Zijn polyolen beter dan suikers? De schokkende waarheid over zoetstoffen

 1. Leestijd 11 min
 2. 21 10 2018
Deel dit bericht
polyolen beter dan suikers

Polyolen worden gebruikt als vervanging van suikers, maar is dit wel zo’n goed idee?

In dit artikel:
– Uitleg over polyolen, het verschil met suikers en het gebruik van deze zoetstof
– Hoe slecht zijn polyolen?
– Kun je ze eten als je aan het afvallen bent?

Wat zijn nu eigenlijk zoetstoffen?

Zoetstoffen en suikers worden vaak in één adem genoemd. Ze worden toegevoegd aan producten om er een zoete smaak aan te geven. Vaak worden ze ook in verband gebracht met allerlei gezondheidsklachten, maar hoe terecht is dit eigenlijk?

Het is wel duidelijk dat suikers niet goed zijn voor je lichaam. Er wordt steeds meer bekend over de negatieve effecten van suiker op je lichaam. Zo schopt het je bloedsuikerspiegel in de war, dit zorgt voor pieken en dalen in je energie, maar ook voor slapeloosheid en een slechte huid.

Suiker is daarnaast ook nog eens hartstikke verslavend. Uit onderzoek is gebleken dat het goedje zelfs verslavender is dan cocaïne… Dit komt mede doordat aan bijna alle producten die je in de supermarkt koopt suikers zijn toegevoegd.

Dit wordt gedaan om producten zoeter te maken (als jij een suikerverslaving hebt vind je producten met een zoete smaak waarschijnlijk aantrekkelijker en lekkerder smaken), maar ook om de producten langer houdbaar te maken.

Ma’s TIP: Heb jij een suikerverslaving? Je bent niet de enige! Het goede nieuws is dat je hier iets aan kunt doen. Lees hier hoe ik je kan helpen.

Deze zoete toevoegingen worden wel samengevat in de naam ‘suikers’, maar het kunnen meerdere dingen zijn. Er bestaan, naast suikers, wel meer dan vijftien goedgekeurde zoetstoffen. Deze kunnen uit de fabriek, maar ook uit de natuur komen (bijvoorbeeld uit fruit).

Al deze zoetstoffen krijgen bij productie een e-nummer toegewezen. Hierdoor kan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid onderscheid maken en de voedselveiligheid beter controleren. Een e-nummer betekent dus niet per definitie dat de zoetstof in het product in de fabriek gemaakt is. Hij kan ook uit de natuur afkomstig zijn!

Alle zoetstoffen die in producten terecht komen hebben dus een e-nummer. Een zoetstof zonder e-nummer is onveilig bevonden en afgekeurd voor gebruik in producten.

Zoetstoffen vs suiker

Maar wat is dan het verschil tussen zoetstof en suiker? Zijn ze beiden net zo ongezond? Mag je ze helemaal niet eten?

Zoetstoffen worden gebruikt ter vervanging van suikers in producten die je in de supermarkt vind. Dit zijn voornamelijk lang houdbare producten zoals frisdrank, vruchtensap, maar ook yoghurt en jam.

Het grootste verschil met suikers is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten. Net als suikers zijn de meeste zoetstoffen ook los verkrijgbaar, bijvoorbeeld in tabletjes (zoetjes voor in de koffie) of poeder (een bekend voorbeeld is stevia).

Ma’s TIP: Heb jij moeite je in te houden met snoepen en snaaien na het avondeten? Lees hier mijn tips om hier voorgoed vanaf te komen.

polyolen zoetstof en suiker, de schokkende waarheid

Mini-Wiki

Zoetstoffen worden dus gebruikt om suikers te vervangen. Dit wordt gedaan omdat er in zoetstoffen minder calorieën zitten, en dit staat natuurlijk beter op de verpakking. Een product dat er gezonder uitziet, zal misschien sneller worden verkocht.

Maar is zo’n product ook echt gezonder?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we onderscheid maken in twee soorten zoetstoffen: de intensieve, en de niet-intensieve stoffen. Die laatste worden ook wel polyolen genoemd.

Waar zitten ze in?

Intensieve zoetstoffen zitten vooral in producten als:

 • Groenten en fruit in blik of glas
 • Jam
 • Kauwgom, chocolade, snoep
 • Sauzen
 • Koek en gebak
 • Zoetjes
 • Alcoholische dranken
 • Voedingssupplementen
 • IJs
 • Ontbijtgranen
 • Boterhampasta
 • Zoetzure vis in blik of glas
 • Soepen
 • Vruchtendranken, frisdranken
 • Zuivelproducten
 • Noten
 • Snacks
 • Desserts

Polyolen (niet-intensieve zoetstoffen) zitten vooral in de producten:

 • Zuivelproducten
 • Chocolade, snoep, kauwgom
 • Koek en gebak
 • Voedingssupplementen
 • IJs
 • Sauzen
 • Vruchtenjam
 • Frisdranken

Ma’s TIP: Zelf vruchtenjam maken zonder suiker? Lees hier ons recept.

Polyolen: de betekenis en het verschil met intensieve zoetstoffen

Polyolen worden als niet-intensief bestempeld omdat ze maar half zo zoet zijn als suiker. Dit in tegenstelling tot intensieve zoetstoffen die wel 30 tot 37.000 (!) keer zoeter zijn dan suikers!

Het zal je niet verbazen dat van intensieve zoetstoffen dus in het algemeen maar erg weinig gebruikt hoeft te worden om een product zijn zoete smaak te geven. Dit betekent niet dat intensieve zoetstoffen ook per se gezonder zijn.

Veel van deze zoetjes worden namelijk in de fabriek geproduceerd door verschillende stoffen te bewerken en combineren. Klinkt chemisch, en dat is het ook!

Gelukkig wordt ook een aantal intensieve zoetstoffen uit de natuur gehaald. Bijvoorbeeld uit zaden van een boom, of uit de Stevia plant bijvoorbeeld.

Voor de minder intensieve polyolen ligt dat niet veel anders. De meeste polyolen worden kunstmatig gemaakt uit zetmeel en suikers (brrr). Plantaardige bronnen zijn er ook: denk hierbij aan planten en bomen, fruit, maar ook aan paddenstoelen en houtvezels.

polyolen zoetstof en suiker, de schokkende waarheid

Polyolen vs suiker

Naast dat polyolen dus minder zoet zijn dan suikers en intensieve zoetstoffen, en bovendien veel minder calorieën bevatten, zit het grote verschil met suikers hem in de opname van het goedje door jouw lichaam.

In tegenstelling tot suikers neemt je dunne darm namelijk bijna een polyolen op. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel minder invloed ervaart van het innemen van polyolen, dan van het eten van geraffineerde suikers en intensieve zoetstoffen.

Hierdoor zullen ernstige klachten die gerelateerd zijn aan het eten van suikers (energie pieken en dalen, vermoeidheid, een chagrijnig gevoel) minder goed merkbaar zijn. En dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Hoe slecht zijn polyolen?

Dit betekent echter niet dat wij het gebruik van polyolen aanbevelen. Laat duidelijk zijn dat als jij aan het afvallen bent en een gezond en slank lichaam nastreeft, het eten van suikers nu eenmaal sowieso geen goed idee is.

Er zijn zelfs nadelen bekend aan het gebruik van polyolen.

Bekende nadelen van polyolen

Doordat ze bijna niet worden opgenomen door de dunne darm, komen zoetstoffen grotendeels in de dikke darm terecht. Hier worden ze omgezet in bacteriën (die er niet horen). Bij dit proces ontstaan gassen die winderigheid en zelfs diarree veroorzaken.

Met een hoge dosis bedoelen we geen dosis die bijna onmogelijk is om binnen te krijgen. Gebruik jij veel light producten? Dan is de kans dat jij dagelijks zo’n hoge dosis te pakken hebt zeker aanwezig.

Hoewel ieder lichaam anders reageert op zoetstoffen en polyolen, en dus niet iedereen dezelfde of even heftige klachten zal ondervinden, is het dus wel gewoon ongezond en onnatuurlijk om deze stoffen binnen te krijgen.

Polyolen en koolhydraten

We zagen al dat polyolen veel minder calorieën bevatten dan suikers, maar hoe zit het eigenlijk met het gehalte aan koolhydraten in deze zoetstoffen? Mag je polyolen eten als je aan het afvallen bent?

Het antwoord is eigenlijk gelijk aan ons antwoord op de vraag of je alcohol mag drinken tijdens het afvallen. Liever niet. Oftewel: geniet, maar nuttig wel met mate. Polyolen blijven suikers, en suikers eten en afvallen gaat nu eenmaal niet samen.

Past deze vorm van suiker in een koolhydraatarm, keto of diabetes gerelateerd dieet?

In zowel een koolhydraatarm als keto-dieet worden polyolen (en andere zoetstoffen) in principe niet meegeteld bij de voedingswaarden. Dit komt omdat ze geen effect hebben op de bloedsuikerspiegel of hoeveelheid glucose die in het bloed wordt aangemaakt.

Polyolen hebben bijna geen effect op deze glucose, en daarmee ook niet op de insuline waarden. Ze kunnen daarom ook prima worden gegeten door mensen die de diagnose diabetes hebben.

Let wel op: dat betekent nog steeds niet dat ze gezond zijn om te eten.

Ma’s TIP: Wil je meer lezen over wat koolhydraatarm eten nu precies is? Hier lees je er meer over.

polyolen zoetstof en suiker, de schokkende waarheid

Zijn er ook zoetstoffen die ik wél kan gebruiken?

Als jij toch graag een keertje wilt zondigen of een zoetje wilt toevoegen aan een koolhydraatarme taart of cake, raden we je niet zo zeer aan om polyolen te gebruiken maar vooral om te letten op de bron waaruit de zoetstof afkomstig is.

Zoals je hebt kunnen lezen worden zowel intensieve voedstoffen als niet-intensieve zoetstoffen (polyolen) gemaakt in de fabriek, maar ook van plantaardige bronnen. Als je een zoetje gebruikt, kies dan altijd voor een zoetstof die wordt gewoon uit een plantaardige bron.

Suikers en zoetstoffen die je beter niet kunt eten:

 • Geraffineerde fabriekssuikers (zoals tafelsuiker, kristalsuiker, rietsuiker of poedersuiker)
 • Kunstmatige zoetstoffen (bijvoorbeeld Aspartaam)

Zoetstoffen die je te allen tijde moet vermijden zijn, naast geraffineerde suikers, alle stoffen die worden gemaakt in de fabriek. Een bekend voorbeeld wat je beter niet kunt eten is aspartaam, een zoetstof die is verwerkt in de meeste light producten in de supermarkt.

Een overzichtje van de zoetjes die je af en toe kunt gebruiken:

 • Stevia
 • Ahornsiroop
 • Agavesiroop
 • Honing

Voorbeelden van relatief goede plantaardige bronnen, zijn zoetstoffen gemaakt uit bomen en planten, maar ook paddenstoelen en houtvezel. Denk bijvoorbeeld aan Stevia.

Ook kun je kiezen voor een natuurlijke, vloeibare siroop zoals Ahornsiroop, Agavesiroop of honing. Hierin zitten relatief gezien ook net iets minder calorieën, omdat ze worden aangemaakt met water.

Wil jij afvallen maar weet je niet waar te beginnen? Heb jij hulp nodig om jouw voedingspatroon voor altijd te veranderen? Daar helpen wij je graag bij! Bekijk hier ons Koolhydraatarm 50-dagen programma. Dit staat boordevol informatie en lekkere recepten in samengestelde weekmenu’s, compleet met handige boodschappenlijstjes. Afvallen gegarandeerd!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Roos

  Hoe sta jij tegenover de natuurlijke polyool erythritol? Zie ook: https://www.sukrin.nl/blog/wat-is-erythritol/ Dat is m.i wel een goede suikervervanger en bovendien erg goed qua smaak te vergelijken met suiker en qua volume idem, waardoor bakken ermee goed te doen is! Nadeel vind ik wel de prijs.

 • R

  Even voor de duidelijkheid, een suiker kan niet wordt omgezet tot een bacterie(?). Het kan wel worden omgezet dóór bacterien, maar die waren dan al in de darm aanwezig.

Geef een reactie