De schildklier speelt een kernrol in de stofwisseling en…
- 30 apr 2024
- 32
Doorbreek vandaag de vicieuze cirkel zorgt voor een constant hongergevoel.
Het voelt niet eerlijk! Je doet je stinkende best om niet te veel te eten. Maar je hebt altijd honger. Wat nu? Misschien heb je wel last van leptine resistentie. . .
In deze post lees je alles wat je moet weten over het verzadigingshormoon en over resistentie. Dit is een vicieuze cirkel die jouw gewicht kan beïnvloeden. Gelukkig kan je die cirkel doorbreken!
Waarom is het doorbreken van die cirkel is belangrijk? Dat is dezelfde vraag als: ‘Hoe kun je op gewicht blijven na een succesvol dieet waarmee je je streefgewicht bereikt hebt?’
Als eerste is de balans tussen het verzadigings- en hongerhormoon leptine en ghreline essentieël om afscheid te kunnen nemen van het eeuwige jojo-en.
Dit bereik je door je dieet niet te zien als een tijdelijke oplossing, maar als een aanpassing die je je leven lang kunt volhouden. (Daarom geloven we ook heilig in koolhydraatarm eten als gezonde levensstijl.)
Het jojo-effect is welbekend en het is een behoorlijk frustrend fenomeen. Maar hoe werkt het jojo-effect eigenlijk? Enerzijds is het zo dat als je op de lange termijn minder eet dan je eigenlijk nodig hebt voor het basis metabolisme, het lichaam reageert door meer hongersignalen af te geven.
Hierdoor is het moeilijk om jezelf in te houden en niet te overeten. Je lijf schreeuwt letterlijk om voedsel! Anderzijds werkt het ook zo dat als je meer eet dan je dagelijks nodig hebt, het lichaam minder goed op de verzadigingssignalen gaat reageren. Het resultaat is dat je niet meer goed voelt wanneer je vol zit en dus makkelijker nóg meer eet. Het jojo-effect is daarom een negatieve vicieuze cirkel.
Goed nieuws! Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken. Voordat we uitleggen hoe je dit doet, vertellen we je eerst iets meer over honger. Je moet begrijpen hoe jouw lichaam de signalen doorstuurt die je vertellen of je honger hebt of vol zit. De boodschappepers die deze signalen overbrengen heten hormonen. En voor het hongergevoel in jouw maag zijn dat dus de hormonen leptine en ghreline.
Leptine is een verzadigingshormoon dat in de vetcellen wordt gemaakt. Het geeft de boodschap door aan je hersenen: `stop maar met eten, je bent verzadigd´.
Het hormoon heeft een sterk samenwerkingscontract met het honger-hormoon ghreline. Greline vertelt je hersenen ´er is niet genoeg brandstof in het lichaam, ga iets eten´.
Je hebt dus een verzadigingshormoon en een hongerhormoon. Het verschil tussen die twee kun je makkelijk onthouden door te denken aan het knorrende geluid bij een lege maag: ´grrrrr´ van ghreline; hongerhormoon.
Gedurende de dag schommelen de twee hormonen en wisselen ze elkaar af. Na een maaltijd maken je vetcellen leptine aan om je te vertellen dat je vol zit. Even later neemt ghreline het over en vertelt je dat er weer eten in moet.
Dit is een gezonde schommeling. Toch werkt de samenwerking tussen de 2 hormonen niet altijd even soepel. Veel diëten, een ongezonde levensstijl en overgewicht zorgen voor een hormonale disbalans, door bijvoorbeeld leptine resistentie.
Bij een leptine resistentie is je lichaam ongevoelig voor het signaal wat het hormoon probeert af te geven. Hierdoor kunnen je hersenen niet horen wanneer je verzadigd bent. Resistentie ontstaat door overgewicht of door gewichtsschommelingen.
Maar ook veel sterk bewerkt voedsel kan er voor zorgen dat ook slanke mensen leptineresistent raken.
Hierdoor zijn de cellen dus ongevoelig geworden voor de signalen van leptine. Ze zijn als het ware ´doof´ en luisteren niet meer. Je ervaart een constante honger terwijl je lichaam genoeg voedingsstoffen heeft binnen gekregen.
Leptine resistentie resulteert in een hormonale disbalans. Eet je net zoveel als je dagelijks nodig hebt, maar heb je toch een constant hongergevoel in je maag? En kun je eten echt niet weerstaan? Dan zou het kunnen dat je resistent bent geworden voor leptine.
De eerste functie van leptine is dus het reguleren van je gevoel van verzadiging. Een tweede functie van leptine is het opslaan van vet in de vetcellen.
Door leptineresistentie vertelt leptine je lichaam om meer vet op te slaan. Hierdoor kom je aan. En hoe meer je aan komt, des te meer leptine je lichaam zal aanmaken -waardoor je lichaam er door de ongevoeligheid niet meer op kan reageren. Het resultaat: nog meer eten en nog meer aankomen.
Dit is schokkend nieuws! Een veel gemaakte vergissing in posts over leptine en afvallen is dat je vetcellen zou kunnen verbranden. Het beeld bestaat dat je vetcellen kan verliezen en daarmee afvalt. Dit is echter niet correct. Hoe zit dit?
Vanaf de pubertijd staat het aantal vetcellen in je lichaam vast. Deze vetcellen kunnen wel groter of kleiner worden, bijvoorbeeld als je aankomt of afvalt. De enige uitzondering is wanneer er sprake is van een extreme gewichtstoename in een korte tijd. Dan kunnen er soms vetcellen bijkomen. In principe komen er dus niet meer vetcellen bij als je aankomt, wel worden ze groter. En leptine speel hier een grote rol in.
Laat ik beginnen bij het goede nieuws; Leptineresistentie is omkeerbaar. Dat betekent dat je dit zelf kan doen zonder medicatie! Daarover later meer. Eerst wil ik je vertellen hoe je eigenlijk resistent wordt voor het verzadigingshormoon leptine.
Dit zijn de wetenschappelijk onderbouwde oorzaken van leptineresistentie:
Het klinkt als een wondermiddel; een pilletje of supplement om je sneller vol te laten voelen. Toch raden we het je af te gebruiken. De voornaamste reden is dat het erg moeilijk is om vast te stellen of je resistent bent voor leptine. Leptineresistentie en een tekort aan leptine hebben hetzelfde effect: je hebt constant honger. Als je leptine bij zou slikken terwijl je leptineresistent bent, dan neem je een groot risico om de vicieuze circel te versterken; meer leptine bovenop leptineresistentie zorgt dat je meer vet zal opslaan en meer vet zorgt vervolgens voor nog meer leptine waar je lichaam niet op reageert. Ofterwijl, nóg meer honger en nog meer gewicht. Een echte no-go dus.
(Bron)
Geen quickfix dus, maar je kan zelf vandaag al aan de slag om je cellen gevoeliger te maken voor leptine. Deze tips helpen je hormoonbalans te herstellen:
Tip: Het aanpassen van gewoontes kost tijd en wilskracht. We schreven eerder over het volhouden van goede voornemens. Deze 5 stappen naar succes zijn ook hier van toepassing.
Je kan leptineresistentie omkeren door minder bewerkte voeding en verzadigd vet te eten en meer vezels. Bekijk daarom ons 50 dagen programma en zie hoe ook jij je leven om kan gooien.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
1 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelKoolhydraat arm is net zo moeilijk vol te houden dan een ander dieet/ levensstijl. En veel werk. Tegenwoordig krijg je bloemkool rijst en brokkolï rijst etc. Maar is peper duur.