3 ademhalingsoefeningen die je helpen bij afvallen

Adem in en adem uit.

 1. Leestijd 8 min
 2. 10 07 2020
Deel dit bericht
ademhalingsoefeningen bij afvallen

Adem in en adem uit. We doen het de hele dag. Zou het leven niet mooi zijn, wanneer deze oefening ons helpt bij het afvallen? Sommige lichaamsfuncties zorgen voor een snellere stofwisseling, maar hoort ademhalen daar ook bij? Wij doken in de wereld van de yoga en vonden 3 ademhalingsoefeningen die wel degelijk helpen bij afvallen.

Pranayama

Pranayama: ademhalen met volle aandacht. Het woord is afgeleid uit het Sanskriet waarbij ´prana´ betekent: ´levenskracht´ en ´ayama´ ´verlenging´.

Pranayama-ademhalingstechnieken zijn een integraal onderdeel van yoga, maar je kunt ze ook los van je yoga-les doen. Hiermee kan je stress verminderen, ontgiften en je buikspieren trainen. En precies die 3 effecten helpen jou dus om makkelijker af te vallen.

Techniek om stress te verminderen

Wanneer we stress ervaren worden er in ons lichaam door zogenaamde stresshormonen, allerlei processen geactiveerd. Deze hormonen hebben invloed op het spijsverteringssysteem, maar ook op hormonen die honger en verzadiging reguleren. Een dergelijke reactie op stress kan erg nuttig zijn, bijvoorbeeld als je een examen maakt. De stresshormonen helpen je dan om je energie te reserveren voor het brein en je concentratie. Minder belangrijke processen zijn op dat moment die van het spijsverteringsmechanisme.

Het probleem is echter dat we vaak langdurig stress ervaren. Daar kun je je bewust van zijn, maar stress speelt ook onbewust door in ons lichaam. Hierdoor kan je systeem langdurig belangrijke processen op de achtergrond plaatsen. Het gevolg is dat je spijsvertering op een laag pitje komt te staan. Het effect is dat je op termijn aankomt.  Adem in, adem uit, dus!

Door ademhalingstechnieken te oefenen word je meer bewust van je ademhaling. Je ademt hierdoor adem je dieper en volledig, waardoor je stresshormonen afnemen. Dan kan je lichaam z’n dagelijkse herstelwerk weer oppakken en je voeding efficiënt omzetten. Ook wordt je beloond met een betere slaap. En een goede nachtrust voorkomt dat je overdag meer behoefte hebt aan je ongezonde snacks. Wanneer je uitgerust bent voel je beter aan wanneer je vol zit, daarmee kan je overeten voorkomen.

Ademen om te ontgiften

De longen zijn 1 van de 4 exitroutes van afgebroken gifstoffen in ons lichaam. Ze werken optimaal wanneer we onze longen volledig gebruiken. Maar we ademen onbewust en vaak oppervlakkig. Het gevolg? Er komt minder zuurstof in je longen en minder afvalstoffen verlaten je lichaam.

Gifstoffen pikken we overal en elke dag op; we maken ze zelf aan, drinken ze, absorberen ze in onze huid, ademen ze in en eten ze op. Ze overbelasten je lever en hopen zich op in vetcellen waardoor ze je woeste afval strijd kunnen saboteren. Leer jezelf een diepe ademhaling aan en je zult meer gifstoffen kunnen afvoeren waardoor je lever zijn werk beter kan blijven doen.

Ademhalingstechniek om buikvet te verbranden

Het meest hardnekkige vet is buikvet. Dat weten we allemaal. Het komt er het snelste aan en is het moeilijkste weg te zweten. Behalve dat het optisch fijn is je zwembandje kwijt te raken, is het ook erg gezond om niet te veel buikvet met je mee te dragen. Mensen met veel vet in de buikstreek lopen meestal een hoger risico op een hartaanval, hoge bloeddruk en diabetes.

Het moge dan moeilijk zijn om buikvet weg te werken maar niet onmogelijk. Het meest effectief is natuurlijk sporten en een gezond eetpatroon, maar een goede ademhaling helpt. Met een goede diepe ademhaling train je je buikspieren. Hierbij adem je vanuit je buik en gebruikt je longen volledig. Langzaam, maar gestaag doe jij dagelijks een workout! Afvallen zonder sporten. Wie wil dan nu niet?

Pranayama: 3 ademhalingstechnieken die je helpen met afvallen

Deze 3 ademhalingsoefeningen zijn voorbeelden van zo´n goede, diepe ademhaling waarbij je je longen volledig gebruikt, goed traint en veel buikspieren gebruikt. 

Middenrif ademhaling

De middenrif is een dunne laag spier die een tussenschot vormt tussen de borst -en buikholte. Zijn  hoofdtaak is het ondersteunen van de ademhaling. Wanneer je je middenrif bewust bij je ademhaling betrekt, vergroot je je longcapaciteit. Probeer het maar eens. Dit is ook een goede oefening om buikspieren te trainen. Je kan deze ademhalingsoefening het beste doen wanneer je laatste maaltijd 1-2 uur geleden is.

 • Ga plat op de grond liggen met je ogen dicht
 • Zet je voeten plat op de vloer vlakbij je zitvlak en leg je handen op je buik, ter hoogte van je navel
 • Observeer de op -en neergaande bewegingen van je borst en buik tijdens het ademhalen
 • Probeer nu alleen via de neus in – en uit te ademen
 • Haal nu bij iedere ademhaling dieper in en adem bij iedere ademhaling dieper uit. Voel je handen omhoog komen bij het inademen en naar beneden zakken bij het uitademen.
 • Doe deze oefening zo lang het goed voelt

De verkoelende ademhaling

Deze techniek is perfect bij afvallen, want met deze ademhalingsoefening oefening leer je honger en dorst te controleren. Gebruik hem wanneer je de trek niet kan weerstaan.

 1. Ga met je benen gekruist op de grond zitten met je ogen dicht
 2. Steek nu je tong uit en krul je tong
 3. Adem in over je gekrulde, uitgestoken tong gedurende 4 seconden
 4. Trek je tong weer, sluit je mond en adem it door je neus gedurende 6 seconden
 5. Doe deze oefening 5 minuten

Vuurademhaling

Deze ademhalingstechniek wordt ook wel genoemd ´Breathe of Fire´ of kapalabhati. Het is een techniek uit de Kundalini yoga afkomstig. ´Kapala´ betekent ´schedel´ en ´bathi´ betekent ´licht´. De oefening werkt ook als detox, vergroot de longcapaciteit en verhoogt de vitale kracht.

In het begin zal deze oefening wat gek en onnatuurlijk voelen, want je ademt actief uit en passief in. Het voelt een beetje alsof je met je mond dicht niest maar dan vaak achter elkaar. De ademhaling is in een snel ritme. Hierbij gebruik je je longen alsof je heel snel en vaak in een pompje knijpt. Als alle lucht eruit is, ontspan je je buikspieren en haal je op die manier passief in. Dit herhaal je.

 • Zit met je benen gekruist op de grond met een rechte rug
 • Sluit je ogen en adem diep in. Hierbij zet je je buik een beetje uit
 • Trek snel je buik in zodat je adem in een scherpe stoot door de neus naar biten stroomt
 • Nu laat je je buikspieren los zodat de lucht vanzelf in je longen stroomt
 • Herhaal dit
 • Doe de oefening eerst 10 keer langzaam. Daarna kun je het langzaam opvoeren naar 30 keer tot een minuut. Dan houd je even pauze met diepe lange ademhalingen. Je kunt het dan nog 2 x herhalen. Wanneer je gewend bent kun je de snelheid opvoeren.

(bron)

BELANGRIJK: STOP wanneer je duizelig bent. Doe deze oefening niet als je ongesteld of zwanger bent en als je makkelijk flauwvalt. Ook als je hartproblemen hebt, een hoge bloeddruk of maagzweren, kun je beter een van de andere oefeningen kiezen.

Conclusie

Ademhalingsoefeningen en goede ademhalingstechnieken dragen helpen bij afvallen. Dit komt omdat je bij een goede, diepe ademhaling, meer buikspieren traint, ontgift, stress vermindert en je spijsvertering verbetert.

Verder lezen: Vind je het fijn om zelf oefeningen thuis te doen? Bekijk dan ook deze 4 oefeningen om buikvet te verbranden.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Geef een reactie