Spruiten gezond?

Spruitjes zijn misschien niet de meest graag geziene groente op tafel, maar als het aan de doctor lag...

  1. Leestijd 4 min
  2. 19 08 2020
Deel dit bericht
Spuiten of spruitjes zijn kleine Belgische kooltjes

Spruiten zijn mini kooltjes met een typische mild-bittere smaak. Ze worden vooral in een hoofdgerecht geserveerd, traditioneel in de Hollandse ‘aardappel, vlees en groente maaltijd’. Heerlijk met spekjes en een lepeltje jus.

Je kan deze vitamine C-bommetjes ook wokken, stoven, bakken in de oven en zelf grillen op de BBQ. Zo wordt deze winterkoning ineens een zomergast.

Kinderen houden meestal niet van spruiten. Dit komt vooral door de bitterheid in het smaakpalet. Ben jij een persoon die spruitjes kookt?

Bedenk dan dat dit een zwavelachtige geur verspreid, die die vooral bij kinderen een negatieve associatie oproept. Nu brengt koken niet echt het beste in de groente naar boven. Zeker spruiten worden snel te lang bereid. Hierdoor worden ze slap, bitter en, inderdaad, niet lekker.

Onder dit artikel lees je onze favoriete recepten met spruitjes.

Ma’s tip: Bereid spruiten met samen met iets zoets. Wat dacht je van stoven met appels, combineren met zoete aardappel of samen met druiven laten koken. Dat is niet alleen lekker voor de kleine tafelgenoten.

  1. Waarom zijn spruitjes gezond?
  2. Feitjes en kennis
  3. Voedingswaardetabel
  4. Vers uit Nederland verkrijgbaar
  5. Koolhydraatarme recepten met spruitjes

Wat

Spruiten, spruitjes of spruitkool.

Koolgewas, waarvan de knoppen worden gegeten. Deze groeien in de blad-oksels  van de plant.

Kopen

Let bij het kopen op dat de spruitjes stevig en gesloten zijn.

De kleur moet groen zijn. Een beetje geel in het buitenblad is overkomelijk.

Wanneer

Nederlandse spruiten zijn het hele jaar verkrijgbaar.
Het echte seizoen is van oktober t/m half februari.

Spruitjes komen ook uit België, Frankrijk en Engeland.  


Waarom zijn spruiten gezond?

Vitamine C. Spruiten zitten bomvol vitamine C, wel 3 keer zo vol als een sinaasappel! En die kan je in de winter natuurlijk extra goed gebruiken voor je weerstand. Verder bevatten spruiten vitamine B6 en B11 en vitamine A. Wie hier maximaal van wil profiteren stoomt of kookt (in weinig water), de spruitjes het liefst zo kort mogelijk.

Vezels. Spruit is een vezelrijke groente. Dit is bevorderlijk voor een goede spijsvertering en zorgt ervoor dat je lekker lang voldaan bent.

Mineralen als kalium en fosfor helpen bij de opbouw en behoud van sterke botten.

Omega 3 vetzuren en vitamine K spelen een essentiële rol bij je hersen- en zenuwfuncties. Daarmee gaan spruitjes met jou de strijd aan tegen vermoeidheid, concentratiestoornis en vergeetachtigheid. Daarnaast helpen ze tegen chronische aandoeningen als ADHD, ADD en dementie.

Sulforafaan. Wetenschappers hebben in spruiten het actieve bestandsdeel sulforafaan aangetroffen. Volgens onderzoeken helpt dit bestandsdeel bij een verlaagde kans op kanker en alzheimer. Ook helpt het mensen met autisme bij het dagelijks functioneren.

Glucosinolaat. Spruiten zijn een koolsoort. Veel koolsoorten, zoals mosterd en broccoli bevatten glucosinolaat. Planten gebruiken deze stof als bescherming tegen concurrerend onkruid. Van deze natuurlijke pesticide wordt gezegd dat hij kanker werende werking heeft voor mensen.

Feitjes en kennis

Spruitjes schoonmaken

Voor je aan jouw favoriete bereidingswijze begint maak je de spruiten schoon. Snijd een dun plakje van het stronkje van de spruit weg en verwijder lelijke of beschadigde blaadjes. Van grote spruiten kun je de stronkjes insnijden met een mes. Dit verkort de kooktijd.

Hoe groeien spruiten

Spruitjes zijn kleine kooltjes. Ze groeien aan de stengel van de koolplant, in de oksel van het blad. Vroeger werden niet alle spruiten tegelijk rijp. Tegenwoordig zijn de rassen zodanig dat alle kooltjes tegelijk klaar zijn voor de oogst.

Wereldwijde hit

In het buitenland zijn de spruiten niet aan te slepen. Sinds 2017 kent ons trouwe kooltje een ongekende populariteit. Vooral in Duitsland, de Verenigde Staten en Italië roepen mensen massaal om dit Hollandse export product. Hiermee is de buitenlandse omzet in een paar jaar verdubbeld.


Voedingswaarden spruiten

Energie37 kcal Energie 155 kj
Koolh. 4,2 gr Vet0,5 gr
Eiwit3,8 gr Suikers 4,0 gr

Vitamines

Vit. A0,15 mg Vit. B60,3 mg
Vit. B10,09 mgVit. B1280 µg
Vit B20,15 mgVit. C132 mg

Mineralen

Natrium5 mg IJzer 0,8 mg
Kalium300 mgMagnesi.20 mg
Calcium30 75 mgKoper0,07 mg
FosformgZink0,4 mg


De voedingswaarden per 100 gram.


Vers uit Nederland verkrijgbaar

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December

Koolhydraatarme recepten met spruitjes

Roerbak spruitjes met kip

Doe eens wat anders met spruitjes! Maak bijvoorbeeld dit lekkere roerbakrecept met kip, spekjes en tijm. Gegarandeerd een succes, ook bij de allerkleinsten!
Spruitjes roerbakken met kip voor een heerlijk en gezonde maaltijd.

Geroosterde spruitjes uit de oven

Door de spruitjes te roosteren in de oven komt de notige smaak goed tot haar recht. Een gezond en elegant bijgerecht.
Geroosterde spruitjes uit de oven

Eenvoudige ontbijt gratin met spruiten en kaas

Spruiten zitten vol vitaminen C en zijn een goede bron voor vitamine K en de nodige mineralen. Begin je dag goed met de spruiten gratin. Het fijne is dat je er eenvoudig 3 porties van de te maken. Dan heb je een gezonde snack om later mee te nemen.
spruiten gratin

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • José

    Ik ben gek op spruiten, maar met spruiten als ontbijt heb ik al veel koolhydraten gegeten. Ivm mijn diabetes gebruik ik ongeveer 30 koolhydraten per dag. Daar zijn er dan al 12 van op.

Geef een reactie