Ovenschotel met bloemkool en broccoli

De lekkerste, koolhydraatarme ovenschotel maak je met bloemkool en broccoli en een goede portie oude kaas. Heerlijk, feestelijk en gezond!
  • Bijgerecht
  • 4 personen
  • 14g koolhydraten
Ovenschotel met bloemkool en broccoli gegratineerd met gruyere kaas 14g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Bloemkool en broccoli ondergedompeld in gesmolten oude kaas. Lekker & feestelijk!

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • 3 el roomboter
  • 3 el bloem
  • 500 ml amandeldrink
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf zout
  • 200 g oude geraspte kaas 30+

Instructies

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes.
  • Kook 5 minuten voor, giet af en laat uitlekken.
  • Vet een ovenschaal in met 1 el roomboter.
  • Verdeel de groenten over de ovenschaal.
  • Smelt 2 el roomboter in een steelpannetje.
  • Voeg bloem toe en roer goed gedurende 2 minuten. De structuur moet als die van nat zand zijn.
  • Roer voorzichtig de amandeldrink door het mengsel.
  • Laat gedurende 4 minuten indikken en blijf roeren.
  • Voeg nootmuskaat, peper, zout en ¾ geraspte kaas toe.
  • Giet de saus over de groenten en bestrooi met de resterende kaas.
  • Bedek met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de oven.
  • Haal de aluminiumfolie van de schaal.
  • Bak nogmaals 5 tot 10 minuten, totdat de kaas goudbruin kleurt.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Ovenschotel met bloemkool en broccoli
Hoeveelheid per portie
Calories 387 Calories from Fat 207
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 23g33%
Verzadigd vet 8g40%
Sodium 257mg11%
Potassium 699mg20%
Koolhydraten 14g5%
Vezels 11g46%
Suiker 9g10%
Eiwit 26g52%
Vitamine A 1313IU60%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 121mg161%
Calcium 456mg46%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Waar je deze ovenschotel of gratin normaal gesproken met koolhydraatrijke aardappelen zou maken, gebruiken we nu bloemkool en broccoli. Net zo lekker, misschien zelfs lekkerder! Samen met de oude kaas maakt dit een ideaal koolhydraatarme ovenschotel om aan een groter gezelschap te serveren.

Is deze ovenschotel gezond?

Bloemkool is ontzettend gezond. Wist je dat de bloemkool in Nederland in de top 10 van meest gegeten groenten staat? En terecht, want bloemkool bevat veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor ons lichaam. Daarbij is het koolhydraatarm en werkt het goed als vervanger voor de aardappel.

De combinatie bloemkool en broccoli is goud, vooral in deze ovenschotel. De broccoli geeft het gerecht wat extra kleur, maar ook een lekkere bite en extra vitamines. Broccoli zit namelijk vol met vitamine C, vitamine K, vitamine A, foliumzuur, mangaan, vitamine B6 en vitamine B2. Dat niet alleen: het bevat ook mineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals de sporenelementen als ijzer, zink en koper.

Zeker het ontdekken waard: hier lees je waarom je zink nodig hebt en wat ijzer doet in je lichaam.

Bloemkool bevat ook veel gezonde stoffen, zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, zit bloemkool vol met vezels.

Fan van bloemkool?

MA’s Tip: Meer recepten met bloemkool als koolhydraatvervanger? Probeer deze heerlijke romige risotto van bloemkoolroosjes. Of deze romige kip Tandoori met bloemkoolrijst.

Bloemkool is vooral door de textuur een goede vervanger van de koolhydraten in veel gerechten. Je kunt bijvoorbeeld rijst of ristotto vervangen. Hier hier verder over ‘hoe maak je bloemkoolrijst‘. Of maak een pizzabodem van bloemkoolpuree.

Ook fan van ovenschotels? Ideal om toch mee op gewicht te blijven tijdens de donkere dagen. Makkelijk te maken, gezond en vooral erg lekker! Ontdek hier de 57 Koolhydraatarme Ovenschotels en val kilo’s af.

 

Ovenschotel met bloemkool en broccoli gegratineerd met gruyere kaas
4 van 255 stemmen
Print

Ovenschotel met bloemkool en broccoli

De lekkerste, koolhydraatarme ovenschotel maak je met bloemkool en broccoli en een goede portie oude kaas. Heerlijk, feestelijk en gezond!

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Keyword aardappelvervanger, bloemkool, broccoli, kerst
dieet koolhydraatarm, vegetarisch
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Caloriën 387 kcal

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • 3 el roomboter
  • 3 el bloem
  • 500 ml amandeldrink
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf zout
  • 200 g oude geraspte kaas 30+

Instructies

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes.
  3. Kook 5 minuten voor, giet af en laat uitlekken.
  4. Vet een ovenschaal in met 1 el roomboter.
  5. Verdeel de groenten over de ovenschaal.
  6. Smelt 2 el roomboter in een steelpannetje.
  7. Voeg bloem toe en roer goed gedurende 2 minuten. De structuur moet als die van nat zand zijn.
  8. Roer voorzichtig de amandeldrink door het mengsel.
  9. Laat gedurende 4 minuten indikken en blijf roeren.
  10. Voeg nootmuskaat, peper, zout en ¾ geraspte kaas toe.
  11. Giet de saus over de groenten en bestrooi met de resterende kaas.
  12. Bedek met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de oven.
  13. Haal de aluminiumfolie van de schaal.
  14. Bak nogmaals 5 tot 10 minuten, totdat de kaas goudbruin kleurt.
Voedingswaarden
Ovenschotel met bloemkool en broccoli
Hoeveelheid per portie
Calories 387 Calories from Fat 207
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 23g33%
Verzadigd vet 8g40%
Sodium 257mg11%
Potassium 699mg20%
Koolhydraten 14g5%
Vezels 11g46%
Suiker 9g10%
Eiwit 26g52%
Vitamine A 1313IU60%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 121mg161%
Calcium 456mg46%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Snelle gezonde maaltijden voor elke dag

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Van Camp Nicole

    Ik stoom de groenten liever eerst een beetje, vind het wel energie verspilling zolang in de oven. Voor de rest een lekker en gezond gerecht

4 from 255 votes (255 ratings without comment)

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 4 Weken Stappenplan

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 101

    Nieuwe Afslank Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

SHOPPEN