Koolhydraten in fruit: welke soorten passen in een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten in fruit: weet jij welke fruitsoorten je het beste kunt nemen?

 1. Leestijd 5 min
 2. 01 08 2016
Deel dit bericht
koolhydraten in fruit

Fruit past perfect in een gezond voedingspatroon. Het bevat veel goede voedingsstoffen als vitaminen en mineralen en het geeft je een verzadigd gevoel. Er kan niet ontkend worden dat fruit koolhydraten bevat, maar er zit wel een verschil tussen de verschillende fruitsoorten. Lees in dit artikel alles over koolhydraten in fruit.

Fruit: koolhydraten, water en vezels

Fruit bestaat voor een groot deel uit koolhydraten, vezels en water. Alle soorten fruit bevatten dus koolhydraten. Wil je helemaal geen koolhydraten eten dan zou je fruit helemaal moeten vermijden.

Maar volg je een koolhydraatarm dieet, waarbij een beperkt inname van koolhydraten best mag? Dan hoef je ook fruit niet helemaal te vermijden. Sterker nog, in fruit zitten belangrijke vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Bovendien zijn de koolhydraten die in fruit zitten namelijk veel beter dan de koolhydraten in koek of snoep. Daarnaast worden de vezels gelijkmatig opgenomen in je lichaam. Je weet wat ze zeggen:

‘An apple a day keeps the doctor away’

Eet gevarieerd

Wist je dat de kleur van je voeding iets zegt over de voedingswaarde? Wil je er zeker van zijn dat je van alles wat binnenkrijgt, ga dan in de supermarkt voor de kleurrijkste boodschappenmand.

>>> Ook handig: onze lijst met 96 boodschappenitems met weinig koolhydraten [gratis print]

Onthouden
Fruit is supergezond en bevat essentiële vitaminen. In een koolhydraatarm dieet kies je 1 stuk fruit per dag. Kies elke dag een andere vrucht voor een gevarieerd en gebalanceerd menu.

Hoeveel koolhydraten in fruit?

Nu is de ene vrucht de andere niet en sommige passen nu eenmaal beter in een Kha dieet. Wij maakten voor jou een handige lijst van fruitsoorten. Deze is opgedeeld in drie categorieën:

 1. Fruitsoorten met weinig koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit die weinig koolhydraten bevatten. Kies dus vooral fruitsoorten uit deze lijst. Dit zijn vooral rode vruchten. Bijvoorbeeld framboos, voor deze heerlijke ontbijt smoothie.
 2. Fruitsoorten met gemiddeld aantal koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit die een gemiddeld aantal koolhydraten bevatten.
 3. Fruitsoorten met veel koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit veel koolhydraten bevatten. Zoals rabarber en granaatappel. Heerlijk ook in een smoothie, maar probeer van deze categorie zo min mogelijk te eten als je let op je koolhydrateninname.

We laten je nu een indeling zien van het aantal koolhydraten in fruit. Let op: in dit overzicht staat het aantal gram koolhydraten weergegeven per 100 gram van de betreffende vrucht. De lijst vind je onder de afbeelding.

Tabel met koolhydraten in fruit

Avocado1,5 g
Aardbei6,5 g
Meloen7,0 g
Nectarine7,5 g
Bessen7,9 g
Frambozen8 g
Perzik8,7 g
Bramen8,5 g
Sinaasappel9,5 g
Mandarijn10 g
Kiwi10,3 g
Peer11 g
Kersen12 g
Druiven12 g
Appel12 g
Pruimen12 g
Mango12,8 g
Vijgen13 g
Ananas13,5 g
Granaatappel17,5 g
Banaan18,8 g
Passievrucht22,3 g
Dadels31 g
Gedroogde pruimen45 g
Wij gebruiken o.a. de Nederlandse Voedingsmiddelenlijst (NeVo) als bron.

Onthouden
Steenvruchten en rood fruit passen het beste in een koolhydraatarm dieet. Banaan en gedroogde vruchten kan je beter laten staan.

Tips voor het eten van fruit & koolhydraten

 1. Drink fruit nooit (vruchtensappen), maar eet het altijd in vaste vorm. Aan vruchtensappen zijn vaak extra suikers toegevoegd.
 2. Pas de hoeveelheid fruit aan wat bij jou past. Zit je op een streng kha dieet, neem dan een half stuk fruit per dag. Heb je een gematigd koolhydraatarm dieet, neem dan 1 stuk fruit per dag. Als je een normaal kha dieet volgt, neem dan maximaal 2 stuks fruit per dag.
 3. Wil je echt serieus afvallen? Kies er dan voor om een tijdje helemaal geen fruit te eten. Daarna kun je het rustig weer opbouwen.
 4. Neem fruit uit het seizoen, dat is vaak het lekkerst (en goedkoopst).
 5. Drink je groene smoothies? Het fruit wat je daar in doet, telt wel mee met het aantal stuks fruit per dag. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid fruit, ook in groene smoothies.
 6. Pas op met gedroogd fruit. Hierin zitten vaak veel meer koolhydraten dan in vers fruit.
 7. Over het algemeen bevat rood fruit minder koolhydraten. Dit is wel handig om in je achterhoofd te hebben.
 8. Pas op met bananen, daarin zitten veel koolhydraten.
 9. Avocado’s bevatten echt heel weinig koolhydraten, maar wel veel gezonde vetten.

Zoals je ziet valt er genoeg te genieten van lekker fruit. Nu weet je welke vruchten jij het beste kan pakken voor je lijn en je gezondheid.

Het vervolg

Zoals je ziet valt er genoeg te genieten van lekker fruit. Ook in een koolhydraatarm dieet. We weten uit ervaring dat het overstappen naar een low carb levensstijl soms best even puzzelen is.

Wil je meet zekerheid in de supermarkt? Download dan de gratis boodschappenlijst . Naast fruit gaan we in op groenten, dranken ontbijtgranen. Sla hem op op je telefoon, dat kan je altijd even spieken wat je beter wel/niet in je mandje kan stoppen.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Anick

  Ik heb het boek ook niet ontvangen enkel toegang tot website vind dit jammer een boek is betzr

 • Riet Busscher

  Op 27 augustus 2018 is via Stichting Mollie Payments € 37,— afgeschreven van mijn rekening voor het boek 50 koolhydraatarme recepten. Het boek nog steeds niet ontvangen.

 • Yvette

  Een idee om de voedingswijzer op je foon de zetten.als je boodschappen gaat doen kan je meteen opzoeken hoe veel khd er in het product zitten. Alle fruitsoorten staan er ook op. Ideaal vind ik het!!

Geef een antwoord