Begonnen met afvallen? Zo houd je motivatie tijdens je dieet!

 1. Leestijd 11 min
 2. 02 08 2019
Deel dit bericht
motivatie bij afvallen

Met volle moed begin je aan een gezonde levensstijl, maar het is niet altijd gemakkelijk om voortdurend gemotiveerd te blijven. Om je een duwtje in de rug te geven, zetten we hieronder een aantal tips op een rij zodat jij er weer met nieuwe energie voor wilt gaan! Zo houd je motivatie tijdens je dieet!

Focus je niet teveel op de weegschaal

Het cijfer op de weegschaal geeft je een goed idee van hoe ver je al staat bij het afslanken, maar het zegt daarom niet alles. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel je weegt zoals de hoeveelheid water die je die dag hebt gedronken of je ongesteld bent, hoeveel zout je die dag hebt gegeten of je spiermassa die aan het toenemen is omdat je meer beweegt. Ieder lichaam is uniek en het is een natuurlijk proces dat je lichaam niet elke dag hetzelfde weegt.

Laat je eigenwaarde dus niet afhangen van je gewicht. Zo verlies je motivatie tijdens je dieet. Het is bijvoorbeeld beter om je slechts één keer per week te wegen en niet elke dag. Als je je elke dag gaat wegen, is het goed mogelijk dat je je motivatie tijdelijk verliest. Ga één keer per week op de weegschaal staan en doe dit op een vast moment in de week. Op die manier kun je zien of je op lange termijn resultaat boekt.

Ga niet te vaak op die weegschaal staan!

Stel realistische doelen voor jezelf

Als je graag zo snel mogelijk wilt afvallen, ben je soms geneigd om onrealistische doelen te stellen. Je wilt dan bijvoorbeeld niets liever dan 20 kilo in één maand afvallen, maar de kans dat dit effectief lukt is heel klein. Een goed voornemen volhouden door onrealistische doelen te stellen is niet aan te raden.

Een veel betere manier om gemotiveerd te blijven is om het stap per stap te bekijken. Stel jezelf kleine doelen en als je die behaald hebt, kun je weer een stap verder gaan. Afvallen volhouden is eigenlijk zoals een marathon lopen. Het kost wat tijd en doorzettingsvermogen. Dit bouw je geleidelijk aan op en dan pas zul je voordelen ervaren.

Begin dus klein door bijvoorbeeld elke dag een extra glas water te drinken in plaats van frisdrank. Op die manier bouw je nieuwe gewoontes op die je op lange termijn kan volhouden.

Wat ook heel motiverend werkt is een afvinklijstje. Hier bestaan tegenwoordig zelfs apps voor. Heb je voldoende water gedronken, gezond ontbeten, een wandeling gemaakt of voldoende groenten gegeten? Vink deze kleine prestaties dan af. Dit geeft je elke dag opnieuw een momentje van voldoening. Hier lees je nog 20 tips voor eenvoudige vinken op je lijst.

Lukt het afvallen? Beloon jezelf!

Jezelf regelmatig belonen voor je successen is een leuke manier om gemotiveerd te blijven. Als er een beloning in het vooruitzicht ligt, wil je immers nog meer je best doen en kun je des te meer genieten van de beloning. Kies een beloning die in lijn ligt met je prestaties. Heb je bijvoorbeeld een kledingmaat verloren, koop dan die jurk die je zo graag wilt. Als je spieren pijn doen van het sporten, beloon jezelf dan met een heerlijke massage.

Door jezelf te belonen, sta je even stil bij wat je al bereikt hebt en dat werkt ook motiverend. Deel je successen met de mensen om je heen en geniet van je resultaten.

Wees lief voor jezelf, vooral tijdens het dieet

Veel mensen beginnen met een alles-of-niets houding aan hun dieet. Van zodra een bepaald doel dan niet gehaald wordt, geven ze het al snel helemaal op. Kleine terugvallen en tegenslagen zijn bijna onvermijdelijk en maken gewoon een deel uit van het proces. Dit betekent niet dat je daarom meteen de handdoek in de ring moet gooien.

Wees lief voor jezelf. Niemand is perfect en iedereen moet zijn eigen weg vinden op het pad naar een gezonde levensstijl. Het is normaal dat niet alles meteen van een leien dakje loopt. Vergeef jezelf dus als je niet kon weerstaan aan die suikerrijke maaltijd. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe mogelijkheden. Je hoeft trouwens niet al je favoriete voedsel op te geven als je op dieet bent. Wat dacht je van deze heerlijke gezonde snacks?

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt

Een goede nachtrust is essentieel als je wilt afvallen. Als je moe bent, voel je je minder gemotiveerd en wordt het moeilijker om je emoties onder controle te houden. De kans is dan veel groter dat je impulsief dingen gaat eten die niet in lijn zijn met je dieet en dat je hier later spijt van krijgt.

Ga dus op tijd naar bed en zorg ervoor dat je 7 à 8 uur slaap per nacht hebt. Het eenvoudigste is dat je een bepaalde routine aanhoudt waarbij je elke dag op hetzelfde uur gaat slapen en elke ochtend op hetzelfde tijdstip weer opstaat. Wijk hier ook in het weekend niet teveel van af. Je zult merken dat voldoende slaap wonderen doet voor je dieet. Je lichaam krijgt immers de tijd om te herstellen en vet te verbranden en jij voelt je helemaal uitgerust om met positieve energie aan je dag te beginnen.

Zorg voor voldoende afwisseling in je dieet

Als je elke week hetzelfde eet en dezelfde dingen doet, wordt het al snel een sleur en dat is niet de bedoeling. Een dieet volhouden hoeft helemaal niet saai te zijn. Je ontdekt namelijk nieuwe gerechten en een nieuwe, gezondere manier van leven.

Probeer dus zoveel mogelijk nieuwe dingen uit. Dit kunnen lekkere gezonde recepten zijn of een bepaalde sport die je nog niet kende. Praat ook met andere mensen die misschien goede ideeën hebben. Vernieuwing werkt namelijk enorm motiverend.

Het internet staat bol van sites met tips en recepten. Maar niet zo leuk als de onze natuurlijk 😉

Observeer je gedachten

Vaak zien mensen die een dieet volhouden alleen maar beperkingen. Ze mogen van allerlei dingen niet meer en maken daar een flink negatief gebeuren van. Als je het zo aanpakt, werkt dit enorm demotiverend en zul je al snel aan opgeven denken.

Probeer het positief te bekijken. Je bent aan een gezonder leven voor jezelf aan het werken en dat gaat steeds beter. Je eet gezonder en voedzamer en je voelt je langzaamaan fitter. Observeer overdag eens de gedachten die door je hoofd gaan. Zijn ze positief of negatief? Indien je merkt dat je vaak negatief denkt, probeer deze negatieve gedachten dan om te buigen naar iets positiefs.

Hier vind je extra motivatie bij afvallen

Laat iedereen meedoen

Wil jij motivatie om af te vallen, houd het dan niet voor jezelf. Deel het met je naaste familie, vrienden, collega’s, de kassière van de supermarkt.. Misschien schaam je je in het begin nog een beetje – je hebt immers wat overtollige kilo’s die anderen misschien niet hebben – maar probeer dat los te laten.

Je zult zien dat je enorm veel steun krijgt als mensen ook daadwerkelijk weten waar je mee bezig bent. En het is veel fijner om respectvolle blikken te krijgen dan verbaasde blikken, als je bedankt voor het ‘traditionele’ stukje taart op verjaardagen.

Maak er een spel van

Wat is er leuker dan kilo’s kwijtraken? Dat werkt motiverend! Keer je niet tegen het afvallen, maar maak het onderdeel van je leven. Maak er gewoon een spel van! Er zijn genoeg sportapps op de markt om je eigen sportgoals bij te houden, of om precies te zien hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Of maak er een wedstrijd met jezelf van om elke week weer heerlijke en gezonde recepten te vinden en uit te proberen. Kortom: omarm het afvallen.

Zoek een maatje om afslank ervaringen mee te delen

Samen afvallen werkt beter

Afvallen volhouden terwijl je gezin of je vrienden hier niet mee bezig zijn, kan soms wat moeite kosten. Als je je ervaringen kunt delen met iemand die net hetzelfde wilt bereiken als jij, kan dit een groot verschil maken in je kans op slagen. Je kunt bijvoorbeeld samen bepaalde doelen afspreken en elkaar motiveren op dagen dat het minder goed gaat. De kans is dan aanzienlijk kleiner dat je je niet aan je dieet houdt of dat je een training zult overslaan. Je weet namelijk dat je maatje in hetzelfde schuitje zit en dat jullie allebei resultaten willen boeken.

Heb je geen persoon in je directe omgeving die je kan steunen? Sluit je dan online aan bij een community zoals onze Samen Slank Community. Je komt dan in contact met allemaal mensen die je kunnen steunen tijdens het afvallen door activiteiten, resultaten en ervaringen met elkaar te delen. Op die manier blijft je geïnspireerd en geeft je elkaar een motivatie bij het afvallen.

Betaal per maand, voor wekelijkse menu’s en dagelijkse support

Stop met uitstellen

Die goede mindset begint NU. Afvallen begint NU. Zoek je te vergeefs naar motivatie? Spookt het al weken door je hoofd dat je eigenlijk wel wat kilo’s kwijt wilt? Of baal je er nu al een tijdje van dat je broek niet meer zo goed past? Dan is het nu tijd om daar wat aan te doen.

Hoe je ook gaat beginnen – direct volledig koolhydraatarm eten, eerst alleen snoepgoed laten staan of allereerst minder brood eten – het is belangrijk dat je vandaag nog begint. Heb je ietsje meer houvast nodig? Ontdek hoe deze 5 stappen het nog makkelijker maken om te beginnen met afvallen!

Aan uitstellen heeft niemand wat! GO YOU!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Joke van Buren

  Graag zou ik willen weten wat voor lichamelijke klachten je kan hebben met afvallen. Dit is de 3e dag maar best moe. Heeft dat met afkicken te maken?

  Ik was daarop na zoek maar kan niks vinden op jullie site.

  Mvg

  Joke van Buren

  • Niels Bosman

   Het is niet ongebruikelijk dat er de eerste dagen vermoeidheid optreedt. Dit kan te maken hebben met de veranderingen in het voedingspatroon.
   Misschien is het voor interessant om onderstaand artikel over aanvullende voedingssupplementen eens te lezen. Hierin worden ook een aantal supplementen genoemd die je kunnen ondersteunen bij vermoeidheid.

   Deze 7 supplementen zijn geschikt bij een koolhydraatarm dieet

Geef een reactie