Koolhydraatarme koekjes (+ 5 recepten)

  1. Leestijd 7 min
  2. 03 11 2017
Deel dit bericht
koolhydraatarme koekjes

Wij houden allemaal wel van een (koolhydraatarm) koekje bij de koffie. Maar de ingrediënten die de meeste koekjes bevatten zijn niet altijd even gezond. Maak daarom gewoon je koekjes zelf! Wij hebben een aantal lekkere recepten voor koolhydraatarme koekjes op een rij gezet. Geniet ervan!

Koekjes in alle soorten en maten

Koekjes zijn er in alle soorten en maten. Van de gevulde koek en kletskop tot het speculaasje en de krakeling. Waar ze vroeger bijna uitsluitend werden gebakken door de banketbakker, kun je vandaag de dag in elke supermarkt pakken koek kopen.

En dat voor een heel lage prijs! Daarom is het ook zo verleidelijk om een pakje koek mee te nemen in het winkelmandje als je boodschappen gaat doen. ‘Want die 75 cent maakt toch ook geen verschil?’

De meeste koekjes zijn ongezond

De meeste koekjes bestaan uit een combinatie van boter, bloem en suiker… heel veel suiker. Dit maakt de koekjes onweerstaanbaar: smeuïg, vettig en zoet. Smaken waar ons lichaam zich volledig op heeft aangepast en hier zelfs een beetje verslaafd aan is geraakt.

Maar oh, deze ingrediënten zijn niet al te best voor ons lichaam. Bloem en suiker laten je bloedsuikerspiegel onwijs schommelen. Na het eten van deze lekkere koekjes kom je dan al snel, na een energiepiek, in een dal van vermoeidheid, honger en hoofdpijn terecht. Niet fijn!

Natuurlijk snappen we dat je af en toe onweerstaanbare cravings kunt hebben naar koekjes. Maak daarom je koekjes gewoon zelf!

Koolhydraatarme koekjes bakken

Vervang daarbij bloem, tarwemeel of zelfrijzend bakmeel door amandelmeel of een andere meelsoort op basis van noten en zaden. Amandelmeel is laag aan koolhydraten en suikers en rijk aan eiwitten. Het bevat een stuk minder koolhydraten dan bijvoorbeeld bloem.

Amandelmeel (100 gram)
Koolhydraten: 15,5
Eiwitten: 21,5
Vetten: 51,5

Tarwebloem (100 gram)
Koolhydraten: 69,8
Eiwitten: 11,4
Vetten: 1,5

Door de lage hoeveelheid koolhydraten en grote hoeveelheid eiwitten en vetten, houd je door amandelmeel langer een verzadigd gevoel. Daarnaast is de grote hoeveelheid vitamine E gunstig voor je weerstand en hart.

Natuurlijke zoetstof: stevia

Daarnaast vervangen wij de grote hoeveelheden suikers in koekjes vaak door een natuurlijke zoetstof. Geraffineerde suikers (rietsuiker, kristalsuiker, siroop etc.) maken je futloos, moe en dik en bevatten geen vitaminen en mineralen. Stop dan ook met deze ongezonde suikers en vervang ze door natuurlijke suikers!

Een natuurlijke suikervervanger is stevia. Wij gebruiken regelmatig enkele druppels stevia als we onze gerechten zoet willen maken. Stevia is afkomstig van de steviaplant en ontzettend zoet, terwijl het geen suikers, koolhydraten en calorieën bevat.

Wil jij jouw koekjes een zoete touch geven? Kies dan voor stevia! De stevia van Greensweet is daarbij een goede oplossing. Hier zit namelijk 100% stevia in. Dit is niet bij alle merken het geval; in sommige stevia zit namelijk slechts 2% stevia (aangevuld met koolhydraten). Let hier dus extra op.

5 koolhydraatarme koekjes

1. Gezonde Oreo koekjes

oreo koekjes

Recept 1: Gezonde Oreo koekjes

Nodig

  • 1 el cacaopoeder
  • 85 gram amandelmeel
  • 25 gram boter
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 druppels vanillearoma
  • 50 gram monchou
  • 1 ei

Doen

  1. Meng de amandelmeel, cacaopoeder en bakpoeder door elkaar in een kom.
  2. Mix de boter met het ei in een andere kom.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en maak met een koekjesvorm kleine rondjes (ongeveer 12).
  4. Bak de koekjes 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  5. Klop de monchou met de vanillearoma los in een bakje.
  6. Laat de koekjes goed afkoelen.
  7. Neem een koekje en besmeer de bovenkant met wat monchou. Druk er een ander koekje bovenop.
  8. Doe dit voor alle koekjes.

2. Koekjes van courgette en ricotta

courgette-pannenkoeken

Recept 2: Koekjes van courgette en ricotta

Nodig

  • 1/2 courgette
  • 50 gram ricotta
  • 2 el amandelmeel
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 el olijfolie
  • peper

Doen

  1. Schil en rasp de courgette. Dep de rasp goed droog met een stuk keukenpapier.
  2. Doe de courgetterasp bij de bloem, knoflookpoeder, peper en ricotta en meng goed door elkaar.
  3. Verwarm een koekenpan met een beetje olijfolie.
  4. Doe vier hoopjes van het mengsel in de pan en bak de koekjes aan beide kanten goudbruin.

3. Koolhydraatarme koekjes: koffiekoeken

koffiekoeken

 

Recept 3: Koffiekoeken
 
Nodig
  • 400 gram amandelmeel
  • 150 ml kokosmelk
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 2 druppels stevia
  • 1 tl gist
  • 2 eieren
  • 50 gram gesmolten boter
  • rozijnen

Doen

  1. Doe de amandelmeel, stevia, gist en bakpoeder in een kom en meng goed door elkaar.
  2. Voeg de kokosmelk, eieren en boter toe en meng tot er een deeg ontstaat.
  3. Kneed 15 minuten goed door.
  4. Doe het deeg in een kom en dek af met een vochtige doek.
  5. Laat het deeg rijzen (minstens een uur) tot het deeg in volume is verdubbeld. Zet daarna een kwartiertje in de koelkast.
  6. Kneed na een kwartier het deeg goed door.
  7. Maak een aantal bolletjes van het deeg, rol die uit tot deegworsten en rol ze voorzichtig op.
  8. Versier ze naar wens nog met wat gesmolten boter en rozijntjes.
  9. Leg ze op een bakplaat en laat ze afgedekt nog 30 minuten rusten.
  10. Bak ze vervolgens 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden

4. Gezonde koekjes met walnoten

Gezonde koekjes

Recept 4: Gezonde koekjes met walnoten

Nodig

  • 100 gram walnoten
  • 1 banaan
  • 2 el koekkruiden
  • 125 gram havermout
  • 1/2 el bakpoeder
  • 1 el geraspte kokos
  • 1 tl kaneel

Doen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Hak de walnoten grof en prak de bananen fijn.
  3. Doe alle ingrediënten behalve de banaan in een kom en roer goed door elkaar.
  4. Doe de banaan erbij en kneed tot een deeg.
  5. Maak van het deeg 12 bolletjes en druk ze plat op een bakplaat.
  6. Bak de koekjes 15 minuten in de oven.

5. Pecankoekjes met amandelmeel en kokosolie

pecan

Recept 5: Pecankoekjes met amandelmeel en kokosolie

Nodig

  • 15 gram kokosmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 tl kaneel
  • 10 gram kokosolie
  • 1/2 banaan
  • 80 gram pecannoten
  • 1 ei

Doen

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe de amandelmeel, kokosmeel en kaneel bij elkaar.
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje. Roer hier het ei door.
  4. Prak de banaan tot een brei.
  5. Doe de banaan, kokosolie en ei door de droge ingrediënten.
  6. Kneed tot een deegbal.
  7. Hak de pecannoten fijn en kneed ze door het deeg.
  8. Verdeel het deeg in 4 à 5 ballen en leg ze op een ingevette bakplaat.
  9. Druk de balletjes plat.
  10. Bak de koeken 15 à 20 minuten in de oven.

Wil jij ook ideeën voor andere lekkere, koolhydraatarme recepten? Bekijk dan eens onze koolhydraatarme tussendoortjes op de website.

Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme koekjes?

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

24 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Sandra

    Hoi receptschrijver, bij de courgette’koekjes’ staat er geen ingredient bij om het beslag te laten binden, zodat je werkelijk pannenkoekjes krijgt in plaats van een onhandelbare smurrie in je koekenpan. 😉 Heb je het recept wel even proefgekookt?
    Ik adviseer i.i.g. het toevoegen van ofwel psyllium vezels/lijnzaad ofwel kikkererwtenmeel. En vergeet het zout niet!

    • Emmely vd Roer

      Hi Sandra,

      Dank voor je feedback. Zelf zorg ik dat ik de koekjes op zo laa mogelijk vuur rustig gaar laat worden. Maar optimaliseren kan altijd. We gaan ermee aan de slag 🙂

Geef een antwoord