10 voedingsmiddelen die je lever reinigen van toxische junk

Rust Regelmaat & Lekker Eten. Het is eigenlijk supereenvoudig om je lever te reinigen...

 1. Leestijd 13 min
 2. 15 06 2023
Deel dit bericht
Lever reinigen om klachten te voorkomen,

Je lichaam is normaal gesproken zelf in staat je lever te reinigen. Maar een toxische omgeving en slechte gewoonten zorgen voor een overbelasting. Dit kan fatale gevolgen hebben. Gelukkig heb je de de oplossing vaak zelf in de hand.

Welke gewoonte veroorzaakt misschien bij jouw lever problemen?

En nog belangrijker: welke voeding helpt je lever reinigen?

De bekendste functies van de lever zijn het verwerken van voedingsstoffen, het aanmaken van eiwitten en het ontgiften van het lichaam. (zie afbeelding)

Dit is de detox route van je lever. Als die niet goed werkt ontstaan leverproblemen en kan je lever voedingsmiddelen niet reinigen.

9 oorzaken van leverproblemen

Als je kijkt wat de aanstichters zijn, dan is het niet moeilijk om voor te bedenken dat veel mensen met lever problemen rondlopen. In onze ‘moderne Westerse’ samenleving worden we dagelijks blootgesteld aan toxische stoffen. Of je nu biologisch eet of niet.

Dit zijn de 9 grote probleemschoppers voor je lever:

 1. Petrochemisch. Wanneer we benzine tanken aan de pomp, door het verkeer fietsen en zelfs wanneer we in de auto achter een diesel vrachtwagen rijden. Het zijn allemaal momenten waarop bezinedamp ons lichaam binnenkomt. Ook absorberen we kerosine op vakantie en zelfs aardgas van het fornuis.
 2. Chemische oplosmiddelen. Tijdens het klussen wordt je lichaam wordt blootgesteld aan vluchtige materialen zoals lak, verf, verfverdunner en terpentine. Ook nieuwe nieuwe meubelen kunnen chemische componenten bevatten die schadelijk zijn voor ons lichaam.
 3. Huishoudelijke producten. Er zitten aanstichters van lever problemen in producten die we dagelijks -zonder er over na te denken, gebruiken. Denk aan luchtverfrissers, parfum, aftershave, haarlak, geurkaarsen (ja, echt waar!), permanent of kleurspoeling, make-up, dagelijkse schoonmaakmiddelen en zelf die heerlijke wasverzachter.
 4. Rook. Elke vorm van rook is ook een belasting voor je lever. Kampvuur, open haard, vuilverbranding en -last but not least- sigarettenrook.
 5. Chloor. Chloor is ook een element wat via de lever wordt afgevoerd. Het komt daar bijvoorbeeld door te zwemmen in een zwembad. Je huid neemt deze stof op en die moet er ook weer uit.
 6. Stress hormonen. Het ervaren van (langdurige) stress heeft veel gevolgen voor ons lichaam. Stress veroorzaakt adrenaline. Dat heeft natuurlijk een functie, maar een overschot hiervan veroorzaakt problemen voor de maag (zuren worden afgebroken) en galblaas (galvoorraad wordt aangetast). Dit zorgt voor een slechte spijsvertering en leverproblemen. Ook is je lever verantwoordelijk voor het verwerken van adrenaline. Waardoor er weer een extra belasting bijkomt.
 7. Virussen en bacteriën. Er zijn ladingen virussen en bacteriën die die rondzwerven in onze omgeving. Sommige pathogenen zijn erfelijk. Andere ziekteveroorzakers pik je onderweg op. Denk aan lichamelijk contact of door het drinken uit andermans glas. Het vastpakken van een ‘besmette’ deurknop gevolgd door het wrijven in je ogen is ook een toegangspoort voor bacteriën.  
 8. Zware metalen. Giftige metalen zijn bijvoorbeeld lood, kwik en koper. Wanneer in het park met pesticide is gesprayed, kan het als gevolg hebben dat je kwik inademt. Water wat door een oude koperen leiding gaat kan ook sporen van dit metaal bevatten. Kleine side note: dit is niet hetzelfde spoorelement koper wat je tegenkomt in gezonde groente.  
 9. Medicijnen. Medicijnen zijn er om ons beter te maken. Maar niet zelden hebben medicijnen of het langdurig gebruik hiervan nadelige gevolgen voor onze weerstand en ons lichaam.

  Veel medicijnen nemen we tot ons zonder dat we dit weten. Zoals antibiotica, antidepressiva, steroïde en hormonen. Ze komen ons lichaam binnen door de consumptie van vlees en zelfs via onze waterleiding.

  Medicijnresten komen via het riool terecht in ons drinkwater (in lage concentraties). Omdat medicijn een niet lichaamseigen stof is, is het weer een extra belasting voor je lever.

Deze aanstichters van problemen in je lever lijken misschien ‘logisch’. Ze zijn onnatuurlijk en horen simpelweg niet thuis is onze biologie. Maar wist je dat bepaald voedsel ook een slechte invloed heeft op het functioneren van jouw lever?

Welk voedsel is een belasting voor de lever?

Dit is een lijstje van onschuldig lijkende voedingsmiddelen. Sterker nog, ik denk dat ik dagelijks wel één van deze probleemschoppers op mijn menu heb staan.

Toch heeft het (overmatig) gebruik hiervan een negatief effect op ons detox orgaan.

 • Alcohol. Alcohol is een zware belasting voor je lever. Omdat het wordt herkend als een schadelijke gifstof kiest je lever ervoor om éérst de alcohol te verwerken en daarna verder te gaan met het afbreken van voedingsstoffen en het reguleren van vet. Overmatig gebruik van alcohol kan leverschade veroorzaken. Na een lang weekend is lever reinigen pure noodzaak.
 • Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt. Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
 • Eieren en zuivel. Eieren en zuivel kunnen een voedingsbron zijn voor pathogenen. Door het eten van deze producten kan je virussen in leven houden, waardoor je lever het zwaarder krijgt.
 • Op houtskool gegrild of aangebrand voedsel. Het schadelijke effect van zwartgeblakerd vlees wordt vaak nog onderschat.
 • Pesticide op groente en fruit. Wanneer je onbewerkt voedsel onvoldoende wast neem je resten van landbouwgif tot je.
 • Varkensvlees. Varkensvlees is erg vet en daarom veel werk voor je lever.
 • Zout. Heeft hetzelfde effect als teveel azijn. Een grote zout inname is een zware belasting voor je lever om te verwerken.
7 voedselbronnen die belastend zijn voor de lever.

Misschien niet een overzicht om heel vrolijk van te worden (want herkenbaar), maar wel heel goed om hier je bewust van te zijn.

Als je het nou een beetje overweldigend vindt -dat vond ik namelijk wel toen ik hier voor het eerst indook; geen zorgen, er is hoop! Lever reinigen hoeft geen wetenschap te zijn.

Hoe kun je het lever reinigen ondersteunen?

Persoonlijk vond ik het dus best confronterend om te ontdekken dat mijn dagelijkse omgeving zo toxisch is en veel impact heeft op het welzijn van mijn lichaam.

En hoe belangrijk de rol van mijn lever eigenlijk is. Is dit dan reden voor paniek, vroeg ik mij af? En wat kan ik doen om mijn lever te ontgiften…

Een stappenplan

Mijn lichaam had een beetje hulp nodig. Dit deed ik met gezonde en verrassend lekkere smoothies. Gedurende 1 week gaf ik mijn lichaam alles wat het nodig had. Na dag 3 voelde ik me al stukken beter en na dag 7 waren de resultaten verbluffend: ik zat bomvol energie, zat lekker in mijn vel en was kilo’s kwijt.

Dit wil ik ook voor jou! Daarom krijg je nu tijdelijk mijn 7-Daagse smoothie detox plan gratis. Profiteer ook van de vele voordelen en wees er snel bij.

Boost je gezondheid en klik hier.

De lever reinigt zichzelf

De lever heeft naast alle complexe functies die hij uitvoert ook de superkracht zichzelf te ontgiften. Dat is wat hij doet. Als we goed voor onze lever willen zorgen, dan doen we dat het beste door de lever rust te geven. Zodat hij zichzelf kan reinigen.

Hoe geef je de lever rust:

 • Wees je er van bewust dat de eerder genoemde toxische stoffen via huid en ademhaling ons lichaam inkomen. Probeer dit te vermijden.
 • Gebruik zo min mogelijk of uitsluitend natuurlijke cosmetica.
 • Vermijd slechte voeding zoals vet vlees en aangebakken voedsel en gebruik zuivel met mate.
 • Rook je en gebruik je regelmatig alcohol, probeer dan te stoppen of te minderen. Het halveren van alcoholinname heeft een enorme positieve impact op je gezondheid.

Geef je lever extra rust

Heb je een inhaalslag te maken? Dan moet je je lever reinigen door deze totale rust te geven. Dat doe je door even geen voedsel in je lichaam te stoppen. Want zodra de metabolische taak erop zit, heeft het orgaan tijd zichzelf te reinigen en herstellen.

Vasten

Een periode van vasten kan hierbij helpen. Voor mij werkt het het beste wanneer ik een periode bewust het ontbijt oversla, oftewel intermittent fasting. Je eet dan 8 uur per dag en geeft je lichaam daarna 16 uur de tijd dit te verwerken en daarna te ontgiften.

Het sterke van deze methode is dat je 8 uur per dag de tijd hebt om gezonde voeding tot je te nemen. Want voldoende en gezond eten is het beste medicijn voor een goed functionerende lever.

Welke vitaminen zijn goed voor je lever?

Elk orgaan en elke lichaamsfunctie wordt ondersteund door specifieke nutriënten, vitaminen en mineralen. Voor de lever zijn vooral:

 • Aminozuren (eiwitten)
 • Vitamine B belangrijk
 • Vooral vitamine B12 is van groot belang.

B12 krijg je bijna uitsluitend binnen via dierlijke producten. Dus eet je weinig of geen vlees dan is dit een punt van aandacht. Maar ook voor mensen die wel vlees consumeren is het moeilijk om voldoende B12 binnen te krijgen.

Dit zou een supplement kunnen zijn die naast een gezonde voeding het overwegen waard is.

10 voedingsmiddelen die je lever reinigen

Onze lever kan dus niet goed functioneren zonder de input van gezonde groente. Dit zijn 10 voedingsmiddelen waar je lever een glimlach van krijgt:

 1. Appels. Appels zorgen voor een bepaalde vorm van hydratatie -die alleen uit fruit verkregen wordt, waar je lever erg lekker op gaat. Ook is pectine een heilzame stof.
 2. Abrikozen. Gedroogd of vers, bevatten belangrijke fytochemische hulpstoffen.
 3. Asperges. Asperges bevatten een zeldzame flavanoïde die de lever kalmeert, zuivert en het versterkt het immuunsysteem van dit orgaan.
 4. Algen en zeewier. Hier komt de kracht van chlorella en spirulina om de hoek kijken.  
 5. Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
 6. Bessen. Maakt niet uit welke, ze zijn een schatkist aan antioxidanten en vele andere heilzame stoffen. Lees hier verder over bessen.
 7. Broccoli en andere koolsoorten. Zwavelhoudende groente, zoals kool, stopt bacteriën die zich willen nestelen in je lichaam. Ook reinigt het je lichaam van streptokokken, de bacterie die acne veroorzaakt. Met broccolibrood kom je eenvoudig aan extra groente.
 8. Rucola. Rucola zorgt voor een subtiele zuivering van de lever. Check voor inspiratie even dit salade recept.
 9. Selderij. Over de voordelen van selderij zijn boeken vol geschreven. Het bevat o.m. een type zout wat effectief is in het onschadelijk maken van virussen. Het drinken van selderij sap herstelt ook de galblaas en zuivert de lever van gifstoffen.
 10. Tomaten. Deze dagelijkse salademaker bevat veel micronutriënten en vitaminen die je leverziekten stoppen en helpt om rode bloedlichamen te ontgiften.

Zo eenvoudig kan het zijn om je lever extra aandacht te geven.

Zorg goed voor jezelf en voorkom lever problemen.

Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan gifstoffen. We krijgen ze binnen via ons voedsel en drinken, via de huid en door adem te halen. Dat is niet erg. Gelukkig hebben we een lever die ons hiervoor beschermt.

Het is jouw verantwoordelijkheid om voor je lichaam te zorgen. Dat kan door risico’s te vermijden, slechte gewoontes in te ruilen voor goede gewoontes.

Goede gewoontes zijn gezonde voedingsmiddelen eten, voldoende bewegen & rusten en regelmatig je lever te reinigen. Dat doe je bijvoorbeeld door de 7-Daagse Detox Kuur te volgen. In dit boek wordt je stap voor stap alles uitgelegd.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

In 1 week je lichaam ontgiften!
7 Daagse Smoothie Detox Plan

6 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Ruth Anson

  Goed artikel. Voor een leek zelfs begrijpelijk. Omdat ik na een jaar nog steeds last heb, ga ik na een bezoek aan mijn huisarts hiermee aan het werk. hartelijk bedankt.

Geef een reactie