Op zonnige dagen is er niets gezelliger dan samen barbecueën. En dan kan prima zonder vlees. Dit zijn MA's lekkerste vega recepten voor de BBQ. Ook geschikt voor de vleesliefhebber.
Leestijd 11 min
03 09 2021
Deel dit bericht
Als je aan barbecueën denkt, denk je aan vlees. Die associatie zit er bij nogal veel mensen ingebakken, maar ten onterechte. Een vegetarische BBQ is immers minstens net zo lekker (lekkerder zelfs). En gezonder, goedkoper én bespaart een hoop leed.
Maar als je het roer omgooit, moet barbecueën natuurlijk ook lekker zijn, en dat is soms lastig als je geen inspiratie hebt. Gelukkig hebben wij daarom 7 overheerlijke vegetarische recepten voor op de BBQ samengesteld. Enjoy!
Vlees kan je makkelijk links laten liggen voor een geslaagde barbecue, maar een lekker sausje mag natuurlijk nooit ontbreken. Wat dacht je van zelfgemaakte knoflooksaus, of een overheerlijke tzatziki voor erbij? Dan heb je zelf invloed op de inhoud van je sausje, en kun je flink bezuinigen op toegevoegde suikers.
Een lekkere binnenkomer. Door zijn grote formaat is de portobello uitermate geschikt om te vullen met van alles en nog wat. Daarnaast ook nog zeer smakelijk en overheerlijk gevuld met een combinatie van verse tomaten en wat zongedroogde tomaatjes. Als topping kun je eventueel wat kaas als feta of mozzarella gebruik (of een vegan variant daarvan).
Ingrediënten portobello
4 verse portobello’s
Scheutje extra vergin olijfolie
4 rijpe tomaten, in stukjes
1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
2 takjes basilicum, takjes fijngehakt en blaadjes apart leggen
4 zongedroogde tomaten, fijngehakt
100 gram (vegan) feta kaas of (vegan) mozzarella
50 gram geroosterde pijnboompitten
Zwarte peper en zeezout
Recept portobello
Spoel de portobello schoon van zowel binnen als buiten, en breek het steeltje af. Deze hak je vervolgen in fijne stukjes.
Zet een pan op de BBQ en verwarm deze met een scheutje olijfolie erin. Fruit de knoflook samen met de basilicum steeltjes en roer de portobello steeltjes erdoor.
Wanneer de steeltjes niet meer hard zijn, schep je de tomaten erdoor. Voeg de stukjes zongedroogde tomaten toe. Als de vulling lichtelijk ingekookt is haal je deze van het vuur.
Roer de helft van de pijnboompitten en feta door de vulling. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de tomaten vulling over de portobello’s.
Hierna strooi je de overige pijnboompitten en (vegan) kaas over de vulling. Leg de portobello’s indirect op de BBQ, zet de deksel erop, en laat voor enkele minuten zacht grillen totdat de portobello beetgaar is.
Haal de overheerlijke portobello’s vervolgens van het vuur en strooi de fijngehakte basilicumblaadjes overheen. Tast toe!
Recept 2 vegetarische BBQ: maiskolven met kokossaus
Een klassieker voor op de barbecue, maar met een origineel vleugje. In plaats van wat boter beschenk je de maiskolven met kokossaus. Dit is niet alleen weer eens wat anders, maar ook overheerlijk, origineel en vegetarisch.
Ingrediënten maiskolven
4 maïskolven
125 ml
zure room
1 limoen
verse koriander
200 ml kokosmelk
2 eetlepels
gesmolten boter
snuf cayennepeper
peper en zout
Recept maiskolven
Als eerste verwijder je eventuele bladen of draden die nog op de maïskolven zitten. Vervolgens breng je een pan water aan de kook, en kook je de maïskolven ongeveer 12 minuten.
Meng ondertussen de zure room met de kokosmelk en het sap van de limoen.
Na 12 minuten giet je de maïs af en smeer je de goudgele rakkers in met een laagje gesmolten boter.
Bestrooi de maiskolven met een snuf cayennepeper, peper en wat zout.
Grill de maïskolven vervolgens ongeveer 8 minuten op de BBQ.
Om het helemaal af te maken, serveer je ze met kokosroom en wat verse koriander. Smikkelse!
Ook een klassieker: simpel en zeer smaakvol. Wist je dat zoete aardappel supergezond is? Net als met ‘normale’ aardappels op de BBQ, gaar je de zoete aardappel in wat aluminiumfolie in dit recept. Al kan kale zoete aardappel al heel lekker zijn, om de barbecue echt tot een feestje te maken, hebben we een overheerlijk recept voor je klaargezet. Lees, en enjoy!
Ingrediënten zoete aardappel
400 gr zoete aardappel
2 tenen knoflook
75 gr feta
1 rode ui
verse peterselie
peper en zout
scheutje olie
Aluminiumfolie
Recept zoete aardappel
Allereerst begin je ’t schillen van de zoete aardappels en snijd je ze in blokjes van ongeveer 2 tot 3 cm.
Vervolgens leg je ze in een kom en voeg je een klein scheutje olie toe.
Daarna pers je de knoflook uit en voeg je een snufje peper en zout toe. Snijd de rode ui in dunne ringetjes, en voeg deze ook toe.
Schep vervolgens alles goed door elkaar heen en verdeel over 2 stukken aluminiumfolie.
Kruimel er wat (vegan) feta overheen en bestrooi met wat verse peterselie.
En dan het échte werk. Vouw de aluminiumpakketjes goed dicht en leg ze op de BBQ en sluit de deksel. Stoom de aardappeltjes een klein half uur, totdat ze gaar zijn.
Check met een prikkertje of ze goed gaat zijn voor je ze serveert. Bestrooi op het laatst nog eventueel met wat extra verse peterselie. Enjoy!
Als je denkt aan vegetarisch, denk je aan tofu. Wist dat tofu ook overheerlijk is voor op de barbecue? Kaal natuurlijk nogal saai en sompig, maar als toevoeging op een spiesje hartstikke lekker. Je kunt helemaal zelf bepalen wat je op een spiesje doet, maar hieronder wat inspiratie.
Ingrediënten tofu spiesjes
325 gr tofu
1 theel
sambal 3 eetl
ketjap
18 cherrytomaatjes
½ courgette
6 houten spiesjes
Recept tofu spiesjes
Belangrijk is om het blok tofu eerst goed uit te laten lekken.
Leg dit blok tofu vervolgens op een stuk keukenpapier en druk met een ander stuk keukenpapier zo veel mogelijk alle vocht eruit.
Hierna snijd je de tofu in blokken.
Vervolgens mix je de blokjes in een kommetje door de ketjap en sambal (bepaal zelf hoe pittig je aankunt!).
Laat dit goedje hierna even een half uurtje afgesloten in de koelkast marineren.
Daarna prik je de stukken tofu om en om met groente naar keus (bijvoorbeeld een tomaatjes en stukje courgette) aan een satéprikker.
Gril ze 5 minuten op de BBQ et voilà: overheerlijke tofu van de BBQ!
Recept 5 vegetarische BBQ: gevulde paprika
Wederom een klassieker (zie je: vegetarisch barbecueën is helemaal niet zo moeilijk!), de gevulde paprika mag niet ontbreken bij een vegetarische BBQ.
Om het iets specialer en smakelijker te maken gaan we in dit recept voor puntpaprika’s, tenzij je niet zo’n ‘zoetekauw’ bent natuurlijk. En de geitenkaas kun makkelijk inruilen voor andere soorten (vegan) kaas, zoals feta of mozzarella (waar ook vegan varianten van bestaan).
Ingredienten gevulde paprika
2 zoete rode puntpaprika’s
200 gr zachte geitenkaas
50 gr walnoten
Zwarte peper
Honing (of agavesiroop)
Tijm
Recept gevulde paprika
Je begint door de puntpaprika’s dwars doormidden te snijden.
Vervolgens bestrooi je de binnenkant met een beetje peper. Vul ze met geitenkaas (of wat je zelf wilt) en druk stukjes walnoot ertussen.
Hierna druppel je een beetje honing (of agavesiroop) erover en bestrooi je de puntpaprika’s met tijm.
Leg ze ongeveer 5 minuten op de BBQ. En let op: de onderkant wordt snel zwart, dus blijf erbij staan! Om dit te voorkomen kun je ze eventueel ook op een stukje aluminiumfolie leggen.
Als ze lekker gaar zijn, haal je ze van de BBQ. Tast niet té snel doe, want ze kunnen heet zijn. En dan: enjoy!
Recept 6 vegetarische BBQ: bloemkoolnuggets
Voor alle liefhebbers van nuggets (en bloemkool): bloemkoolnuggets! Dat is nog eens ’n origineel idee voor een vegetarische BBQ. Het beste van twee wereld voor op de barbecue. Maak er een lekker sausje bij, en geniet.
Ingrediënten bloemkoolnuggets
2 stuks bloemkool, gekookt
1 ei
1/4 kopje peterselie bladeren
1/4 kopje groene uien, alleen het witte deel
Zout en peper naar smaak
1/2 kopje Parmezaanse kaas
1 kopje paneermeel (panko)
Olie om te frituren
Recept bloemkoolnuggets
Gooi de bloemkool, ei, peterselie, groene uien, zout, peper en Parmezaanse kaas in een keukenmachine om de boel te mixen.
Pulseer net zo lang tot je een gelijkmatig mengsel krijgt.
Breng het mengsel in een middelgrote kom bij elkaar en voeg de panko toe.
Vervolgens mix je om er één geheel van te maken.
Daarna verdeel je het mengsel in 10 gelijke stukken en vorm je er (met je blote, schone, handen) balletjes van.
Hierna druk je de balletjes lichtjes aan om schijfvormige klompjes te krijgen (nuggets, dus).
Vervolgens verhit je de olie tot het gloeiend heet is. Hierin bak je de nuggets tot ze aan beide kanten goudbruin zijn, zo’n 2 tot 3 minuten.
Dep vervolgens af met keukenpapier, en serveer met je favoriete saus!
Wil je afvallen? De Samen Slank Community is een online groep van 1.000 vrouwen die elkaar motiveren bij het afvallen. Een warme club waarin successen, recepten en gevoelens worden gedeeld.
Recept 7 vegetarische BBQ: gegrilde watermeloen
Watermeloen kan je dus blijkbaar ook grillen. Klink apart maar is overheerlijk, en hartstikke simpel om te bereiden! Een echte zomers maaltijd, maar dan voor op de barbecue. Zo zie je maar weer: een net andere kijk op koken levert de meeste interessante recepten op. En voor nu: tijd om het zelf te proberen!
Ingrediënten gegrilde watermeloen
1 kleine watermeloen
100 gram (vegan) feta
4 takjes munt
Recept gegrilde watermeloen
Je snijdt de watermeloen in plakken van ongeveer 2,5 centimeter.
Vervolgens deel je iedere plak op in vieren.
Scheur hierna ook de blaadjes van de takjes munt en hak deze fijn.
Als de BBQ op temperatuur is, leg je de plakken watermeloen op het rooster en gril je de watermeloen ongeveer 4 minuten per kant, zodat deze een kenmerkende grilstreep krijgt en lekker warm wordt.
Wanneer de watermeloen een mooie grilstreep heeft en klaar is, leg je de plakken op een bord of borrelplank.
Brokkel daarna wat (vegan) feta over de plakken heen, en strooi tot slot nog wat fijngehakte munt over de watermeloen en feta.
Tip: serveer de watermeloen direct, zodat deze nog lekker warm is. Eet smakelijk!
Iets teveel ongezonde dingen op de barbecue gegooid afgelopen zomer? Check dan hier een van onze vele diëten, kies degene die voor jou werkt, en ga aan de slag! Succes.
Beoordeel dit artikel!
Slecht artikelSuper artikel
Bedankt voor je beoordeling. Fijn dat je het artikel waardeert. Deel het artikel aub door op onderstaande buttons te klikken. Dankjewel :)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Deel dit bericht
Meer dan 140.000 succesverhalen
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
Tony van der Horst
Dit boek heb ik al, ben in 6 maanden 10 kg afgevallen. ik vind het eten heel lekker en heel gezond. wil niet anders meer ik raad het bij mijn vrienden aan. ben 77 jaar, ik laat mij elk jaar goed onderzoeken en ben heel gezond heb nog niet een medicijn. ik ben blij dat ik wat mijn voeding betreft anders ben gaan eten want ik voel mij geweldig fit. dank je wel dat ik het heb leren kennen. groetjes, Tony
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelDit boek heb ik al, ben in 6 maanden 10 kg afgevallen. ik vind het eten heel lekker en heel gezond. wil niet anders meer ik raad het bij mijn vrienden aan. ben 77 jaar, ik laat mij elk jaar goed onderzoeken en ben heel gezond heb nog niet een medicijn. ik ben blij dat ik wat mijn voeding betreft anders ben gaan eten want ik voel mij geweldig fit. dank je wel dat ik het heb leren kennen. groetjes, Tony
Hi Tony,
Wat fijn om te horen, en goed bezig. Blijf zo doorgaan en als je vragen hebt laat het ons weten. Op naar de 100 in topvorm!
gr Mart