen??? Dus een ander probleem dan de meeste anderen. Wie heeft er tips, oorzaken of andere informatie? Bedankt!!

  • Evelien Vis

   Ik adviseer je om contact op te nemen met je huisarts. Hij kan goed meekijken wat in combinatie met haar trage schildklier en glutenallergie goed is om te doen zodat ze niet meer afvalt.

 • Coby

  Kan ik echt afvallen met mijn schildklier.

 • Diane

  Ik zou het wel willen proberen. Ik heb een vlees allergie dus kan ik dat niet eten. Ik ben opzic9vrij creatief met het vervangen van vlees maar soms weet ik het ff niet meer. In veel dieeten word veel vlees gebruikt..staan er in het boek ook ideeen om vlees te vervangen?

 • Yvette

  Ik heb ook een traag werkende schildklier, ik heb andere manieren geprobeerd om af te vallen maar het lukte mij niet. Ik heb jullie e-boek gedownload en ben begonnen met deze koolhydraatarm dieet. Ik ben trots om te zeggen dat ik in 2 weken 3.6 kilo kwijt ben. Ik ben er zo blij mee, weet zeker dat ik dit vol gaat houden! Ik wil 20 kilo eraf hebben.

  • Niels Bosman

   Lieve Yvette,

   Wat heerlijk om te horen dat het zo goed gaat en wat fijn dat je lekkerder in je vel zit.
   Keep up the good work en wees ook lief voor jezelf. Je mag je best zo af en toe eens lekker verwennen, dat is ook heel belangrijk.

   Liefs,

   Sierk – Ma

  • Laura

   De eerste kilos zijn vooral vocht helaas…

   • Niels Bosman

    Hoi Yvette, maar dat is begrijpelijk. Je lichaam zal in dit geval altijd eerst het overtollige vocht afscheiden en daarna pas aan je (vet)reservers beginnen. Dit is een natuurlijk proces ook bedoeld om het lichaam te beschermen. NU moeten de kilo’s er af die er echt toedoen! Keep up the good work en blijf positief! Liefs, Sierk – MA

   • Linda

    Ja dat moest er toch ff uit…..laat iemand gewoon trots wezen

  • Elma

   Ik heb ook een traag werkende schildklier, heb 6 weken koolhydraatarm dieet gevolgd.
   Maar helaas nog niets afgevallen
   Heeft iemand tips waardoor ik wel af ga vallen. Ik wil zo graag 10 kilo kwijt maar het lukt me steeds niet.

   • Niels Bosman

    Hoi Elma,

    Wat is de reden van je trage schildklier?
    Wellicht is het handig om kelp tabletten te slikken, om een eventueel jodium tekort op te lossen. Ook kun je proberen 4-6 paranoten per dag te eten.

    Een traag werkende schildklier is echter een complex vraagstuk. Misschien moet je hier toch mee naar een specialist of huisarts.

    Liefs, Sierk – MA

   • Jenny

    Hallo,

    Dat had ik precies hetzelfde! Ik ben begonnen bij de WW.
    Gewoon eten maar wel gezond en heel goed vol te houden. Geen rare dingen in huis halen omdat in je weekmenu staat ed….
    Ik ben geboren zonder schildklier en helaas heb ik al zoveel geprobeerd maar niets hielp of maar een tijdje en dan werd ik weer ziek. Nu hebben we allemaal het probleem dat de Thyrax uit de handel is en dat nieuwe medicijn slaat bij mij dus verkeerd aan. Voordeel dat de kilo’s er momenteel afvliegen! Nadeel de pijnen vermoeidheid en enorm opgefokt en emotioneel…

    • Niels Bosman

     Hoi Jenny, dat klinkt als een soort eeuwig durende strijd. Vooral ook die nare bijwerkingen van medicijnen. Heb je kelptabletten weleens gebruikt? Ik wens je in ieder geval veel sterkte maar ook geluk! Liefs, Sierk -MA

     • Ana

      Dag, ik heb vandaag kelp tableten gekocht maar ik las op internet dat gevaarlijk is om te gebruiken. Ik heb langzaam weekends schildklier, struma en nodules. Mijn huisarts wil geen verwijzing brief geven naar specialist. Ik wil zelf proberen de kelp om te zien als ik me beter voel maar nu weet ik niet als kelp gevaarlijk is of niet?

     • Veerle de Boer

      Hoi Ana, goed dat jij al contact hebt gezocht met jouw huisarts. Dit raad ik je ten alle tijden aan als je serieuze problemen hebt. Wij zijn helaas geen artsen en ik kan je daarom geen medisch advies geven. Misschien kun je de vraag over de kelp ook aan je huisarts of zijn assistente stellen?

 • Kora

  Ik heb ook last van de schildklier en gebruik thyrax maar ben 32,kilo afgevallen ,en heb het boek van sonja gebruikt ,en zwem 1 x per week 1.5 uur banen en nog avond in de week lopen 5 tot 7 km

  • Niels Bosman

   Wow, 32 kilo, knap hoor! Ongeacht welk programma je volgt, hou dit vol!!

 • marja genot

  Goede middag!!!
  Inderdaad, mij schildklier werkt helemaal niet meer ik gebruik de hoogste dosering van tirax 3 x s’ morgens .en hart pilletjes 2 x per dag en maagbeschermer .

  • Niels Bosman

   Hoi Marja, ik hoop dat het voor je werkt! Liefs, Sierk – MA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *