Zelf bramenjam maken zonder suiker

Jam eten tijdens het afvallen? Zeker! Als je zelf jam maakt kies jij welke ingrediënten erin gaan, geen suikers dus.
  • Dessert
  • 20 porties
  • 5g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 300 gram bramen
  • 1/4 appel golden delicious, geraspt
  • 80 ml honing biologisch
  • 2 tl citroen sap van een

Instructies

  • Doe de bramen en geraspte appel in een (grote) soeppan en verwarm tot hij licht begint te borrelen.
  • Voeg de honing en het citroensap toe en kook voor 20 minuten op laag vuur. Roer regelmatig door, ook langs de randjes zodat de jam hier niet aan blijft plakken.
  • Laat de jam afkoelen en stamp ze fijn met een aardappelstamper of mixer. Kijk uit als je een mixer gebruikt, jam is moeilijk uit je kleding te krijgen!
  • Als de jam op kamertemperatuur is kun je hem in de weckpot doen. Afgesloten in de koelkast blijft hij ongeveer twee maanden goed!
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Zelf bramenjam maken zonder suiker
Hoeveelheid per portie
Calories 19
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Potassium 28mg1%
Koolhydraten 5g2%
Suiker 4g4%
Vitamine A 30IU1%
Vitamine C 3.2mg4%
Calcium 4mg0%
IJzer 0.1mg1%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Zelf bramenjam maken zonder suiker

Bij een lekker ontbijtje is voor veel mensen een boterham met jam niet weg te denken. Ook een lepeltje jam door de Griekse yoghurt kan als vervanging van vers fruit hartstikke lekker zijn. Nu hoor ik je denken: dat kan wel heel lekker zijn, maar gezond is het niet! Maar is dat wel zo?

Heb je weleens gedacht aan zelf bramenjam maken? Dit is heel eenvoudig en jij bepaalt zelf welke ingrediënten er in je potje jam gaan, geen suikers dus!

Gelukkig zijn suikers heel goed te vervangen door gezondere, natuurlijke suikers zoals bijvoorbeeld honing. Dat deze suikers gezond zijn betekent niet dat je vanaf nu iedere dag zo’n lekkere lepel zelfgemaakte jam kunt eten. Ook in het fruit zitten de nodige (vruchten)suikers, dus geniet maar eet met mate. Voor een verwen ontbijtje af en toe is deze jam zeker geschikt! Ga jij deze week direct deze bramenjam maken?

MA’s Tip: Geniet op een gezonde manier en maak je verwenontbijt compleet door de jam op deze oopsie broodjes te smeren, lekker! Houdt jij het liever simpel? Bekijk dan hier mijn recept voor koolhydraatarm brood.

Langer houdbaar in een weckpot

Als we de voedselblogs moeten geloven, hoort jam in een mooi potje te zitten. Vaak zie je foto’s van de schattigste jampotjes met prachtige etiketten. Op die foto’s komt ook vaak de weckpot voorbij, en dit heeft zo zijn reden.

Naast dat jam er in een weckpot gewoon bourgondisch en leuk uitziet, blijft het in deze pot het langste houdbaar. Omdat er in deze jam alleen maar verse vruchten zitten, en dus geen fabriekssuikers of andere stoffen om de boel langer houdbaar te maken, is hij minder lang houdbaar dan de jam die je in de winkel koopt.

MA’s Tip: Pssst, is er bij jou een kringloop in de buurt? Hier staat vaak een enorme voorraad weckpotten zo voor het oprapen! Heb je geen zin om de deur uit te gaan? Ook Bol.com heeft een groot assortiment weckpotten.

Door het gebruik van een weckpot komt er zo min mogelijk lucht van buitenaf bij je jam en blijft hij langer goed! Dit recept is voor één pot jam, hier gaan ongeveer 20 porties uit. Smakelijk!

Afvallen hoeft helemaal geen straf te zijn! Er zijn zoveel dingen die je, door de producten te vervangen door een gezondere versie, gewoon kunt blijven eten. Ik stelde voor jou dit 50-dagen Koolhydraatarm programma samen met daarin weekmenu’s voor 50 dagen. Geniet van de lekkerste recepten terwijl je afvalt!

 

bramenjam maken
4.12 van 61 stemmen
Print

Zelf bramenjam maken zonder suiker

Jam eten tijdens het afvallen? Zeker! Als je zelf jam maakt kies jij welke ingrediënten erin gaan, geen suikers dus.

Gang Bijgerecht, Lunch
Keuken Westers
Keyword gezonde jam, koolhydraatarm, vruchtenjam
dieet lactosevrij, suikervrij, vegetarisch
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 20 porties
Caloriën 19 kcal
Auteur Niels Bosman

Ingrediënten

  • 300 gram bramen
  • 1/4 appel golden delicious, geraspt
  • 80 ml honing biologisch
  • 2 tl citroen sap van een

Instructies

  1. Doe de bramen en geraspte appel in een (grote) soeppan en verwarm tot hij licht begint te borrelen.

  2. Voeg de honing en het citroensap toe en kook voor 20 minuten op laag vuur. Roer regelmatig door, ook langs de randjes zodat de jam hier niet aan blijft plakken.

  3. Laat de jam afkoelen en stamp ze fijn met een aardappelstamper of mixer. Kijk uit als je een mixer gebruikt, jam is moeilijk uit je kleding te krijgen!

  4. Als de jam op kamertemperatuur is kun je hem in de weckpot doen. Afgesloten in de koelkast blijft hij ongeveer twee maanden goed!

Voedingswaarden
Zelf bramenjam maken zonder suiker
Hoeveelheid per portie
Calories 19
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Potassium 28mg1%
Koolhydraten 5g2%
Suiker 4g4%
Vitamine A 30IU1%
Vitamine C 3.2mg4%
Calcium 4mg0%
IJzer 0.1mg1%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Rita

    Als ik jam maak , dan doe ik hem heel warm (onmiddellijk na het koken ) in de bokaal en zet ze dan omgekeerd op een doek tot ze afgekoeld zijn.

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info