Op zonnige dagen is er niets gezelliger dan samen barbecueën. En dan kan prima zonder vlees. Dit zijn MA's lekkerste vega recepten voor de BBQ. Ook geschikt voor de vleesliefhebber.
Leestijd 9 min
02 06 2023
Deel dit bericht
Als je aan barbecueën denkt, denk je aan vlees. Die associatie zit er bij nogal veel mensen ingebakken, maar ten onterechte. Een vegetarische BBQ is immers minstens net zo lekker (lekkerder zelfs). En gezonder, goedkoper én bespaart een hoop leed.
Maar als je (net als vele andere in deze tijd) het roer omgooit, moet barbecueën natuurlijk ook lekker en low carb proof zijn. Dat is soms lastig als je geen inspiratie hebt. Gelukkig hebben wij daarom 7 overheerlijke vegetarische recepten voor op de BBQ samengesteld. Enjoy!
Vlees kan je makkelijk links laten liggen voor een geslaagde barbecue. Een lekker sausje daarentegen mag natuurlijk nooit ontbreken. Wat dacht je van zelfgemaakte knoflooksaus, of een overheerlijke tzatziki voor erbij? Dan heb je zelf invloed op de inhoud van je sausje, en kun je flink bezuinigen op toegevoegde suikers.
Een lekkere binnenkomer. Door zijn grote formaat is de portobello uitermate geschikt om te vullen met van alles en nog wat. Zeer smakelijk met een combinatie van verse tomaten en wat zongedroogde tomaatjes. Als topping kun je eventueel wat kaas als feta of mozzarella gebruik (of een vegan variant daarvan).
Ingrediënten portobello
4 portobello’s
1 el olijfolie
4 tomaten
2 takjes basilicum
4 zongedroogde tomaten
½ tl knoflookpoeder
100 g (vegan) feta kaas of (vegan) mozzarella
1 snuf peper
1 snuf zout
Recept portobello
Boen de portobello’s schoon met een stukje keukenpapier en verwijder de steeltjes.
Hak de steeltjes, tomaten, basilicum en zongedroogde tomaten fijn en meng door elkaar.
Roer knoflookpoeder en verkruimelde feta door het mengsel.
Bestrijk de portobello’s met olijfolie en vul met het tomaten-fetamengsel.
Bestrooi met peper en zout.
Grill 15 minuten of tot de feta is gesmolten op de bbq.
Garneer eventueel met wat extra blaadjes basilicum. Tast toe!
Recept 2 vegetarische BBQ: maiskolven met kokossaus
Een klassieker voor op de barbecue, maar met een origineel vleugje. In plaats van wat boter beschenk je de maiskolven met kokossaus. Dit is niet alleen weer eens wat anders, maar ook overheerlijk, origineel en vegetarisch.
Ingrediënten maiskolven
4 maïskolven
125 ml zure room
200 ml kokosmelk
1 limoen
2 eetlepels gesmolten boter
1 snuf cayennepeper
1 snuf peper
1 snuf zout
verse koriander
Recept maiskolven
Kook de maïskolven ongeveer 12 minuten voor.
Meng ondertussen de zure room met de kokosmelk en het sap van de limoen.
Na 12 minuten giet je de maïs af en smeer je de goudgele rakkers in met een laagje gesmolten boter.
Bestrooi de maiskolven met een snuf cayennepeper, peper en wat zout.
Grill de maïskolven vervolgens ongeveer 8 minuten op de BBQ.
Om het helemaal af te maken, schenk je de limoen-kokosroom erover.
Ook een klassieker: simpel en zeer smaakvol. Wist je dat zoete aardappel supergezond is? Net als met ‘normale’ aardappels op de BBQ, gaar je de zoete aardappel in wat aluminiumfolie in dit recept. Al kan kale zoete aardappel al heel lekker zijn, om de barbecue echt tot een feestje te maken, hebben we een overheerlijk recept voor je klaargezet. Lees, en geniet!
Ingrediënten zoete aardappel
2 zoete aardappels
2 teentjes knoflook
100 g (vegan) feta
2 bosuitjes
1 snuf peper
Recept zoete aardappel
Was de zoete aardappel goed schoon (eventueel met een borsteltje).
Prik met een vork een aantal gaatjes in de aardappel.
Verpak ruim in aluminiumfolie.
Pof in 45 minuten gaar op de BBQ.
Doe ovenhandschoenen aan en scheur de aluminiumfolie open.
Maak inkeping in het midden van de zoete aardappels.
Vul met verkruimelde feta.
Garneer de zoete aardappel met fijngesneden bosui en een snuf peper.
Check met een prikkertje of ze goed gaar zijn voor je ze serveert. Bestrooi op het laatst nog eventueel met wat extra verse peterselie. Smakelijk!
Als je denkt aan vegetarisch, denk je aan tofu. Wist je dat tofu ook overheerlijk is voor op de barbecue? Kaal natuurlijk nogal saai en sompig, maar met een lekkere marinade als toevoeging op een spiesje hartstikke lekker. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe je het marineert, maar hieronder wat inspiratie.
Ingrediënten tofu spiesjes
325 g tofu
1 teentje knoflook
3 el sojasaus
3 el ketjap manis
1 tl sambal oelek
½ tl gemberpoeder
1 el sesamolie
Recept tofu spiesjes
Laat de tofu uitlekken en knijp zo veel mogelijk vocht eruit.
Maak de knoflook schoon en pers.
Meng alle overige ingrediënten samen met de knoflook tot een marinade.
Snijd de tofu in blokjes van circa 3 centimeter.
Marineer minimaal 30 minuten in de marinade.
Rijg de tofublokjes aan een spiesjes.
Grill in 15 minuten goudbruin op de BBQ et voilà: overheerlijke tofu van de BBQ!
TIP: laat een nachtje in de koelkast marineren, zodat alle smaken er lekker intrekken.
Recept 5 vegetarische BBQ: gevulde paprika
Wederom een klassieker (zie je: vegetarisch barbecueën is helemaal niet zo moeilijk!), de gevulde paprika mag niet ontbreken bij een vegetarische BBQ.
De geitenkaas kun makkelijk inruilen voor andere soorten (vegan) kaas, zoals feta of mozzarella (waar ook vegan varianten van bestaan).
Ingredienten gevulde paprika
2 paprika’s
100 g geitenkaas
1 tl tijm
25 g walnoten
1 snuf peper
1⁄2 tl agavesiroop
Recept gevulde paprika
Snijd de paprika’s dwars doormidden.
Meng geitenkaas met tijm en grofgehakte walnoten.
Vul de paprika’s met het kaasmengsel.
Bestrooi met peper en drizzle de agavesiroop erover.
Leg ze ongeveer 5 minuten op de BBQ.
Geniet van je warme paprika’s met gesmolten kaas.
Tast niet té snel doe, want ze kunnen heet zijn. En dan: smullen!
Recept 6 vegetarische BBQ: bloemkoolnuggets
Voor alle liefhebbers van nuggets (en bloemkool): bloemkoolnuggets! Dat is nog eens ’n origineel idee voor een vegetarische BBQ. Het beste van beide werelden voor op de barbecue.
Ingrediënten bloemkoolnuggets
1 bloemkool
1 ei
2 el olijfolie
5 g peterselie
1⁄2 tl uienpoeder
1⁄2 tl knoflookpoeder
1⁄3 tl zout
1⁄3 tl peper
1 tl gerookte paprikapoeder
40 g Parmezaanse kaas
60 g paneermeel
Recept bloemkoolnuggets
Snijd de bloemkool is roosjes.
Hak de peterselie fijn.
Meng peterselie, ei, olijfolie, uien- en knoflookpoeder, zout en peper.
Mix Parmezaanse kaas en paneermeel.
Haal de roosjes één voor één door het eimengsel en vervolgens door het paneermengsel.
Verdeel over 2 tot 3 BBQ bestendige aluminium bakjes.
Grill in 45 minuten langzaam gaar op de BBQ.
Serveer met je favoriete saus!
Wil je afvallen? De Samen Slank Community is een online groep van meer dan 1.500 vrouwen die elkaar motiveren bij het afvallen. Een warme club waarin successen, recepten en gevoelens worden gedeeld.
Recept 7 vegetarische BBQ: gegrilde watermeloen
Watermeloen kan je dus blijkbaar ook grillen. Klink apart maar is overheerlijk, en hartstikke simpel om te bereiden! Een echt zomers dessert, maar dan voor op de barbecue. Zo zie je maar weer: een net andere kijk op koken levert de meeste interessante recepten op. Tijd om het zelf te proberen!
Ingrediënten gegrilde watermeloen
1 kleine watermeloen
1 limoen
optioneel: 100 gram (vegan) feta
Recept gegrilde watermeloen
Je snijdt de watermeloen in plakken van ongeveer 2,5 centimeter.
Vervolgens deel je iedere plak op in vieren.
Besprenkel aan beide kanten met het sap van de limoen.
Als de BBQ op temperatuur is, leg je de plakken watermeloen op het rooster.
Gril ongeveer 4 minuten per kant, zodat deze een kenmerkende grilstreep krijgt en lekker warm wordt.
Wanneer de watermeloen een mooie grilstreep heeft, kan je de plakken van de bbq halen.
Brokkel eventueel wat (vegan) feta over de plakken heen.
Tip: serveer de watermeloen direct, zodat deze nog lekker warm is. Eet smakelijk!
Slank de zomer door
Iets teveel ongezonde dingen op de barbecue gegooid afgelopen zomer? No problemo. Af en toe zondigen dat kan best. Wat wel belangrijk is, is dat je niet bij de pakken neer gaat zitten. Pak de draad direct weer op. Daardoor zorg jij ervoor dat je niet blijft hangen in ongezonde gewoontes.
Wees lief voor jezelf. Een foutje maken mag. Geef jezelf weer een nieuwe kans en zet door. Zet vandaag weer een stapje vooruit. Ontdek hier Koolhydraatarm Programma voor een extra steuntje in de rug. Succes!
Beoordeel dit artikel!
Slecht artikelSuper artikel
Bedankt voor je beoordeling. Fijn dat je het artikel waardeert. Deel het artikel aub door op onderstaande buttons te klikken. Dankjewel :)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Deel dit bericht
Je eerste stap naar een blijvend slank figuur
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
Tony van der Horst
Dit boek heb ik al, ben in 6 maanden 10 kg afgevallen. ik vind het eten heel lekker en heel gezond. wil niet anders meer ik raad het bij mijn vrienden aan. ben 77 jaar, ik laat mij elk jaar goed onderzoeken en ben heel gezond heb nog niet een medicijn. ik ben blij dat ik wat mijn voeding betreft anders ben gaan eten want ik voel mij geweldig fit. dank je wel dat ik het heb leren kennen. groetjes, Tony
Jouw gezonde start begint hier! Ontvang je persoonlijke koolhydraatarme weekmenu’s in 2 minuten en ervaar hoe simpel afvallen kan zijn. Start vandaag en voel het verschil!
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelDit boek heb ik al, ben in 6 maanden 10 kg afgevallen. ik vind het eten heel lekker en heel gezond. wil niet anders meer ik raad het bij mijn vrienden aan. ben 77 jaar, ik laat mij elk jaar goed onderzoeken en ben heel gezond heb nog niet een medicijn. ik ben blij dat ik wat mijn voeding betreft anders ben gaan eten want ik voel mij geweldig fit. dank je wel dat ik het heb leren kennen. groetjes, Tony
Hi Tony,
Wat fijn om te horen, en goed bezig. Blijf zo doorgaan en als je vragen hebt laat het ons weten. Op naar de 100 in topvorm!
gr Mart