Bleekselderij gezond?

Pers jij als dagelijks bleekselderij sap bij het ontbijt? Hier lees je waarom dat een goed idee is.

  1. Leestijd 7 min
  2. 19 08 2020
Deel dit bericht
Bleekselderij is een van de meest gezonde stengel groente die je kan knagen.

De bleekselderij is de vlaggenstok van de diëtiek. Niet geholpen door clichés in de media, waarin lijnende dames een rauwe stengel wegknagen, laten veel hobbykoks de selderij soms links liggen.
En dat is zonde.

Deze beroemde stengel-groente heeft een unieke smaak. Samen met zijn vrienden wortel en ui vormt hij de basis van de wereldberoemde Bolognesesaus. En nog belangrijker; bleekselderij is supergezond!

Van de bleekselderij worden vooral de stengels gegeten. Rauwe vormt het een knapperige en frisse toevoeging voor een gezonde salade. Het is dan wel prettig om dikke nerven met een mesje van de stengel af te trekken. De stengel én het blad zijn een kruidige toevoeging in een groentebouillon. Rauw is het blad niet eetbaar.

Bleekselderij wordt ook als gezonde snack geserveerd en voor de fijnproevers gevuld met paté of kruidige roomkaas. Wie echt een dagelijkse boost wil, waagt zich aan de Beekselderij-sap.

Wat

Bleekselderij / Selderij / Witte Selder.

Familie van de wortel. De stengel en bladeren worden rauw of gaar gegeten.

Niet verwarren met de blad- of snijselderij, waarvan alleen het blad wordt gegeten.

Kopen

Let bij het kopen op stevige stengels en fris heldergroen blad.

De groente wordt aangeboden in een open zak, waardoor je de groente goed kan inspecteren.

En slechte geur of bruine spikkels op het blad verraden dat hij niet zo meer vers is.

Wanneer

De Nederlandse bleekselderij is van mei t/m november volop verkrijgbaar.

De rest van het jaar koop je bleekselderij van Spaanse en Israëlische bodem. 


Waarom is bleekselderij gezond?

De knapperige stengels bevatten weinig calorieën en is daarnaast ook nog eens bijzonder gezond. Of je wilt afvallen of niet, deze bijzondere groente met haar typische smaak past in een bewuste levensstijl.

  • Afvallen. Selderij bevat 17  kcal per 100 gram. Met het schoonmaken, bereiden en verteren verbruik je waarschijnlijk meer energie dan je binnenkrijgt.
  • Vitamine A. Bleekselderij bevat bèta-caroteen. Bèta-caroteen is een previtamine A en wordt in ons lichaam omgezet naar vitamine A. Dit is belangrijk voor ons gezichtsvermogen en onmisbaar voor de weerstand. Het helpt ons lichaam met sterke botten, tanden en huid.
  • Vitamine. Bleekselderij is bevat diverse B vitamine en vitamine C. Ook is bleekselderij een bron van vitamine K. Deze helpt je aan gezonde botten en een sterk hart.
  • Op zoek naar een extra boost? Ga dan voor de nog rijkere variant ‘bladselderij’.
  • Bladselderij bevat namelijk 10x zoveel vitamine B11 (120 microgram, 30% van de ADH) en 2 x zoveel vitamine C (60 mg per 100 gram, vergelijkbaar met sinaasappel).
  • Mineralen. Selderij is een goede bron voor de nodige mineralen. Zo zitten er in deze knapperige stengels kalium, calcium, mangaan, molybdeen en het aminozuur tryptofaan.
  • Krachtige botten. Naast bèta-caroteen bevat selderij ook silicium. Hiervan wordt ook gezegd dat het bijdraagt aan de moleculaire structuur die botten hun kracht geven.
  • Spijsvertering en stoelgang. Bleekselderij bevat relatief veel eiwit en veel voedingsvezels. Dit helpt bij een goede spijsvertering en stoelgang.    
  • Diuretische activiteiten. Vooral in Mediterrane landen werd dit gewas gebruikt voor het afvloeien van excessief vocht in het lichaam. Dit komt door de urine verdrijvende werking.
  • Diarree. Een kleine waarschuwing voor mensen met last van een dunne ontlasting. Stel je maaltijdsalade nog even uit, de diuretische werking helpt hier niet bij.

In de keuken: Bleekselderij snijden

Selderij of bleekselderij snijden begint met het verwijderen van de wortel. De witte onderkant van de struik, met de fijne worteldeeltjes snijd je weg. De stengels en het blad van de selderij kan je nu goed schoonmaken.

Je kan de nerven van de buitenkant van de stengels snijden of schaven. Hierdoor wordt de selderij minder stevig en overheersend. De stengels hak je in blokjes (voor sauzen en soep) of plakjes (voor frisse salade). Ook het blad hak je fijn.

Wilde selderij

In Europa werd bleekselderij voor het eerst in het wild gevonden in landen rond de Middellandse zee. Er is vastgesteld dat deze superfood al in 850 voor Christus gebruikt werd, al heette het toen waarschijnlijk geen superfood. Het werd gevonden in moerassig gebied en land rivieroevers. Waarschijnlijk waren het de Italianen die als eerste de wilde bleekselderij temde en haar in de tuin verbouwde.

Wereldwijde Selderijsap trend

Bleekselderij is één van de meest geroemde natuurlijke superfoods van dit moment. Op Instagram zijn bijna 950K berichten met #celery te zien en #celeryjuice telt er zo’n 133K.

Waar heeft deze eenvoudig te maken sap haar sterrenstatus aan te danken? Ten eerste, het is een eenvoudige ochtend sap om te maken.

  1. Word wakker en sta op
  2. Loop naar de keuken en was een bleekselderij (ca. 450 gram)
  3. Verwerk dit in je juicer tot een sap.
  4. Drink dit direct op je lege maag

Ten tweede, volgens Medical Medium Anthony William -geestesvader van deze trend, bezit bleekselderijsap krachtige genezende eigenschappen. Dit leidt tot bij veel ‘juicers’ onder meer tot verbeterde spijsvertering, gezonde huid, goede energie, gewichtsverlies en een meer stabiele en scherpe staat van zijn.

Er zijn getuigenissen van mensen die verklaren genezen te zijn van ziekten zoals psoriasis, acne, chronische vermoeidheid, allergieën en auto-immuunziekte. Om er een paar te noemen.


Voedingswaarden bleekselderij

Energie 17 kcal Energie 75 kj
Koolh. 3,5 gr Vet0,1 gr
Eiwit0,7 gr Suikers 0,0 gr

Vitamines

Vit. A0,50 mg Vit. B11 12 µg
Vit. B10,07 mgVit. B12 0 µg
Vit B20,10 mgVit. C30 mg

Mineralen

Natrium140 mg IJzer 0,4 mg
Kalium400 mgMagnesi. 10 mg
Calcium80 mgKoper0,01mg
Fosfor40 mgZink0,10


De voedingswaarden per 100 gram.


Vers uit Nederland verkrijgbaar

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December

Koolhydraatarme recepten met Bleekselderij

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Jan

    Ik maak elke dag een salade met diverse soorten sla b.v rucola en een tomaat gesneden , daarbij voeg ik twee champignons en een stengel bleekselderij ook wat komkommer en wat azijn dit om af te vallen maar ik merk er nog niets van dus wat doe ik niet goed graag wil ik wat kilo`s kwijt op mijn oudere leeftijd

Geef een reactie