"Niet de deur uit zonder ontbijt!" Ik hoor het…
- 12 mrt 2024
- 4
Pers jij als dagelijks bleekselderij sap bij het ontbijt? Hier lees je waarom dat een goed idee is.
De bleekselderij is de vlaggenstok van de diëtiek. Niet geholpen door clichés in de media, waarin lijnende dames een rauwe stengel wegknagen, laten veel hobbykoks de selderij soms links liggen.
En dat is zonde.
Deze beroemde stengel-groente heeft een unieke smaak. Samen met zijn vrienden wortel en ui vormt hij de basis van de wereldberoemde Bolognesesaus. En nog belangrijker; bleekselderij is supergezond!
Van de bleekselderij worden vooral de stengels gegeten. Rauwe vormt het een knapperige en frisse toevoeging voor een gezonde salade. Het is dan wel prettig om dikke nerven met een mesje van de stengel af te trekken. De stengel én het blad zijn een kruidige toevoeging in een groentebouillon. Rauw is het blad niet eetbaar.
Bleekselderij wordt ook als gezonde snack geserveerd en voor de fijnproevers gevuld met paté of kruidige roomkaas. Wie echt een dagelijkse boost wil, waagt zich aan de Beekselderij-sap.
Bleekselderij / Selderij / Witte Selder.
Familie van de wortel. De stengel en bladeren worden rauw of gaar gegeten.
Niet verwarren met de blad- of snijselderij, waarvan alleen het blad wordt gegeten.
Let bij het kopen op stevige stengels en fris heldergroen blad.
De groente wordt aangeboden in een open zak, waardoor je de groente goed kan inspecteren.
En slechte geur of bruine spikkels op het blad verraden dat hij niet zo meer vers is.
De Nederlandse bleekselderij is van mei t/m november volop verkrijgbaar.
De rest van het jaar koop je bleekselderij van Spaanse en Israëlische bodem.
De knapperige stengels bevatten weinig calorieën en is daarnaast ook nog eens bijzonder gezond. Of je wilt afvallen of niet, deze bijzondere groente met haar typische smaak past in een bewuste levensstijl.
Selderij of bleekselderij snijden begint met het verwijderen van de wortel. De witte onderkant van de struik, met de fijne worteldeeltjes snijd je weg. De stengels en het blad van de selderij kan je nu goed schoonmaken.
Je kan de nerven van de buitenkant van de stengels snijden of schaven. Hierdoor wordt de selderij minder stevig en overheersend. De stengels hak je in blokjes (voor sauzen en soep) of plakjes (voor frisse salade). Ook het blad hak je fijn.
In Europa werd bleekselderij voor het eerst in het wild gevonden in landen rond de Middellandse zee. Er is vastgesteld dat deze superfood al in 850 voor Christus gebruikt werd, al heette het toen waarschijnlijk geen superfood. Het werd gevonden in moerassig gebied en land rivieroevers. Waarschijnlijk waren het de Italianen die als eerste de wilde bleekselderij temde en haar in de tuin verbouwde.
Bleekselderij is één van de meest geroemde natuurlijke superfoods van dit moment. Op Instagram zijn bijna 950K berichten met #celery te zien en #celeryjuice telt er zo’n 133K.
Waar heeft deze eenvoudig te maken sap haar sterrenstatus aan te danken? Ten eerste, het is een eenvoudige ochtend sap om te maken.
Ten tweede, volgens Medical Medium Anthony William -geestesvader van deze trend, bezit bleekselderijsap krachtige genezende eigenschappen. Dit leidt tot bij veel ‘juicers’ onder meer tot verbeterde spijsvertering, gezonde huid, goede energie, gewichtsverlies en een meer stabiele en scherpe staat van zijn.
Er zijn getuigenissen van mensen die verklaren genezen te zijn van ziekten zoals psoriasis, acne, chronische vermoeidheid, allergieën en auto-immuunziekte. Om er een paar te noemen.
Energie | 17 kcal | Energie | 75 kj |
Koolh. | 3,5 gr | Vet | 0,1 gr |
Eiwit | 0,7 gr | Suikers | 0,0 gr |
Vit. A | 0,50 mg | Vit. B11 | 12 µg |
Vit. B1 | 0,07 mg | Vit. B12 | 0 µg |
Vit B2 | 0,10 mg | Vit. C | 30 mg |
Natrium | 140 mg | IJzer | 0,4 mg |
Kalium | 400 mg | Magnesi. | 10 mg |
Calcium | 80 mg | Koper | 0,01mg |
Fosfor | 40 mg | Zink | 0,10 |
De voedingswaarden per 100 gram.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelIk maak elke dag een salade met diverse soorten sla b.v rucola en een tomaat gesneden , daarbij voeg ik twee champignons en een stengel bleekselderij ook wat komkommer en wat azijn dit om af te vallen maar ik merk er nog niets van dus wat doe ik niet goed graag wil ik wat kilo`s kwijt op mijn oudere leeftijd
Het hangt er ook van af wat je de rest van de dag eet. Als je meer advies wilt, mag je me gerust mailen op info@makkelijkafvallen.nl