Afkicken van suiker – 10 tips tegen suikerverslaving

 1. Leestijd 7 min
 2. 11 06 2017
Deel dit bericht
afkicken van suiker

Suiker is lekker. En verslavend. Ontzettend verslavend zelfs! Wil jij minder suiker eten en meer energie hebben? Met deze 10 tips kun jij afkicken van suiker.

1.      Minder of geen snelle koolhydraten

Suiker krijg je vaak binnen in de vorm van geraffineerde suikers. Maar sommige producten gedragen zich als suiker zodra ze in je lichaam terechtkomen. Dit zijn de snelle koolhydraten in rijst, pasta, aardappels, brood en patat.

Ze zorgen voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel, maar geven je daarna een enorme dip. Probeer deze koolhydraten dus helemaal te vermijden (als je wilt afvallen) of in beperkte mate te nemen.

Zorg wel voor goede aanvulling of vervanging. Neem bij het avondeten bijvoorbeeld extra veel groente en maar een klein beetje rijst.

2.      Noten als tussendoortje

Om af te kicken van suiker mag je dus geen koekje, snoep of plakje cake meer als tussendoortje. Heb je wel honger en zin in ‘iets’? Ga dan voor noten!

Noten zijn een van de beste soort tussendoortjes die je kunt nemen. Ze bevatten lekker veel goede vetten en eiwitten. Hierdoor zit je lichaam al vrij snel vol na een handje noten.

Eet noten alleen niet alsof het een zak M&M’s is. Eén handje is voldoende. Houd je dus in! (ook al zijn noten gezond, te veel is nooit goed).

3.      Stukje pure (pure!) chocolade

Ben je niet zo dol op noten? Chocolade mag ook! En nee, dat zijn niet die lekkere, vette Tony Chocolonely’s met karamel-zeezoutsmaak. Met chocolade bedoelen we de écht pure chocolade. Hoe puurder hoe beter.

Neem bijvoorbeeld 87% puur of hoger. Als ze zulke repen in de supermarkt niet hebben, dan kun je vaak terecht bij natuur- en gezondheidswinkels.

Tip voor een heerlijke combinatie: stukjes sinaasappel, snufje kaneel en wat rasp van een reep pure chocolade. Puur genieten!

4.      Geen suiker in je koffie of thee

‘Ja duh’, denk je misschien. Als je wilt afkicken van suiker neem je dus geen suiker in je koffie of thee. Het lijkt een logische stap, maar dat is het niet voor iedereen!

Afkicken van suiker doe je niet alleen door geen zoete tussendoortjes meer te nemen. Ook een simpele handeling als een schepje suiker in de thee moet je dus laten. Je bent het misschien al jaren gewend waardoor het automatisch gaat. Maar probeer je hier bewust van te worden!

Het scheelt vaak al enorm als je dit niet meer doet! Hoe vaak drink je koffie of thee? 3, 4, 5 keer per dag? Dat zijn dus gemiddeld 4 schepjes suiker. Doe dat een hele week niet, dan laat je al (onbewust) 28 onnodige schepjes suiker staan.

5.      Honger hebben is niet goed

Je mag dan wel geen suiker meer eten en je laat die zoete tussendoortjes weg, zorg er dan wel voor dat je het met iets anders aanvult! Kies voor andere gezonde tussendoortjes (tips 2 en 3).

Als je honger hebt, is het veel moeilijker om jezelf te beheersen. Je kent toch wel de ongeschreven regel ‘nooit met honger naar de supermarkt’? Nou, dat werkt thuis net zo!

Je zult met honger veel eerder geneigd zijn om wat te snoepen en veel eerder denken aan dat snoepen.

6.      Zorg voor een doel

Een doel hebben is fijn. Zo weet je waar je naartoe wilt en kun je stappen zetten om dat te bereiken. Zorg dus ook voor een doel als je wilt afkicken van suiker.

Wil je afvallen en daarom minder suiker eten? Wil je meer energie? En hoe ga je dat bereiken? Deze week helemaal geen suiker nemen? Of begin je met het laten staan van de ongezonde tussendoortjes? Schrijf het op voor jezelf!

7.      Blijf genoeg sporten

Sporten is ontzettend goed voor je. Wil jij afkicken van suiker? Zorg dan dat je voldoende beweegt en minstens 2 keer per week sport. Hiermee verband je lichaamsvet en vermijd je suikerrijk voedsel.

Omdat je zo gezond bezig bent heb je vaak geen zin meer in suikerrijke producten. Je wilt dan liever water, een banaan of goede portie groente dan een bord patat met een glas cola, toch?

8.      Afkicken van suiker is tijdelijk

Natuurlijk, uiteindelijk doe je het allemaal voor een groter doel. Je wilt afkicken van suiker, dus in principe je hele leven lang minder suiker eten.

Maar weet wel dat afkicken zelf maar tijdelijk is. Net als bij elke andere verslaving moet je een periode goed knallen om van de verslaving af te komen. Die periode zal niet altijd makkelijk zijn. Maar ben je eenmaal afgekickt, dan zul je zien dat je niet eens meer verlangt naar suiker!

9.      Geef jezelf de tijd

Je bent niet in één keer van je suikerverslaving af. Hier gaat veel tijd, discipline en doorzettingsvermogen in zitten. Onthoud dan ook dat je niet direct na een week al helemaal afgekickt bent van suiker.

Dit gaat met stapjes. Belangrijk is wel dat je die stapjes blijft zetten. Continu.

10. Wees niet te bang

Echt, van één keer een koekje bij de koffie is echt niet alles voor niets geweest. Je raakt ook niet ineens weer ontzettend verslaafd aan suiker.

Het doel is ook niet om nooit meer suiker te eten, maar om minder suiker te eten. Je wilt niet meer verslaafd zijn en dus ook niet meer afhankelijk zijn van suiker. Dát is het doel. Dan is het echt niet erg als je een keertje wel dat stukje appeltaart op je verjaardag eet.

Meer tips om af te kicken van suiker

Wil jij nog meer tips om minder suiker te eten? Lees dan onze andere artikelen over afkicken van suiker:

 

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Rhona

  Hoi,

  Wil toch even wat kwijt. Ik vind dat je er erg lang bezig bent om steeds een maaltijd klaar te maken.het is overgens ook echt veel te veel om op te eten. Dit is echt niet haalbaar. Ook de gerechten kloppen niet allemaal en ben nog maar 5 dagen bezig. Zoals het kha brood klopt de baktijd niet van. Ook de kip uit de oven klopt niet het ia net een achaal met veel vocht waarin de kip word gekookt bah. En dat je dezr dan gelijk op de sla moet leggen?  Zo ook de bloemkool kaas in de ochtend daar demotiveer je echt mensen mee. Erg jammer.ben niet tevreden tot nu toe. Ook sinds 2 dagen erg last van mijn maag vooral als ik wat heb gegeten. Kan dan ook slecht slapen en bewegen Wil dan ook mijn geld terug.

  Na aantal x jou geprobeerd te bereiken is dit niet gelukt via de mail.

  Met vriendelijke groet,

  Rhôna van de

Geef een reactie