Wat is de gouden combinatie om blijvend af te…
- 04 apr 2024
- 3
Wij houden allemaal wel van een (koolhydraatarm) koekje bij de koffie. Maar de ingrediënten die de meeste koekjes bevatten zijn niet altijd even gezond. Maak daarom gewoon je koekjes zelf! Wij hebben een aantal lekkere recepten voor koolhydraatarme koekjes op een rij gezet. Geniet ervan!
Koekjes zijn er in alle soorten en maten. Van de gevulde koek en kletskop tot het speculaasje en de krakeling. Waar ze vroeger bijna uitsluitend werden gebakken door de banketbakker, kun je vandaag de dag in elke supermarkt pakken koek kopen.
En dat voor een heel lage prijs! Daarom is het ook zo verleidelijk om een pakje koek mee te nemen in het winkelmandje als je boodschappen gaat doen. ‘Want die 75 cent maakt toch ook geen verschil?’
De meeste koekjes bestaan uit een combinatie van boter, bloem en suiker… heel veel suiker. Dit maakt de koekjes onweerstaanbaar: smeuïg, vettig en zoet. Smaken waar ons lichaam zich volledig op heeft aangepast en hier zelfs een beetje verslaafd aan is geraakt.
Maar oh, deze ingrediënten zijn niet al te best voor ons lichaam. Bloem en suiker laten je bloedsuikerspiegel onwijs schommelen. Na het eten van deze lekkere koekjes kom je dan al snel, na een energiepiek, in een dal van vermoeidheid, honger en hoofdpijn terecht. Niet fijn! Skip daarom zo veel mogelijk koolhydraatrijk eten.
Natuurlijk snappen we dat je af en toe onweerstaanbare cravings kunt hebben naar koekjes. Maak daarom je koekjes gewoon zelf!
Vervang daarbij bloem, tarwemeel of zelfrijzend bakmeel door amandelmeel of een andere meelsoort op basis van noten en zaden. Amandelmeel is laag aan koolhydraten en suikers en rijk aan eiwitten. Het bevat een stuk minder koolhydraten dan bijvoorbeeld bloem.
Amandelmeel (100 gram)
Koolhydraten: 15,5
Eiwitten: 21,5
Vetten: 51,5
Tarwebloem (100 gram)
Koolhydraten: 69,8
Eiwitten: 11,4
Vetten: 1,5
Door de lage hoeveelheid koolhydraten en grote hoeveelheid eiwitten en vetten, houd je door amandelmeel langer een verzadigd gevoel. Daarnaast is de grote hoeveelheid vitamine E gunstig voor je weerstand en hart.
Daarnaast vervangen wij de grote hoeveelheden suikers in koekjes vaak door een natuurlijke zoetstof. Geraffineerde suikers (rietsuiker, kristalsuiker, siroop etc.) maken je futloos, moe en dik en bevatten geen vitaminen en mineralen. Stop dan ook met deze ongezonde suikers en vervang ze door natuurlijke suikers!
Een natuurlijke suikervervanger is stevia. Wij gebruiken regelmatig enkele druppels stevia als we onze gerechten zoet willen maken. Stevia is afkomstig van de steviaplant en ontzettend zoet, terwijl het geen suikers, koolhydraten en calorieën bevat.
Wil jij jouw koekjes een zoete touch geven? Kies dan voor stevia! De stevia van Greensweet is daarbij een goede oplossing. Hier zit namelijk 100% stevia in. Dit is niet bij alle merken het geval; in sommige stevia zit namelijk slechts 2% stevia (aangevuld met koolhydraten). Let hier dus extra op.
Recept 1: Gezonde Oreo koekjes
Nodig
Doen
Recept 2: Koekjes van courgette en ricotta
Nodig
Doen
Doen
Recept 4: Gezonde koekjes met walnoten
Nodig
Doen
Recept 5: Pecankoekjes met amandelmeel en kokosolie
Nodig
Doen
Wil jij ook ideeën voor andere lekkere, koolhydraatarme recepten? Bekijk dan eens onze koolhydraatarme tussendoortjes op de website.
Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme koekjes?
Kan jij er net zo als ons niet genoeg van krijgen? Ga los op onze recepten voor elk moment van de dag, elke kok en elke keuken! Geniet ervan!
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
24 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelHoi receptschrijver, bij de courgette’koekjes’ staat er geen ingredient bij om het beslag te laten binden, zodat je werkelijk pannenkoekjes krijgt in plaats van een onhandelbare smurrie in je koekenpan. 😉 Heb je het recept wel even proefgekookt?
Ik adviseer i.i.g. het toevoegen van ofwel psyllium vezels/lijnzaad ofwel kikkererwtenmeel. En vergeet het zout niet!
Hi Sandra,
Dank voor je feedback. Zelf zorg ik dat ik de koekjes op zo laa mogelijk vuur rustig gaar laat worden. Maar optimaliseren kan altijd. We gaan ermee aan de slag 🙂