Bewezen effectieve detox drankjes die je zelf kan maken

 1. Leestijd 6 min
 2. 15 03 2016
Deel dit bericht
detox drink

Het is erg belangrijk dat je goed blijft drinken als je aan het vasten of detoxen bent. Zo kan het drinken van water helpen je lichaam te zuiveren. Maar er zijn ook andere detox drankjes die ontgiftend werken. Begin de dag bijvoorbeeld met een glas citroenwater, maak je eigen detox thee of drink een paar dagen enkel detox smoothies!

Detox drankjes met citroen

Een echte detox klassieker is een glas warm water met citroen. Citroen helpt bij het verteren van het voedsel in je lichaam en stimuleert de stofwisseling. De vitamine C in citroenen ondersteunt het immuunsysteem en reinigt de lever. Dit zorgt ervoor dat gifstoffen in je lichaam worden afgevoerd. En dat werkt niet alleen reinigend voor de ‘binnenkant’, je ziet het ook aan de buitenkant: je krijgt er namelijk een gladde en zuivere huid van!

Begin je dag dus met een glas warm water met het sap van een halve citroen. Zorg dat het water niet te heet, maar zeker ook niet te koud is. Voor koud water moet het lichaam namelijk meer moeite doen, wat ten koste gaat van je energie.

Wat zijn de voordelen van het drinken van water met citroen?

 • Citroenwater gaat de ophoping van bacteriën tegen.
 • Het is erg goed voor je spijsvertering.
 • Je stofwisseling wordt gestimuleerd.
 • De antioxidant vitamine C versterkt je immuunsysteem, zorgt voor een betere weerstand en reinigt de lever
 • Het reinigen van de lever heeft invloed op de huid: die ziet er weer stralend uit.

Neem je citroenwater bij voorkeur op een nuchtere maag. Zo leg je een goede basis en kun je de dag fris beginnen.

Detox smoothies

Smoothies bestaan uit groenten en fruit, wat een perfecte combinatie is. Je krijgt op een snelle manier de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen en daarmee veel goede voedingsstoffen. Daarnaast geven de smoothies je veel energie!

Je kunt ervoor kiezen om een aantal dagen lang te detoxen met smoothies, zoals ik dat zelf heb gedaan in mijn groente smoothie dieet. Maar je kunt ook een dag vasten afwisselend houden door op die dag groene smoothies te drinken.

In principe kun je heel veel verwerken in je smoothies, maar sommige groente- en fruitsoorten hebben een betere reinigende werking dan andere:

 • Detox fruit: vooral citrusfruit is erg geschikt om in je smoothies te verwerken, omdat dit fruit veel vitamine C bevat. Denk aan citroen, limoen, mandarijn, sinaasappel en grapefruit.
 • Detox groente: kies voornamelijk voor groene groenten, zoals spinazie, broccoli, boerenkool, rucola, sla en komkommer.
 • Andere ingrediënten: verder kun je waterkers, kokoswater, munt en chiazaad heel goed verwerken in je smoothie.

Ben je op zoek naar lekkere smoothie recept? Probeer dan eens deze detox smoothie met spinazie en citroen! Of deze Echinacea smoothie om van je keelpijn af te komen!

Warme drankjes: thee

Naast de detox drankjes citroenwater en smoothies, is ook detox thee erg geschikt om je lichaam te zuiveren. Detox thee is een thee dat bestaat uit veel kruiden en specerijen en is te koop in verscheidene reformwinkels.

Voordelen van detox thee:

 • Het bevat veel antioxidanten. Die antioxidanten werken ontgiftend voor je lever en beschermen je lichaam.
 • Het helpt je lichaam de afvalstoffen af te voeren.
 • Detox thee stimuleert de vetverbranding.
 • Door de vele kruiden geeft detox thee je energie. Drink je in de ochtend een kopje thee, dan heb je hier de hele dag profijt van.
 • Of ontgift je lichaam met groene thee.

Je kunt speciale detox thee kopen, maar groene thee, witte thee en kruidenthee zijn ook detox drankjes en volstaan erg goed! Deze bevatten namelijk ook stoffen die zuiverend en ontgiftend werken.

Let op: een te veel aan de stoffen die ontgiftend werken kan gevaarlijk zijn. Varieer daarom af en toe in theesoorten en kijk of de stoffen in de thee samen kunnen met eventuele medicijnen die je op dat moment slikt.

Wil je liever je eigen detox thee maken? Dat kan! Probeer eens deze thee met gember, citroen en steranijs. (Of probeer deze gember thee eens!)

Ingrediënten

 • 3 plakjes gember
 • 2 steranijs
 • Citroensap (van een halve citroen)
 • Honing (theelepel)
 • Gekookt water

Bereiding

Doe de gember, steranijs en citroensap in een mok. Voeg hier gekookt water aan toe en laat goed intrekken. Zo kunnen de smaken goed loskomen. Doe er tenslotte de honing bij.

Conclusie

Er zijn dus verschillende detox drankjes die je kunt nemen als je je lichaam wilt zuiveren. Begin de dag met een glas warm water met citroen, drink je zelfgemaakte detox thee als je een dag aan het vasten bent of neem een week lang groene smoothies.

Probeer een goede balans te vinden in je dieet en sla nergens in door. Water met citroen werkt reinigend, maar het is niet genoeg om van te leven. Het is dus belangrijk om daarnaast gezond (en koolhydraatarm) te blijven eten.

Wil je een week lang detoxen met groene smoothies? Luister dan naar je lichaam en weet wanneer het te veel wordt. Want alleen dan is het detoxen het meest effectief!

Na deze detox drankjes nog even verder lezen? Lees deze 11 tips om je lichaam te ontgiften!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • marieke

  Hoi niels boseman
  het gaat wel goed met afvallen
  ik lus geen olijven wat mag ik daar voor gebruik
  Goedjes marieke

  • Niels Bosman

   Hoi Marieke, thanks voor je reactie. Je mag de olijven gewoon vervangen voor een ander tussendoortje naar keuze. De tussendoortjes uit het KHA 50 dagen programma zijn allemaal KHA, dus je kunt gewoon zelf kiezen 🙂

Geef een antwoord