Hoera! De zon is uit haar holletje gekropen en dat moeten we vieren met een bulk gezonde recepten voor in de zomer. We ruilen de Hollandse stamppot weer in voor een hoop zomers vertier. Pastasalades, vers gevangen vis, vlees en zelfgemaakte wraps: bring it on!
Gezonde recepten voor in de zomer
Het fijne aan de zomer is dat we de zware wintergerechten weer in de kast mogen zetten om ruimte te maken voor fruit en salades – heel veel salades. Wat ons betreft gaat er niets boven een fris kleurvol bord dat we oppeuzelen onder de warme zonnestralen. Nu is het officieel nog geen zomer, maar wie de weerberichten ziet denkt wel anders!
Goed, we hebben nog even tot de zomer en dat is fijn. Want zo heb je nog iets meer tijd om je lichaam summer proofte maken. Om alvast in de stemming te komen hebben we een lijst gemaakt met onze favoriete gezonde recepten voor in de zomer. Maar eerst is het belangrijk om te weten waarom lichte gerechten goed van pas komen in je koolhydraatarme dieet.
Je kunt bijzonder veel variëren met zomerse gerechten.
Lichte gerechten zijn vaak eenvoudig om te maken. Minder tijd in de keuken, meer in de zon!
Door de eenvoudigheid makkelijk om mee te nemen naar bijvoorbeeld het park. Picknick time!
Ze zijn simpelweg superlekker.
Hoe je de zomerse verleidingen kunt weerstaan
De zomer is niet alleen weggelegd voor healthy salades, snacks en ontbijtjes. In deze tijd van het jaar is het bijvoorbeeld een stuk lastiger om niet te grijpen naar versgebakken bitterballen of een frietje op het strand. Om de verleiding van het terras – en dus een wijntje of biertje – niet te vergeten. Wat kun je doen om de verleiding te weerstaan?
1. Doe alsof je in bed ligt: dat zijn altijd de momenten dat je gaat overpeinzen wat je gedaan hebt die dag. Sla het terras of die ongezonde snack een keer over en je gaat meer tevreden je nachtrust tegemoet!
2. Van uitstel komt afstel. Heb je nu zin in iets lekkers? Probeer er een halfuur mee te wachten. In de meeste gevallen zul je merken dat je eigenlijk geen behoefte hebt aan ongezond etens- of drinkwaar.
3. Leer vooruit denken. Dat klinkt heel logisch, maar als je hersenen nu zin hebben in voedsel, reageren ze op de behoeftes die je op dat moment hebt. De truc: leer je hersenen aan dat ze wél vooruit kunnen denken. Loop je langs een friettent en heb je trek? Visualiseer jezelf twintig kilo zwaarder. Dan wordt dat frietje waarschijnlijk een stuk minder aantrekkelijk.
4. De kunst van het genieten. Je hoeft echt niet altijd nee te zeggen tegen een lekker stukje taart of bitterbal. Spreek met jezelf af hoeveel traktaties je mag op een uitgekozen dag. Dat helpt je de zondemomentjes te beperken.
5. Snacken is niet per definitie slecht. Denk aan gezonde tussendoortjes zoals komkommer met hüttekase. Of een stukje kaas met radijs of tomaat. Bekijk hier ons aanbod aan recepten voor tussendoortjes.
9 x zomerse gerechten om je vingers bij af te likken
Goed, genoeg over wat je niet mag. Laten we het hebben over wat je vooral wél mag! Daarom hebben we een lijst voor je opgesteld met onze favoriete gezonde recepten voor in de zomer (nummer 5 is ma’s favoriet).
Snijd de ui in ringen en de bleekselderij en courgette in stukjes.
Zet de tajine op laag vuur met een beetje olijfolie.
Fruit hierin de ui.
Doe er de overige groenten bij en schenk er de bouillon over.
Maak een mengsel van knoflook, paprikapoeder, dille en komijn en een klein beetje citroensap. Dep de kabeljauw droog met een stukje keukenpapier en wrijf in met het mengsel.
Doe ook de vis in de tajine en laat deze met de deksel op de pan 2 uur stoven op laag vuur.
Snijd alle groenten klein voor de pastasaus (behalve de courgette).
Snijd slierten van de courgette door een spiraalsnijder/spirelli te gebruiken. Leg de slierten op een bord.
Verwarm wat kokosolie in een hapjespan en fruit de knoflook en ui aan. Voeg de prei, paprika en wortel toe en bak aan.
Voeg vervolgens de spinazie toe en laat slinken. Wanneer de spinazie is geslonken voeg de tomatenpuree toe en mix het geheel. Als het te dik is kun je een klein beetje water toevoegen zodat je een echte saus krijgt.
Verwarm in een koekenpan de courgette slierten en bak 2 min. Bak niet te lang anders verliest de courgette zijn ‘bite’. Je kunt eventueel nog wat knoflook toevoegen.
Haal de courgetti uit de pan en leg op een bord, leg vervolgens de saus hier bovenop en bestrooi met Parmezaanse kaas, peper en zout.
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Deel dit bericht
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
Desiree
Sylvia:
Gezien de hoeveelheid denk ik van wel, alleen de bietenhummus zou u kunnen gebruiken voor 2.
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelSylvia:
Gezien de hoeveelheid denk ik van wel, alleen de bietenhummus zou u kunnen gebruiken voor 2.
Even een vraagje?? Zijn bovenstaande recepten voor 1 persoon???