Ovenschotel met bloemkool en broccoli
De lekkerste, koolhydraatarme ovenschotel maak je met bloemkool en broccoli en een goede portie oude kaas. Heerlijk, feestelijk en gezond!
Lunch
4
40 min.
6 G Koolhydraten
kCal
346
Koolhydraten
6 G
Vetten
26.5 G
Eiwitten
17.9 G

Bloemkool en broccoli ondergedompeld in gesmolten oude kaas. Lekker & feestelijk!
Meer resultaat nodig?
Ontdek enkele van onze premium boeken & programma’s
Laat gratis recepten je motiveren, maar bereik resultaat met onze bewezen methodes.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
1 bloemkool (ca. 600 g)
1 broccoli (ca. 300 g)
3 el roomboter
1 tl psylliumvezels (ca. 3 g)
500 ml amandeldrink
¼ tl nootmuskaat
1 snuf peper
1 snuf zout
200 g oude geraspte kaas 30+
Instructies
Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes (600 g + 300 g).
Kook de groenten 5 minuten voor in licht gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
Vet een ovenschaal in met 1 el roomboter.
Verdeel de uitgelekte bloemkool en broccoli over de ovenschaal.
Smelt 2 el roomboter in een steelpannetje op middelhoog vuur.
Voeg de psylliumvezels toe aan de warme boter en roer goed door (geen droge roux, maar even activeren).
Schenk langzaam de amandeldrink erbij terwijl je blijft roeren met een garde.
Laat de saus op laag vuur 4–5 minuten zachtjes indikken. Blijf goed kloppen tot je een gladde saus hebt.
Voeg nootmuskaat, peper, zout en ¾ van de kaas toe (150 g). Roer tot de kaas gesmolten is.
Giet de saus over de groenten en bestrooi met de resterende kaas (50 g).
Dek af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de oven.
Verwijder de folie en bak nog 5 à 10 minuten tot de kaas goudbruin is.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
1 bloemkool (ca. 600 g)
1 broccoli (ca. 300 g)
3 el roomboter
1 tl psylliumvezels (ca. 3 g)
500 ml amandeldrink
¼ tl nootmuskaat
1 snuf peper
1 snuf zout
200 g oude geraspte kaas 30+
Instructies
Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes (600 g + 300 g).
Kook de groenten 5 minuten voor in licht gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
Vet een ovenschaal in met 1 el roomboter.
Verdeel de uitgelekte bloemkool en broccoli over de ovenschaal.
Smelt 2 el roomboter in een steelpannetje op middelhoog vuur.
Voeg de psylliumvezels toe aan de warme boter en roer goed door (geen droge roux, maar even activeren).
Schenk langzaam de amandeldrink erbij terwijl je blijft roeren met een garde.
Laat de saus op laag vuur 4–5 minuten zachtjes indikken. Blijf goed kloppen tot je een gladde saus hebt.
Voeg nootmuskaat, peper, zout en ¾ van de kaas toe (150 g). Roer tot de kaas gesmolten is.
Giet de saus over de groenten en bestrooi met de resterende kaas (50 g).
Dek af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de oven.
Verwijder de folie en bak nog 5 à 10 minuten tot de kaas goudbruin is.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Tips!
Waar je deze ovenschotel of gratin normaal gesproken met koolhydraatrijke aardappelen zou maken, gebruiken we nu bloemkool en broccoli. Net zo lekker, misschien zelfs lekkerder! Samen met de oude kaas maakt dit een ideaal koolhydraatarme ovenschotel om aan een groter gezelschap te serveren.
Is deze ovenschotel gezond?
Bloemkool is ontzettend gezond. Wist je dat de bloemkool in Nederland in de top 10 van meest gegeten groenten staat? En terecht, want bloemkool bevat veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor ons lichaam. Daarbij is het koolhydraatarm en werkt het goed als vervanger voor de aardappel.
De combinatie bloemkool en broccoli is goud, vooral in deze ovenschotel. De broccoli geeft het gerecht wat extra kleur, maar ook een lekkere bite en extra vitamines. Broccoli zit namelijk vol met vitamine C, vitamine K, vitamine A, foliumzuur, mangaan, vitamine B6 en vitamine B2. Dat niet alleen: het bevat ook mineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals de sporenelementen als ijzer, zink en koper.
Zeker het ontdekken waard: hier lees je waarom je zink nodig hebt en wat ijzer doet in je lichaam.
Bloemkool bevat ook veel gezonde stoffen, zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, zit bloemkool vol met vezels.
Fan van bloemkool?
MA's Tip: Meer recepten met bloemkool als koolhydraatvervanger? Probeer deze heerlijke romige risotto van bloemkoolroosjes. Of deze romige kip Tandoori met bloemkoolrijst.
Bloemkool is vooral door de textuur een goede vervanger van de koolhydraten in veel gerechten. Je kunt bijvoorbeeld rijst of ristotto vervangen. Hier hier verder over 'hoe maak je bloemkoolrijst'. Of maak een pizzabodem van bloemkoolpuree.
Ook fan van ovenschotels? Ideal om toch mee op gewicht te blijven tijdens de donkere dagen. Makkelijk te maken, gezond en vooral erg lekker! Ontdek hier de 57 Koolhydraatarme Ovenschotels en val kilo's af.

Ontdek hoe jij makkelijk kunt afslanken – zonder honger
Start met dit gratis koolhydraatarme weekmenu, inclusief recepten en boodschappenlijst.
✔️ Val de eerste kilo’s snel en gezond af
✔️ Eet lekker én blijf verzadigd
✔️Simpel te volgen, blijvend resultaat
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.
Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.
Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.
Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.
Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.
Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.
Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Ontdek hoe jij makkelijk kunt afslanken – zonder honger
Start met dit gratis koolhydraatarme weekmenu, inclusief recepten en boodschappenlijst.
✔️ Val de eerste kilo’s snel en gezond af
✔️ Eet lekker én blijf verzadigd
✔️Simpel te volgen, blijvend resultaat
Tips!
Waar je deze ovenschotel of gratin normaal gesproken met koolhydraatrijke aardappelen zou maken, gebruiken we nu bloemkool en broccoli. Net zo lekker, misschien zelfs lekkerder! Samen met de oude kaas maakt dit een ideaal koolhydraatarme ovenschotel om aan een groter gezelschap te serveren.
Is deze ovenschotel gezond?
Bloemkool is ontzettend gezond. Wist je dat de bloemkool in Nederland in de top 10 van meest gegeten groenten staat? En terecht, want bloemkool bevat veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor ons lichaam. Daarbij is het koolhydraatarm en werkt het goed als vervanger voor de aardappel.
De combinatie bloemkool en broccoli is goud, vooral in deze ovenschotel. De broccoli geeft het gerecht wat extra kleur, maar ook een lekkere bite en extra vitamines. Broccoli zit namelijk vol met vitamine C, vitamine K, vitamine A, foliumzuur, mangaan, vitamine B6 en vitamine B2. Dat niet alleen: het bevat ook mineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals de sporenelementen als ijzer, zink en koper.
Zeker het ontdekken waard: hier lees je waarom je zink nodig hebt en wat ijzer doet in je lichaam.
Bloemkool bevat ook veel gezonde stoffen, zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, zit bloemkool vol met vezels.
Fan van bloemkool?
MA's Tip: Meer recepten met bloemkool als koolhydraatvervanger? Probeer deze heerlijke romige risotto van bloemkoolroosjes. Of deze romige kip Tandoori met bloemkoolrijst.
Bloemkool is vooral door de textuur een goede vervanger van de koolhydraten in veel gerechten. Je kunt bijvoorbeeld rijst of ristotto vervangen. Hier hier verder over 'hoe maak je bloemkoolrijst'. Of maak een pizzabodem van bloemkoolpuree.
Ook fan van ovenschotels? Ideal om toch mee op gewicht te blijven tijdens de donkere dagen. Makkelijk te maken, gezond en vooral erg lekker! Ontdek hier de 57 Koolhydraatarme Ovenschotels en val kilo's af.

Ontdek hoe jij makkelijk kunt afslanken – zonder honger
Start met dit gratis koolhydraatarme weekmenu, inclusief recepten en boodschappenlijst.
✔️ Val de eerste kilo’s snel en gezond af
✔️ Eet lekker én blijf verzadigd
✔️Simpel te volgen, blijvend resultaat
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.
Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.
Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.
Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.
Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.
Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.
Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Ontdek hoe jij makkelijk kunt afslanken – zonder honger
Start met dit gratis koolhydraatarme weekmenu, inclusief recepten en boodschappenlijst.
✔️ Val de eerste kilo’s snel en gezond af
✔️ Eet lekker én blijf verzadigd
✔️Simpel te volgen, blijvend resultaat
Deze zijn ook lekker...

Claudia Smet
Bezieler van Makkelijk Afvallen
Dit recept is onderdeel van de Makkelijk Afvallen app – dé voedingsapp voor duurzaam afvallen.
Wat de app aanbiedt:
✓ 2000+ recepten (Koolhydraatarm, Keto, Makkelijk gezond)
✓ Gepersonaliseerde weekmenu's + boodschappenlijsten
✓ Opvolging van je voortgang & resultaten
✓ Live chat met MA Coach ✓ Barcodescanner
✓ Community van vrouwen ✓ Exclusieve kortingen op gezonde producten
✓ Toegang tot de MA+ Content
Alles wat je nodig hebt om je doelen te bereiken – in één app.













.png)