Tips
Crêpes zijn een traditionele Franse lekkernij. Wij leggen je precies uit wat er inzit en geven je nog eens drie creatieve ideeën voor het zomerse beleggen van crêpes. Oelala…
Wat zijn crêpes?
Crêpes komen van oorsprong uit Frankrijk. Daar worden ze als street food verkocht. Op vele straathoeken in Parijs kun je een crêpe bestellen, die wordt belegd met bijvoorbeeld chocolade en fruit. Crêpes worden zo dun uitgestreken en gebakken, dat je er, naar zeggen, een krant doorheen kan lezen.
Dat is naar alle waarschijnlijkheid een Franse krant, want de Nederlandse krant konden we door deze crêpes van ons niet lezen. Zulke flinterdunne crêpes zijn dan ook voorbehouden aan professionele koks, dus wij thuiskoks maken als het ware dunne pannenkoeken.
Wat is het verschil tussen een crêpe en een pannenkoek?
Een crêpe is een Franse naam voor dunne pannekoek. Veel verschil zit er tussen het recept voor een crêpe en het recept voor een pannenkoek niet, alhoewel over het algemeen de Franse variant zoet belegd is en wij hier nogal van een hartige pannenkoek houden, met kaas en spek bijvoorbeeld.
Hoe maak je koolhydraatarme crêpes?
Net zoals pannenkoeken-beslag bestaat het beslag van crêpes uit bloem, eieren en melk. Om een koolhydraatarme crêpe te maken, hebben we de bloem vervangen met kokosmeel.
Kokosmeel is hét alternatief voor bloem in baksels. Zo hebben het al wel eens eerder gebruikt om pepernoten te bakken en wentelteefjes te maken. Eigenlijk is het geen meel, maar kokosrasp zo fijn vermalen dat het de textuur van traditionele meel aanneemt. Doordat het geen echt meel is en dus ook geen gluten bevat reageert het ook anders als het wordt gebakken. Vandaar dat deze crêpes over het algemeen wat fragieler zijn. Voorzichtig dus met het omdraaien!
Daarentegen bevat kokosmeel wel heel veel gezonde vezels en is het heel goed voor de stoelgang. Last van verstopping? Een lepeltje kokosmeel in je dagelijkse smoothie doet wonderen.
Waarmee beleggen?
In dit recept maken we gebruik van heerlijk frisse vanille hangop en frambozen. Maar ook de volgende toppings toveren jouw crêpe om tot een smuldessert:
- Een halve eetlepel mascarpone en een theelepel pistachenoten. Extra lekker als je de pistachenoten van tevoren ongeveer 10 minuten in de oven roostert.
- Bestrijk voordat je de crêpes dichtvouwt de binnenkant met gepureerde banaan (een halve banaan per crêpe) en bestrooi daarna met geroosterde pecannoten. Heerlijk!
Gezond recept voor Crêpes Suzette
Dit is een gezonde en minder vette versie van de beroemde Crêpes Suzette:
- Beleg je pannenkoekje met een halve eetlepel crème fraîche en een halve sinaasappel in partjes.
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.