Zoetstoffen: wat zijn goede en slechte suikervervangers?

 1. Leestijd 7 min
 2. 18 02 2017
Deel dit bericht
zoetstoffen

Tegenwoordig zitten onze voedingsmiddelen vol met toegevoegde suikers. Vooral geraffineerde suiker is een boosdoener. Vermijd deze dan ook zoveel mogelijk. Maar wat kun je dan nemen als suikervervanger? En wat beter niet?

Geraffineerde suiker: liever niet

Suiker maakt je dik, moe en futloos. Helaas zitten bijna al onze producten vol met suiker en is het ontzettend verslavend.

Vooral geraffineerde suikers zijn de boosdoeners. Kristalsuiker, rietsuiker en glucosesiroop: puur slecht, zonder ook maar enige vorm van vitaminen en mineralen. Alle goede stoffen zijn uit deze suikers verwijderd.

Suikervrij leven kan ervoor zorgen dat je weer genoeg energie hebt en makkelijker afvalt. Maar ons lichaam is vaak zo gewend geraakt aan de zoete smaak, dat we niet helemaal van de suikers af willen. Daarom zijn er verschillende soorten suikervervangers op de markt.

Maar zijn die suikervervangers dan wel gezond?

Suiker vervangen met natuurlijke zoetstoffen

Suikervervangers kun je indelen in natuurlijke of kunstmatige zoetstoffen. Natuurlijke zoetstoffen zijn de natuurlijke vervangers van geraffineerde suiker. Deze zoetstoffen worden uit natuurlijke producten gehaald. Zo zijn onder andere groenten en fruit hier bronnen van.

Palmsuiker

Palmsuiker wordt gewonnen uit verschillende palmsoorten en is een ongeraffineerd, natuurlijk zoetmiddel. Het heeft dezelfde structuur als kristalsuiker en ook de smaak is vergelijkbaar. Wel is palmsuiker een stuk gezonder.

Het bevat namelijk veel goede voedingsstoffen – magnesium, kalium, ijzer en vitamine B – en heeft een lage glycemische index. Dit houdt in dat de bloedsuiker vrij stabiel blijft na het eten van palmsuiker. Hoe lager de glycemische index, hoe beter. In deze post lees je alles over de GI en hoe je hier rekening mee kan houden in je dagelijks dieet.

Ahornsiroop

Ahornsiroop is een natuurlijk zoetmiddel en wordt gewonnen uit houtsappen van de esdoorn. Ahornsiroop is net als andere natuurlijke siropen en stropen (zoals appelstroop, dadelstroop, agavesiroop) beter dan geraffineerde suiker en kunnen goed als suikervervanger dienen, maar dit maakt het niet direct gezond.

Ze bevatten meer vitaminen en mineralen dan geraffineerde suiker, maar hebben wel een glycemische index van ongeveer 55, wat niet bepaald laag is. Neem deze natuurlijke stropen en siropen dus niet te vaak.

Stevia

Met stip op nummer één: stevia. Waarschijnlijk bij veel van jullie bekend. Bij Makkelijk Afvallen gebruiken we er geregeld een aantal druppeltjes van in onze ‘zoete’ gerechten. Het is een natuurlijke suikervervanger en afkomstig van de steviaplant.

Stevia is vrij van suiker, koolhydraten en calorieën. En de Glycemische index staat op 0! (en daarom is stevia ook goed te gebruiken door diabetici). Toch is stevia ontzettend zoet, dus heb je aan een paar druppeltjes al genoeg.

Kijk wel goed welke stevia je neemt. Er moet namelijk 100% natuurlijke stevia in zitten. Dit is niet bij alle soorten het geval. Zo zit er in de Natrane stevia maar 2% stevia (en 98% koolhydraten!). De stevia van Greensweet daarentegen is 100% natuurlijk en gezond.

Er zijn zelfs verschillende smaken te verkrijgen. Ooit gehoord van kokos-, kaneel-, en chocoladestevia? Daarom kun je het gebruiken op veel manieren. Maak limonade door een paar druppeltjes in je water te doen of geef je yoghurt een lekker smaakje!

(Ook lekker in thee, cake, smoothies, desserts, soepen, koekjes, koffie..)

Kunstmatige zoetstoffen als suikervervanger

Naast natuurlijke zoetstoffen zijn er ook kunstmatige zoetstoffen op de markt. Deze zoetstoffen komen niet uit natuurlijke producten, maar worden fabrieksmatig gemaakt.

Xylitol

Xylitol is een product dat kunstmatig wordt gemaakt, maar ook voorkomt in natuurlijke producten (zoals fruit). Het behoort tot de polyolen. Polyolen zijn vormen van niet-intensieve zoetstoffen die beter zijn dan geraffineerde suikers. Wel heeft je lichaam moeite met het verteren van deze niet-intensieve zoetstoffen.

Een vorm van polyolen die wél echt goed is, is xylitol. Xylitol bevat een stuk minder calorieën dan suiker en is goed voor het gebit. Het gaat namelijk bacteriën in de mond tegen en wordt daarom vaak toegevoegd aan kauwgom. Xylitol kan je lichaam wel goed verteren.

Erythritol

Een andere polyol is Erythritol. Deze zoetstof is ook een niet-intensieve zoetstof en is bijna net zo zoet als tafelsuiker. Eigenlijk zou deze zoetstof tussen de ‘natuurlijke zoetstoffen’ moeten staan, omdat erythritol van nature voorkomt in bepaalde vruchten en groenten (zoals champignons) en wordt gewonnen door de natuurlijke fermentatie van glucose.

Erythritol wordt in het lichaam voornamelijk opgenomen in het bloed. Toch heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel! Maar zoals met bijna alles geldt: té veel is nooit goed, dus houdt je ook met erythritol aan de gebruiksvoorschriften.

Aspartaam

Een voorbeeld van een kunstmatige zoetstof die je absoluut moet vermijden, is aspartaam. Aspartaam is een intensieve zoetstof en komt vooral voor in light- en suikervrije producten. Maar deze zoetstof is helemaal niet zoveel beter dan geraffineerde suiker.

Het kan namelijk klachten als buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast zorgt het ervoor dat er pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau. Als je producten met aspartaam neemt, dan denkt je lichaam dat het suiker binnenkrijgt en maakt insuline aan om die suikers te verwerken.

Maar het lichaam krijgt helemaal geen suikers binnen. Je lichaam kan de insuline dus niet kwijt, waardoor het insulineniveau stijgt en je lichaam van slag raakt.

Ma’s advies: welke zoetstoffen zijn het beste?

Wil je suikervrij eten? Probeer dan zoveel mogelijk écht suikervrij te eten. Neem hier de tijd voor. Na een tijdje raakt je lichaam er namelijk aan gewend om geen zoetigheid meer binnen te krijgen en langzaamaan ontwen je de zoete smaak.

Wil je je gerechten toch een zoete touch? Onthoud dan het volgende:

 • Wat je absoluut moet vermijden:
  • Geraffineerde suikers als kristalsuiker, tafelsuiker, rietsuiker en poedersuiker
  • Kunstmatige intensieve zoetstoffen als aspartaam
 • Wat je af en toe mag nemen:
  • Natuurlijke siropen als ahornsiroop en agavesiroop
  • Niet-intensieve zoetstoffen ‘polyolen’
 • Wat je prima kunt nemen:
  • Palmsuiker
  • Stevia (moet wel 100% natuurlijk zijn, zoals de stevia van Greensweet)
  • Xylitol
  • Erythritol

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

6 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Paul

  1.
  Aspartaam kun je prima nemen. Je moet er echt heeeeel veel van binnen krijgen voordat dat in klachten resulteert. Bij normaal gebruik (en ook wel meer hoor) is het onschadelijk, je kunt al die hysterische prietpraat over hoe vreselijk het allemaal is vergeten. Google maar ‘s. Die cola light kun je dus prima pakken!
  2.
  Polyolen daarentegen, daar heb je al heel snel teveel van. En dan zomaar ineens, zonder waarschuwing, zit je de rest van de dag op het toilet (kauw maar ’s vier of vijf Fisherman’s Friends fijn. Succes daarmee!).

 • Anja

  En honing? Dat zie ik nergens terugkomen?

 • Pien

  N.a.v. jouw blog over zoetstoffen wilde ik een bestelling plaatsen en dus van die geweldige aanbieding gebruik maken (5 flesjes). Tevens bestelde ik ook nog zoetjes én poedersuiker bij GreenSweet, maar toen ik wilde afrekening bleken er toch 18 euro verzendkosten te worden berekend….dus ik heb mijn bestelling afgebroken, en plaats hier nu eerst de vraag. Misschien moet ik die aanbieding apart bestellen om de verzendkosten te ontlopen? Zou toch raar zijn, want het kan beter tegelijk worden verzonden immers????
  Misschien kunnen jullie me adviseren? Trouwens: een heel leerzaam artikeltje, dat blog over die zoetstoffen. Bedankt!

  • Sarah

   Beste Pien,

   Hopelijk hebben dankzij ons mailcontact het probleem kunnen tackelen. 🙂

   Groetjes Team Greensweet Stevia

 • Vera

  Klein dingetje er staat bij de suikers die je beter kunt gebruiken ON geraffineerde suikers zoals kristalsuiker…..terwijl je deze eerder noemt als geraffineerde suikers.

Geef een reactie