3

Zo maak je de lekkerste Italiaanse carpaccio zelf

Klassiek Italiaans voorgerecht met rucola, pijnboompitjes en balsamico. Lees verder voor tips over zelf carpaccio snijden van biefstuk en verschillende dressing varianten maken.
  • Bijgerecht
  • 2 personen
  • 4g koolhydraten

Klassiek voorgerecht uit eigen keuken, compleet met 3 dressing ideeën.

Ingrediënten

  • 200 gram biefstuk ossenhaas
  • 40 gram rucola
  • 25 gram Parmezaanse kaas vlokken
  • 1 el pijnboompitten geroosterd
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 2 tl balsamicoazijn
  • Kneepje Citroensap
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd het vlees in flinterdunne plakken. (zie tips)
  • Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan zonder vet tot de geur vrij komt. Steeds omscheppen en direct uit de pan halen wanneer klaar.
  • Verdeel de rucola over 2 borden en leg hierop de de carpaccio.
  • Garneer met balsamicoazijn, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en breng op smaak met peper, zout en olijfolie. 

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Biefstuk carpaccio maken met Balsamico dressing
Amount Per Serving
Calorieën 424 Calorieën uit vet 315
% Daily Value*
Vet 35g50%
Verzadigd vet 10g50%
Sodium 152mg7%
Potassium 372mg11%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 1g4%
Suiker 2g2%
Eiwit 25g50%
Vitamine A 576IU26%
Vitamine B12 2mg71%
Vitamine C 3mg4%
Calcium 115mg12%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Op een website over koolhydraatarm eten mag de carpaccio niet ontbreken. Dit gerecht is super mager en bevat nauwelijks koolhydraten. Wat ik er zo mooi aan vind is dat de ingrediënten nauwelijks bewerkt zijn. Zo kan je genieten van de pure smaak van elk ingrediënt. Dát is de kern van Italiaans koken.

Weet je wat ook Italiaans is? De kleurrijke geschiedenis van dit klassieke voorgerecht. Lees maar..

Wat is Carpaccio?

Even één stapje terug, wat is nu precies een carpaccio? Carpaccio een klassiek voorgerecht uit de Italiaanse keuken, gemaakt van rauw, zeer dun gesneden, rundvlees, besprenkeld met olijfolie en citroen sap.

Vandaag de dag staat het voor elk gerecht dat bestaat uit super fijn gesneden rauwe ingrediënten. Zo mogen sashimi van tonijn en zalm en vegetarische gerechten van verse groente ook carpaccio heten. Zolang het maar rauw en dun gesneden is.

Voorgerecht écht zelf maken

Carpaccio kan je eenvoudig zelf maken. Dat  is niet alleen leuk, je proeft het verschil. Kijk, je kan natuurlijk een pak gesneden vlees bij de supermarkt halen. Zeker als je voorkeur uitgaat naar een aangekleed gerecht met voldoende dressing, dan is dat prima.

Maar wil je echt de smaak van Italië te pakken krijgen, dan ga je naar je lokale keurslager.  Als je vertelt waar het voor is, dan weet jouw slager welke biefstuk het beste voor carpaccio is. Daar haal je, bij voorkeur biologische, ossenhaas.

Tip: bestellen kan kan ook, online bij de eco slager.

Carpaccio snijden

Een kleine 2 uur voordat je het gerecht gaat maken, pak je de ossenhaas strak in folie en stopt het in de vriezer. Hierdoor wordt de biefstuk stijf. Op die manier kan je er fijne plakjes van snijden. Pak je beste koksmes en slijp hem zo scherp mogelijk. Je snijdt de ossenhaas haaks op de draad. Als je met de draadjes mee snijdt, lijkt de biefstuk taai. Dat is zonde.

Beste dressing

De Italiaanse keuken staat bekend om haar subtiele en pure smaken. Het gaat erom dat je elk ingrediënt echt proeft. Daarom houd je de carpaccio het liefst zo eenvoudig mogelijk.

Naturel

De echte vleesliefhebber eet dit gerecht het liefste met een beetje olijfolie, snufje peper en zout en… verder niets. Geen sla, pitjes of zuren. Maar pure ossehaas smaak.

Bal­sa­mi­co­dres­sing

Dit recept gaat uit van de klassieke balsamico dressing. Deze bestaat uit:

  • Rucola
  • Zongedroogde tomaten
  • Pijnboompitten (gebakken)
  • Balsamico azijn (of dressing)

Pesto dressing

Deze dressing is ook een Italiaanse smaakexplosie. Erg lekker, maar pas op… je proeft zo minder de subtiele smaak van je rundvlees.

  • Balsamico azijn, 1 el 
  • Citroensap, 1 el
  • Groene pesto 100 gram
  • Honing 2 tl
  • Olijfolie extra vierge 5 el
  • Balsamico crème 1 el (optioneel)

Bonus: Broodje Carpaccio met Honing Mosterd

Ben jij die bofkont die nét iets teveel biefstuk in huis heeft gehaald en heb je nu voor de lunch wat rund over? Dan raad ik je zeker een (koolhydraatarm) broodje Carpaccio aan. Maak hem af met deze honing mosterd dressing. Klaar in 3 minuten!

Als je voorgerecht op tafel staat, is het natuurlijk leuk om er iets over te vertellen. Dus daarom:

Het verhaal achter het voorgerecht

Had ik al gezegd dat dit gerecht een klassieker is? Een voorgerecht met een verhaal. Carpaccio is uitgevonden in de jaren ’50 door Giuseppe Cipriani, chef-kok van Harry’s Bar in Venetië.

Het verhaal gaat dat er een barones was, Amalia Nani Mocenigo, die van de dokter geen gekookt vlees mocht eten. Waarom? Geen idee. Maar Amalia vroeg Guiseppe iets te bedenken wat paste bij haar nieuwe dieet. De vegakeuken was nog niet ontdekt, dus de kok pakte zijn scherpste mes, om het beste rundvlees flinterdun te snijden. Geserveerd met een romig sausje en is daar het Italiaanse voorgerecht geboren.

En de naam? Het gerecht is vernoemd naar een schilder. Vittore Carpaccio exposeerde in die tijd en zijn schiderijen waren overal te zien in Venetië.  Hij stond bekend om zijn royale gebruik van de kleur rood. Onder de indruk van de dieprode kleur van zijn eigen creatie vernoemde de Italiaanse kok zijn voorgerecht naar de schilder.

En nu.. snel aan tafel en laat je het smaken!

Deze post is geüpdate op 21-03-2021

 

 

biefstuk carpaccio
5 van 3 stemmen
Print

Biefstuk carpaccio maken met Balsamico dressing

Klassiek Italiaans voorgerecht met rucola, pijnboompitjes en balsamico. Lees verder voor tips over zelf carpaccio snijden van biefstuk en verschillende dressing varianten maken.

Gang Lunch
Keuken Italiaans
Keyword rundvlees, vleesgerecht
dieet koolhydraatarm, lactosevrij, suikervrij
tijd <10 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 personen
Caloriën 424 kcal

Ingrediënten

  • 200 gram biefstuk ossenhaas
  • 40 gram rucola
  • 25 gram Parmezaanse kaas vlokken
  • 1 el pijnboompitten geroosterd
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 2 tl balsamicoazijn
  • Kneepje Citroensap
  • peper en zout

Instructies

  1. Snijd het vlees in flinterdunne plakken. (zie tips)

  2. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan zonder vet tot de geur vrij komt. Steeds omscheppen en direct uit de pan halen wanneer klaar.

  3. Verdeel de rucola over 2 borden en leg hierop de de carpaccio.

  4. Garneer met balsamicoazijn, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en breng op smaak met peper, zout en olijfolie. 

Nutrition Facts
Biefstuk carpaccio maken met Balsamico dressing
Amount Per Serving
Calorieën 424 Calorieën uit vet 315
% Daily Value*
Vet 35g50%
Verzadigd vet 10g50%
Sodium 152mg7%
Potassium 372mg11%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 1g4%
Suiker 2g2%
Eiwit 25g50%
Vitamine A 576IU26%
Vitamine B12 2mg71%
Vitamine C 3mg4%
Calcium 115mg12%
IJzer 2mg13%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Ontdek ook onze weekmenu’s!
koolhydraatarm 50 dagen dieet programma

Rate dit recept

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kha kookboek

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 50 dagen. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 50.000+

    Vrouwen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info