Paardenbloem pesto met pompoenpitten
- Tussendoortjes
-
6 persoons dip
Verras iedereen aan tafel met deze originele paardenbloem pesto. Supergezond. En tasty. Het belangrijkste ingrediënt groeit in je achtertuin!
Ingrediënten
- 90 gram pompoenpitten
- 3 teentjes knoflook
- 120 gram jonge paardenbloem blaadjes
- 25 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 1 eetlepel citroensap
- 100 milliliter olijfolie
- ½ theelepel zout
- zwarte peper naar smaak
Instructies
- Verwarmde oven voor op 160º C, strooide pompoenpitten op een bakplaat en bak voor 5 minuten, laat buiten de oven afkoelen.
- Hak de pitten en de knoflook fijn in een keukenmachine.
- Voegde Parmezaanse kaas, citroensap en de paardenbloem blaadjes toe en hak alles fijn.
- Terwijl de keukenmachine nog langzaam draait, voeg de olijfolie toe.
- Breng de pesto van paardenbloem op smaak met peper en zout.
Voedingswaarden
Tips
Paardenbloem? Dat is toch onkruid? Het klopt dat de paardenbloem een reputatie heeft opgebouwd als onkruid en iets dat je zo snel mogelijk uit je tuin moet trekken en in de compostbak moet gooien. Maar de paardenbloem is eetbaar! Van bloem tot wortel, alles is er eetbaar aan. Sterker nog, het is een ware superfood. Benieuwd hoe de paardenbloem jouw gezondheid kan boosten en hoe je de plant in de keuken gebruikt? Ma geeft je handige tips voor het gebruik van de paardenbloem in de keuken. Klik hier om direct naar het pesto-recept te gaan.
De paardenbloem als superfood
Dacht je dat spinazie de superheld der bladgroenten was? Dan ken je de paardenbloem nog niet. De paardenbloem bevat ongeveer 1.5 keer zoveel calcium, vitamine A, C en K als spinazie.
In Amerika is de plant al een heuse hype en wordt het veel gegeten. En dat is niet voor niets. Naast dat de plant stampvol zit met waardevolle vitamines en mineralen, bestaan de blaadjes van de paardenbloem voor 24% uit gunstige vezels die werken als een prebiotica. De vezels dienen als voedsel voor de gezonde bacteriën die in je darmen huisvesten.
Hoe kom je aan paardenbloemen?
In het voorjaar kleurt de paardenbloem de velden geel en is de plant in volle bloei. Wil je gaan experimenteren met de plant in jouw keuken? Dan kun je er in de lente en in de zomer op uit trekken om ze te plukken. Je zult zien dat je niet lang hoeft te zoeken!
- Pluk alleen de jonge blaadjes want die smaken minder bitter.
- In de zomer kun je het beste voor de bloemen gaan. Het blad is dan verder ontwikkelt en smaakt erg bitter.
- De gele bloemen kun je voor van allerlei lekkers gebruiken zoals in toetjes, thee of als garnering natuurlijk.
Molsla; de blanke versie van paardenbloem
Soms heeft je groenteboer verse paardenbloemblaadjes te koop of verkopen ze die als ´molsla´. Molsla zijn blaadjes van de paardenbloem die niet veel of geen zonlicht hebben gehad omdat ze door het graven van een mol zijn bedolven onder de grond, vandaar de naam. Omdat de aarde het zonlicht blokkeert, blijven de blaadjes lichtgroen, bijna wit. Het voordeel is dat ze minder bitter zijn, maar het nadeel is dat ze door het ontbreken aan chlorofyl ook voedingsstoffen missen in vergelijking met de groene blaadjes.
Zo smaakt je paardenbloem minder bitter
Het blad van de paardenbloem staat niet bekend om zijn zachte smaak. Ook jonge blaadjes smaken licht bitter. Dikke tip: Vermeng de blaadjes met zacht smakende bladgroente zoals spinazie of snijbiet of verwerk het blad in een recept zoals deze heerlijke pesto.

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?
Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00
-
1200+
Leden en ervaringen
-
52
Elke week een nieuw weekmenu
-
566+
Berichten per week
-
1368+
Reacties per week
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.