Suikervrij dieet volgen? 17 tips voor suikervrij eten

 1. Leestijd 25 min
 2. 03 10 2015
Deel dit bericht
suikervrij dieet 17 tips voor suikervrij eten

Is een suikervrij dieet iets voor jou? Suikervrij eten is misschien wel de grootste uitdaging die er is. Want suiker is overal en het is een verslavend goedje. Toch kan ook jij suikervrij eten!

Suikervrij dieet

Helaas maakt suiker je echt dik. Maar dat is niet het enige probleem. Suiker kan ervoor zorgen dat je moe en futloos bent. Het wordt zelfs in verband gebracht met depressies. Hoog tijd voor actie dus! Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan en heb de beste tips voor een suikervrij dieet voor je op een rijtje gezet.

Inhoudsopgave:

 1. Waarom een suikervrij dieet?
 2. Hoe werkt een suikerverslaving?
 3. Wat is een suikervrij dieet?
 4. Suikervrij eten begint hier
 5. Welke producten bevatten suiker?
 6. 15 tips bij een suikervrij dieet
 7. Hoe goed zul jij je voelen als je suikervrij eet?
 8. De risico’s van suiker

Waarom een suikervrij dieet?

Een suikervrij dieet kan je leven compleet veranderen. Wie minder suiker eet, valt makkelijk af. En een leven zonder suiker is een gezond leven. Je zult meer energie hebben en constant in flow zijn. Weg met dat futloze gevoel, die energie dips en die constante drang om te eten en te snoepen.

Laten we eens kijken naar wat suiker eigenlijk met je doet? Maar liefst 45% van de Nederlandse vrouwen kampt met overgewicht. Het eten van suiker speelt daarbij een belangrijke rol. Verder kan overmatig gebruik van suiker leiden tot:

 • Slecht slapen
 • Hyperactief gedrag
 • Depressie
 • Huidproblemen (slechte huid, acne)
 • Kanker
 • Hartaanvallen
 • Gaatjes in je tanden.

Dat is wat slechte voeding met je kan doen. En weet je wat? Je kunt er niet eens wat aan doen. In bijna alles wat we eten zit suiker verwerkt. De afgelopen jaren is de consumptie van suiker schrikbarend toegenomen. Een Nederlandse volwassene eet zo’n 70 gram geraffineerde suiker per dag. Dit is meer dan 20 theelepels!

Vroeger was suiker nog een echt luxeproduct. Zo’n 200 jaar geleden aten we nog geen 3 gram suiker per dag. Ik ben geen dokter of wetenschapper, maar het klinkt heel logisch dat dit een van de oorzaken is van bovenstaande welvaartsziekten en overgewicht.

Hoe werkt een suikerverslaving?

Door het volgen van een suikervrij dieet zal je lichaam afkicken van de suikerverslaving. In onderstaande afbeelding kun je zien hoe je lichaam als het ware verslaafd is aan suiker. In het plaatje kun je goed zien hoe het eten van suiker ervoor zorgt dat je eigenlijk alleen maar meer zin krijgt in suikers en koolhydraten.

suiker cirkel

Wat is een suikervrij dieet?

Als je een suikervrij dieet wil volgen, dan betekent dit niet dat je helemaal geen suiker meer eet. Want er is namelijk een belangrijk verschil tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers.

Natuurlijke suikers zitten in groenten en fruit. Deze suikers bevatten langzame koolhydraten en zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Als je een suikervrij dieet wil volgen, dan is het niet zozeer de bedoeling om te stoppen met het eten van natuurlijke suikers.

Ma’s Tip: Wil jij ook zo graag stoppen met snoepen? Ben jij ook helemaal klaar met dat moe en futloos gevoel? Claim dan je slanke & gezonde lichaam door ook mee te doen met mijn 50 dagen programma. 100% koolhydraatarm!

Suikervrij eten begint hier

Een suikervrij dieet betekent dat je geheel stopt met het eten van geraffineerde suikers. Dit zijn bewerkte suikers die tijdens de bereiding aan het product zijn toegevoegd. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Door de jaren heen heeft de voedingsmiddelen industrie namelijk veel verschillende vormen van suiker ontwikkeld. Deze hebben allemaal andere namen. Het is dus niet voldoende om op het etiket van een product te zoeken naar het woord ‘suiker’. Hierbij een overzicht van de verschillende benamingen van suiker:

 • Dextrose
 • Glucose(stroop)
 • Glucose-fructosestroop
 • Fructose(stroop)
 • Sacharose
 • Sucrose
 • Maisstroop
 • Siroop
 • Invertsuiker
 • Maltodextrine
 • Melasse(stroop)
 • Kandij(suiker)
 • Rietsuiker
 • Geleisuiker
 • Druivensuiker
 • Basterdsuiker

En suikersiroop dan?

Als je suikervrij wilt eten, let er dan ook even op of er siropen aan het product zijn toegevoegd. Sommige siropen zoals maisstroop en maismoutstroop zijn geraffineerde suikers en zijn net zo slecht als gewone suiker. Andere vormen zoals speltstroop en dadelstroop zijn wel natuurlijke suikers.

Als je twijfelt of een bepaalde suiker natuurlijk is of geraffineerd, google dan even. Ook is het belangrijk om te onthouden dat een bepaald soort suiker op iedereen een andere uitwerking kan hebben. Misschien ben je extra gevoelig voor een bepaald soort suiker? Bij twijfel raadpleeg een diëtist.

Wist je trouwens dat etiketten altijd een vaste indeling hebben? De ingrediënten waarvan het meest in het product zit, staan als eerst vermeld. Als er maar weinig van inzit, staat het achteraan vermeld.

Welke producten bevatten suiker?

Als je een suikervrij dieet wil volgen, dan eet je dus geen producten met geraffineerde suikers meer. We weten allemaal dat cola, snoep, chocola en taart veel suiker bevat. Maar de voedingsmiddelenindustrie neemt je echt in de maling. Want zonder dat je het door hebt, eet je stiekem de hele dag door suiker. Geraffineerde suikers worden tegenwoordig namelijk aan veel producten toegevoegd.

Ik heb een paar voorbeelden waarvan ik tot voor kort niet wist dat ze toegevoegde suikers bevatten:

 • Ketchup
 • Brood
 • Soep
 • Magnetron maaltijden
 • Fruitsapjes
 • Vleeswaren

Als jij een suikervrij dieet wil volgen, dan zul je dus heel goed moeten opletten met boodschappen doen.

15 tips bij een suikervrij dieet

1. Voedingsdagboek – weet hoeveel suiker je eet

Voordat je begint met een suikervrij dieet, raad ik je aan om een aantal dagen bij te houden wat je allemaal eet. Schrijf op wat je eet gedurende 3 dagen. En zorg ervoor dat het 3 reële dagen zijn, niet drie dagen waarbij je zo ideaal mogelijk eet. Door dit te doen krijg je inzicht in je suikerinname.

Het is belangrijk om dit even goed op je te laten inwerken. Dit werkt motiverend om ermee te kappen.  Tevens krijg je hierdoor direct ideeën voor aanpassingen die je kunt maken in jouw dieet.

2. Suikervrij + koolhydraatarm dieet gaan goed samen

Een suikervrij dieet werkt goed samen met een koolhydraatarm dieet. Want zoals je weet worden koolhydraten in je bloed omgezet in suiker. Het heeft dus niet zoveel nut om een suikervrij dieet te doen als je nog wel veel snelle koolhydraten uit brood, pasta en rijst eet. Want als jij snelle koolhydraten blijft eten, dan hou je nog steeds die drang naar suiker. Dit kun je ook zien in het plaatje over de suikerverslaving.

3. Pas op voor suikervrije vruchtensappen

Drink geen vruchtensappen tijdens een suikervrije dieet. Zelfs als er op het etiket “100% natuurlijk” of “geen toegevoegde suikers” staat vermeld. Want als je fruit drinkt, dan zitten er bijna geen vezels meer in. Hierdoor zal de fructose zeer snel door je lichaam worden opgenomen en zal je bloedsuikerspiegel stijgen. Dit kan vervolgens weer lijden tot een energie dip, waardoor je weer in de verleiding komt om koolhydraten of suikers tot je te nemen.

4. Suikervrij snoepen

Vooral in het begin van het suikervrije dieet zul je regelmatig honger hebben. Je kunt last hebben van energie dips. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je bijna flauw valt. Om dit te voorkomen, zorg je voor gezonde snacks en tussendoortjes:

 • Schaaltje griekse yoghurt (10% vet) met bessen of bramen
 • Stukje kaas of worst
 • Een gekookt ei
 • Garnalen cocktail (let op de suiker in de saus)
 • Worteltjes of een stuk komkommer

Als je regelmatig wat eet, dan voorkom je de drang naar suiker. Zorg ervoor dat de tussendoortjes behoorlijk wat vetten en eiwitten bevatten, die langzaam door je lichaam worden opgenomen. Dan blijf je langer verzadigd en heb je minder snel trek in iets lekkers.

Ma’s Tip: Maar je wil natuurlijk niet alleen groente en hartige snacks eten. Je wil ook gewoon lekker kunnen blijven snoepen! Ook daar helpt Ma je mee. We hebben fantastische alternatieven om je trek in suiker te stillen. Wat dacht je van deze fantastische toetjes? 

5. Mentale voorbereiding op het suikervrije dieet

Bereid jezelf voor en weet dat stoppen met suiker niet makkelijk zal zijn. Vooral in het begin zal het een uitdaging zijn. De eerste 72 uur zal je lichaam moeten wennen aan het suikervrije dieet. Lekker cold turkey afkicken van suiker… Je zult je soms flauw en futloos voelen.

Maar tegelijkertijd zul je direct al meer rust ervaren. Omdat je niet meer van de ene sugar rush naar de andere leeft. Na die 72 uur zul je slechts nog mentaal op de proef gesteld worden. Je hebt jarenlang veel suiker gegeten, het zit in je systeem. Dus je zult regelmatig door je hersenen getest blijven worden.

De drang naar suiker zal waarschijnlijk altijd wel aanwezig blijven. Maar ik heb goed nieuws, naarmate de tijd vordert, krijg je steeds minder zin in suiker. Je lichaam zal wennen aan je nieuwe suikervrije dieet.

6. Ga geen boodschappen doen als je honger hebt

Maak het jezelf niet moeilijk. Als je honger hebt, dan kom je zeker in de verleiding om ‘lekkere dingen’ te kopen. Een reep pure chocolade, een pak stroopwafels, voor je het weet liggen ze in je mandje. Als je met een volle maag boodschappen gaat doen, dan is de verleiding om suikers te kopen stukken minder.

Een andere waardevolle tip die ik je kan geven is om al je boodschappen in 1 keer te doen. Dus ga voor de hele week boodschappen doen. Dat maakt de kans op fouten gewoonweg stukken kleiner 🙂

7. Koop zoveel mogelijk onbewerkte voeding

Onbewerkte voeding bevat meestal geen toegevoegde suiker. Als ik aan onbewerkte voeding denk, dan denk ik aan groenten, fruit, vlees en noten. De producten die rechtstreeks uit de natuur komen en bijvoorbeeld de basis vormen voor het Paleo dieet. Pas op met vleeswaren, want zelfs daar wordt tegenwoordig suiker toegevoegd. Weliswaar minimale hoeveelheden, maar toch.

8. Pas op met 0% vet producten

Vetvrije producten bevatten misschien iets minder calorieën, maar in sommige gevallen wordt suiker toegevoegd om ze beter te laten smaken. Denk hierbij aan yoghurt bijvoorbeeld. Altijd goed het etiket checken dus.

9. Goed slapen tijdens je suikervrije dieet

Onderzoek heeft aangetoond dat slecht slapen ervoor zorgt dat je gaat verlangen naar calorierijk voedsel zoals junkfood met veel geraffineerde suikers. Als jij suikervrij wil leven, zorg dan voor een goede nachtrust. Een goede nachtrust houdt in dat je tussen de 7 en 9 uur slaapt in een donkere en stille kamer.

10. Heb je enorme trek in suiker? Eet een stukje fruit

Fruit bevat fructose en als je echt trek krijgt in suiker dan zal het eten van een stuk fruit je helpen. Maar pas op dat je niet teveel fruit eet. Maximaal twee stuks per dag. En als je een streng koolhydraatarm dieet volgt, dan liever 1 stuk fruit per dag.

Een fruit snack kun je goed combineren met vetrijke yoghurt met een handjevol noten (door de gezonde vetten blijf je langer een vol gevoel houden). Ook hierbij geldt dat noten erg veel calorieën bevatten, dus gebruik met mate.

11. Kook je eigen suikervrije maaltijden

Volg je een suikervrij dieet, dan kun je het beste zelf koken. Ga je uit eten, dan heb je namelijk geen idee wat er allemaal in je eten verwerkt wordt. Kook je zelf, dan weet je precies welke ingrediënten je gebruikt en wat er je lichaam in gaat. Ook voor magnetronmaaltijden geldt dat deze vaak toegevoegde suiker bevatten. Als je toch uiteten gaat, bedenk dan dat het absoluut oké is om speciale wensen te hebben. Koks vinden dit vaak juist een extra uitdaging.

12. Ontbijten tijdens het suikervrije dieet

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Vooral tijdens een suikervrij dieet is een voedzaam en gezond ontbijt super belangrijk. Door voldoende eiwitten en vetten te eten tijdens je ontbijt zul je langer een vol gevoel houden. Hierdoor krijg je minder snel trek in suiker. Mijn favoriete ontbijt recept is havermout of groenten met eieren. Zorg ervoor dat je nooit een ontbijt overslaat!

13. Gooi alle producten die suiker bevatten weg

Suiker is verslavend. Zorg dat je niet in de verleiding komt. Als je lekkere zoete dingen in je voorraadkast tegenkomt terwijl je juist zo’n trek hebt in suiker, dan is de kans groot dat je de verleiding niet kan weerstaan. Als je de beslissing hebt genomen om geen suiker meer te eten, gooi als eerst alle producten met veel koolhydraten weg. De juiste voorbereiding is cruciaal voor je nieuwe suikervrije lifestyle.

14. En wat te doen met je familie, partner of huisgenoten?

Praat met ze over je nieuwe suikervrije lifestyle. Wellicht kun je ze ervan overtuigen om mee te doen met het suikervrije dieet. Als ze dit niet willen, zorg er dan voor dat jij jouw eten apart houdt. Zet jouw eten bij voorkeur op een heel andere plaats, waar je het andere voedsel niet kunt zien als je iets gaat eten.

15. Wat te doen tijdens hevige trek in suiker?

Je zult echt wel momenten krijgen waarbij je ineens super zin krijgt in suiker. Lekkere trek, zin in zoetigheid. Hoe ga je hiermee om zodat je niet hoeft toe te geven?

 1. Eet kauwgom. Onderzoek toont aan dat het eten van kauwgom het verlangen naar suiker kan stillen. Moet je natuurlijk wel suikervrije kauwgom nemen he?
 2. Doe iets anders. Luister naar muziek, ga dansen, spring op en neer, ga wandelen of zing je favoriete nummer. Ook bidden en je dankbaarheid uitspreken helpt!
 3. Wacht tot het weg gaat. Zoals gezegd, de lichamelijke afhankelijkheid zal verdwijnen na 72 uur. De echt hevige trek is dan weg en het zal veel makkelijker zijn suiker te weerstaan.
 4. Eet een gezond tussendoortje.

Extra motivatie? Dit zijn de risico’s van suiker!

Herinner jezelf aan de risico’s als je trek hebt! Suiker veroorzaakt veel gezondheidsrisico’s. Ik zal nu een aantal problemen opnoemen die je mogelijk kunt krijgen als je niet suikervrij gaat eten:

 • Acne
 • Sommige vormen van kanker
 • Blindheid
 • Nierproblemen
 • Depressie
 • Opvliegers
 • Hart- en vaatziekten
 • Obesitas
 • Diabetes type 2
 • Gaatjes

En het maakt je vooral dik. Suiker staat bekend als ‘lege calorie’. Dit betekent dat het wel calorieën bevat, maar geen enkele voedingswaarde heeft.

Ma’s Tip: Ben jij ook helemaal klaar met een te dikke buik, energie dips of gezondheidsklachten? Doe dan ook mee met mijn 50 dagen programma. Ik neem je bij de hand en samen gaan we werken aan een kha lifestyle voor een slank & gezond lichaam. Al meer dan 10.000 vrouwen gingen je voor  🙂

Hoe goed zul jij je voelen als je suikervrij eet?

In het begin van het suikervrije dieet ga je het zwaar krijgen. Na 72 uur zal de lichamelijke verslaving weg zijn. Maar de zin in suiker zal voor een aantal weken best sterk aanwezig blijven. Als je deze eerste weken weet te overleven, dan zal je lichaam gezonder voelen en ook je humeur zal verbeteren.

Een suikerverslaving is gelinkt aan depressie, angst, slecht slapen en hormonale problemen. Dus als je echt zo’n zin hebt in een stuk chocola of een koekje, denk dan aan hoeveel beter jij jezelf zult voelen als de trek is weggezakt. En weet dat – net als bij elke andere verslaving – de zin in suiker steeds minder wordt naarmate je langer geen suiker eet.

Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

45 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Silvia

  Hoe gaat dat met het dieet als je veel/vaak nachtdiensten en onregelmatige diensten draait.
  Ik werk in de zorg.

 • Angélique van Houtert Marijnen

  Beste Niels,

  Ik ben me een beetje aan het oriënteren om suikervrij te gaan eten. Ni ontbijt ik heel graag met halfvolle kwark en blauwe bessen. Ik begrijp nu dat er in kwark veel suiker zit. Volgens mijn informatie uit het boek zoveel suiker/ vet van Birgit Kors, terwijl u aangeeft dat je wel yogurt mag eten. Dat is toch bijna hetzelfde als kwark en niet goed in een suikervrij eetpatroon?
  Groet,
  Angélique

  • Janneke

   Ik ben overgestapt van kwarknaar Griekse yoghurt 10% vet. Beter en smakelijker

 • Veer

  Wat mag je drinken i.p.v. frisdrank

  • Jolanda

   maak zelf suikervrij ijsthee. Rooibosthee met een schijfje limoen, takje munt en ijsblokjes is mijn favoriet, Sterremix met stukje kaneel, takje verse munt, Verse gember met stukjes sinasappel (niet teveel) en experimenteer zelf met wat jij lekkere smaken vindt.

 • Snelle appelcrumble met havermout en rabarber - Happy Vegan

  […] crumble is een kleine taart met daarop een laagje kruimels. Vaak bevatten dit soort desserts veel suikers, maar die hoeven niet ongezond te zijn! In dit recept gebruiken we kokossuiker en vanille voor het […]

 • Cindy

  Hou zit het met Optimel? Ik eet vaak Optimel kwark, of zitten daar toch veel suikers in?

  • Donja van heeswijk

   Hallo Cindy, Optimel zoet met (ongezonde) zoetstoffen. Het is dus in principe wel kha maar beter eet je iets anders.

 • Marieke

  Is het boek alleen digitaal verkrijgbaar of ook in een boekvorm!

  • Donja van heeswijk

   Het is een digitaal programma Marieke.

 • Nikki

  Beste,

  Ik ga over een paar dagen beginnen met mijn suikervrij dieet. Ik ga dit volgen omdat mijn darmen heel veel last hebben door het suiker eten. Nu zegt de bakker dat er geen suiker in hun brood zit, kan dat kloppen? Verder staat er bijvoorbeeld op een zak met wortelen bij ingrediënten dat er geen suiker in zit, maar bij de lijst waarde energie enzo bijstaat wel (onder de koolhydraten). Is het zo dat als je suikervrij eet, je ook die suikers niet meer mag die bij koolhydraten staan?

  • Donja van heeswijk

   Hallo Nikki, Het kan best dat je bakker geen suiker in het brood stopt, het gaat om de suikers die in de graansoort zitten die hij gebruikt. Als hij spelt of volkoren gebruikt voor zijn brood dan is het minder slecht dan gewoon bruin brood. Suiker is een koolhydraat, een snelle koolhydraat die slecht voor je is. De andere koolhydraten zijn langzame koolhydraten die zijn minder slecht maar nog steeds moet je daarvan niet teveel eten. Het gaat eigenlijk om de voedselgroep koolhydraten en met name de suikers zijn heel slecht. Maar bij kha eten mag je nog steeds koolhydraten eten, het gaat om de verhouding tussen vet, eiwit en koolhydraten. In onze Westerse wereld krijgen we echt veel teveel koolhydraten binnen, ook omdat de voedselfabrikanten overal suikers aan toevoegen. Te weinig koolhydraten is ook niet goed hoor. Je lichaam kan dan in ketose fase raken, dit is heel goed voor de vetverbranding maar tevens heel slecht voor je organen, met name je nieren. Hopelijk is het een beetje duidelijk.

 • Almelo

  Hallo ik overweeg om.het te proberen kan ik ook.3x in de week doen en de rest vd week minderen of gaat dat niet werken mvg

  • Donja van Heeswijk

   Hallo Almelo. Op de wijze die je omschrijft zul je misschien wel resultaat behalen maar uiteraard minder. Het zal je lijf in elk geval goed doen als je en tijd minder suiker eet. Misschien dat je (als je je er niet strikt aan wilt/kunt houden) het kunt combineren met wat meer beweging bijv. 3 keer per week 20 minuten stevig doorwandelen (dat je net moe bent). En meet jezelf dan op en ga niet alleen uit van de weegschaal. Heb je hier iets aan?

 • Marijke

  Als je let op de koolhydraten achter op verpakkingen, dan zit je goed als er niet meer dan 5 gram wordt aangegeven!!!

 • Sheryne

  Ik heb gehoord dat witte pasta, witte rijst veranderd naar suiker in uw lichaam, daarom probeer ik meer volkoren producten te eten zoals bruin/volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.

  Kan ik deze volkoren producten eten of veranderen ze ook in ons lichaam naar suiker?

  • Margot

   Beste,
   In alle pasta’s, rijst en brood zitten koolhydraten. Koolhydraten blijven nodig in het lichaam dus wees absoluut niet bang om eens pasta of rijst te eten deze koolhydraten worden inderdaad wel omgezet naar suiker. Suiker op zich is niet gevaarlijk want dat wordt gewoon omgezet in energie maar wanneer je te veel suiker inneemt gaat het opslagen en dat is het probleem.

 • Walter

  Goedemiddag , ik ben in overweging om aan dit dieet te gaan deelnemen maar ben een man is dit een probleem ? ik lees overal dat het dames zijn namelijk.

 • Erik den Hartog

  Ik bestel altijd honing van de imker op http://www.honingonline.nl Mijn vraag is of dit als suikervervanger gebruikt kan worden..?

 • Els

  Dag Niels,W
  Wat met medjoolse dadels? Deze zijn suikerrijk, niet?
  IIk neem er altijd 1 op mijn nuchtere maag omdat ik voel dat het constipatie tegengaat. Maar is het wel toegestaan bij een suikervrij dieet?
  Bedankt alvast voor een reactie.Grtjs.Els

  • Amber

   Hoi Els,
   Dadels zijn inderdaad suikerrijk, het zijn wel natuurlijke suikers.
   Deze suikers bevatten langzame koolhydraten en zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Je kan dus gerust elke ochtend zo’n heerlijke dadel eten 😉

   Groetjes,

   Amber – MA.

  • Nele

   Ik eet elke morgen een kiwi tegen constipatie

 • Susan

  En.. kan je wel zoetstof als vervanger gebruiken?

  • Amber

   Dag Susan,

   Liever niet, zoetstoffen bevatten ook suikers.

   Groetjes,

   Ma.

 • Annejet

  Beste Niels,

  Sinds kort ben ik begonnen met suikervrij te eten en probeer ook niet te veel brood, pasta en rijst te eten! Maar ik heb zo’n ongelooflijke honger en ben ontzettend moe. Ik doe dit nu twee weken, maar merk nog niet echt dat ik aan het afvallen ben. Doe ik het dan wel goed? Of kan je me een tip geven in de hoeveelheid die ik mag wegwerken op een dag?

  Groeten Annejet

  • Amber

   Beste Annejet,
   Wat goed dat je begonnen bent. Volg je de weekmenu’s voor 50 dagen?
   Deze hebben we namelijk zo samengesteld dat je voldoende eiwitten, KH en vetten binnenkrijgt (anders krijg je honger en voel je jezelf moe).
   Ik hoor het graag.

   Groetjes,

   Amber – MA.

  • Greetje P.B.

   Een tip. Gebruik zero rijst,noedels en spagethi.
   Gebruik de noedels voor in mn zelfgemaakte soep,knip het ff stukken .
   Of maar zelf brocoli of bloemkoolrijst.ook erg lekker.
   Zelf eet ik dus zero rijst enzo,daarmee stil je je honger en laag in calorieën,7 en 9 per 100 gram.

   • Donja van heeswijk

    Hallo Annejet, Dank voor je tip. Voor iedereen die ze wil kopen (bijv. bij Action) lees goed op de verpakking. Het is bijv. niet geschikt voor mensen met slikproblemen en ook is niet helemaal bekend wat de toevoeging (ben naam even kwijt) Verder moet je erop voorbereid zijn dat het een hele eigen bijzondere geur heeft die niet iedereen aangenaam vindt.

 • wendy

  vraagje .. ik ben allegies voor zoetstoffen en niet voor suikers .. maar een kaugompje eten word wel lastig dat ..

  hoe kan ik dan het beste stoppen ?

  • Niels Bosman

   Hoi Wendy, vervang je kauwgompje etc voor iets anders zoals een worteltje, tandenstokertje etc. Je lichaam heeft op zich niet echt zin in iets zoets op dat moment, maar je bent eerder geprogrammeerd om het prettig te vinden om iets in je mond te stoppen. Vervang dit voor iets gezonds.

 • Everlien

  Waar koop ik suikervrije kauwgom?

  • Niels Bosman

   Ongeveer in iedere supermakrt, snackbar en tankstation van nederland. 😉

 • Anne marie

  Palmsuiker?

  • Ellis

   Palmsuiker kan maar met mate. Hier zitten natuurlijke stoffen zoals vitamine en mineralen in dus de opname in het lichaam is vrij laag hierdoor.

 • Kristine

  Hoe zit het met honing?

  • Niels Bosman

   Voor honing geldt het eigenlijk hetzelfde, je lichaam zet het om in glucose. Echter, honing heeft daarnaast nog zoveel andere positieve effecten op je gezondheid, dat af en toe wat honing van goede kwaliteit (dus niet de standaard potjes uit de supermarkt) absoluut niet slecht is.

 • Marjan

  Wat met soyaproducten? Wat zijn de goede en minder goede eigenschappen ervan? Bevat een soya yoghurtje (natuur, dus zonder fruit(stukjes)) ook suiker?

  Wat is het gezondst? Soya of Griekse yoghurt? Waarom?

  • Niels Bosman

   Hey Marjan, dank voor je reactie. Soya yoghurt (bijvoorbeeld de Alpro Naturel) bevat ook suiker. Weliswaar heel weinig (2,1 gram per 100 gram). Dit is dus vergelijkbaar met andere soorten (griekse) yoghurt. Het maakt niet zo heel veel uit welke je kiest. Ik zou vooral gaan voor welke jij het lekkerst vind en vooral hoe je lichaam erop reageert. We moeten ook niet panisch gaan doen over onze voeding 🙂

 • Corina

  Interessant artikel! Ik ben zelf ook begonnen met suiker inname te verminderen en hier staan nuttige tips in.
  Ik kijk met boodschappen doen altijd op de verpakking en kies voor producten met de minst hoeveelheid aan suikers, maar vroeg me af hoeveel gram je per dag “mag” innemen? (Want idd in bijna alles is suiker aan toegevoegd)

  • Niels Bosman

   Hoi Corina, dank voor je reactie. Best lastig om antwoord te geven op je vraag. De WHO geeft aan dat je max 25 gram toegevoegde suiker per dag mag eten. Zelf vind ik dit veel te veel. Want het werkt zo verslavend dat je beter kunt zeggen dat je helemaal geen suiker neemt op de meeste dagen. Tenzij je jezelf echt een keer wil verwennen. Dan mag dat ook natuurlijk. Ik zou er ook niet te panisch over doen. Kijk even wat goed voelt voor jezelf. Hoe minder, hoe beter 🙂

 • viola

  Ik eet altijd magere yoghurt is dat dan echt zo verkeerd

  • Niels Bosman

   Nee, magere yoghurt is prima! Waar het niet dat er wel 4 gram suiker aan is toegevoegd (ik heb de AH magere yoghurt als voorbeeld genomen). Dus als je suikervrij wilt eten, dan is het niet geschikt.

   • Marianne

    Is de suiker in de zuivel die op het etiket staat vermeld, niet gewoon de natuurlijke melksuiker (lactose), die er van nature dus al in zit?

    • Niels Bosman

     Enigszins afhankelijk van het soort yoghurt, maar dat klopt inderdaad Marianne! Lactose of melksuiker is een natuurlijke suiker wat standaard in alle melkproducten voorkomt, behalve in gerijpte (belegen) kaas omdat de lactose tijdens dit rijpingsproces wordt afgebroken. We zullen het artikel aanpassen om even aan te geven om welke soorten zuivel het betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *