top of page

10 x gezonde recepten met ei



ree

Recepten met ei – Eieren zijn onze favoriet! Ze zijn ontzettend gezond en je kunt ze in veel recepten, zowel zoet als hartig, verwerken. Hieronder hebben we onze 10 lekkerste en gezonde recepten met ei voor je op een rijtje gezet!


De voordelen van eieren


Recepten met eieren zijn niet voor niets een belangrijk onderdeel van Ma’s koolhydraatarm 28 dagen programma. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen en zijn onmisbaar in een gezonde lifestyle.


Waarom zijn eieren zo gezond?


  • Eieren zitten vol met eiwitten, mineralen en gezonde vetten.

  • Door de grote hoeveelheid eiwitten en vetten geven eieren lang een verzadigd gevoel.

  • Eieren bevatten weinig koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft.


Tips bij het eten van eieren


  1. Bak je eieren bij voorkeur niet in oliën met veel verzadigde vetzuren, zoals zonnebloemolie. Dit maak het eten van eieren juist ongezond. Gebruik daarentegen gezondere oliën als olijfolie of kokosolie (bij voorkeur extra vierge en biologisch).

  2. Je kunt eieren het beste in de koelkast bewaren. In principe blijven ze zowel binnen als buiten de koelkast houdbaar, maar in de koelkast drogen de eieren minder snel uit. Daarnaast heb je minder snel kans op salmonellabesmetting. Bewaar je ze in de koelkast? Laat ze dan in de doos, zo blijven ze langer goed.

  3. Om te testen of je eieren nog goed zijn, kun je ze in een bak of glas water leggen. Blijven de eieren drijven? Dan zijn ze niet goed meer en kun je ze beter weggooien.


Hieronder hebben we een aantal lekkere recepten met ei voor je op een rijtje gezet!


10 x recepten met ei


1. Gebakken ei met avocado en tomaat



ree



Nodig

  • 2 eieren

  • 1 tomaat

  • 1 avocado

  • Italiaanse kruiden

  • 1 el olijfolie

Doen

  1. Verwarm de olijfolie in een koekenpan.

  2. Kluts het ei en bak in de olijfolie.

  3. Breng op smaak met Italiaanse kruiden.

  4. Was de tomaat en snijd in dunne reepjes.

  5. Snijd de avocado in dunne reepjes.

  6. Serveer het ei met de tomaat en avocado.


2. Gevulde eitjes



ree


Recept 2: Gevulde eitjes


Nodig


  • 6 eieren

  • 1 avocado

  • 4 plakjes katenspek

  • 1 tl cayennepeper

  • 2 el mayonaise

  • 1 el citroensap


Doen


  1. Kook de eieren tot ze hard zijn. Laat ze goed schrikken in koud water.

  2. Pel de eieren en snijd de doormidden.

  3. Doe het eigeel in een kom met de avocado, de mayonaise, het citroensap en de cayennepeper.

  4. Meng de ingrediënten goed door elkaar tot een glad mengsel.

  5. Snijd de katenspek in kleine stukjes en roer erdoorheen.

  6. Vul een spuitzak met het eimengsel en vul hier de eieren mee.

  7. Garneer eventueel met wat cayennepeper en bieslook.


3. Eirolletjes met spinazie en zalm



ree


Nodig


  • 2 eieren

  • 200 gram spinazie

  • 100 gram zalm

  • 200 gram geraspte 30+ kaas

  • 200 gram roomkaas

  • dille


Doen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Laat de diepvriesspinazie goed ontdooien.

  3. Roer de eieren los met de spinazie.

  4. Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid hier het eimengsel over.

  5. Bestrooi met de kaas en dille en bak 15 minuten in de oven.

  6. Laat het eimengsel goed afkoelen.

  7. Bestrijk met de roomkaas en verdeel de plakjes zalm erover.

  8. Rol het ei op en zet goed vast met wat aluminiumfolie.

  9. Laat afkoelen in de koelkast.

  10. Snijd de rol voor gebruik in stukjes.


4. Cacio e pepe roerei




ree


Nodig


  • 1 handje rucola

  • 1 tomaat

  • 2 eieren

  • 100 gram Grano Padano kaas

  • 1 tl gemalen zwarte peper

  • 1 el olijfolie


Doen


  1. Verwarm de olijfolie in een koekenpan.

  2. Voeg 1 heel ei en 1 geklutst ei toe en roer door elkaar tot het ei gestold is.

  3. Doe de Grano Padano erbij en roer door elkaar.

  4. Snijd de tomaat in blokjes en doe met de rucola en peper in een schaal. Besprenkel met wat olijfolie.

  5. Serveer het ei met de tomatensalade.


5. Roerbakei met broccoli en zalm




ree

Nodig


  • 2 eieren

  • 150 gram broccoli

  • 75 gram zalm

  • ½ rode ui

  • 2 plakken 30+ kaas

  • 1 handje amandelen

  • 3 plakjes brie

  • 1 el kokosolie

  • knoflookpoeder

  • peper en zout


Doen


  1. Kook de broccoli eerst even kort.

  2. Snijd de ui in ringen.

  3. Hak de amandelen in stukjes.

  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan.

  5. Wok de ui, broccoli en amandelen op middelhoog vuur.

  6. Voeg de kaas, zalm en eieren toe.

  7. Breng op smaak met zout, peper en knoflookpoeder


6. Quinoa omelet met zalm en spinazie



ree


Nodig


  • 3 eieren

  • 200 gram spinazie

  • 70 gram quinoa

  • 1 avocado

  • 1 rode ui

  • 100 gram gerookte zalm

  • 2 teentje knoflook

  • 1 el kokosolie

  • olijfolie


Doen


  1. Kook de quinoa zoals op de verpakking aangegeven.

  2. Verwarm een de kokosolie in een pan.

  3. Voeg de gesneden ui toe.

  4. Snij de knoflook en avocado.

  5. Tik twee eieren kapot over de gefruite ui.

  6. Voeg de (ontdooide) spinazie na 2 minuten toe en mix de inhoud door elkaar.

  7. Snipper de gerookte zalm en de knoflook in de pan en roer het geheel goed door elkaar.

  8. Giet te gekookte quinoa af en voeg het toe aan de mix in de pan.

  9. Voeg tot slot de gesneden avocado toe aan het gerecht.

  10. Serveer het gerecht uit op een bord en schenk tot slot een flinke scheut olijfolie eroverheen.


7. Gevulde avocado met ei uit de oven



ree



Nodig


  • 2 eieren

  • 1 avocado

  • 2 plakjes gerookte zalm

  • ½ tl zwarte peper

  • 1 el dille


Doen


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Halveer de avocado en verwijder de pit.

  3. Maak de holletjes iets groter door er wat avocado uit te scheppen.

  4. Leg in ieder holletje een plakje gerookte zalm.

  5. Breek vervolgens in ieder holletje een ei.

  6. Bestrooi met een beetje peper.

  7. Leg de avocado’s op een rooster en stop deze 15 minuten in de oven.

  8. Kijk na 15 minuten of het ei goed gestold is. Haal ze dan uit de oven en verdeel er de dille over.


8. Omelet met koriander




ree


Nodig


  • 3 eieren

  • 2 takjes koriander

  • 1 plak 30+ kaas

  • 1 plak ham

  • ½ avocado

  • 1 el kokosolie

  • ½ tl cayennepeper

  • 1 tl limoensap

  • 1 tl zout en peper


Doen


  1. Klop de eieren los met een klein beetje zout en de koriander.

  2. Verwarm de koekenpan goed voor

  3. Schakel de temperatuur iets terug

  4. Doe de kokosolie of olijfolie in de pan en laat deze smelten.

  5. Voeg de eieren toe

  6. Spatel de eieren met een houten lepel of met spatel licht door

  7. Bak deze net zo lang door totdat de onderkant begint los te laten

  8. Keer deze en laat deze nog eventjes bakken op de andere kant voor een goed gare omelet

  9. Leg je omelet op een bord en strooi al je ingrediënten op je omelet. Voeg zout, peper en cayennepeper naar smaak toe en wat druppels limoensap voor de frisheid.


9. Frittatas met salsa



ree


Nodig


  • 1 ei

  • 20 gram Parmezaanse kaas

  • ½ el zure room

  • 65 gram ricotta

  • 15 ml melk

  • 40 gram spinazie

  • 2 el salsa

  • ½ el peterselie

  • ¼ tl komijn


Doen


  1. Vet een muffinvorm in met een beetje olie.

  2. Laat de spinazie ontdooien.

  3. Doe de ricotta, spinazie, zure room en parmezaanse kaas in een kom en meng goed door.

  4. Meng in een andere kom het ei, de melk, peper, komijn en peterselie en klop goed door elkaar.

  5. Doe het eimengsel bij de ricotta en meng nog eens goed.

  6. Vul nu drie muffinvormpjes met het mengsel. Heb je hier geen bakplaat voor? Gebruik dan papieren vormpjes.

  7. Doe de vorm voor 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

  8. Laat goed afkoelen alvorens de frittatas eruit te halen.

  9. Serveer met de salsa


10. Quinoa met ei, spekjes en spinazie



ree


Nodig


  • 3 eieren

  • 100 gram magere spekjes

  • 100 gram spinazie

  • 30 gram quinoa

  • 1 kleine rode ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 30 gram hüttenkäse


Doen


  1. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking

  2. Ondertussen zet je een wok of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de spekjes toe (geen boter of olie gebruiken)

  3. Snijd ondertussen de ui en voeg toe aan de spekjes

  4. Snijd de knoflook en voeg toe

  5. Dan voeg je de bevroren spinazie toe en laat je alles op laag vuur warm worden.

  6. Op het einde voeg je de eieren en hüttenkäse toe.

  7. Op smaak brengen met zout en peper


Wil jij meer ideeën voor lekkere recepten? Bekijk dan eens onze koolhydraatarme recepten op de website.


 
 
 

Comments


bottom of page