HomeArtikelenVoeding10 Gezonde Pannenkoeken. Hét Heerlijke Recept voor een Koolhydraatarm Dieet.
10 Gezonde Pannenkoeken. Hét Heerlijke Recept voor een Koolhydraatarm Dieet.
Hollandse klassiekers in een koolhydraatarm jasje. Heerlijk!
Leestijd 7 min
30 05 2024
Deel dit bericht
Met stroop of met suiker? Als jij een koolhydraatarm dieet volgt is de kans groot dat er een aantal favoriete recepten zijn, die rigoureus uit je arsenaal zijn geschrapt. Niet getreurd. Want deze recepten van Ma voor gezonde pannenkoeken passen zeker in een koolhydraatarm dieet. Echt wel!
De traditionele Hollandse pannenkoek roept bij veel mensen bijzondere herinneringen op. Logeerpartijtjes, een verjaardagsfeestje in de tuin of gewoon een gezellige zondagmiddag.
Het is eigenlijk doodeenvoudig. Het pannenkoeken recept bestaat slechts uit meel, melk en ei. Toch is het bakken tot een ware kunst verheven. Wat voor jou nu de kunst is, is ontdekken hoe je de koolhydraten kunt vervangen die in het meel zitten.
Ben je er klaar voor? Hier komen ze, in willekeurige volgorde, omdat ik niet kan kiezen. onze lekkerste koolhydraatarme pannenkoeken recepten:
1. Hartig recept met boekweit
Wist jij dat het oorspronkelijke recept uit half boekweitmeel en half tarwemeel bestaat. Een beetje terug naar de roots dus met deze pannenkoeken. Maar dan wel met Griekse yoghurt in het beslag.
Oeps, dit is stiekum al mijn favoriet, maar ik zou de rest zeker ook nog bekijken (zoals nummer 6!)
Pannenkoeken ongezond? Niet altijd! Deze pannenkoeken met boekweitmeel kun je gewoon nemen als ontbijt. Eet er wat schijfjes banaan of blauwe bessen bij. Heerlijk!
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Hollands
Trefwoord gezond ontbijt, koolhydraatarm, pannenkoeken met boekweitmeel, snelgerecht
Dit is echt een origineel recept. We gebruikten eerder bloemkool als vervanging voor voedingsmiddelen met veel koolhydraten, zoals pasta en couscous. Dat werkt heel goed vanwege z’n milde smaak. Daarnaast is bloemkool ook nog eens heel gezond. Dit pannenkoeken recept past dus perfect in een koolhydraatarm dieet.
Trek in iets hartigs voor het ontbijt? Met deze bloemkool pannenkoekjes kom je gezond en verzadigd de ochtend door! Makkelijk om te maken en ziet er ook nog eens leuk uit. Heerljik voor de zondag.
Gang Ontbijt
Keuken Hollands
Trefwoord bloemkool pannenkoekjes, koolhydraatarm, ontbijten met groenten, pannenkoek
Snijd op een grote snijplank de lente ui in kleine stukjes. Meng vervolgens in een grote kom de bloemkoolrijst, eieren, lente-ui, kaas, zout en peper. Laat het beslag na het mengen 10 minuten rusten.
Verwarm in grote koekenpan boven een middelhoog vuur 2-3 el boter. Voeg een aantal opscheplepels toe aan de koekenpan en bak de pannenkoekjes (als de pan groot genoeg is meerdere tegelijk) 5 minuten. Draai ze dan voorzichtig om en bak nog eens 5 minuten. Plaats de pannenkoekjes na het bakken op een bord en houd ze warm door het bord af te dekken met aluminiumfolie.
Herhaal stap 2 totdat je beslag op is! Serveer de pannenkoekjes met een lekker sausje erbij als ontbijt of lunch.
Dat dit pannenkoeken recept rijk is aan eiwitten en toevallig een favo is van mijn collega, is leuk. Maar wat dit recept voor mij een winnaar maakt is gesmolten kaas! Kaaspannenkoeken! Jonges, kan een koolhydraatarm dieet nog lekker?
Dit is het favoriete ontbijt-lunch-tussendoor receptje van onze Community koningin Emmely. Klaar in een wip. Heerlijk met Griekse Yoghurt en bessen.
Gang Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Hollands
Trefwoord pannenkoek
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 5 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 15 minutenminuten
Porties 1pannenkoek
calorieën 462kcal
Ingrediënten
100grbanaan
2ei
2tlbakpoeder
25greiwitpoeder
25gr30+ kaasgeraspt
boter
Instructies
Mix alle ingrediënten, behalve de kaas en boter, in een blender tot een egaal beslag. Voor een optimaal resultaat laat je het beslag 30 minuten binden in de koelkast.
Verhit boter in een koekenpan met anti-aanbak laag. Verdeel het beslag gelijkmatig over de pan.
Laat op een middelhoog vuur rustig garen met de deksel op de pan.
Keer de pannenkoek om wanneer deze gestold is aan de bovenkant. Strooi de kaas er overheen en doe de deksel weer op de pan.
Serveer deze heerlijke pannenkoek met gesmolten kaas op een mooi bord. Lekker in combinatie met Griekse yoghurt en blauwe bessen.
Dit recept met courgette valt in dit lijstje een beetje uit de toon, maar is een bekende pannenkoek in ons koolhydraatarme dieet. Het lijkt namelijk iets meer op een groente fritter dan op een klassieker. Waarom staat hij dan in ons lijstje? Omdat hij lekker is. En gezond. En makkelijk. En een perfect bijgerecht is, als een soort rösti. Daarom 🙂
Wring de courgetterasp in een theedoek goed uit. Het meeste sap is nu uit de courgette.
Kluts de eieren in een kom en voeg de courgette, kerriepoeder, zout en peper toe.
Verwarm olijfolie in een koekenpan en maak 2 grote of 4 kleine beslaghoopjes.
Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin.
Tip: optioneel kun je wat geraspte kaas over de pannenkoek strooien voordat je hem omdraait (heerlijk als die kaas even mee bakt). En probeer deze pannenkoek eens met een halve banaan erop.
Voor dit heerlijke recept gebruikten we spelt. Dit heeft andere eigenschappen dan tarwemeel, dus is een betere keuze voor je lichaam. Wel even opletten met deze, want hij bevat wel meer koolhydraten dan je van ons gewend bent.
Houd jij ook zo van pannenkoeken? Maak een lekkere grote stapel speltpannenkoeken. Maak je pannenkoeken met speltmeel en amandelmelk, dat is gezonder dan bloem en koemelk!
De combinatie van kaneel, honing en walnoten is zo weldadig, dat dit recept het niveau van de pannenkoek overstijgt. Dit recept wil je bewaren voor een speciaal moment. Wanneer jij jezelf wilt trakteren op een gezonde lunch die je smaakpapillen doet trillen. Ik hoop dat ik dan bij je in de buurt ben.
Dat pannenkoeken ook in echt gezonde recepten hoort, dat bewijst de spinazie variant. Heerlijke romig en vol goede mineralen en vezel. Met deze pannenkoeken in een koolhydraatarm dieet is het echt verantwoord genieten.
Deze spinazie pannenkoeken zijn heerlijk als voedzame lunch! De havermout zorgt ervoor dat je lang een verzadigd gevoel houdt, waardoor je minder snel de neiging hebt om te snacken. Goed als je wilt afvallen dus!
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Hollands, Westers
Trefwoord koolhydraatarm en vegetarisch, pannenkoeken met havermout, powerfood, snelgerecht
Deze klapper van een pannenkoeken recept sluit eervol onze lijst af. Het beslag bestaat uit cacao met glutenvrij amandelmeel. De cacao nibs zorgen voor een smakelijke bite. Dit wil je toch elk weekend als ontbijt? Kan ook! Er zitten 14 gram koolhydraten in 1 pannenkoekje.
Houd jij ook zo van pannenkoeken? Deze chocolade pannenkoeken kun je met een gerust hart nemen als ontbijtje! Ontzettend lekker en ook nog eens gezond. Wat willen we nog meer?
9. Zomer recept voor Low Carb Crêpes
Deze zomer hebben we deze lijst aangevuld met 2 extra recepten.
Denk braderie, festival of je favoriete bos-bistro. Ma’s recepten duo kwam met dit heerlijke basisrecept voor gezonde en natuurlijk koolhydraatarme pannenkoeken. Excuus, crepes. Dat zijn flinterdunne pannenkoekjes. Met dit recept is dat niet alleen snel en makkelijk, maar natuurlijk ook vooral lekker (met rood fruit bijvoorbeeld).
Basisrecept voor Koolhydraatarme Crêpes met Zomerfruit
Verwen jezelf met deze heerlijke zoete Franse crêpes. Heel gemakkelijk zelf te maken en koolhydraatarm, met kokosmeel in plaats van bloem en een zomerse fruit topping.
Meng de eieren, melk en vanille. Voeg het kokosmeel toe en meng tot een egaal beslag. Laat het een minuutje rusten en indikken. Meng het daarna nog een keer goed door.
Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur. Warm 1/3 van de boter op in de pan en zorg dat het de hele koekenpan bestrijkt. Giet 1/3 van de crêpe-mix in het midden met de pan en strijk uit, zo nodig met een spatel.
Bak de crêpe in ongeveer 2-3 minuten goudbruin. Draai om en gebruik daarbij 1 of 2 spatels. Deze crêpes zijn veel fragieler dan normale pannenkoeken en crêpes, dus voorzichtig! Bak de andere kant 30 seconden. Laat de crêpe uit de pan op een bord glijden.
Bak de volgende twee crêpes. Serveer elke dichtgevouwen crêpe met een halve eetlepel vanille hangop en een halve eetlepel framboos.
Eerlijk is eerlijk, dit zijn eigenlijk geen koolhydraatarme pannenkoeken, maar meer een soort keto pizzaatjes. Maar omdat we je graag verrassen met originele recepten, trakteren we je als klapstuk op dit Duitse klassieke recept, maar dan ik een keto jasje. Eet smakelijk!
Meng in een grote kom de Parmezaanse kaas, roomkaas, amandelmeel, psylliumvezel, ei en een snuf zout en peper tot een deegachtig geheel.
Rol het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een dunne rechthoek van ongeveer 3 mm dik. Leg op een bakplaat, haal de bovenste laag bakpapier van het deeg af en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
Bak het flammkuchen deeg 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekjes goudbruin. Haal de spekjes uit de pan met een schuimspaan.
Voeg de uien toe aan de overgebleven boter in de koekenpan en bak deze glazig in ongeveer 5 minuten. Haal de uien uit de pan en laat het geheel goed afkoelen.
Meng de crème fraîche door de afgekoelde uien. Bestrijk de gebakken flammkuchen bodem met de ui-crème fraîche mix en bestrooi met de spekjes.
Bak de flammkuchen nogmaals tot deze knapperig en goudbruin is (6-8 minuten).
Serveer de flammkuchen. Heerlijk in combinatie met een frisse groene salade!
Voordat ik je loslaat in ons pannenkoekenpretpark, wil ik je eerst graag wat tips meegeven. Je zal ontdekken dat het beslag van deze pannenkoeken vaak een andere samenstelling heeft dan je misschien gewend bent.
Wanneer je een van deze recepten gaat maken, hoef je niet verbaasd te zijn dat het wat dikker is dan anders.
Zeker de koolhydraatarme pannenkoeken die banaan gebruiken als vervanging voor het meel, zullen wat dikker worden. Eerder als een American pancake. Hierbij onze tips voor jouw optimale pancake!
Gebruik een beetje bakpoeder, voor een extra fluffy resultaat. Laat het beslag bij voorkeur 30 minuten in de koelkast staan voor je het gebruikt. Gebruik een goede pan met anti-aanbaklaag.
Houd de pannenkoeken klein. Dan bakt beter en zo heb je er meer 😉
Bak langzaam op een middel-laag vuur.
Dek tijdens het bakken af met een deksel, zo gaart hij goed door.
Draai de pannenkoek pas om als de bovenkant droog begint te worden en gebruik de dunste spatel die je hebt.
Als bij het draaien beslag vanaf glijdt, leg je de pannenkoek er weer bovenop.
Dit waren ze, onze lekkerste gezonde koolhydraatarme pannenkoeken recepten voor in een low carb dieet. Zit jij net als ik te likkebaarden achter je scherm? Vergeet dan vooral deze post niet te delen met je vriendinnen.
Ze zullen je eeuwig dankbaar zijn.
Beoordeel dit artikel!
Slecht artikelSuper artikel
Bedankt voor je beoordeling. Fijn dat je het artikel waardeert. Deel het artikel aub door op onderstaande buttons te klikken. Dankjewel :)
Zou je ons kunnen vertellen wat er beter kan?
Kim Findhammer
Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.
Deel dit bericht
Je eerste stap naar een blijvend slank figuur
11 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
L. van Daalen
Waar koop ik griekse yoghurt? Ben allen supermarkten en marokkaanse en Turkse winkels afgelopen. Overal yoghurt griekse stijl, maar is dus echt geen griekse yoghurt. Strooien zand in de ogen met de woordjes griekse stijl. Heb in mijn woonplaats geen winkel gevonden waar ze echte griekse yoghurt verkopen.
11 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelWaar koop ik griekse yoghurt? Ben allen supermarkten en marokkaanse en Turkse winkels afgelopen. Overal yoghurt griekse stijl, maar is dus echt geen griekse yoghurt. Strooien zand in de ogen met de woordjes griekse stijl. Heb in mijn woonplaats geen winkel gevonden waar ze echte griekse yoghurt verkopen.
Je mag de Griekse stijl yoghurt gebruiken, dat is helemaal prima!