Honing is een populaire zoetmaker. Lekker voor in de…
- 28 mrt 2023
- 8
Verborgen toegevoegde suikers zijn overal: je ziet ze niet. Juist ook in voedingswaren waar je het niet van verwacht. Bij deze een lijst met 20 van deze producten: een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Verborgen toegevoegde suikers zijn vernuftig. We weten allemaal dat suikers te pas en te onpas worden toegevoegd aan producten. Enerzijds om voedingswaren langer houdbaar te maken, maar anderzijds vooral om ons suikerverslaafd te maken – en houden. De kans is dan groot dat we nog één keer dat product kopen.
Maar er zijn ook producten waarvan je niet verwacht dat er suiker in zit, maar waar dat wel het geval is. Voor deze zogeheten verborgen toegevoegde suikers moet je extra oppassen. Van snoep kun je verwachten dat er suiker in zit, maar er bestaan ook genoeg producten waar je dit niet verwacht, maar wel zo is. We hebben de 20 grootste kameleons op een rijtje gezet. Zo kun jij de supermarkt weer veilig betreden!
Suikers zijn sluipmoordenaars. We krijgen er te vaak, te veel van binnen. Niet gek, want ze zijn overal! Het gevolg is dat we al jarenlang zwaarder worden met alle gezondheidsgevolgen tot gevolg. Tijd om zelf het heft in handen te nemen en suikers links te laten liggen.
Maar mocht je dat willen, dan moet je ook nog oppassen voor verborgen toegevoegde suikers. Deze zijn een stuk lastiger te herkennen omdat ze in producten zitten waar je het niet van verwacht. De reden dat wij een lijst met 20 veelvoorkomende producten (met verborgen suikers) voor je hebben opgesteld. Lees snel verder!
Geen idee hoeveel suiker je per dag mag? Check het hier!
Er bestaan natuurlijk meer producten met verborgen toegevoegde suikers, dan in dit lijstje. Toch is het een cruciaal lijstje omdat er gegarandeerd producten in zitten waarvan je niet wist dat hier suiker in zat. Hieruit kun jij je eigen conclusies trekken en beter oppassen voor bewerkte producten. Neem de lijst door, trek er lessen uit, en pas ze toe!
Pasta is toch wel een favoriet avondmaal van menig Nederlander. Niks mis mee toch? Nou, met pasta op zichzelf niet (al moet je altijd voor de volkoren variant kiezen!), maar met de saus kan wel wat mis zijn. Tenzij je deze zelf maakt, anders is de kans verborgen toegevoegde suikers aanzienlijk groot.
Ter illustratie: bij een zeer bekend merk pastasaus wordt maar liefst (ruim) 7 gram suiker (op de 100 gram) toegevoegd. Gooi je 250 gram pastasaus door je portie? Dan zit je dus al op zo’n 20 gram suiker – ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Oppassen dus!
Een lekker begin van de dag zou je zeggen, maar niets is minder waar. In veel ontbijtgranen – denk aan granola en cornflakes- zitten grote hoeveelheden toegevoegde suikers. Wel lekker, maar niet bepaald gezond. En na de sugarrush komt de welbekende suikerdip, en dan ga je weer op zoek naar eten!
Maar zit er dan echt zoveel suiker in ontbijtgranen? De verpakkingen doen zich vaak gezond voor met mooie natuurlijke granen. Laat je hier door niet verblinden, want bij corflakes moet je al snel denken aan zo’n 70 gram koolhydraten op de 100 gram, bij granola idem dito. Wel bestaan er varianten met minder suikers, al blijft het percentage suikers relatief hoog.
Op zoek naar nieuw ontbijt? Probeer dan bijvoorbeeld deze gezonde boerenomelet!
In melk zit lactose, een koolhydraat. Lactose wordt ook wel ‘melksuiker’ genoemd. En dat terwijl melk niet bepaald geassocieerd wordt met een suikerrijke drank. Het tegendeel is echter waar.
Per 100 milliliter zit je op ongeveer 4.5 gram suikers. Neem je een glas melk van 250 milliliter, dan tikt het al snel aardig aan. Tel maar uit: per glas zit je dan op dik 10 gram suikers. Wil je een alternatief? Kijk dan eens naar ongezoete sojamelk, evenveel eiwitten, maar véél minder suikers!
Vaak staat er ‘geen toegevoegde suikers’ op vruchtensappen, en strikt gezien klopt dat. Als je 10 sinasappelen uitperst, de vezels weglaat en alleen het suikerrijke sap samenbrengt, voeg je in principe geen suikers toe. Wel concentreer je de suikers, en dat is even ongezond.
Je lichaam maakt namelijk geen onderscheid in toegevoegde of ‘natuurlijke’ suikers. Zo moet je bij versgeperste sinasappelsap denken aan zo’n 8.5 gram suiker op de 100 gram. En neem je vruchtensap uit een pak? Idem dito. Het alternatief: een groente smoothie!
Eigenlijk gaat hetzelfde verhaal hier op als bij vruchtensap. Je hoeft geen suikers toe te voegen om een zoete en suikerrijke substantie te maken. Je gooit immers veel appels bij elkaar, waarvan je wel de suikers, maar niet de vezels neemt. Over verborgen toegevoegde suikers gesproken!
Zo zit je bij appelmoes op zo’n 13 gram suikers op de 100 gram. En wat dacht je van de varianten waarop staat ‘0% suiker toegevoegd’? Dan heb je het alsnog over 10 gram suiker op de 100 gram. Niet toegevoegd, wel suikerrijk.
Waarom is soep uit blik altijd zoveel lekkerder dan je eigen soep? Suiker! Als we het hebben over soep uit een blik of pak, dan kun je ervan uitgaan dat er aardig wat suiker in zit. Dit houdt de soep goed, maar maakt ‘m ook verslavend.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een tomatensoepje? Daarin zit zo’n 5 gram suiker op de 100 gram. Slurp je zo een liter soep weg? Dan pak je toch aardig wat onnodige suikers mee. De oplossing: zelf soep maken! Minder zoet, stukken gezonder.
Dit weten niet veel mensen, maar in een aantal soorten thee zitten wel degelijk suikers (zonder dat je deze zelf hebt toevoegd!). Veelal worden deze suikers verhuld als ‘aroma’, of geniepige termen als dextrose, fructose of glucosestroop. Ze betekenen allemaal hetzelfde: er zit suiker in je thee zit.
Bijvoorbeeld bij bosvruchtthee heb je het over 0.1 gram suiker op de 100. Niet veel, maar als je veel thee drinkt met ’t idee gezond bezig te zijn, kom je bedrogen uit. Ben je een echte theeverslaafde? Dan is de kans aanzienlijk dat je een aantal gram suiker per dag binnenkrijgt, waarvan je het bestaan niet eens kende.
Dat er in brood soms nogal wat zout zit is algemeen bekend, maar er zit ook vaak suiker in. En dat terwijl veel mensen vaak hun dag beginnen met bammetjes, of deze meenemen naar werk. Onwetende dat ze een bron van suiker vormen.
Want een brood zou zomaar rond de 2 gram suiker (per 100 gram) kunnen bevatten. Eet je de hele dag door sneetjes brood? Dan pak je zonder het te weten toch wat grammetjes suiker mee.
Snacken is natuurlijk slecht voor je. Mocht je ‘gezond’ willen genieten, dan kiezen mensen vaak voor chips. Chips is toch niets meer dan aardappelen? Zeker, maar wel met suiker!
Bij naturel valt de schade nog wel mee (0.5 gram suiker op de 100) en rekenen we daarom als een verantwoorde snack. Maar bij chips met ’n smaakje loopt het al snel op tot een paar gram suiker per 100. Snacken kan met mate, maar ben je bewust van de suikers.
Grote kans dat je vlees nog niet eerder associeerde met verborgen toegevoegde suikers, maar deze zitten er wel degelijk in verstopt. Vlees is nogal een brede term, maar bij de bewerkte producten in de supermarkt kun je er vanuit gaan dat er suikers aan toegevoegd zijn.
Neem bijvoorbeeld filet americain met 1.5 gram op de 100 gram of ham met 2 gram op de 100 gram. Dat zijn geen extreme suikerwaarden, maar als je je hier niet van bewust bent wel een aantal gram ongewilde suikers!
En niet alleen vleeswaren voor op brood, maar ook bewerkt vlees voor bij het avondeten (zoals hamburgers) bevatten suikers. Naast dat bewerkt vlees ook andere gezondheidsnadelen heeft, bevat het dus ook zoetmakers. Wist je dat al?
Zo zit er in een hamburger zo’n 0.6 gram suiker op de 100 gram. Dit betekent dat als je 2 burgers, je 1 gram verborgen suiker meepakt. Toch zonde, bovenop de sauzen die je waarschijnlijk bovenop je burger gooit.
Wanneer je aan verantwoord borrelen denkt (voor zover dat bestaat), denk je al snel aan crackers, toastjes en hartig beleg. Toch zitten hier meer suikers in dan je denkt.
Zo zitten er in crackers ongeveer 4 gram suiker op de 100 gram. Aardig veel, voor een hartige snack! En als je daar bovenop de toastjes of crackers belegt met suikerrijke pesto, dan loopt het aardig snel op.
Want als we het dan toch over borrelen hebben: goedkopere potjes pesto bevatten vaak ook redelijk wat suiker. Ons advies is daarom ook: lekker zelf maken! Wist je dat je ook pesto kan maken van paardbloem?
Maar als je dat niet doet, zit je al snel op zo’n 2.5 gram suiker op de 100 gram bij pesto. Tel dit bovenop de eerdergenoemde toastjes (of eet je de pesto kaal?), en dan is je ‘gezonde’ borrel toch ineens een stuk minder gezond.
We blijven nog even bij de borrel hangen. Een veelgeliefde topping is guacamole. Gewoon wat gepureerde avocado’s zou je zeggen, maar ook hier zitten verborgen toegevoegde suikers in. Wederom ons advies: maak lekker zelf guacamole, veel lekkerder en geen suikers!
Want bij een potje guacamole moet je denken aan zo’n 1.5 gram op de 100 gram. Gooi dit op je wrap, of zit je lekker de hele avond te dippen? Dan pak je toch weer ongewild redelijk wat suikers mee.
Overheerlijk voor op brood, door de havermout of wat je er ook mee wilt doen. En gezond, toch? Want er zitten aardig wat eiwitten en goede vetten in. Zeker, maar toch krijg je er ongewild ook wat suikers bij.
Zo krijg je in een pot pindakaas ongeveer 6 gram suiker op de 100 gram. En pas op met de varianten waar ‘minder vet’ op staat. Zoals met alle dingen die te mooi zijn om waar te zijn, is dat ook hier het geval. Je krijgt er immers extra suiker voor terug! Als je voor pindakaas kiest, doe dat met mate, en pas op met speciale varianten.
Smaakmakers moeten ergens hun smaak vandaan halen. En dat betekent vaak: zout en suiker. Honing mosterd saus, Zo ook met dressings, ze bestaan er natuurlijk in alle soorten en maten, maar vaak zit er ofwel aardig wat zout ofwel aardig wat suiker in. Of allebei, natuurlijk.
Zo kwamen we bij een rondje langs de dressings op smaakmakers met zo’n 5 gram suiker op de 100 gram, maar ook uitschieters van maar liefst 20 gram suiker op de 100 (!). Goed oppassen dus welke je kiest, of probeer smaak te geven aan je maaltijd zonder dressing.
Denk je goed bezig te zijn door suiker in je koffie links te laten liggen, krijg je alsnog ongewild allemaal suikers binnen. Zo zit er 0,3 gram suiker in 1 zakje (2 gram) koffiecreamer, volgens het Voedingscentrum. Beter dan echte melk of suiker natuurlijk, maar alsnog wel suiker.
Gooi je 2 zakjes creamer in je koffie? En drink je 4 koffie per dag? Dan pak je toch weer 2 gram suiker mee. Geen schrikbarend getal, maar wel een hoeveelheid om rekening mee te houden. Ben je een fervent koffiedrinker? Probeer dan met mate creamer te gebruiken.
Over nog een geruisloze suiker bevattende smaakmaker gesproken waar je het nooit van zou verwachten. Waar je bouillon veelal gebruikt om je maaltijd wat meer op smaak te brengen, meestal door een zoutige smaak, blijkt ook hier suiker in te zitten.
In sommigen typen bouillon zit slecht 0.1 gram op de 100 gram, maar soms ook maar liefst 0.5 gram op de 100. Maak je flinke portie bouillon, dan loopt het aantal onvoorziene suikers aanzienlijk op. Oppassen dus, wanneer je een soepje maakt. En als je kan kiezen: ga voor de variant met de minste suikers erin!
Van ketchup en mayonaise kan je verwachten dat er suiker in zit (al kan je vaak voor varianten kiezen met minder suiker!), maar wist je dat er ook suiker zit in mosterd? Dit sausje bestaat dus uit meer dan enkel mosterdzaad, azijn, water en zout.
Oppassen dus, wanneer je deze saus koopt. En lees de etiketten goed, want er bestaat een groot verschil tussen de verschillende varianten mosterd. Zo bevat de ene 0.1 gram suiker op de 100 gram, en anderen 1.5 gram en weer anderen maar liefst 6 gram! Goed opletten, dus.
Ook in magere yoghurt zitten verborgen toegevoegde suikers. Dan denk je goed bezig te zijn, maar ervaar je de negatieve kant van deze ‘gezonde keuze’. Want omdat het vet eruit gehaald is, wordt er suiker aan toegevoegd om de smaak te behouden.
Zo zit er in magere yoghurt ongeveer 5 gram suiker per 100 milliliter. Lepel je aardig wat porties yoghurt weg, dan tikt het aantal ongewilde suikers aardig aan. Opletten dus, ook al dacht je nog zo goed bezig te zijn.
Wat is de les die je kunt trekken uit de bovengenoemde producten? Deze les is tweeledig. Allereerst: lees de verpakking. Kijk wat er op de etiketten staat en besef wat je koopt. Een stukje bewustwording is cruciaal als je verborgen toegevoegde suikers wilt vermijden – en dus afvallen!
Daarnaast: laat bewerkte producten zoveel mogelijk links liggen. Dit zijn namelijk de etenswaren waar vaak suiker aan toegevoegd is, ook al zou je dat niet vermoeden. De beste oplossing? Geen sausjes, soepen en spreads kant en klaar kopen, maar zelf maken! Door het volgen van ons 50 Dagen Koolhydraatarm Programma, leer je koken met echte ingrediënten. Goed voor je gezondheid, goed voor je lijn.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Mart de Jong schrijft over sport, challenges en duurzame voeding. Hij gelooft er heilig in dat de toekomst - net als het verleden - plantbased is. Juist daarom wil hij graag laten zien dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk is, als je maar in jezelf gelooft.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
10 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelJe hebt tot koolhydraten nodig voor je hersenen. Je kan niet alles weglaten. Dat is ook niet gezond. Wat ik niet snap is waarom zit er überhaupt zo veel onnodige suikers in producten? Waarom kan dat niet minder in producten.
Je hebt helemaal gelijk! Daarom elimineren we de onnodige suikers in ons programma, maar eet je nog steeds (beperkt) koolhydraten. Je lichaam heeft dat inderdaad nodig