Alcohol en afvallen: hoe zit dat?

 1. Leestijd 7 min
 2. 06 05 2017
Deel dit bericht
alcohol en afvallen

Houd jij ook zo van een glaasje wijn? Gelijk heb je! Maar hoe zit dat met alcohol en afvallen? Word je nou echt zo dik van alcohol? En hoeveel kun je dan nemen om toch af te blijven vallen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Onder deze post staat speciaal voor jou ook een handig overzicht met het aantal koolhydraten per drankje.

Alcohol en afvallen

Alcohol staat niet in de schijf van vijf. Het wordt ook niet aangeraden door voedingsadviseurs en diëtisten. Het is geen voedingsmiddel of ook maar enigszins gezond. Laat dat direct maar duidelijk zijn.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat we er met z’n allen best van genieten. Het is dan ook een verwennerij en wordt niet genomen als voedingsmiddel (doe je dit wel, dan is er iets niet helemaal goed). Maar kun je van deze verwennerij blijven genieten, ook als je wilt afvallen?

Meer vetopslag door alcohol

Alcohol doet veel met je lichaam. Dat merk je wel aan de kater de volgende dag en het ‘lichte gevoel’ dat je krijgt van een glaasje. Maar het doet ook veel met je vetopslag en vetverbranding.

Als alcohol in je lichaam komt breekt de lever het af tot een bepaald zuur (azijnzuur). Dit zuur is vergif voor je lichaam; je lichaam wil er zo snel mogelijk van af. Vooral omdat de calorieën hierin lege calorieën zijn. In tegenstelling tot de calorieën uit andere voedingsmiddelen bevatten lege calorieën geen voedingswaarden. Vandaar dat je lichaam er dus snel van af wil!

Hierdoor verbrandt je lichaam de energie uit dit zuur, nog voordat het ander energie verbrandt. De overtollige energie (bijvoorbeeld uit koolhydraten) wordt in je lichaam omgezet in vet.

Eet je tijdens het drinken van alcohol (stukje kaas, bitterbal..), dan slaat je lichaam dus meer calorieën op dan als je dit eet zonder er alcohol bij de drinken. Calorieën wordt als vet opgeslagen, bij mannen vooral rond de buik. (Hallo bierbuik!)

Onthouden
Alcohol levert lege calorieën zonder voedingswaarden. Je lichaam wil deze zo snel mogelijk kwijt, waardoor het stopt met het verbranden van andere calorieën. De overige calorieën (bijvoorbeeld uit voedsel dat je eet) worden opgeslagen als vet.

Meer honger door alcohol

Nog een reden waardoor er meer vetopslag plaatsvindt door alcohol: je krijgt er honger van. Je raakt niet vol van lege calorieën, dus je hebt meer trek. Je neemt een stukje kaas, een bitterbal.. en dat wordt weer niet goed verteerd en dus opgeslagen als vet. (Herken je de wisselwerking?)

Ook de volgende dag houdt deze honger vaak aan. Tijdens een kater is het lichaam enorm van slag. Vaak heb je dan meer zin in vet eten.

En dan hebben we het nog niet gehad over de suikers waar veel alcoholische drankjes rijk aan zijn. Nóg meer calorieën die je je lichaam in drinkt met een glaasje wijn of flesje bier.

Onthouden
Alcohol bestaat uit lege calorieën die geen voedingswaarden bevatten. Hierdoor krijg je honger van alcohol en ga je meer eten. Daarnaast bevatten veel alcoholische drankjes toegevoegde suikers.

Alcohol remt de vetverbranding

Je lichaam slaat dus meer vet op door alcohol. Maar dat niet alleen. Ook de vetverbranding gaat moeilijker als je alcohol in je lichaam hebt.

Er zijn namelijk bepaalde mineralen die je nodig hebt voor de vetverbranding in je lichaam. Alcohol onttrekt deze mineralen. Het gevolg? Je lichaam kan een stuk moeilijker vet verbranden.

Tips: alcohol en afvallen

Allereerst: alcohol is niet gezond. Wil je serieus gezond gaan leven? Probeer het dan volledig te vermijden. Vooral als je echt bezig bent om kilo’s kwijt te raken, raden we je aan om helemaal geen alcohol te nemen.

Maar natuurlijk snappen we ook dat je af en toe behoefte hebt aan een glaasje. Als je op streefgewicht bent kun je best af en toe een drankje nemen. Omdat je het zo lekker vindt, voor de gezelligheid of om elke andere reden. Je mag niet nooit meer alcohol.

Tips

 • Drink genoeg water. Neem eerst een glas water voordat je een glas alcohol neemt of drink het erbij. Wissel steeds af. Glaasje water. Glaasje alcohol. Glaasje water.
 • Zet je glas neer. Houd je glas niet in je hand maar zet het neer op tafel. Als je het in je hand houdt drink je onbewust meer.
 • Zorg voor de juiste mindset. Je hoeft niet veel te drinken. Houd in je achterhoofd wat alcohol met je doet en bedenk iedere keer waarom je het drinkt.
 • Hoeveel glazen neem je. Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel glazen alcohol je gaat drinken en wanneer je stopt met drinken. Zo ga je minder snel over de scheef.
 • Geen hapjes. Eet vooral geen hapjes bij je alcohol, dat versterkt alleen maar het vetopslageffect.

Kies bewust alcoholische dranken met de minste koolhydraten.

Zoals je ziet zit er tussen de verschillende drankjes een enorm verschil in de hoeveelheid koolhydraten. Vooral bier en gemengde dranken zijn de echte dikmakers. Sterke drank en wijn passen beter in een koolhydraatarm dieet.

Om te onthouden

Alcohol is de meest sociaal geaccepteerde drugs. Wat willen we hiermee zeggen? Het is leuk, het is lekker en iedereen lijkt het normaal te vinden. Maar het brengt ook lichamelijke en geestelijke schade toe en het is behoorlijk verslavend.

Minder drinken of stoppen is moeilijk. Dat snappen wij. Vind jij het ook lastig om je nieuwe gewoonte vol te houden? Doe het niet alleen. In dan verder in de volgende post over de kracht van samenwerken. Want minder drinken of afvallen gaat makkelijker wanneer je het samen doet.

Bronnen: bron 1, bron 2 en bron 3.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

10 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Jos van den Bosch

  Ik eet gezond en gevarieerd…niet veel, normaal.
  Dronk elke dag witte en rode wijn meerdere glazen per dag.
  Mijn buik werd dikker en wilde wat afvallen.
  Ben elke dag één glas gaan drinken, en in het weekend wat meer.
  Ik viel niet af.
  Toen ben ik alleen in het weekend 4 glazen ( 2x 2 per dag)
  Ik viel 2 kilo af binnen een maand.
  Daarna stopte het af vallen.
  Ik wil nog 2 kilo eraf hebben…hebt u nog tips?

  • Evelien Vis

   Het kan zijn dat je porties nog te groot, of misschien te klein zijn, waardoor het afvallen op dit moment moeizaam gaat. Hoe gaat het met je buikomvang? Merk je daar wel verschil?

 • Myriam De Leeuw

  Heb ook al 12 weken niets van alcohol gedronken en geen gram vermagerd

  • Evelien Vis

   heb je ook je buikomvang gemeten? En zie je daar wel resultaat?

 • Ans

  Beetje saai misschien: maar het klopt! Ik heb de alcohol laten staan en ben in 12 weken al 4 kg afgevallen. Voel me ook stukken beter.

  • Ma.

   Heel goed Ans!! 🙂

  • Myriam

   Ik heb al 18 maanden geen alcohol gedronken en ben GEEN gram kwijt. Ik eet nog altijd gezond, drink water en sport voldoende.

   • Evelien Vis

    dat is vervelend. Zijn er misschien andere factoren die ervoor zorgen dat afvallen lastig gaat?

    • Yvonne

     Ik drink al geruime tijd per dag 2 glazen droge witte wijn.
     Sport 1 x per week naar de sportschool. Kom niet echt aan in gewicht ca laatste half jaar 1.5 kilo maar voel wel mijn maag meer opzetten maar wijt dit ook aan mijn leeftijd 64 jaar. Kan dit kloppen ? Of ligt toch aan de wijn

     • Niels Bosman

      Hoi Yvonne, leeftijd kan inderdaad een rol spelen. Maar ik zou je willen adviseren om eens een paar maanden maar 1x per week 2 glazen wijn te drinken. Het zou zomaar kunnen dat je dan wel gewicht gaat verliezen.

Geef een reactie