Spruiten » Makkelijk Afvallen

Spruiten


roerbak spruitjes

Spruiten zijn mini kooltjes met een typische mild-bittere smaak. Ze worden vooral in een hoofdgerecht geserveerd, traditioneel in de Hollandse ‘aardappel, vlees en groente maaltijd’. Heerlijk met spekjes en een lepeltje jus.

Je kan deze vitamine C-bommetjes ook wokken, stoven, bakken in de oven en zelf grillen op de BBQ. Zo wordt deze winterkoning ineens een zomergast.

Kinderen houden meestal niet van spruiten. Dit komt vooral door de bitterheid in het smaakpalet. Ben jij een persoon die spruitjes kookt?

Bedenk dan dat dit een zwavelachtige geur verspreid, die die vooral bij kinderen een negatieve associatie oproept. Nu brengt koken niet echt het beste in de groente naar boven. Zeker spruiten worden snel te lang bereid. Hierdoor worden ze slap, bitter en, inderdaad, niet lekker.

Onder dit artikel lees je onze favoriete recepten met spruitjes.

Ma’s tip: Bereid spruiten met samen met iets zoets. Wat dacht je van stoven met appels, combineren met zoete aardappel of samen met druiven laten koken. Dat is niet alleen lekker voor de kleine tafelgenoten.

 1. Waarom zijn spruitjes gezond?
 2. Feitjes en kennis
 3. Voedingswaardetabel
 4. Vers uit Nederland verkrijgbaar
 5. Koolhydraatarme recepten met spruitjes

Wat

Spruiten, spruitjes of spruitkool.

Koolgewas, waarvan de knoppen worden gegeten. Deze groeien in de blad-oksels  van de plant.

Kopen

Let bij het kopen op dat de spruitjes stevig en gesloten zijn.

De kleur moet groen zijn. Een beetje geel in het buitenblad is overkomelijk.

Wanneer

Nederlandse spruiten zijn het hele jaar verkrijgbaar.
Het echte seizoen is van oktober t/m half februari.

Spruitjes komen ook uit België, Frankrijk en Engeland.  


Waarom zijn spruiten gezond?

 • Vitamine C. Spruiten zitten bomvol vitamine C, wel 3 keer zo vol als een sinaasappel! En die kan je in de winter natuurlijk extra goed gebruiken voor je weerstand. Verder bevatten spruiten vitamine B6 en B11 en vitamine A. Wie hier maximaal van wil profiteren stoomt of kookt (in weinig water), de spruitjes het liefst zo kort mogelijk.
 • Vezels. Spruit is een vezelrijke groente. Dit is bevorderlijk voor een goede spijsvertering en zorgt ervoor dat je lekker lang voldaan bent.
 • Mineralen als kalium en fosfor helpen bij de opbouw en behoud van sterke botten.
 • Omega 3 vetzuren en vitamine K spelen een essentiële rol bij je hersen- en zenuwfuncties. Daarmee gaan spruitjes met jou de strijd aan tegen vermoeidheid, concentratiestoornis en vergeetachtigheid. Daarnaast helpen ze tegen chronische aandoeningen als ADHD, ADD en dementie.
 • Sulforafaan. Wetenschappers hebben in spruiten het actieve bestandsdeel sulforafaan aangetroffen. Volgens onderzoeken helpt dit bestandsdeel bij een verlaagde kans op kanker en alzheimer. Ook helpt het mensen met autisme bij het dagelijks functioneren.
 • Glucosinolaat. Spruiten zijn een koolsoort. Veel koolsoorten, zoals mosterd en broccoli bevatten glucosinolaat. Planten gebruiken deze stof als bescherming tegen concurrerend onkruid. Van deze natuurlijke pesticide wordt gezegd dat hij kanker werende werking heeft voor mensen.

Feitjes en kennis

Spruitjes schoonmaken

Voor je aan jouw favoriete bereidingswijze begint maak je de spruiten schoon. Snijd een dun plakje van het stronkje van de spruit weg en verwijder lelijke of beschadigde blaadjes. Van grote spruiten kun je de stronkjes insnijden met een mes. Dit verkort de kooktijd.

Hoe groeien spruiten

Spruitjes zijn kleine kooltjes. Ze groeien aan de stengel van de koolplant, in de oksel van het blad. Vroeger werden niet alle spruiten tegelijk rijp. Tegenwoordig zijn de rassen zodanig dat alle kooltjes tegelijk klaar zijn voor de oogst.

Wereldwijde hit

In het buitenland zijn de spruiten niet aan te slepen. Sinds 2017 kent ons trouwe kooltje een ongekende populariteit. Vooral in Duitsland, de Verenigde Staten en Italië roepen mensen massaal om dit Hollandse export product. Hiermee is de buitenlandse omzet in een paar jaar verdubbeld.


Voedingswaarden spruiten

Energie37 kcal Energie155 kj
Koolh.4,2 gr Vet0,5 gr
Eiwit3,8 gr Suikers4,0 gr

Vitamines

Vit. A0,15 mg Vit. B60,3 mg
Vit. B10,09 mgVit. B1280 µg
Vit B20,15 mgVit. C132 mg

Mineralen

Natrium5 mg IJzer0,8 mg
Kalium300 mgMagnesi.20 mg
Calcium30 75 mgKoper0,07 mg
FosformgZink0,4 mg


De voedingswaarden per 100 gram.


Vers uit Nederland verkrijgbaar


Koolhydraatarme recepten met spruitjes

Snacks en voorgerechten

Gezonde spiesjes met spruitjes
gezonde spiesjes
Recept
Geroosterde spek-spruiten met blauwe kaas
spruiten snack met blauwe kaas
Recept

Diner recepten

Roerbakgerecht met spruitjes met walnoten
roerbak spruitjes
Recept
Herfstschotel met spruitjes
Recept


Wil jij afvallen? Probeer eens mijn weekmenu’s voor 50 dagen.

 • Verlies tot twee kilo per week
 • Gevarieerde en originele maaltijden
 • Boordevol vezels
 • Makkelijk aanpassen aan je gezin
 • Afvallen zonder honger lijden (je mag 6 x per dag eten
 • Niet verplicht sporten
 • Als je na 50 dgn niet bent afgevallen, je geld terug.

Activeer je vetverbranding en bereik een gezond gewicht. Bestel vandaag mijn weekmenu’s voor 50 dagen en begin morgen al!

[gratis]
[gratis]