Zo maak je de lekkerste Italiaanse carpaccio zelf

Klassiek Italiaans voorgerecht met rucola, pijnboompitjes, pesto en meer lekkers. Lees verder voor tips over zelf carpaccio snijden van biefstuk en verschillende dressing varianten maken.
  • Bijgerecht
  • 2 personen
  • 5g koolhydraten

Met dit feestelijke carpaccio recept, heb jij 100% een Merry Christmas!

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 200 g ossenhaas
  • 1 snuf peper
  • 1/3 tl zout
  • 1 el pijnboompitten
  • 8 cherrytomaatjes
  • 40 g rucola
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 25 g Parmezaanse kaas vlokken
  • 2 el pesto

Instructies

  • Snijd het vlees in flinterdunne plakken (zie de tips hieronder het recept). Breng de carpaccio op smaak met peper en zout.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Blijf voortdurend omscheppen en verwijder direct uit de pan als ze goudbruin kleuren.
  • Halveer de cherrytomaatjes.
  • Meng de rucola met olijfolie, peper en zout. Verdeel over twee borden in de vorm van een krans.
  • Verdeel de carpaccio in kleine hoopjes over de rucola.
  • Versier met cherrytomaatjes. Bestrooi met Parmezaanse kaas en pijnboompitjes en verdeel de pesto over het geheel. Eet smakelijk :)
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Biefstuk carpaccio met pesto
Hoeveelheid per portie
Calories 295 Calories from Fat 180
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 20g29%
Verzadigd vet 8g40%
Sodium 487mg21%
Potassium 523mg15%
Koolhydraten 5g2%
Vezels 1g4%
Suiker 2g2%
Eiwit 25g50%
Vitamine A 953IU43%
Vitamine B12 2mg71%
Vitamine C 19mg25%
Calcium 161mg16%
IJzer 3mg19%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Op een website over koolhydraatarm eten mag de carpaccio niet ontbreken. Dit gerecht is super mager en bevat nauwelijks koolhydraten. Heb je deze kerst weinig tijd, maar wil je toch deze heerlijk feestelijke carpaccio op tafel? Neem dan voorgesneden carpaccio en kleed het mooi aan volgens dit recept 🙂

Weet je wat ook Italiaans is? De kleurrijke geschiedenis van dit klassieke voorgerecht. Lees maar..

Wat is Carpaccio?

Even één stapje terug, wat is nu precies carpaccio? Carpaccio een klassiek voorgerecht uit de Italiaanse keuken, gemaakt van rauw, zeer dun gesneden, rundvlees, besprenkeld met olijfolie en citroensap.

Vandaag de dag mag elk gerecht dat bestaat uit super fijn gesneden rauwe ingrediënten carpaccio heten. Neem bijvoorbeeld deze vegetarische carpaccio van tomaten met basilicumolie. Zelfs sashimi van tonijn en zalm mogen carpaccio heten. Zolang het maar rauw en dun gesneden is.

Voorgerecht écht zelf maken

Wil je echt de smaak van Italië te pakken krijgen, dan ga je naar je lokale keurslager.  Als je vertelt waar het voor is, dan weet jouw slager welke biefstuk het beste geschikt is voor carpaccio. Daar haal je bij voorkeur biologische ossenhaas.

Carpaccio snijden

Een kleine 1 á 2 uur voordat je het gerecht gaat maken, wikkel je de ossenhaas strak in folie en stop je het in de vriezer. Hierdoor wordt de biefstuk stijf. Op die manier kan je er fijne plakjes van snijden. Pak je beste koksmes en slijp hem zo scherp mogelijk. Je snijdt de ossenhaas haaks op de draad. Als je met de draadjes mee snijdt, lijkt de biefstuk taai. Dat is zonde.

Beste dressing

De Italiaanse keuken staat bekend om haar subtiele en pure smaken. Het gaat erom dat je elk ingrediënt echt proeft.

Naturel

De echte vleesliefhebber eet dit gerecht het liefste met een beetje olijfolie, snufje peper en zout en… verder niets. Geen sla, pitjes of zuren. Maar pure ossehaas smaak.

Bal­sa­mi­co­dres­sing

De klassieke balsamico dressing bestaat uit:

  • Olijfolie
  • Balsamico azijn (of dressing)
  • Peper
  • Zout

Pesto dressing

Deze dressing creëert een ware Italiaanse smaakexplosie. Erg lekker!

  • Basilicum
  • Pijnboompitjes
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Parmezaanse kaas

Bonus: Broodje Carpaccio met Honing Mosterd

Ben jij die bofkont die nét iets teveel biefstuk in huis heeft gehaald en heb je na de feestdagen nog wat rund over? Dan raad ik je zeker een (koolhydraatarm) broodje Carpaccio aan. Maak hem af met deze honing mosterd dressing. Klaar in 3 minuten!

Ideale recepten voor alle diehards die gewoon doorgaan met het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma. En als je (opnieuw) wilt beginnen. You got this! Klik hier en ga meteen goed op weg.

Als je voorgerecht op tafel staat, is het natuurlijk leuk om er iets over te vertellen. Dus daarom:

Het verhaal achter het voorgerecht

Had ik al gezegd dat dit gerecht een klassieker is? Een voorgerecht met een verhaal. Carpaccio is uitgevonden in de jaren ’50 door Giuseppe Cipriani, chef-kok van Harry’s Bar in Venetië.

Het verhaal gaat dat er een barones was, Amalia Nani Mocenigo, die van de dokter geen gekookt vlees mocht eten. Waarom? Geen idee. Maar Amalia vroeg Guiseppe iets te bedenken wat paste bij haar nieuwe dieet. De vegakeuken was nog niet ontdekt, dus de kok pakte zijn scherpste mes om het beste rundvlees flinterdun te snijden. Geserveerd met een subtiele dressing en daar is het Italiaanse voorgerecht geboren.

En de naam? Het gerecht is vernoemd naar een schilder. Vittore Carpaccio exposeerde in die tijd en zijn schilderijen waren overal te zien in Venetië.  Hij stond bekend om zijn royale gebruik van de kleur rood. Onder de indruk van de dieprode kleur van zijn eigen creatie vernoemde de Italiaanse kok zijn voorgerecht naar de schilder.

En nu.. snel aan tafel en laat het je smaken!

 

 

carpaccio met Parmezaanse kaas, pesto, salade bij koolhydraatarm dieet tijdens kerst
4.02 van 121 stemmen
Print

Biefstuk carpaccio met pesto

Klassiek Italiaans voorgerecht met rucola, pijnboompitjes, pesto en meer lekkers. Lees verder voor tips over zelf carpaccio snijden van biefstuk en verschillende dressing varianten maken.

Gang Lunch
Keuken Italiaans
Keyword kerst, rundvlees, vleesgerecht
dieet koolhydraatarm, lactosevrij, suikervrij
tijd <10 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 personen
Caloriën 295 kcal

Ingrediënten

  • 200 g ossenhaas
  • 1 snuf peper
  • 1/3 tl zout
  • 1 el pijnboompitten
  • 8 cherrytomaatjes
  • 40 g rucola
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 25 g Parmezaanse kaas vlokken
  • 2 el pesto

Instructies

  1. Snijd het vlees in flinterdunne plakken (zie de tips hieronder het recept). Breng de carpaccio op smaak met peper en zout.

  2. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Blijf voortdurend omscheppen en verwijder direct uit de pan als ze goudbruin kleuren.

  3. Halveer de cherrytomaatjes.

  4. Meng de rucola met olijfolie, peper en zout. Verdeel over twee borden in de vorm van een krans.

  5. Verdeel de carpaccio in kleine hoopjes over de rucola.

  6. Versier met cherrytomaatjes. Bestrooi met Parmezaanse kaas en pijnboompitjes en verdeel de pesto over het geheel. Eet smakelijk 🙂

Voedingswaarden
Biefstuk carpaccio met pesto
Hoeveelheid per portie
Calories 295 Calories from Fat 180
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 20g29%
Verzadigd vet 8g40%
Sodium 487mg21%
Potassium 523mg15%
Koolhydraten 5g2%
Vezels 1g4%
Suiker 2g2%
Eiwit 25g50%
Vitamine A 953IU43%
Vitamine B12 2mg71%
Vitamine C 19mg25%
Calcium 161mg16%
IJzer 3mg19%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info