Koolhydraten in fruit: welke soorten passen in een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten in fruit: weet jij welke fruitsoorten je het beste kunt nemen?

 1. Leestijd 6 min
 2. 03 03 2022
Deel dit bericht
Fruit op tafel

Fruit past goed in een koolhydraatarm dieet en gezond voedingspatroon. Het bevat veel goede voedingsstoffen als vitaminen en mineralen en het geeft je een verzadigd gevoel. Ik kan niet ontkennen dat fruit koolhydraten bevat. Er zit wel een verschil tussen de verschillende fruitsoorten. Lees in dit artikel alles over koolhydraten in fruit.

Fruit: koolhydraten, water en vezels

Fruit bestaat voor een groot deel uit koolhydraten, vezels en water. Alle soorten fruit bevatten dus koolhydraten. Wil je helemaal geen koolhydraten eten dan zou je fruit helemaal moeten vermijden.

Maar volg je een koolhydraatarm dieet, waarbij een beperkt inname van koolhydraten best mag? Dan hoef je ook fruit niet helemaal te vermijden. Sterker nog, in fruit zitten belangrijke vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Bovendien zijn de koolhydraten die in fruit zitten namelijk veel beter dan de koolhydraten in koek of snoep. Daarnaast worden de vezels gelijkmatig opgenomen in je lichaam. Je weet wat ze zeggen:

‘An apple a day keeps the doctor away’

Eet gevarieerd

Wist je dat de kleur van je voeding iets zegt over de voedingswaarde? Wil je er zeker van zijn dat je van alles wat binnenkrijgt, ga dan in de supermarkt voor de kleurrijkste boodschappenmand.

>>> Ook handig: onze lijst met 96 boodschappenitems met weinig koolhydraten [gratis print]

Onthouden
Fruit is supergezond en bevat essentiële vitaminen. In een koolhydraatarm dieet kies je voor 200 gram fruit per dag. Kies elke dag een andere vrucht voor een gevarieerd en gebalanceerd menu.

Hoeveel koolhydraten in fruit?

Nu is de ene vrucht de andere niet en sommige passen nu eenmaal beter in een Kha dieet. Wij maakten voor jou een handige lijst van fruitsoorten. Deze is opgedeeld in drie categorieën:

 1. Fruitsoorten met weinig koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit die weinig koolhydraten bevatten. Kies dus vooral fruitsoorten uit deze lijst. Dit zijn vooral rode vruchten. Bijvoorbeeld framboos, voor deze heerlijke ontbijt smoothie.
 2. Fruitsoorten met gemiddeld aantal koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit die een gemiddeld aantal koolhydraten bevatten.
 3. Fruitsoorten met veel koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit veel koolhydraten bevatten. Zoals rabarber en granaatappel. Heerlijk ook in een smoothie, maar probeer van deze categorie zo min mogelijk te eten als je let op je koolhydrateninname.

We laten je nu een indeling zien van het aantal koolhydraten in fruit. Let op: in dit overzicht staat het aantal gram koolhydraten weergegeven per 100 gram van de betreffende vrucht. De lijst vind je onder de afbeelding.

Tabel met koolhydraten in fruit

Avocado1,5 g
Aardbei6,5 g
Meloen7,0 g
Nectarine7,5 g
Bessen7,9 g
Frambozen8 g
Perzik8,7 g
Bramen8,5 g
Sinaasappel9,5 g
Mandarijn10 g
Kiwi10,3 g
Peer11 g
Kersen12 g
Druiven12 g
Appel12 g
Pruimen12 g
Mango12,8 g
Vijgen13 g
Ananas13,5 g
Granaatappel17,5 g
Banaan18,8 g
Passievrucht22,3 g
Dadels31 g
Gedroogde pruimen45 g
Wij gebruiken o.a. de Nederlandse Voedingsmiddelenlijst (NeVo) als bron.

Onthouden
Steenvruchten en rood fruit passen het beste in een koolhydraatarm dieet. Banaan en gedroogde vruchten kan je beter laten staan.

Tips voor het eten van fruit & koolhydraten

 1. Drink fruit nooit (vruchtensappen), maar eet het altijd in vaste vorm. Aan vruchtensappen zijn vaak extra suikers toegevoegd (bron).
 2. Pas de hoeveelheid fruit aan wat bij jou past. Zit je op een streng kha dieet, neem dan een half stuk fruit per dag. Heb je een gematigd koolhydraatarm dieet, neem dan 1 stuk fruit per dag. Als je een normaal kha dieet volgt, neem dan maximaal 2 stuks fruit per dag.
 3. Wil je echt serieus afvallen? Vermijd dan alle slechte koolhydraten. Dit is sowieso beter voor je gezondheid.
 4. Neem fruit uit het seizoen, dat is vaak het lekkerst (en goedkoopst).
 5. Drink je groene smoothies? Het fruit wat je daar in doet, telt wel mee met het aantal stuks fruit per dag. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid fruit, ook in groene smoothies.
 6. Pas op met gedroogd fruit. Hierin zitten vaak veel meer koolhydraten dan in vers fruit.
 7. Over het algemeen bevat rood fruit minder koolhydraten. Dit is wel handig om in je achterhoofd te hebben.
 8. Pas op met bananen, daarin zitten veel koolhydraten.
 9. Avocado’s bevatten echt heel weinig koolhydraten, maar wel veel gezonde vetten.
 10. Wil je koken met fruit? Kan namelijk erg lekker zijn! Zolang je 2 stuks fruit per dag aanhoudt geen probleem ;). Een fruit wat misschien niet bekend is, is jackfruit. Hier maak je de meest heerlijke vlezige vega gerechten mee en is koolhydraatarm.

Zoals je ziet valt er genoeg te genieten van lekker fruit. Nu weet je welke vruchten jij het beste kan pakken voor je lijn en je gezondheid.

Het vervolg

Zoals je ziet valt er genoeg te genieten van lekker fruit. Ook in een koolhydraatarm dieet. We weten uit ervaring dat het overstappen naar een low carb levensstijl soms best even puzzelen is.

Wil je meer zekerheid en niet eindeloos zoeken in de supermarkt? Klik hier voor het koolhydraatarm 50 dagen programma. Niet meer nadenken, gewoon doen en genieten van makkelijk, gezond en ontzettend lekker eten.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

7 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Fatima

  Jammer dat je bij alle info niet uitgegaan wordt van mensen die niet tegen koe melk producten kunnen ,wat er als alternatief dan gebruikt kan worden

 • Anick

  Ik heb het boek ook niet ontvangen enkel toegang tot website vind dit jammer een boek is betzr

 • Riet Busscher

  Op 27 augustus 2018 is via Stichting Mollie Payments € 37,— afgeschreven van mijn rekening voor het boek 50 koolhydraatarme recepten. Het boek nog steeds niet ontvangen.

 • Yvette

  Een idee om de voedingswijzer op je foon de zetten.als je boodschappen gaat doen kan je meteen opzoeken hoe veel khd er in het product zitten. Alle fruitsoorten staan er ook op. Ideaal vind ik het!!

  • Chari

   Is dat een app ? Die vind ik niet op men telefoon… (Be)

Geef een reactie