Mag ik brood eten in een koolhydraatarm dieet?

 1. Leestijd 9 min
 2. 14 03 2023
Deel dit bericht
brood eten in een koolhydraatarm Dieet

Mag je brood eten tijdens het koolhydraatarm dieet? Het is een veel voorkomende vraag. In dit artikel geef ik je antwoord op deze en de meest gestelde vragen als het gaat over het eten van brood. 

“Moet ik stoppen met brood eten om af te vallen”? En: “Welk brood kan ik het beste eten?” Ik ben op onderzoek uitgegaan en in dit artikel krijg jij het antwoord. Liever beeld bekijken? Ik heb ook een video opgenomen die je kunt bekijken.

Wat zijn de nadelen van het eten van brood?

 1. Het ontstaan van een broodbuik. Je lichaam verwerkt en neemt de koolhydraten uit brood op. Eet je te veel brood, dan zorgt dit proces voor de opslag van vet. Met name rond je buik, vandaar ook de term ‘broodbuik’. Maar ook je billen, benen en armen zijn extra gevoelig voor het opslaan van vet door het eten van brood.
 2. Je hebt snel weer honger. Je bloedsuikerspiegel stijgt door het eten van tarwe (koolhydraten). Wanneer je veel (wit) brood eet, daalt je bloedsuikerspiegel ook weer in een rap tempo. Hierdoor krijg je weer trek. Dit verhoogt dus de kans op snaaien!
 3. Ons lichaam heeft steeds meer moeite met het verwerken van tarwe. Dit komt onder andere doordat de tarwe van tegenwoordig steeds meer bewerkt is. Om het goedkoper te produceren zijn allerlei stoffen toegevoegd en weggehaald.
 4. Er zijn steeds meer mensen met glutenintolerantie. Veel mensen weten niet eens dat ze hier last van hebben. Omdat er simpelweg niet over na wordt gedacht. Brood wordt als ‘normaal’ en ‘gezond’ gezien in Nederland. Terwijl het eten van brood voor velen van ons erg ongezond is. Als jij vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, dan kan dat een teken zijn van glutenintolerantie. Ook als je snel weer honger hebt en last hebt van energiedips na de maaltijd.

Hoeveel koolhydraten zitten er in brood?

Het aantal koolhydraten per 100 gram brood varieert van 35 gram tot 60 gram, afhankelijk van het soort brood. Je kunt dit aflezen op het etiket van het brood. Vaak staan ook de voedingswaarde per snee brood aangegeven. Een snee brood weegt ongeveer 35 gram. Wanneer je twee sneetjes brood eet, krijg je dus al 50 gram koolhydraten binnen (exclusief het beleg).

Belangrijker is echter welk soort brood je eet. Zoals je weet zijn de koolhydraten uit witbrood heel erg slecht voor je. Wist je dat deze ongeveer hetzelfde door jouw lichaam worden verwerkt als puur suiker (geldt dus ook voor witte rijst, witte pasta en aardappelen) (bron).

Mag ik nog brood eten om af te vallen?

Past brood nog in een koolhydraat verantwoorde lifestyle? Als je wil afvallen, zul je minder koolhydraten moeten eten. Maar betekent dit volledig stoppen met het eten van brood? Er is geen pasklaar antwoord te geven op deze vraag. Ligt aan jouw persoonlijke situatie. Hou rekening met de volgende punten:

 1. Gevoelig voor tarwe: kan jouw lichaam tarwe verdragen of niet? Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Ben je vaak moe? Dan kan het best zijn dat dit komt door het eten van tarwe en brood. Ik zou zeggen, test het een tijdje door glutenbevattend brood helemaal te schrappen uit je dieet. Even kijken hoe jij je dan voelt. Je kan dan wel brood en crackers zonder gluten eten.
 2. Geen klachten door tarwe. Mijn advies is om maximaal 1 tot 2 sneetje brood per dag te eten. En ik raad je aan om te variëren tussen verschillende soorten brood (volkoren-, rogge- of speltbrood). Vul dit aan met een lekkere snee zelfgebakken koolhydraatarm brood of low carb crackers.
 3. Geen verzadigd gevoel: het vult eventjes, maar daarna krijg je snel weer een hongergevoel. Dit is een van de belangrijkste redenen om geen brood te eten tijdens afvallen met een koolhydraatarm dieet. Geniet daarom van een lekkere koolhydraatarme croissant, Italiaanse bol of koolhydraatarm bammetje met eiwitrijk beleg en gezonde vetten. Je zit dan langer vol.

Je mag dus met mate brood eten in een koolhydraatarm dieet. De vraag is: Wordt je vrolijk van maar 1 of 2 sneetjes? Ik heb dan liever brood dat goed vult en kies daarom vaker voor koolhydraatarm brood.

Gratis Download: 3 koolhydraatarme brood recepten

Wie zei dat brood en koolhydraatarm eten niet samen kunnen gaan? Met deze 3 recepten ontdek je het geheim achter koolhydraatarme bakken, maar dan zonder de broodbuik!

Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF met 3 gratis broodrecepten naar je toe kan sturen. 

Koolhydraatarm- of Speltbrood?

Ok, je hebt besloten dat je 1 a 2 sneetjes brood per dag kunt eten. Welke soort brood kies je dan? We weten allemaal dat witbrood geen optie is. Daar ga ik het dan verder ook niet over hebben. De laatste jaren is speltbrood of koolhydraatarm brood erg in opkomst. Een goede keuze? We zullen beide soorten kort bespreken en vergelijken met ons ‘good old’ volkorenbrood.

Speltbrood

Speltbrood is in principe een gezond alternatief voor volkorenbrood. Vergeleken met tarwe is spelt beter oplosbaar in water. Daardoor dus iets makkelijker voor ons lichaam om te verwerken.

Let op: het is NIET WAAR dat speltbrood minder koolhydraten bevat dan normaal brood.

Het nadeel is dat er door veel fabrikanten gerommeld wordt met ingrediënten. Ze noemen het speltbrood, maar in werkelijkheid zitten er slechts een beperkte hoeveelheid echte spelt in het brood. Daarbij valt op dat het super duur is vergeleken met normaal volkorenbrood. Dan is het nog maar de vraag: “Hoe lekker vind jij speltbrood”? Ik vind het zelf minder lekker dan een volkorenbrood.

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood bevat zo’n 30% minder koolhydraten dan normaal brood. Dan pas mag het als koolhydraatarm brood verkocht worden. Het tarwemeel wordt vaak vervangen door sojameel, wat meer eiwitten en minder koolhydraten bevat dan tarwemeel. Een gezonde keuze dus.

Maar als we kijken naar de prijs van koolhydraatarm brood, dan moeten we toch concluderen dat het bizar duur is. Voor een halfje betaal je als snel meer dan €2 bij de Appie. Aauw.

En last but not least, hoe smaakt koolhydraatarm brood? Ik vind het oké smaken, dus maak het liever zelf.

Bak je eigen brood en maak jouw KHA dieet compleet

Koolhydraatarm Brood Bakken

Brood eten tijdens een koolhydraatarm dieet? Ja zeker wel! Probeer dit heerlijke koolhydraatarme brood en geloof me, je wil nooit meer anders 🙂
Koolhydraatarm brood bakken

Koolhydraatarme croissantjes

Overheerlijke warme croissantjes perfect voor zondagmorgen. Met gesmolten roomboter, een plakje kaas of misschien maak je er wel een traktatie van met wat koolhydraatarme jam.
Koolhydraatarme croissantjes met jam, amandelschaafsel en koffie bij koolhydraatarm dieet.

Italiaanse bollen

Haal Italië in huis met deze heerlijk geurende Italiaanse bollen met oregano en rozemarijn. Beleg met kaas en laat nog even smelten in de oven. Buon appetito!
Koolhydraatarme Italiaanse bollen belegd met kaas, komkommer, tomaat en sla.

Voor iedereen die zich afvraagt of deze recepten ook ketoproof zijn? Ontdek hier welke opties je hebt! 

Tips over brood eten tijdens afvallen

Tot slot deel ik graag een aantal van mijn favoriete brood tips met je. Hier komen ze.

 1. Check verborgen suikers! Als je brood koopt in de supermarkt, lees dan altijd het etiket en kijk naar verborgen suikers zoals: glucosestroop, fructose, maltose en glucosesiroop.
 2. Ga voor het brood met de minste koolhydraten. Is het je wel eens opgevallen dat sommige soorten brood veel meer koolhydraten bevatten als andere? Mijn favoriete brood koop ik bij de Aldi en bevat ‘slechts’ 35 gram koolhydraten per 100 gram. Dit terwijl andere broden makkelijk 50 gram koolhydraten bevatten.
 3. Varieer! Variatie is enorm belangrijk in ons voedingspatroon. Bijna al ons voedsel bevat schadelijke stoffen. Het is daarom aan te raden om zo veel mogelijk te variëren.
 4. Probeer eens een tijdje geen koolhydraatrijk brood te eten. Kijk wat het met je doet. Ik merk zelf dat ik bijna geen trek meer heb in brood nu ik heb ontdekt hoe lekker koolhydraatarme recepten eigenlijk wel niet zijn.
 5. Bak je eigen low carb brood! Een dikke aanrader. Vers brood is altijd lekkerder. Al helemaal als je zelf kan kiezen welke ingrediënten je verwerkt in je favoriete brood- en bakrecepten. Hoe lekker is het als je wel gewoon brood kan eten, maar dan zonder de nadelige gevolgen zoals het krijgen van een broodbuik of energiedip?

Het gevoel dat komt kijken bij een zelfgebakken vers broodje is niet te evenaren, toch? Ruik je het al? Heerlijk! Vind hier mijn koolhydraatarm brood – en bakboek. Je hebt geen bakker nodig, jij kan dit helemaal zelf! Eet smakelijk en geniet ervan.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Brood eten zonder broodbuik

10 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Marc

  Ik ben sinds half juli 2020 bezig met koolhydraat beperkt eten en eet dagelijks 2 sneetjes volkorenbrood met meestal pindakaas en kipfilet.Ik ben in 4 maanden tijd bijna 16 kg afgevallen ( van 91 kg naar 75kg).
  Ik ben van mening dat de gewichtafname eerder te maken heeft met geen suiker,aardappel,rijst,pasta,chips te eten dan dat je dagelijks brood eet.

 • Manolito van Galen

  Hoi Thijs,

  Een heerlijk gerecht.
  Weet jij een bereidingsmethode indien je geen slowcooker hebt?
  Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

  Groetjes,

  Manolito

Geef een reactie